Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Holokausti ja Suomi

JariL kirjoitti:
Rautkallio ei ole siis muuttanut piiruakaan mieltään esim. Oula Silvennoisen kirjan johdosta, saati että myöntäisi että jo pakolaisten luovutus oli osallistumista holokaustiin.
Suosittelen kaikkien Westerlundin johtaman tutkimuksen tuottamien teosten lukemista. Niiden lukemisen jälkeen on selvää että suomalaiset olivat osallisena kaikenlaiseen, mutta holokaustiin osallistuminen jäi kyllä niin vähäiseksi että sen korostaminen vääristää kuvaa sodasta.
Ei ole asian korostamista, jos kerrotaan, että pieneltä osin Suomikin oli mukana, sen sijaan että kuten Rautakallio kiistetään ("ei osallistunut") ja mitätöidäään luovutukset (muutama ihmishenki ei merkitse mitään), vieläpä ylpeillään omien juutalaisten pelastamisella, vaikka tosiasisassa ei jouduttu temppelinharjalle.
Niille rikoksille joihin suomalaiset osallistuivat löytyy vertailukohtia lähempää kuin uskommekaan, esimerkiksi CIA:n vankilennoista. Joku on jossakin katsonut, että on Suomen kansallinen etu tehdä yhteistyötä amerikkalaisten kanssa vaikka kyseessä on rikos -varsinkin kun toimenpiteet eivät kohdistu suomen kansalaisiin. Muistuttaa kovasti valvontaosaston ja Abwehrin yhteistyötä tai Valpon ja Sicherheitsdienstin.
Olisiko se, ettei asia ole Suomessa - toisin kuin muissa maissa - juuri herättänyt keskustelua, yhteydessä siihen, että täällä totuttiin sodan aikana ja sen jälkeen, moiseen?

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Holokausti ja Suomi

Emma-Liisa kirjoitti:Edellisen kohdan Rautkallio kuittasi sanomalla, että jokipii on selvittänyt asian, mutta jälkimmäisestä hän puhui pitkään toistaen oman, aihetta käsittelevän kirjansa teesit, että Suomi "pelasti" omat juutalaisensa, luovutetut olivat vain pieni yksityiskohta, Suomen pitäisi olla saavutuksistaan ylpeä, ja "Suomi ei osallistunut holokaustiin".

Rautkallion puheenvuoron jälkeen yleisö puhkesi spontaaneihin, voimakkaisiin aplodeihin
Minäkin osallistuin taannoin tilaisuuteen, jos kohta puitteiltaan vaatimattomampaan, jossa siinäkin "rehabilitoitiin" (mm. Rautkallio, Lasse Lehtinen ym.) yleisön eläessä täysin rinnoin mukana. Rautkallio totesi avauspuheenvuorossaan mm.:
"Historiantutkimus on kaikissa maissa politiikan väline. Ehdottoman tärkeää on, että historiatietoisuus maassamme säilyy ja ohjautuu oikealla tavalla."
Tajuntaani nousi tuolloin aikanaan Olli Alhon uskontotieteen peruskurssilla kuulemani oppitermi, jolla nuoren henkilön korvissa tuntui olevan erityisen hieno klangi: funktionaalinen vaihtoehto. Rautkallion repliikistä voitaneen siis päätellä, ettei historia ole pelkästään tutkimuksellinen asia, vaan että sillä on vielä tärkeämpää hyötykäyttöä.

Viime aikoina olenkin sivumennen sanoen opiskellut historiankirjoituksen ulottuvuuksia "funktionaalisena vaihtoehtona" eräästä viime vuonna ilmestyneestä "vaaran vuosia" Suomessa käsittelevästä kirjasta (jonka kirjoittajiin ei tosin kuulu Rautkallio).
Viimeksi muokannut nylander, 11.02.13 16:00. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

JariL
Viestit: 435
Liittynyt: 13.02.09 14:40

Re: Holokausti ja Suomi

Ei ole asian korostamista, jos kerrotaan, että pieneltä osin Suomikin oli mukana
Kyllä tässä on välillä ollut korostamisten makua mm. Sanan toimesta ja Silvennoisen tutkimusta markkinoitaessa. Holmilankin työtä markkinoitiin sillä, että suomalaisilla(kin) pitäisi olla huono omatunto holokaustista tai tulisi ainakin tuntea syyllisyyttä siitä että ei tunne syyllisyyttä. Rautkallio on sitten toisella laidalla omine tulkintoineen.

Olavi Lehto
Viestit: 28
Liittynyt: 10.01.13 09:20

Re: Holokausti ja Suomi

Tämän jälkeen Holmila kyllä selittää, miksi holokausti on suomalaisen historiaymmärryksen marginaalissa. Ensiksi, turvutumatta perinteisen eliitin puolustukseenm vain kourallinen juutalaisia vietiin Suomesta ja toimenpide - toisin kuin monissa muissa maissa - herätti protesteja. Lukuisissa eurooppalaisissa maissa juutalaisten uhrien lukumääärä oli oli huomattavasti korkeampi - tai samalla tasolla - kuin muiden uhrien lukumäärä, mutta Suomessa asia oli päinvastoin: Suomi menetti yli 90 000 kansalaistaan sodassa ja aiehutti vielä useampien kuoleman - enimmäkseen neuvostosotilaiden ja -siviilien - mutta "hardly any Jews". Nämä tekijät ovat aiheuttaneet, että on ollut melkein mahdotonta löytää konteksti, jossa holokausti ja kahdeksan juutalaisen pakolaisen kohtalo olisi voitu istuttaa. Sen lisäksi ei ole ollut sellaisia kysymyksiä kuin juutalaisten omaisuuden ryöstö, jotka olisivat lisänneet tarvetta holokaustin käsittelyyn.[/quote]


Olen ymmärtänyt, että Suomesta luovutettiin kahdeksan pakolaisjuutalaista poliisi-operaationa ilman, että poliittiset päättäjät olisivat asiaan kytkeytyneet lainkaan. Lisäksi luovutettuihin kohdistui rikosepäilyitä?
Mikä toinen Saksan vaikutuspiiriin kuuluva valtio toimit yhtä puhtain paperein kuin Suomi (paitsi jo mainitut Tanska ja Italia). Pääsääntöisesti paikallisviranomaiset auttoivat eri maissa keräilemään juutalaiset saksalaisille luovutettaviksi ja useassa maassa myös osallistuivat aktiivisesti tappamiseen.
Eniten itseäni on askarruttanut Viron tapaus. Meillähän Viron kanssa on samoja geenejä, sama kulttuuritausta ja arvomaailma. Olisivatko suomalaiset Viroa vastaavissa olosuhteissa lähteneet juutalais-projektiin mukaan yhtä innokkaasti?

Olin viime keväänä Auchwizissä, joka oli tupaten täynnä juutalaisia (heidän pääsiäisaikansa). Monet ryhmät pitivät rituaalisia menoja lippuineen ja lauluineen.

En käsitä miksi ei Birkenaun kaasukammioita ole uudelleenrakennettu, josta saisi todella vaikuttavan nähtävyyden (esim. natsivirkailija-nukke kaatamassa Zyklon-B:aa luukusta sisään).

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Holokausti ja Suomi

JariL kirjoitti:Kyllä tässä on välillä ollut korostamisten makua mm. Sanan toimesta ja Silvennoisen tutkimusta markkinoitaessa. Holmilankin työtä markkinoitiin sillä, että suomalaisilla(kin) pitäisi olla huono omatunto
Nykyisin asia on ikään kuin pakko mainita, hieman kuten perustavat marxilais-leninismi neuvostoliittolaisessa historiantutkimuksessa. Jos maininta jää liian ylimalkaiseksi, kritiikkiä on odotettavissa. Suhde jatkosodan ja holocaustin välillä jää silti väkisinkin kevyeksi.

Itselläni ei ole silti mitään sitä vastaan että holocaust-vastuu ja asian merkitys Hitlerin sodanpäämäärissä myönnetään avoimesti ja rehellisesti. Paisuttelua ei tarvita vaikka erityistä ylpeilemisen aihettakaan ei ole, vaikka Suomessa ei ollutkaan massiivista antisemitististä propagandakoneistoa, kuolemanpartioita tai juutalaisia diskriminoivaa lainsäädäntöä.

Pakolaisten tai sotavankien Saksalle luovuttamisen vähäinen korostaminen ja mieluummin vaikeneminen johtunee ennen kaikkea siitä, että vastaavia luovutuksia tehtiin Neuvostoliitolle sodan jälkeen, eikä näistä oikein sopinut puhua. Jos olisi kovin lyöty rumpua juutalaisasiasta, olisi löytynyt heti niitä, jotka olisivat voineet tarttua NL-luovutuksiin, ainakin ulkomailla. Sitäpaitsi kommunismin suhde holocaustiin ja Israeliin oli problemaattinen.
Olavi Lehto kirjoitti:Olisivatko suomalaiset Viroa vastaavissa olosuhteissa lähteneet juutalais-projektiin mukaan yhtä innokkaasti?
Tämä johtunee varmasti virolaisten asemasta ensin Neuvostoliiton ja sitten ennen kaikkea Saksan miehityshallinnon alaisuudessa. Toisaalta 1920-30-luvun Virossa juutalaisilla oli yksi vahvimpia asemia koko Euroopassa, mm. virallisesti tunnustettu kulttuuriautonomia. Virossakin taisi olla myös toisenlainen historiallinen kokemus pogromeista tsaarivallan ja Venäjän sisällissodan ajoilta. Samoin juutalaisten suhteellinen osuus väestöstä lienee ollut Suomea isompi? Suomessa varmaan ratkaisevaa oli, että monista asioista voitiin sodankin aikana päättää itse, Virossa ei. En pitäisi mahdottomana juutalaisvainoa Suomessakaan, jos maa olisi joutunut sotatantereksi Viron tavoin.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Holokausti ja Suomi

Olavi Lehto kirjoitti: Olen ymmärtänyt, että Suomesta luovutettiin kahdeksan pakolaisjuutalaista poliisi-operaationa ilman, että poliittiset päättäjät olisivat asiaan kytkeytyneet lainkaan. Lisäksi luovutettuihin kohdistui rikosepäilyitä?
...varsin pienistä rikkeistä.

"Poliisioperaatioon" tietenkin vedottiin sodan jälkeen, jotta olisi vältetty pääasia: Valpon johdon kontaktit Saksan vastaaviin järjestöihin olivat niin tiiviiit, että heillä täytyi olla tietoa, mitä juutalisille tapahtuisi. Lisäksi varsinkin Virossa tapahtuneista joukkomurhista tuli tietoa muutakin kautta.

Holmila toteaa aiheellisesti että presidentti Ryti oli kesällä 1941 antanut Valpon johtoon tulleelle Anthonille varsin laajat valtuudet ratkaista karkotuksiin liittyviä asioita ja myös A:n esimies sisäministeri Horelli antoi tämän toimia "varsin itsenäisesti, mutta yhteistyössä hänen kanssaan. Valpon päälliköillä oli näin voimakas institutionaalinen tuki Suomessa."

Poliittiset päättäjät eivät voi välttää vastuutaan sillä, että antavat alaiselleen valtuudet. Tuskin on sattuma, että kun Suomi 1943 alkoi etsiä tietä rauhaan, saksalaismielinen sisäministeri sai mennä.

Muistaakseni NL:oon ei joissakin tapauksissa luovutettu loikkaeita, kun se olisi liikaa mustannut Suomen mainetta esim. ETYK:in valmistelun yhteydessä. Eli tajuttiin ettei kyse ole "poliiisioperatiosta" vaan politiikasta.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Holokausti ja Suomi

jsn kirjoitti:
Olavi Lehto kirjoitti:Olisivatko suomalaiset Viroa vastaavissa olosuhteissa lähteneet juutalais-projektiin mukaan yhtä innokkaasti?
Tämä johtunee varmasti virolaisten asemasta ensin Neuvostoliiton ja sitten ennen kaikkea Saksan miehityshallinnon alaisuudessa. Toisaalta 1920-30-luvun Virossa juutalaisilla oli yksi vahvimpia asemia koko Euroopassa, mm. virallisesti tunnustettu kulttuuriautonomia. Virossakin taisi olla myös toisenlainen historiallinen kokemus pogromeista tsaarivallan ja Venäjän sisällissodan ajoilta. Samoin juutalaisten suhteellinen osuus väestöstä lienee ollut Suomea isompi? Suomessa varmaan ratkaisevaa oli, että monista asioista voitiin sodankin aikana päättää itse, Virossa ei.
Totta on, että päätökset tekivät saksalaiset, mutta ei virolaisia pakotettu avustamaan holokaustissa, vaan kyseessä olvat vapaaehtoiset. Toisaalta virolaiset eivät myöskään auttaneet juutalaisia, vaan omista juutalaisista selviytyi vain 3-9, toisin kuin monissa muissa maissa. Ennen kaikkea tietenkin Tanskassa, josta heitä toimitettiin suuri joukko yli lahden turvaan Ruotsiin (mistä Saksa ei mitenkään rankaissut).

Virossa ei käsittääkseni ollut pogromeja tsaarin vallan eikä sisällisodan aikana eikä erityisempää antisemitismiä Viron tasavallan aikana. Yhteiskunnan lyöminen rikki punaisena vuonna 1940-1 ja ennen kaikkea kesäkuun kyyditys juuri ennen sodan puhekamista on saattanut vaikulttaa siihen, että juutalaisia syyllistettiin noista tapahtumista, vaikka itse asiassa juutalaisia kyyditettiin 10 % ja etnisiä virolaisia 1 %.

Liberaalin teologisen aikakauslehden Vartijan numerossa 4/2012 oli Paavo Ahosen kirjoitus virolaisten suhteesta holokaustiin. Siitä käy ilmi, että virolaiset ovat haluttomia myöntämään, että miehityksestä huolimatta kollaabboreilla oli vastuu teoistaan, vaan korostavat vain omaa uhriuttaan erityisesti neuvostovallan aikana sekä rinnastavat holokaustin ja kyyditykset ottamatta huomioon, että edellisen tarkoitus oli hävittää koko kansa, jälkimmäinen oli, vaikka sinänsä vakava rikos, valkoitua eikä (varsinkaan vuoden 1949 kyyditysten kohdalla) välttämättä johtanut varhaiseen kuolemaan.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Holokausti ja Suomi

Emma-Liisa kirjoitti:Virossa ei käsittääkseni ollut pogromeja tsaarin vallan eikä sisällisodan aikana
Virossa ja Latviassa järjestettiin syksyllä 1905 rangaistusretkikuntia, joissa teloitettiin Venäjän armeijan toimesta melkein parituhatta ihmistä. Vaikka pääkohteina olivat mellakoivat talonpojat ja työläiset, on luultavaa, että jos juutalaisia löytyi, hekin joutuivat kohteiksi. Arvelisin heitä olleen jonkin verran mukana poliittisessa liikehdinnässä, kuten muuallakin Venäjän kaupungeissa.

Kesällä ja syksyllä 1919 Pietariin Virosta hyökännyt Judenitsin ja Rodzjankon armeija oli muodollisesti Viron alaisuudessa. Ainakin suomalainen lehdistö kirjoitti tuolloin että edetessään kohti Pietaria upseereille oli jopa sotatoimia tärkeämpää panna toimeen vallatulla paikkakunnalla pogromi. Kirjoittelun prkimyksenä lienee ollut estää Suomea osallistumasta suunnitelmiin. Totta kyllä on, ettei näitä pogromeita järjestetty itse Viron alueella.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Holokausti ja Suomi

jsn kirjoitti:
Emma-Liisa kirjoitti:Virossa ei käsittääkseni ollut pogromeja tsaarin vallan eikä sisällisodan aikana
Virossa ja Latviassa järjestettiin syksyllä 1905 rangaistusretkikuntia, joissa teloitettiin Venäjän armeijan toimesta melkein parituhatta ihmistä. Vaikka pääkohteina olivat mellakoivat talonpojat ja työläiset, on luultavaa, että jos juutalaisia löytyi, hekin joutuivat kohteiksi. Arvelisin heitä olleen jonkin verran mukana poliittisessa liikehdinnässä, kuten muuallakin Venäjän kaupungeissa.

Kesällä ja syksyllä 1919 Pietariin Virosta hyökännyt Judenitsin ja Rodzjankon armeija oli muodollisesti Viron alaisuudessa. Ainakin suomalainen lehdistö kirjoitti tuolloin että edetessään kohti Pietaria upseereille oli jopa sotatoimia tärkeämpää panna toimeen vallatulla paikkakunnalla pogromi. Kirjoittelun prkimyksenä lienee ollut estää Suomea osallistumasta suunnitelmiin. Totta kyllä on, ettei näitä pogromeita järjestetty itse Viron alueella.
Tarkoitinkin, että virolaisilla ei ollut aiemmin tapana järjestää pogromeja. Tosin juutalaisiakin oli vähän (1940 4500, mutta Saksan miehityksen alkaesssa vain 1000) verrattuna Latviaan ja Liettuaan.

Saksan miehityksen aikana juutalaisia teloittivat virolaiset Omakaitsen (suojeluskunnan) ja turvallisuuspoliisin jäsenet.

Riksa
Viestit: 37
Liittynyt: 14.01.13 04:57

Re: Holokausti ja Suomi

Emma-Liisa kirjoitti: Tarkoitinkin, että virolaisilla ei ollut aiemmin tapana järjestää pogromeja. Tosin juutalaisiakin oli vähän (1940 4500, mutta Saksan miehityksen alkaesssa vain 1000) verrattuna Latviaan ja Liettuaan.

Saksan miehityksen aikana juutalaisia teloittivat virolaiset Omakaitsen (suojeluskunnan) ja turvallisuuspoliisin jäsenet.
Neuvostoliitto lähetti 350-450 Viron juutalaista gulageille 1940.[1]
Natsi-Saksan miehityksen aikana 950-1000 juutalaista tapettiin.[2]

Pelkkien lukujen perusteella Neuvostoliitto oli siis lähes yhtä paha tekijä, vaikka sitä ei lasketakaan holokaustiin.


[1] Weiss-Wendt, Anton (1998). The Soviet Occupation of Estonia in 1940-41 and the Jews. Holocaust and Genocide Studies 12.2, 308-325.
[2] Conclusions of the Estonian International Commission for the Investigation of Crimes Against Humanity - Phase II: The German occupation of Estonia in 1941–1944

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Holokausti ja Suomi

Riksa kirjoitti: Neuvostoliitto lähetti 350-450 Viron juutalaista gulageille 1940.[1]
Natsi-Saksan miehityksen aikana 950-1000 juutalaista tapettiin.[2]

Pelkkien lukujen perusteella Neuvostoliitto oli siis lähes yhtä paha tekijä, vaikka sitä ei lasketakaan holokaustiin.
Anteeksi jo etukäteen että sotkeudun "pahuusvertailuusi", mutta... Laskin pikaisesti että 350-450 on noin puolet verrattuna lukuun 950-1000. Laskettuna silloin käsillä olleista juutalaisista 950-1000 taitaa olla liki 100 prosenttia, 350-400 jonkin verran vähemmän. Ja olin huomaavinani ilmaisut "lähetti gulageille" ja "tapettiin". Monikos "tapettiin" näistä gulageille lähetetyistä?

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Holokausti ja Suomi

skrjabin kirjoitti:
Riksa kirjoitti: Neuvostoliitto lähetti 350-450 Viron juutalaista gulageille 1940.[1]
Natsi-Saksan miehityksen aikana 950-1000 juutalaista tapettiin.[2]

Pelkkien lukujen perusteella Neuvostoliitto oli siis lähes yhtä paha tekijä, vaikka sitä ei lasketakaan holokaustiin.
Anteeksi jo etukäteen että sotkeudun "pahuusvertailuusi", mutta... Laskin pikaisesti että 350-450 on noin puolet verrattuna lukuun 950-1000. Laskettuna silloin käsillä olleista juutalaisista 950-1000 taitaa olla liki 100 prosenttia, 350-400 jonkin verran vähemmän.
Aivan, pelkkiä lukuja ei voi vertailla, vaan pitää ottaa myös suhdeluku. Vain näin voi vertailla esim. Suomea, jossa absoluuttiset luvut ovat aina pieniä verrattuna isoihin maihin.

On muistettava, että pari tuhatta Viron juutalaista pakeni 1941 Saksan hyökkäyksen tieltä NL:oon.
skrjabin kirjoitti: Ja olin huomaavinani ilmaisut "lähetti gulageille" ja "tapettiin". Monikos "tapettiin" näistä gulageille lähetetyistä?
Kysymys on kesäkuussa 1941 kyyditetyistä. Matka oli pitkä ja hidas ja junassa kuoli jo muutama lapsi ja vanhis. Perillä miehet pantiin leiriin mutta naiset ja lapset elivät karkotettuina. Sodan alku oli leireissä pahinta aikaa, joten miehistä tosiaan hyvin suuri osa kuoli (muistaakseni jopa 90 prosenttia). Naisten ja lasten kuolleisuus oli vähäisempää, mutta sekin huomattavaa (muistaakseni noin 30 prosenttia).

Luvut ovat kaameita, mutta ero Saksaan oli, että tarkoitus ei ollut tappaa kaikkia ja että olot olivat ankeat myös neuvostoliittolaisilla siviileillä. Esim. perheistä, jotka evakuoitiin Itä-Karjalasta Arkangeliin, kuoli yleensä ainakin yksi, lapsi tai vanhus,

Jaakko Anttila
Viestit: 66
Liittynyt: 19.09.12 18:09

Re: Holokausti ja Suomi

"Meinander nostetaan tikunnokkaan hänen väitettyään Tasavallan tiellä -kirjansa eräässä kuvatekstissä, kuinka kesän 1944 Kannaksen karkuunjuoksu ei todellakaan ollut mikään Torjuntavoitto. Tuon, Meinanderin mielestä jopa aivan perättömän, termin Oesch lanseerasi kirjaansa Suomen kohtalon ratkaisu Kannaksella v. 1944.

Kuvateksti sivulla 237: "Nopea vetäytyminen Karjalan kannakselta oli ajoittain jopa paniikinomaista - kysessä ei tosiaankaan ollut torjuntavoitto. Viipurin länsi- ja pohjoispuolella onni kuitenkin kääntyi sitkeiden taistelujen jälkeen Suomen eduksi."

Ennen Oesch-sitaattia kurssikaverini Henrik Meinander esittelee kirjansa "Tasavallan tiellä" sivuilla 235-238 kaikki kuusi Suomen armeijan torjuntavoittoa kesällä 1944: Tienhaara, Ihantala, Viipurinlahti, Vuosalmi, U-linja Laatokan pohjoispuolella ja Ilomantsi.

Henrik Meinander toteaa kirjansa "Tasavallan tiellä" sivulla 238: "Suomen Viipurin ympäristössä käytyjä (torjunta-)taisteluja on tietenkin verrattu Karjalan Kannaksen eteläosan nopeaan luhistumiseen. Niinpä runsaan kymmenen vuoden kuluttua sodan päättymisestä alettiin puhua jopa torjuntavoitosta. Ilmaisun keksi tiettävästi kenraaliluutnantti K.L. Oesch, joka oli johtanut Suomen operaatioita Kannaksella eikä kaihtanut näitä taisteluja käsittelevän kirjansa jälkisanoissa kutsua lopputulosta suureksi torjuntavoitoksi. Oesch korosti, että Viipurin pohjois- ja koillispuolen sitkeä vastarinta oli helpottanut poliittisen johdon yrityksiä päästä solmimaan siedettävä rauha Neuvostoliiton kanssa. Vaikka Oesch venytti voiton käsitettä tässä kohdin suorastaan absurdisti, hän oli kuitenkin asiallisesti ottaen oikeassa. Rintamalinjan vakiintuminen oli antanut Suomen hallitukselle suuremman liikkumavapauden diplomaattisella areenalla ja ehkäissyt sellaiset epämääräiset antautumisvaatimukset, joita Kreml oli esittänyt 22. kesäkuuta hyökkäyksen vyöryessä vielä täydellä voimalla eteenpäin."

Jaakko Anttila
Viestit: 66
Liittynyt: 19.09.12 18:09

Re: Holokausti ja Suomi

Tiehaaran taistelusta julkaistiin 2-sivuinen artikkeli Hufvudstadsbladet -lehden juhannusnumerossa jo 19 vuotta sitten.

JR 61 kaivautui asemiin Tienhaarassa yöllä ennen puna-armeijan eliittijoukkojen hyökkäystä salmen yli. Vihollisen ilmakuva oli edelliseltä päivältä ja massiivinen tykistövalmistelu meni JR 61:n asemien taakse.

JR 61 ja Suur-Merijoelle sijoitettu eversti Rauramon komentama raskas tykistö torjuivat kaksi vuorokautta kestäneet eliittijoukkojen hyökkäykset, yritykset ylittää salmi ja jatkaa hyökkäystä luoteeseen kohti Kymijoen linjaa ja Helsinkiä.

Tykistön osuutta Tienhaaran taistelussa on kuvattu yksityiskohtaisesti sotahistoriallisesa tutkimuksessa "Tammitykistö". Karjaan sotilasläänissä jatkosodan aikana perustetun Tammidivisioonan tykistö.

Kenraali Nenosen kehittämän korjauskertoimen avulla Suomen armeijan tykistö pystyi keskittämään 20 patterin tulen yhteen kohteeseen. "Torjunta Sorvali!". Torjunta salmi!". Kuolemaa halveksien salmea ylittämään lähteneille eliittijoukoille annettiin lähtöpassit ryssän helvettiin.

Stalin päätti 25.6.1944, että painopiste suunnataan Viipurista koilliseen Talin ja Ihantalaan suuntaan.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”