Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Gulagin uhrien lukumäärä

skrjabin kirjoitti:
Jussi Jalonen kirjoitti:Anne Applebauminkin suurin synti on kaiketi se, että hän oli mukana "Kaiken takana oli pelko"-antologian kirjoittajissa.
Tai se että se on tuonut gulagit maailmalla ihan yleiseenkin tietoisuuteen minusta ainakin ihan kelvollisella tutkimuksellaan (jossa, toisin kuin monissa oikean laidan revittelyissä, ei kuitenkaan puhuta sadoista miljoonista uhreista...). Toivoisi että se kirja suomennettaisiinkin niin saisivat Safkalaiset taas lisää sonnittavaa.
Juu, Applebaum perustaa uhrilukunsa NKVD:n omiin arkistoihin teloitetuista ja leireissä kuolleista. Luvut eivät siis misssään nimessä voi olla yläkantissa, vaan luultavasti nimenomaan päinvastoin, mutta tietenkään ne eivät tyydytä sellaisia, joilla on vahva usko. Applebaumilla kun on syntinä puolalainen aviomies, joka vielä on ko. maassa näkyvä poliitikko.

Panu Hoglund
Viestit: 39
Liittynyt: 10.09.09 08:51

Re: Katynin muistotilaisuus ja lento-onnettomuus

Vanhana Vankileirien saaristo -fanina pidän itse Applebaumin lukuja hämmentävän alakanttisina. Muuten kyllä arvostan hänen teostaan kovasti.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Katynin muistotilaisuus ja lento-onnettomuus

Panu Höglund kirjoitti: Vanhana Vankileirien saaristo -fanina pidän itse Applebaumin lukuja hämmentävän alakanttisina. Muuten kyllä arvostan hänen teostaan kovasti.
Arvostan suuresti Solzhenitynin teosta, joka pystyi näyttämään asiat uhrien kannalta, ja esittämällä heidän ihmisarvonsa kiistämään terrorin "oikeutuksen".

Silti minusta on aivan selvää, että koska kirjailija perusti teoksensa muistitietoon ja erinäisiin julkisiin dokumentteihin, mutta ei lainkaan arkistoihin, hänellä ei ollut mitään mahdollisuutta arvioida uhrien lukumäärää. Kuuluisa "66 miljoonan uhria" perustuu ilmeisesti teoreettiseen arvioon, mikä NL:n väkiluku olisi ollut. No, ensinnäkin tässä ilmeisesti oletetaan, että väestö kasvaa koko ajan asmaa vauhtia, mikä ei pidä paikkanssa, syntyvyys väheni muuallakin, samoin toki myös kuolleisuus. Mutta ennen kaikkea syntymätön (ja useimmissa tapauksissa siittämätön) ei voi olla terrorin uhri.

Applebaumin luvut ovat minimilukuja. Ne koskevat tietenkin vain teloitettuja ja leireissä kuolleita, eivät edes heti vapauttamisen jälkeen kuolleita, puhumattakaan kuulustelujen ja kuljetusten aikana kuolleista.

Stalinin kauden erikoisuus oli, että suurimpaa osaa uhreista ei suoraan "tapettu", vaan kuolema seurasi välillisesti olosuhteista (erityisesti Ukrainan nälänhätä). Siksi uhrien lukumäärää voi parhaiten tutkia väestötilastoijen avulla, mutta ne ovat luonnollisesti vain arvioita.

Tätä työtä ovat tehneet venäläisetkin tutkijat Gorbatshovin ajasta lähtien, jolloin saatiin käyttöön vuoden 1937 väestönlasku, joka aikanaan salattiin.

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Katynin muistotilaisuus ja lento-onnettomuus

Emma-Liisa kirjoitti: Arvostan suuresti Solzhenitynin teosta, joka pystyi näyttämään asiat uhrien kannalta, ja esittämällä heidän ihmisarvonsa kiistämään terrorin "oikeutuksen".
Solovetskistakin joitakin pystyi pakenemaan, mm. 1930 eräs ryhmä Suomeen.
http://belomorsk.karelia.ru/eng/solovki/
Suren Erzinkjan tuli NL:n lähetystön kaupalliseksi sihteeriksi Helsinkiin 1927 ja 1929 Erzinkjan oli Hella Wuolijoen kanssa ainoan neuvostoliittolaisen Suomeen rekisteröidyn yhtiön, Suomen nafta Oy:n johdossa.

Hella Wuolijoki pyysi vielä 1931 ministeriöltä luvan uittaa Suojärvelle Edvard Gyllingin Neuvostokarjalasta 110 000 tukkia sahattaviksi Englantiin vietäviksi, Erzinkjan oli tuolloin jo loikannut.
Belomorsk-/Sorokka-/Stalinin- kanavan rakennustyö oli tuolloin aloitettu, http://fi.wikipedia.org/wiki/Vienanmere ... ren_kanava se näyttää olleen pakkotyövoiman käytön pilottikohde. Loikkareita oli sieltäkin Suomeen, vaikka NL:oon loikanneet yleensä siirrettiin Uralin taakse.
http://www.kolumbus.fi/jukka.karvonen/htm/EK_ptk.htm

EK-Valpo ei ilmeisesti oivaltanut Erzinkjanin "arvoa" ja Suren kirjoitti mm. kirjoja elannokseen. Lorelli-nimellä ilmestyi 1934 kirja Simon Ter-Petrosjanista, Stalinin pankkiryöstäjästä Kamo´sta. S.S.Montefioren mukaan Stalin muisteli vielä vanhoilla päivillään erikoista ystäväänsä ja Lenin ja Krupskajakin ovat pelänneet tuota psykopaatti Kamoa.
Kamo jäi kiinni Berliinissä, pakeni, oleskeli Suomessakin ennen Venäjän vallankumouksia.
Erzinkjan kirjoitti 1941 kirjan Stalinista ja pakeni syksyllä 1944 Ruotsiin.

Suomessa näyttää olleen tietoja mm. Solovetskin leiristä ja sen alaleireista, Stalinin kanavan rakennustyöstä jne. 1930-luvulla.
Gulag- vankileirien saariston lienee tehnyt laajalti tunnetuksi vasta Solzhenitsyn?

Veikko Palvo

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Katynin muistotilaisuus ja lento-onnettomuus

Veikko Palvo kirjoitti: Gulag- vankileirien saariston lienee tehnyt laajalti tunnetuksi vasta Solzhenitsyn?
Ainoastaan keksimällä iskevän nimen. Asia oli uusi vain NL:ssa. Muualla oli tietoa aivan riittävästi, jos vain halusi lukea,

Nimenomaan Suomessa vankileirimuistelmia oli julkaistu runsaasti. Erkki Vettenhovi on niitä tutkinut (Suomalaisia vankileirien saaristossa).

Englannissa NL:n pakkotyöstä ja sen mahdollistava dumppuksesta keskusteltiin 30-luvulla parlamentisas asti.

40-luvulla neuvostoloikkari Viktor Kravtšenkon (I Chose Freedom) ja David Roussetin väitteet todistettiin Ranskassa pidetyissä oikeudenkäynneissä tosiksi. Jälkimmäisen todistajiin kuului saksalainen kommunisti Margarete Buber-Neumann, jonka Neuvostoliitto oli 1940 luovuttanut Saksaan, siperialaiselta työleiriltä Ravesbrückin keskitysleiriin.

Ja jo juonna 1948 Dallin teki tutkimuksen Saksassa olevien sotavankien haastattelujen pohjalta Forced labor in Soviet Russia.

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Gulagin uhrien lukumäärä

Tuossa yhden sortin kuriositeetti, Slave Labor in Soviet Russia vuodelta 1937 ja käsittelee mm. Stalinin kanavan rakentamista. Tämä on USA:ssa julkaistu käännös saksalaisesta teoksesta. Huolimatta ilmeisestä antisemitismistään ja asiavirheistään tuokin on jonkinlainen esimerkki siitä että suhteellisen paljon aiheesta tiedettiin jo ennen sotia.

http://www.archive.org/details/SlaveLaborInSovietRussia

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Katynin muistotilaisuus ja lento-onnettomuus

Emma-Liisa kirjoitti: Englannissa NL:n pakkotyöstä ja sen mahdollistava dumppuksesta keskusteltiin 30-luvulla parlamentisas asti.
Arvo poika Tuominen kirjoitti NeuvostoKarjalassa 1930-luvulla käyneistä englantilaisista tutkijoista, jotka eivät kuitenkaan havainneet merkkejä pakkotyöläisistä metsätöissä. Puutavaran hintakin oli briteille edullinen.
NL:n ensimmäinen viisivuotissuunnitelma rahoitettiin myymällä viljaa, raakaöljyä, hiiltä ja puutavaraa, joka saatiin NL:n pohjoisilta alueilta.

Valkean meren, Stalinin kanavakin valmistui parissa vuodessa pakkotyövoimalla rakennettuna 1933 ilmeisesti lähinnä puutavarakuljetuksiin. Suuret laivat ja sotalaivat eivät ole kanavaa pystyneet käyttämään sen mataluuden johdosta.

Työvoiman saanti metsätöihin ei lukumääräisesti ollut NL:ssa ongelma, mutta muualta siirrettyjen pakkotyöläisten työmotivaatio on ollut alhainen karuissa olosuhteissa ja ammattitaidossakin kirjoitetaan olleen parantamisen varaa.
Metsätyövoimaa NeuvostoKarjalaan alettiin värvätä USAsta ja Kanadasta. http://www.d.umn.edu/~apogorel/karelia/ ... tml#ledger
Ne, jotka eivät ottaneet NL:n kansalaisuutta ovat pystyneet lähtemään poiskin. Kyse on ollut laillisesta siirtolaisuudesta, loikkarit Suomesta Neuvostoliittoon olivat laittomia maahantulijoita. Loikkari-nimityskin lienee neuvostoterminologiaa.

Pakkotyö NL:ssa näyttäisi olleen joillakin ostajilla tiedossa, mutta myös NL:n propaganda ja ideologia näyttää olleen vaikuttavaa työvoimanvärväyksessä Amerikassakin?

Veikko Palvo

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Gulagin uhrien lukumäärä

skrjabin kirjoitti:Tuossa yhden sortin kuriositeetti, Slave Labor in Soviet Russia vuodelta 1937 ja käsittelee mm. Stalinin kanavan rakentamista. Tämä on USA:ssa julkaistu käännös saksalaisesta teoksesta. Huolimatta ilmeisestä antisemitismistään ja asiavirheistään tuokin on jonkinlainen esimerkki siitä että suhteellisen paljon aiheesta tiedettiin jo ennen sotia.
http://www.archive.org/details/SlaveLaborInSovietRussia
Jos Lazarus Mosessohn Kaganovitshin ja Hershel Jehudan = Jagodan yms. sivuuttaa, niin tuossahan näyttää neuvostolähteisiin viitaten kerrotun varsin oikeaanosuvasti NL:n leireistä 1937 Berliinissä / Tri Hermann Greife. Leirialueitakin nimetään, mm. Solovetsk, Stalinin kanava, Svir, Moskova-Volga kanava.
Inkeriläisten siirroista 1929 - 1935 Turkmenistaniin ja keski-Aasiaan jne.

Stalin houkutteli Maksim Gorkin ( Aleksei Maksimovitsh Peshkov ) 1928 Italiasta takaisin Neuvostoliittoon. Akseli Gallen-Kallelakin on 1905-06 talvella maalannut H:gissä Gorkin muotokuvan, http://www.gallen-kallela.fi/akseli/3_kosmo.html
Gorkilla lienee ollut uskottavuutta Suomessakin?

Maksim Gorki on vieraillut 1928 Solovetskin leireillä ja kirjoittanut niistä ylistävän kirjasen, vierailun aiheena on ollut Solovetsk-arvostelu länsimaissa.
Ja 1933 on julkaistu Maksim Gorki kirjoittama ylistystarina suuresta sosialistisesta rakennustyöstä, Valkean meren / Stalinin kanavasta, joka on Gorkin mukaan ollut "loistava osoitus proletariaatin vihollisten rehabilitoinnista."
Joidenkin arvioiden mukaan Stalinin kanavan rakennustöissä kuoli 100 000, joten heidän osaltaan kyse olisi ollut rehabilitoinnista kuoleman jälkeen.

NL:n AgitProp näyttäisi toimineen loistavasti sekin?

USAsta ja Kanadasta kirjoitetaan NeuvostoKarjalaan värvätyn 3000 kummastakin maasta, joissakin tiedoissa puhutaan 10 000:sta. PohjoisAmerikassa oli pula-aika, jonka vaikutusten Suomessa kirjoitetaan olleen vähäiset.

E.Gyllingin neuvostotasavallasta Suomeen lähetettiin propaganda-kirjallisuutta ja Petroskoin radio lähetti propagandaohjelmia loistavasta elämästä itärajan takana.
Edvard Gylling lienee uskonut omaan selviytymiseensä 1935 saakka, jolloin hänet vangittiin ja ammuttiin 1938.
Gyllingin on sanottu olleen idealistin, vaikka hänen on täytynyt tietää Solovetskistä ja Stalinin kanavan rakentamisesta jne. NAFTALY FRENKEL http://en.wikipedia.org/wiki/Naftaly_Frenkel
näyttäisi johtaneen ´Karjalan Työkansan kommuunin´ metsätöitäkin jo 1920-luvulla 1924 - 1925 alkaen :?:

Ilmeisestikin Gyllingin Neuvostotasavaltaansa houkuttelemia suomalaisia ja amerikansuomalaisia alettiin siirtää mm. Tseljabinskiin ja Magnitogorskiin 1937- 38, niitä joita ei ammuttu?

Suomesta kirjoitetaan loikkareita lähteneen noin 15 000, (sot.asiamies. eversti U.A.Käkönen kirjoittaa loikkareita olleen 20 000)
mutta miksi he lähtivät enimmäkseen Länsi-Suomesta?

Raja-Karjalan Salmista loikkareita ei ollut, vaikka Salmin kaikki sahat lopettivat toimintansa 1930 - 1931 ja sivuansioita tuovat metsätyöt loppuivat. Sahat suljettiin osin menekkivaikeuksien johdosta ja siksi, että Stalinin NL vastoin Tarton rauhansopimusta sulki laivaliikenteen Nevan kautta länteen.
Samoin Tarton rauhansop. mukaista kalastusta Laatokalla rajoitettiin, lopetettiin NLn toimesta keskisellä Laatokalla.
----------------------
lis.: Memorial ru -sivuilta löytyy kartta gulag-leireistä, tekstiä en ymmärrä. http://www.memo.ru/history/NKVD/GULAG/maps/ussri.htm
Itä-Karjalassa näyttää olleen Gulag-leirejä myös 1940 - 1941 ja Sortavalassa
http://www.memo.ru/history/NKVD/GULAG/r3/r3-73.htm
7.8.1946 - 2.4.1953 ja noin 2300 vankia
Memorialin kartasta puuttuu monta suurta Gulagia, joiden kokonaismääräksi sanotaan monissa yhteyksissä noin 400. Aleksanteri Syväriläisen luostarin SvirLAG oli ilmeisesti varsinainen v a n k i l e i r i ja NKVD-kenraaliksi nimitetyn Naftaly A. Frenkelin 1933 - 1938 johtama BamLAG p a k k o t y ö l e i r i BAM-radan rakentamisessa.

Itä-Karjalassa GULAG- vanki- ja pakkotyöleirejä oli ennen Talvisotaa, välirauhan aikana ja Jatkosodan jälkeen, myös lapsiorvoille ja katulapsille. Millaisia yhtymäkohtia tällä on Marja-Leena Mikkolan haastatteluihin perustuvalle kirjalle: Menetetty lapsuus?

Veikko Palvo
Viimeksi muokannut Veikko Palvo, 22.05.10 09:22. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Karjalan kuume n. 1930 - 1934

Neuvostoliitto oli perustamisestaan asti taloudellisessa ja sotilaallisessa yhteistyössä Weimarin Saksan kanssa n. vuoteen 1933 - 1934 saakka.
NL:n ensimmäinen viisivuotissuunnitelma alkoi 1929 ja sen toteuttamiseksi suoritettiin laajoja väestönsiirtoja. Myös kollektivisointi aiheutti 1930-luvun alussa suuren nälänhädän.
Gulag- järjestelmän sanotaan useinkin olleen keskitysleirijärjestelmän, mutta suuremmassa määrin se oli NL:n pakkotyövoimajärjestelmä, jolla toteutettiin vesivoimalaitoksia, kanavia, rakennettiin tehtaita mm. Magnitogorsk autiomaahan.
Ensin päätettiin tehtaan sijoituspaikka ja pakkotyövoima siirrettiin sinne tai esim. jollekin hiilikaivokselle.

Puu- ja sahatavarantoimittaja Neuvosto-Karjala alkoi värvätä ammattitaitoista metsätyövoimaa. Pohjois-Amerikasta värvättiin 6000 - 10 000 ja Suomesta lähti
15 000 - 20 000 vuosina 1930 - 1934.
Neuvosto-Karjalan johtajia alettiin syyttää nationalismista 1933 ja mm. Edvard Gylling, Eyolf Mattson, Kullervo Manner, Hanna Malm vangittiin 1935.

Noiden 20 000 - 30 000 suomalaisen kirjoitetaan lähteneen USAsta, Kanadasta ja Suomesta etsimään parempia elinolosuhteita ideologisista syistä.
Mutta miksiköhän Karjalan kuume ajoittui vuosiin 1930 - 1934 ?

Veikko Palvo

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Katynin muistotilaisuus ja lento-onnettomuus

Emma-Liisa kirjoitti: Stalinin kauden erikoisuus oli, että suurimpaa osaa uhreista ei suoraan "tapettu", vaan kuolema seurasi välillisesti olosuhteista (erityisesti Ukrainan nälänhätä). Siksi uhrien lukumäärää voi parhaiten tutkia väestötilastoijen avulla, mutta ne ovat luonnollisesti vain arvioita.

Tätä työtä ovat tehneet venäläisetkin tutkijat Gorbatshovin ajasta lähtien, jolloin saatiin käyttöön vuoden 1937 väestönlasku, joka aikanaan salattiin.
NL:n 1937 väestönlaskennasta kirjoitetaan odotetun n. 172 miljoonan väkilukua, mutta census osoitti vain 162 miljoonan väestömäärää ja siksi se salattiin.

Uuden väestönlaskennan 1939 kirjoitetaan osoittaneen "oikeaa" 170,6 miljoonan lukua.
Seuraavan, 1957 census on osoittanut 202,6 miljoonan väkilukua, mutta miten lienee laskettu?
Väestönlaskenta 2007 on osoittanut 141,4 miljoonaa.
NL:n väestötilastot näyttäisivät tosiaankin olleen vain arvioita?

Veikko Palvo

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Gulagin uhrien lukumäärä

Veikko Palvo kirjoitti:
Uuden väestönlaskennan 1939 kirjoitetaan osoittaneen "oikeaa" 170,6 miljoonan lukua.
Seuraavan, 1957 census on osoittanut 202,6 miljoonan väkilukua, mutta miten lienee laskettu?
Väestönlaskenta 2007 on osoittanut 141,4 miljoonaa.
NL:n väestötilastot näyttäisivät tosiaankin olleen vain arvioita?

Veikko Palvo
2007 laskenta ei koskene kuin Venäjää. Viimeisin NL:on laskenta kertoi väkeä olleen 286,7 miljoonaa. Tuolta löytyy kaikkien NL:on laskentojen tulokset:

http://www.statoids.com/uru.html

Mutta noin ylipäätään näyttää aihe edelleen olevan kovinkin poliittinen:

http://www.rferl.org/content/Russia_Is_ ... 69329.html

Metodina Neuvostoliiton laskennoissa oli haastattelut, ei mikään arvio, ja väestönlaskentaan osallistui satoja tuhansia laskijoita, parhaimmillaan liki miljoona. He kiersivät ovelta ovelle lomakkeiden kanssa, ja perästä vielä tehtiin pistotarkastuksia. Homma kesti valmisteluineen monta vuotta. Joissain lähteissä on sanottu NL:on väestönlaskennan, silloin kun politiikka ei sekaantunut asiaan, olleen hyvinkin tarkkoja ainakin mikäli verrataan muihin NL:on tilastoihin.

Panu Hoglund
Viestit: 39
Liittynyt: 10.09.09 08:51

Re: Katynin muistotilaisuus ja lento-onnettomuus

Emma-Liisa kirjoitti:
Panu Höglund kirjoitti: Vanhana Vankileirien saaristo -fanina pidän itse Applebaumin lukuja hämmentävän alakanttisina. Muuten kyllä arvostan hänen teostaan kovasti.
Arvostan suuresti Solzhenitynin teosta, joka pystyi näyttämään asiat uhrien kannalta, ja esittämällä heidän ihmisarvonsa kiistämään terrorin "oikeutuksen".

Silti minusta on aivan selvää, että koska kirjailija perusti teoksensa muistitietoon ja erinäisiin julkisiin dokumentteihin, mutta ei lainkaan arkistoihin, hänellä ei ollut mitään mahdollisuutta arvioida uhrien lukumäärää. Kuuluisa "66 miljoonan uhria" perustuu ilmeisesti teoreettiseen arvioon, mikä NL:n väkiluku olisi ollut. No, ensinnäkin tässä ilmeisesti oletetaan, että väestö kasvaa koko ajan asmaa vauhtia, mikä ei pidä paikkanssa, syntyvyys väheni muuallakin, samoin toki myös kuolleisuus. Mutta ennen kaikkea syntymätön (ja useimmissa tapauksissa siittämätön) ei voi olla terrorin uhri.
Tästä olen samaa mieltä. Itselleni on jäänyt mielikuvaksi, että 10-15 miljoonaa olisi realistinen arvio. Muistelen, että Roy Medvedev olisi esittänyt tämänsuuntaisen luvun ruotsiksi käännetyssä kirjassaan Stalin och stalinismen.

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Katynin muistotilaisuus ja lento-onnettomuus

Veikko Palvo kirjoitti:Suomessa näyttää olleen tietoja mm. Solovetskin leiristä ja sen alaleireista, Stalinin kanavan rakennustyöstä jne. 1930-luvulla.
Gulag- vankileirien saariston lienee tehnyt laajalti tunnetuksi vasta Solzhenitsyn?

Veikko Palvo
Näyttääpä sieltä Solovetskin leiristä päästyn jopa vapaaksikin.

Boris Cederholmin kirja, Punainen painajainen, kertoo mm. kyseisestä paikasta. Ottaen huomioon kirjan ilmestymisajankohdan, niin kyllä Suomessakin on täytynyt olla tietoa tapahtumista NL:sta, siis Naapurin Leireistä.


Cederholm, Boris (1929): Punainen painajainen. Kuvia ja kokemuksia Neuvostomaasta


Kaltion linkissä on perusteellinen juttu aiheeseen liittyen.


Lehtiarkisto > Kaltio 2/2011 > Valkea meri, musta historia

http://www.kaltio.fi/lehtiarkisto/kalti ... kupeura211

VALKEA MERI, MUSTA HISTORIA

Pasi Pikkupeura

Vienanmerellä – venäläisittäin Valkealla merellä – on synkkä historia. Sieltä alkoi levitä ”Solovetskin syöpä”, vankileirien saaristo, Gulag.

”Tulija, älä sure. Menijä, älä iloitse.” seinäkirjoitus neuvostovankilassa

---

P.S. Katynin muistotilaisuus ja lento-onnettomuus -teemaan liittyen tämä kommentti:

Vaihtamalla vanhan Breshneviläisen "autonkorjausvitsin mukaisesti koko Puolan johto", varmistettiin, että Katynissa riittää muisteltavaa seuraavaksi kuudeksikymmeneksi vuodeksi.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”