Tiina Kinnunen
Viestit: 1
Liittynyt: 05.04.06 09:18

Sodan muistot

Sodan muistot

Kaiken menneisyyttä koskevan tiedon kohdalla voidaan kysyä, kuka omistaa historian. Kenellä on oikeus tulla kuulluksi? Sodan historian tutkimuksessa on alettu enenevässä määrin tarkastella niin kutsuttujen tavallisten ihmisten - naisten, lasten ja rivisotilaiden - kokemuksia sodasta. Sodan kokeminen ei edellyttänyt sodan käymistä, vaan jokainen suomalainen vastasyntyneestä vanhukseen koki kriisiajan omalla tavallaan. Ei ole mahdollista puhua suomalaisesta sotakokemuksesta vaan ratkaisevia ovat erot: sukupolvien, sukupuolten ja yhteiskuntaluokkien väliset ja alueelliset erot. Heteroseksuaalinen mies kaipasi rintamalla vaimoaan, samassa teltassa asuneelle homoseksuaalille sota mahdollisti pääsyn miesyhteisöön.

Sodan arki pelkoineen, iloineen ja suruineen on alkanut määrittyä yhtä kiinnostavaksi ja merkitykselliseksi historiaesitysten kohteeksi kuin strategiat ja taistelut. Sodan kokemukset välittyvät esimerkiksi valokuvien, piirustusten, kirjeenvaihdon ja päiväkirjojen kautta, mutta paljon jäi kirjaamatta muistiin ja osa muistiinmerkitystä tuhoutui. Sen vuoksi muistitieto on noussut tärkeään asemaan sodasta kerrottaessa. Muistitieto on muistelun kohteena olevan tapahtuman ja muisteluhetken välistä dialogia, joten se ei ole säilöttyä tietoa eletystä ja koetusta vaan menneen uudelleen tulkintaa.

Sota ei ala ensimmäisistä laukauksista eikä se pääty taistelujen taukoamiseen. Suomalaisten sotakokemus ei päättynyt syksyllä 1944, vaan se jatkui sotaorpojen ja -leskien arkisessa kamppailussa leivästä ja kengistä, karjalaisen evakon kaipauksessa ja lappilaisen perheen uudisrakennuksessa. Se jatkui puuttuvan käden tai jalan jomotuksessa mutta myös muistoissa lottatuvan hersyvästä ilosta.

Monet sotaan liittyvät muistot ovat traumaattisia, ja niihin on voitu palata vasta vuosikymmenten kuluttua. Muistot kiinnittyvät paikkoihin, ja pääsy rajan taakse jääneille tapahtumapaikoille edesauttaa muistelutyötä. Muistojen kautta sodan kokemus välittyy seuraaville sukupolville, jotka tulkitsevat sitä omasta elämänhistoriastaan käsin

FT Tiina Kinnunen
Yliassistentti, Joensuun yliopiston historian laitos

******
Oheinen artikkeli liittyy Ylen TV-dokumenttiin
Vaiettu murhenäytelmä, joka esitetään 9.4. 2006 TV1 klo 21.15
Dokumentin verkkosivut löytyvät osoitteesta:
http://historia.yle.fi/vaiettu_murhenaytelma

Voit kommentoida artikkelia joko tällä foorumilla tai Ylen foorumilla: http://historia.yle.fi/vaiettu_murhenaytelma

Kyllikki
Viestit: 2
Liittynyt: 17.05.07 20:04

Sota-blogi netissä

Tässä yksi linkkivinkki eletystä sodasta. Vanha sotaveteraani on pistänyt pystyyn oman blogin ja kirjoittaa nyt omia tuntojaan sodasta blogiinsa. www.olavilinturi.net.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”