Seppo Jyrkinen
Viestit: 416
Liittynyt: 06.12.08 16:10

Suomalaisen ruoan historia

Ruoka muodostaa voimakkaan osan kansallista kulttuuria. Kuitenkin ruoka on tavattoman universaalia: pizzoja syödään ympäri maailmaa. Eli kansalliset kulttuurit rakentuvat "kansainvälisistä" osasista. Monikulttuurisuuttako?

Suomalaiseen ruokapöytään olennaisina osina kuuluvat karjalan paisti ja hernekeitto. Edellinen alkuaan venäläinen ja jälkimmäinen pohjoismaalainen ruoka.

Perinneruokia on joka maakunnassa, mutta alkuperäisruokia todella vähän. Kalan ja lihan savustaminen tai kypsentäminen uunissa ovat niin ilmeisiä valmistusmenetelmiä, että - ilman jotain erikoisuutta - niitä voisi kutsua yleismaailmallisiksi menetelmiksi.

Alkuperältään suomalainen ruoka on mämmi 1200-luvulta ellei sen historia ole vieläkin vanhempi. Ja kaiketi kalakukko joskin samantapaista ruokaa on tehty Espanjassa hieman eri täytteellä. Sahti?

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Suomalaisen ruoan historia

Muistaakseni suomalainen sahti on jäänne perinteisestä eurooppalaisesta oluenpanomenetelmästä, joka tunnettiin aiemmin kaikkialla. Yhtenä syynä kaiketi ovat Suomen talonpoikaiset maanomistusolot, koska muualla oluenpanosta ja myynnistä tuli maanomistajan yksinoikeus.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Suomalaisen ruoan historia

Seppo Jyrkinen kirjoitti:Perinneruokia on joka maakunnassa, mutta alkuperäisruokia todella vähän.
Alkuperäisruoan määrittely on minusta vaikeaa.

Minulle tuli mieleen kiinalaiseksi alkuperäisruoaksi grillatut rotat, mutta muistin sitten, että jokin viidakkoheimo jossain maailman kolkassa syö rottia, joten missä rotta on alkuperäisruoka?

Rotat olivat iso vaiva Kiinassa ja Mao teki kampanjan, jolla rotista tehtiin ruokien raaka-aine, jotta rottia alettaisiin pyydystää ja käyttää ruoaksi.

Helsinkiin on perustettu uusia suomalaisruokaa tarjoilevia ravintoloita. Ilmeisesti suomalainen tavallinen ja aika konstailematon ruoka saa lisää suosiota.

Ravintola Savotan lammassärä on maukas ruoka, joka on jäänyt erityisesti mieleen. Siinä on lammasta ja juureksia ja se tarjoillaan puukaukalosta. Suosittelen.

Suomalainen ruoka on aika tavallista. Emme syö sammakoita, etanoita, apinan aivoja, lepakkoa ja koiria. Ulkomaalaisille erikoisia kokemuksia ovat olleet veripalttu (sian verta!) ja joillekin myös raaka kala, joita ovat mm lohi, siika ja silli.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”