J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

Re: Yle: Talvisodan henki ei syntynyt isänmaallisuudesta

MM kirjoitti:Kämäräisen kirja tarttui mukaan kirjastosta. Jos talvisodan tarkoitusta yrittää pohtia siviilisotavankien kautta, näyttäisi siltä, että sodan alkupuoli tammikuuhun asti sisälsi myös selvän poliittisen agendan. Siviileiden suotiin asuvan kotonaan ja heille pyrittiin järjestämään Kansanhallituksen opin mukaiset olosuhteet. Oltiin pettyneitä siihen, että valtaosa oli evakuoitu ja alueet olivat tyhjiä.

Sitten taas helmikuussa komento muuttui ja ideologinen aines sodankäynnistä siirrettiin syrjään. Tilalle tuli totaalinen sota. Siviilivangit piti siirtää sota-alueelta vakoojina kauemmaksi leireihin. Tässä vaiheessa viimeistään Kuusisen hallituksen eväät oli syöty.
Lue ja kommentoi.

Kämäräisen kirjahan se ei ole, vaan Veriginin, Laidisen ja Kämäräisen. Sykiäisen ja Bäckmanin osuus jäi hieman hämäräksi, mutta olletikkin käännös vaikutti jonkin verran. Nythän se meni Sykiäisen nimiin, mutta Bäckman oli sitä mieltä, että joutui kääntämään melkoisen osan uusiksi.

Itse en saanut oikein otetta kirjasta. Vastuualueet ja sovitut sivumäärät eivät pitäneet kutiaan. Toimittajaa, tai mieluummin kirjoittajakomitean puheenjohtajaa olisi kaivattu, mutta sellaista ei ollut saatavilla. Lisäksi osa tekstistäni käännettiin ensin venäjäksi ja sitten (kahteen kertaan) suomeksi.

Suojärvi ja Suomussalmi antavat osviittaa siitä, mitä oli tarkoitus tulla ja olla. Siksi se evakuointi oli pettymys - ei ollut hallittavia. Kuitenkin osoitus siitä, että Kuusista todellakin säilytettiin koko sodan ajan takataskussa (kuten Paasikivellekin rauhanneuvottelujen yhteydessä sanottiin) oli se, että internointileireillä valuuttana toimi sodan loppuun saakka markka - olihan kyse Suomen kansalaisista suomalaisten hallinnassa. Sodan päätyttyä ja Kansanhallituksen hajotettua itsensä leirien valuutaksi muuttui rupla, siirtyihän hallinto Neuvostoliitolle. Yhtä kuvaavaa tietenkin on se, että leirien henkilökunta säilyi koko ajan samana...

MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Re: Yle: Talvisodan henki ei syntynyt isänmaallisuudesta

Onhan se vähän epätasainen ja paikoin vaikealukuinenkin, mutta kun Kuusisen hallituksen toimeenpanevien komiteoiden ja maalaiskomiteoiden toiminnasta Suomen Demokraattisessa Tasavallassa ei ole kovin paljon tietoa kuten ei myöskään Suomen Kansanarmeijan ja "valkosuomalaisia joukkoja" vastaan perustettujen paikallisosastojen vaiheista, puoltaa kirja hyvin paikkaansa ja tietoa isoava sieltä murusia löytää. Siis vaikka siviilivankikysymys olikin vain pieni sivujuonne koko talvisodassa ja nuo kuviot jäivät merkitykseltään aivan marginaalisiksi.

Vaikka Osmo Jussilan mukaan nukkehallitus kuului viime vuosisadan alkupuolen sodissa Puna-armeijan kuormastoon, poikkeaa Kuusisen hallituksen anti muista vastaavista siinä, että siihen sisältyi houkutin, jota Suomen tiedettiin kiihkeästi tavoitelleen itsenäistymisestä alkaen eri keinoin, eli Itä-Karjala. (Ironista on, että Saksa pari vuotta myöhemmin käytti samaa namua.)

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Yle: Talvisodan henki ei syntynyt isänmaallisuudesta

J Kämäräinen kirjoitti:"Kaikkien muidenkin pienet lapset" eivät kuolleet tuolla reissulla. Tuli niitä pieniäkin lapsia takaisin Suomeen. Ikäjakauman laskeminen palautetuista on haasteellista, kun alaikäisiä ei palautettujen luettelosta löydy. Kainuun Sanomien (tai Kajaani-lehden) julkaiseman nimiluettelon perusteella alaikäiset voi nimetä, mutta ikää ei voi määrittää.
Tuolla "Kaikkien muidenkin pienet lapset" tarkoitin lähinnä aivan pieniä lapsia eli imeväisikäisistä muutamaan vuoteen. Niistä taisi kuolla likimain kaikki kylmään, kuumetauteihin, nälkään, punatautiin yms. sairauksiin.

Martikainen Tyyne Talvisodan evakot ja siviilisotavangit - Äidit ja lapset sodan kurimuksessa. Fenix, 2000, 167 s., 1. painos

s. 143:
"Pakosta herää kysymys, kuinka paljon oikeastaan lapsia matkalla ja perillä kuoli. Palanneiden luettelon nuorin lapsi on syntynyt 1936"
Tämä kirja Martikaisen lienee sinulle tietenkin kovin tuttu? Kirjan kertomukset on niin karuja, että aivan hämmästyttää lukea miten niinkin monet ihmiset sieltä elävänä selvisivät takaisin.

Martikainen on haastatellut useita kymmeniä Kintismässä vankina olleita ihmisiä.

s. 139
"Olen haastatellut noin viittäkymmnetä Kintismän sotavankileirillä ollutta Ruhtinaansalmen kylissä Talvisodan aikana elänyttä ihmistä."

Kirjassa on seuraavat luvut Suomussalmelaisia koskien:

Suomussalmi - Hyökkäys yllätti
Suomussalmen siviilisotavangit
Elämää miehitetyissä kylissä
Palautettujen suomussalmelaisten oikeusjutut
Paluu kotiin (Kistismän vaiheet melkoisn tarkasti)
Sota ja rauha


Siinä on sivulla 160-161 liite, jossa on
"Venäjän Kintismän sotavankileiriltä Lehtovaaran kautta 3.6.1940 palautettujen aikuisten luettelo. Lehtovaaran kautta palautettiin 165 aikuista sekä 89 alle 17 vuotiasta lasta. Lasten nimiä ei virallisessa luettelossa ole mainittu..."
Ja sitten on pari sivua nimiä. Siis alaikäisten nimet vain puuttuivat, lukumäärä näyttäisi löytyvän.

Teemu Keskisarjan Raaka tie Raatteeseen -kirjan Kirjallisuutta -listalla tämä Martikaisen Talvisodan evakot ja siviilisotavangit -kirja on mainittu, mutta se on tainnut jäädä Keskisarjalta täysin lukematta ja sen kyllä huomaa hänen kirjastaan!

J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

Re: Yle: Talvisodan henki ei syntynyt isänmaallisuudesta

Niitä sun näitä kirjoitti:Teemu Keskisarjan Raaka tie Raatteeseen -kirjan Kirjallisuutta -listalla tämä Martikaisen Talvisodan evakot ja siviilisotavangit -kirja on mainittu, mutta se on tainnut jäädä Keskisarjalta täysin lukematta ja sen kyllä huomaa hänen kirjastaan!
Martikaisen kirja lienee tuttu. Samoin Martikainen. Martikaisen kirjan sivulla 143 muuten käsitellään haastattelujen syntymävuosia, ei palautettujen. Palautettujen alaikäisten syntymäaikoja en ole löytänyt. Niitä ei Suomussalmella jostakin syystä kerätty. Mikäli Mieslahden karanteenileirin nimiluettelo jostakin löytyisi, se todennäköisesti listaisi myös alaikäiset. Alaikäisten nimet kuitenkin löytyvät karanteenileiristä tehdyssä lehtijutussa, jossa ne luetellaan, tarkoituksena ilmeisesti sukulaisille tiedottaminen.

Täytyy tarkastaa kotona, mikä lehti ja milloin luettelon julkaisi.

Muoks.

Kainuun Sanomista kesäkuulta 1940 löytyy luettelo, joka käsittää 249 henkeä.
Viimeksi muokannut J Kamarainen, 19.11.12 16:27. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Re: Yle: Talvisodan henki ei syntynyt isänmaallisuudesta

Sain isänpäivälahjaksi tk-kuvaajien materiaalista tehdyn "Hyökkäävä kamera" -dvd-boksin, jossa on pätkä leiriltä palaavista ja muitakin talvisodan aikaisia kohtia. Filmissä kiinnittää huomiota lasten suureen määrään palaavien ruokailusta otetussa kohdassa.

J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

Re: Yle: Talvisodan henki ei syntynyt isänmaallisuudesta

MM kirjoitti:Sain isänpäivälahjaksi tk-kuvaajien materiaalista tehdyn "Hyökkäävä kamera" -dvd-boksin, jossa on pätkä leiriltä palaavista ja muitakin talvisodan aikaisia kohtia. Filmissä kiinnittää huomiota lasten suureen määrään palaavien ruokailusta otetussa kohdassa.
Nuo taas ovat suojärveläisiä joltakin Helsingin karanteenileireistä. Tilanne Suojärven ja Suomussalmen kesken vertailtaessa on aivan erilainen, kun Suojärvellä ihmiset jäivät perhe- jopa kyläkunnittain ja internoitiin Neuvostoliiton alueelle, kun taas Suomussalmella iso osa väestä siirtyi vapaaehtoisesti ensin rajan tuntumaan ja sieltä sitten Neuvostoliittoon.

Tai näin ainakin osa porukasta kertoo. Paljon oli tietenkin pakolla siirrettyjä, mutta miesten (vieläpä parhaassa työiässä olevien) yliedustus sekä normaaliin demograafiseen jakaumaan että Suojärven palautettuihin vertailtaessa on huomattava.

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Re: Yle: Talvisodan henki ei syntynyt isänmaallisuudesta

MM kirjoitti:Kämäräisen kirja tarttui mukaan kirjastosta.
Piti käydä ihan katsomassa millainen kirja on kyseessä. Nyt mukaan tarttui Seppo Kämäräisen kirja Talvisodan toiset kasvot. Kirjaan on luvassa oikein jatko-osakin, koskien vankeudesta palanneiden suomussalmelaisten vaiheita mm.
suomalaisten karanteenileirillä Mieslahden Kansanopistolla.

Vaikuttaisi siltä kuin kyseinen kirja olisi ollut Keskisarjan eräänä keskeisenä lähteenä Raaka tie Raatteeseen -kirjaan ja onhan se toki mainittu sen kirjallisuutta -luettelossakin.

Kirjassa on monta kuvausta Kintismän leirioloista ja sivulla 150-151 kerrotaan kuinka 9.3.1940 Kintismään oli sijoitettuna 263 henkilöä, joista yli 16-vuotiaita oli 182 henkeä ja alle 16-vuotiaita lapsia oli 81 henkeä.



Kämäräinen Seppo, TALVISODAN TOISET KASVOT
Myllylahti 2011

http://kauppa.myllylahti.fi/Kaemaeraein ... SET-KASVOT
Kun Talvisota alkoi marraskuun viimeisenä päivänä 1939, jäi Suomussalmella evakuoimatta yli 1600 siviiliä. He jäivät hyökkäävän Puna-armeijan valtaamalle alueelle. Alkoi outo vaihe maamme historiassa. Osa näistä siviileistä vangittiin omiensa ilmiantojen perusteella ja tuomittiin, osa ryhtyi yhteistoimintaan neuvostovallan kanssa.
Seppo Kämäräisen kirja Talvisodan toiset kasvot pureutuu sota-ajan tapahtumiin ja tuo uutta tietoa itäisen Suomussalmen kansan katkerista vaiheista. Kirjasta löytyy muun muassa kuvaus, kun suomalaiset pommittavat suomussalmelaisia tientekijöitä tai kun Suomen armeijan partio käy tulitaistelua Kuusisen Kansanarmeijaan liittyneitä suomalaisia vastaan.
Vuoden 1940 alkupuolella yli 250 siviilisotavankia vietiin Neuvostoliiton puolelle ankariin oloihin Kintismän metsätyöleirille, mistä heidät palautettiin Suomeen kesäkuun alussa samana vuonna.
Myöhemmin ilmestyvässä kirjan toisessa osassa kerrotaan, kuinka heikkokuntoisten vankien matka jatkuu kohti Paltamon Mieslahden opiston karanteenileiriä – kohti hoitoa, kuulusteluja ja vangitsemisia.
Kirja perustuu arkistotietoihin ja kansalaisten haastatteluaineistoon.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”