Jarmo Nieminen
Viestit: 72
Liittynyt: 01.04.11 22:34

Ensimmäinen lahtari?

Olen tutkimassa 1900-luvun alun suomalais-venäläis-saksalaista historiaa Helsingissä. Nykyisessä vuotta 1918 käsittelevässä alatyylisessä puhekulttuurissa sangen usein esiintyy sana lahtari. Vuonna 1918 nimitys oli jo yleisesti käytössä.

Koska sana otettiin käytöön? Kuka oli Suomen ensimmäinen lahtari? Kuka keksi yhteyden teurastaa > lahdata, teurastaja > lahtaaja > lahtari.

- Urbaani sanakirja: "Teurastaja. Suomen sisällisodan "valkoinen" taistelija."

- Suomisankirja.fi: "kans. teurastaja. Erik. Suomen vapaussodassa ja sen jälkeen punaisten valkoisista (myös yleensä suojeluskuntalaisista ja porvareista) käyttämä haukkumanimi."

Jarmo Nieminen
Helsinki

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Ensimmäinen lahtari?

Suomi24 keskustelusta löysin maininnat, että lahtaria olisi käytetty ensimmäisen kerran vuoden 1905 suurlakon aikana. Lahtari olisi yhden maininnan mukaan tarkoittanut tsaarin salaista poliisia Ohranaa.

Jarmo Nieminen
Viestit: 72
Liittynyt: 01.04.11 22:34

Re: Ensimmäinen lahtari?

Kiitos Vetehinen, tuota en ole kuullut. Toki sopii hyvin lahtari-sanan muodostumisen historiaan.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Ensimmäinen lahtari?

Vetehinen kirjoitti: Suomi24 keskustelusta
Tuskin hyvin luotettava lähde. Kannattaisi tarkistaa useammallakin aiheen tutkijalla.

Jarmo Nieminen
Viestit: 72
Liittynyt: 01.04.11 22:34

Re: Ensimmäinen lahtari?

Toki epäluotettava lähteenä, mutta totta toinen puoli. Suurlakon aika sopii hyvin lahtari-kaltaiseen retoriikkaan. Nimittäin seuraavana vuonna Hakaniemen mellakoiden yteydessä esiintyy valkokaarteista jo nimitys lahtari aikalaiskertomuksissa.

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Ensimmäinen lahtari?

Suomi24:n Historia -foorumilla onkin melkoisen runsas "anti" sanoilla "punikki lahtari" ja näyttääpähän monissa jutuissa olevan lähteetkin mukana.

Tuossa on eräs "määritelmä" lahtari -sanan sanan etymologiasta

http://keskustelu.suomi24.fi/node/1160635

http://keskustelu.suomi24.fi/search/s24 ... %20lahtari

TV:ssa tuli aikoinaan joskus 1970 -luvulla Huovisen pienoisnäytelmä tai "lyhytfilminä" nimeltään Punikki ja Lahtari, tai saattoipa sanat olla toisinpäinkin. Siinä kaksi vastapuolilla ollutta miestä jahtasi 1918 toisiaan ison halkopinon molemmissa päissä. Toisella eli punikilla oli aseenaan Berdaani, se asetyyppi jäi kerralla mieleeni. No molemmathan siinä sitten kuolivat. Näkyypä löytyvän sama tarina netistäkin.

http://www.linnunrata.com/veikko.huovin ... unikki.pdf

Emma-Liisa kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti: Suomi24 keskustelusta
Tuskin hyvin luotettava lähde. Kannattaisi tarkistaa useammallakin aiheen tutkijalla.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Ensimmäinen lahtari?

Niitä sun näitä kirjoitti:Tuossa on eräs "määritelmä" lahtari -sanan sanan etymologiasta
Siellä mainitaan lahtarin olevan teurastaja, joka on sama selitys kuin Suomen sanojen alkuperä -kirjassa.

Lahtari on suoraan saksan sanasta slachter 'teurastaja' tai vanhan ruotsin kautta lähinnä länsi-murteisiin lainattu sana, joka esiintyy 1609 muodossa slachtari. Savossa ja Karjalassa muodossa laahtari.

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Ensimmäinen lahtari?

Olen tottunut mielessäni yhdistämään lahtari-sanan ensikäytön nimenomaan Hakaniemen mellakkaan elokuussa 1906. Siellähän suomalainen veri todella ensi kertaa virtasi, olkoonkin että Osmo Jussila koki vuonna 1979 esittää yhteenoton lähes pelkästään venäläisen sotaväen ja suomalaisten suojeluskuntalaisten välisenä yhteenottona. Myös Heikki Paunosen Stadin slangin sanakirja viittailee vuoteen 1906 ja sosialistien pilalehti Kurikkaan sanaa esitellessään.

Mutta kun sitten jatkoin kotikirjastoni kaivelemista, niin aivan oikein: sana on lahtari-sana on ollut käytössä jo vuoden 1905 suurlakon jälkitunnelmissa ja viittaa lakonaikaiseen kartinmuodostuksen synnyttämiin ristiriitoihin. Tällöinkin jäljet viittaavat pilalehtiin. Lainaus teoksesta Kansa kaikkivaltias. Suurlakko Suomessa 1905. Toim Pertti Haapala et al. (Teos 2008), s. 281 seurr.:

Tuulispään luoma kuva kaarteista ei ole mieltä ylentävä. Theslöfin opiskelijakaartia kutsutaan roskakaartiksi (Garde du blask) ja nulikkakaartiksi. Muita käytettyjä nimityksiä oli[vat] teurastuslaitos ja teurastajakaarti. Viime mainittu saa Tuulispäässä oman marssin, joka on omistettu "'Lahtarikaartilaisille, 'huligaaneille', 'mustan sotnjan' miehille y.m. virka- ja sortovallan kätyreille".

Saman lähteen mukaan myös ruotsinkielisten pilalehti Fyrenissä käyteltiin 1905 ironisessa mielessä lahtarikaarti-sanaa.

Edellä kirjoittamani on tietenkin vain sporadisesti silmään sattunutta; on tietenkin täysin mahdollista, että lahtari-sanalla on varhaisempiakin esiintymiä. Asian perinpohjaiseksi selvittämiseksi tarvittaisiin varmasti alan tutkijaa.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Ensimmäinen lahtari?

Nämä sanojen alkuperää koskevat kysymykset onnistuvat aina yllättämään. Sitä huomaa, miten näitä ilmaisuja on pitänyt niin vakiintuneina, ettei ole koskaan tullut edes ajatelleeksi niiden alkuperää, vaikka sekin olisi sellaisenaan jo kiintoisa tutkimuskohde.

Nylanderin arvio on kyllä ainakin minusta riittävän vakuuttava. Olisin taipuvainen uskomaan, että tuo "Perustuslaillisten riemumarssi", joka kaiketi on tämä professori Haapalan teoksen sitaatissa mainittu viisu, on varmaankin vakiinnuttanut ilmaisun kansalaisten suussa.

Sen verran kiinnostuin, että tekaisin verkkohaun Historiallisen Sanomalehtikirjaston sivuilla; siellähän ovat kaikki keskeisimmät sanomalehdet vuoteen 1910 asti. Seuraavat sitaatit "Työmies"-lehdestä voisi ehkä mainita tässä yhteydessä. Ne tukevat Nylanderin tekemää arviota siitä, että nimitys on vakiintunut Hakaniemen tapahtumien aikoihin:


Työmies, "Iltakatsaus", N:o 181, 9.8.1906 (alkuperäisessä olleet harvennukset merkitty tässä alleviivattuna):

"Helsingin sodasta owat puoluelehtemme lausuneet arwosteluja. Niissä ylipäänsä tuomitaan porwarillisten toimimia ärsytyksiä. Kylwöstään niittiwät ne, arwelee lehti "Hämeen woimma". Perustelee täten:

"Suomen suurlakko oli weretön wallankumous. Se mitä porwarit silloin menettelyllään saiwat aikaan oli - luokkawiha. Wiha, Wiha siihen luokkaan joka noina historiallisina hetkinä pitiwät yllä järjestystä maamme pääkaupungissa. Tuo surullisen kuuluisa Theslöf sitä-paitsi lausui ne sanat, josta hänen kaarttinsa sai tuon kuuluisan "lahtarikaartin" nimen."



Samalla sivulla on myös tämä mustaa huumoria huokuva uutinen, joka kertoo siitä miten nimi on ollut vielä tuolloin kohtalaisen uusi tuttavuus:

"Kansan Tahdon" toimitukselle on tullut seuraava

Vastalause:

Miksi niitä työväkeä tappavia herrain kätyreitä sanotaan lahtareiksi? Helsingissä ja muualla. Se laskee meidän teurastajain ihmisyyttä, jotka teemme kunniallista työtä, kun toimitamme lihaa ihmisten syödä. Sanokaa mokomia viikinkien roistoja pyöveleiksi eli muuksi kaartiksi, vaan älkää sekottako meitä rehellisiä ihmisiä.

- Lahtari maalta."

Ei taida olla kellään vastaan sanomista tähän huomautukseen, joten me eteläsuomalaiset voinemme hyvällä syyllä muuttaa lahtarikaartilaisten nimen: pyövelikaarti.



"Työmies"-lehdessä tällä haulla löytämäni ensimmäinen esimerkki on marraskuun 22. päivältä 1905, eli näissä mainituissa suurlakon jälkitunnelmissa. Tässä yhteydessä se on halventavana nimityksenä nimenomaan perustuslaillisille. Maininta on jälleen lehden "Iltakatsaus"-osiossa:

"Ukot pelästyiwät kansan kapinaa ja eduskunta jää muuttumatta ja sen owat pelastaneet Helsingin waltuusmiehet lahtarikaartillaan! Eläköön lahtarikaarti!"

Sanoisin näin lyhyen tutustumisen jälkeen, että Nylanderin arvio vaikuttaa täysin täsmälliseltä. Kyseessä näyttäisi olevan suurlakon välittömissä jälkiselvittelyissä ensi kerran käyttöön otettu nimitys, joka on täydellisesti vakiintunut Hakaniemen mellakan jälkeen. Tämän jälkeisinä vuosina ovat sosialistiset sanomalehdet käyttäneet säännöllisesti "lahtari"-nimitystä myös ulkomaan tapahtumista uutisoidessaan; Työmiehen sivuilla on mainintoja niin Unkarin kuin Braunschweigin "lahtareista".



Best,

J. J.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Ensimmäinen lahtari?

Sana lahtari vaikuttaa liittyvän alkuaan suomenruotsalaisen Gösta Theslöfin johtamaan ylioppilaskaartiin. Hakaniemen torin kahakoissa kuoli kymmen ihmistä. Se voi olla konkreettinen syy alkaa puhua lahtarista eli teurastajasta.

wejoja
Viestit: 130
Liittynyt: 29.11.08 17:41

Re: Ensimmäinen lahtari?

Muistan, että joulusikaa 60-luvulla teurastettaessa, laskettiin veret puuastiaan eli lahturiin. Sitä ennen sika sai pistoolista kuulan kalloon.

Jarmo Nieminen
Viestit: 72
Liittynyt: 01.04.11 22:34

Re: Ensimmäinen lahtari?

Jussi Jalonen kirjoitti:Sanoisin näin lyhyen tutustumisen jälkeen, että Nylanderin arvio vaikuttaa täysin täsmälliseltä.
Ehkä täsmällinen, mutta ei silti vastaus kysmykseeni kuka oli ensimmäinen lahtari ja kuka keksi lahtarin. Tässä taitaaa Suomi24:n arvaus olla toistaiseksi lähimpänä.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Ensimmäinen lahtari?

Jarmo Nieminen kirjoitti: Ehkä täsmällinen, mutta ei silti vastaus kysmykseeni kuka oli ensimmäinen lahtari ja kuka keksi lahtarin. Tässä taitaaa Suomi24:n arvaus olla toistaiseksi lähimpänä.

Ei se kyllä näyttäisi olevan, vaikka voin olla väärässäkin. Mutta missä muualla on annettu ymmärtää, että sanaa olisi käytetty tsaarin poliisista?

Historiallisesta sanomalehtikirjastosta kun etsii tällä hakusanalla, niin tuo jo mainitsemani "Työmiehen" numero 265, julkaistu marraskuun 22. päivänä 1905, on se ensimmäinen kerta kun sanaa käytetään. Siinä ei tehdä viittausta tsaarin poliisiin, vaan selvästi lakonaikaiseen ylioppilaskaartiin.

Kaikki sanomalehtikirjastoon talletetuissa julkaisuissa tätä edeltävinä päivämäärinä esiintyneet "lahtari"-sanat viittaavat ammattiteurastajiin. Vasta marraskuun 22. päivästä alkaen sana alkaa esiintyä poliittisena pilkkanimenä. "Työmies" on käyttänyt sitä seuraavan kerran 6. joulukuuta samassa viitekehyksessä, perustuslailliset selvästi nimeltä mainiten. Tämän jälkeen sanaa on käyttänyt "Suomen kansa" numerossaan 71, julkaistu 8. joulukuuta 1905. Siinä todetaan seuraavaa:

"Taas vakuutuksensa uhri.

Työmies Grönvall, joka työskentelee Kone- ja Siltarakennus Osakeyhtiön tehtaassa, on ollut jo jonkun aikaa työtovereittensä vainon ja uhkauksen esineenä siksi, että hän on kuulunut perustuslailliseen puolueeseen, eli n. s. "laahtar kaartiin".
"

Joulukuussa on sanaa on käytetty myös "Uusimaa"-lehdessä (8.12.1905) sekä "Wiipuri"-lehden etusivulla (9.12.1905), taas kerran samassa asiayhteydessä. Tammikuuhun tultaessa joukkoon liittyvät "Etelä-Suomi", "Eteenpäin" ja "Vapaa Sana". Myöntyväisyslinjalla muistini mukaan ollut "Uusi Suometar" on myös 11.1.1906 kirjoittanut "lahtarikaartilaisista" viitaten samalla tavoin näihin suurlakon aikana koottuihin suomalaisiin "reservipoliiseihin", jota nimitystä lehti myös käyttää.

Kyllä minä lähtisin siitä, että sekä aiemman tutkimuskirjallisuuden että näiden aikakauslehtien valossa vastaus kysymykseen on aika selvä. Ensimmäiseksi tätä sanaa on käytetty suurlakon aikaisesta ylioppilaskaartista sekä perustuslaillisesta puolueesta, ja sen ovat keksineet suomalaisen työväenliikkeen edustajat.

Sitä, kuka nimenomainen henkilö oli "ensimmäinen lahtari" ja kuka nimenomainen henkilö sanaa käytti aivan ensimmäisenä, on taas tällä tiedolla mahdoton sanoa. Tuo aiemmin siteeraamani "Työmiehen" numero kuitenkin antaisi ymmärtää, että nimitys olisi lähtöisin julkisesta puheesta, jonka olisi pitänyt Carl Gustaf Theslöf.



Best,

J. J.

Panu Hoglund
Viestit: 39
Liittynyt: 10.09.09 08:51

Re: Ensimmäinen lahtari?

Jarmo Nieminen kirjoitti:
Jussi Jalonen kirjoitti:Sanoisin näin lyhyen tutustumisen jälkeen, että Nylanderin arvio vaikuttaa täysin täsmälliseltä.
Ehkä täsmällinen, mutta ei silti vastaus kysmykseeni kuka oli ensimmäinen lahtari ja kuka keksi lahtarin. Tässä taitaaa Suomi24:n arvaus olla toistaiseksi lähimpänä.
Muistan Oiva Ketosen lainanneen teoksessaan "Kansakunta murroksessa" aikalaislähdettä, jonka mukaan nimitystä "slaktarpartiet" "käytettiin alun perin eräästä ruotsinmielisten ryhmäkunnasta".

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Ensimmäinen lahtari?

Jussi Jalonen kirjoitti:
Kaikki sanomalehtikirjastoon talletetuissa julkaisuissa tätä edeltävinä päivämäärinä esiintyneet "lahtari"-sanat viittaavat ammattiteurastajiin. Vasta marraskuun 22. päivästä alkaen sana alkaa esiintyä poliittisena pilkkanimenä. "Työmies" on käyttänyt sitä seuraavan kerran 6. joulukuuta samassa viitekehyksessä, perustuslailliset selvästi nimeltä mainiten. Tämän jälkeen sanaa on käyttänyt "Suomen kansa" numerossaan 71, julkaistu 8. joulukuuta 1905. Siinä todetaan seuraavaa:
Nämä on tietysti tällaisia loputtomia kaivelemisia ja sanan ensimmäistä esiintymää on lopulta varmuudella kenenkään mahdoton sanoa, mutta näyttää siltä tosiaan että varsinaisesti vakiintuneena, suomalaiseen poliittiseen kontekstiin liitettynä ilmaisuna lahtari tuli tuossa vaiheessa yleisempään käyttöön. Kuitenkin löytyy samaisesta lähteestä merkintöjä sanalle lahtari merkityksessä tappaja jo varhemminkin.

Ja löysinpä poliittiseen kontekstiin liittyenkin esiintymän jo 1800-luvun puolelta. 14.12.1898 Tampereen Uutiset (s.3) siteeraa ulkomaalaisen julkaisun esittämiä "Verikoira ja lahtari Veylerin petomaisia tekoja", kuvaten Veylerin yhtä veritekoa jolloin hän tappoi Kuuban vapautta kannattaneen pojan. Kyseessä on Kuubassa vaikuttanut eversti, jonka toimien johdosta muuten on saanut alkunsa myös termi keskitysleiri. Tosin tuostakin "lahtari" -ilmauksesta voisi vielä sanoa että kuvaus koskee yksittäistä toimijaa, eikä ole laajentunut vielä yleistettynä koskemaan ryhmää tai aatesuuntaa.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”