Martti Kujansuu
Viestit: 89
Liittynyt: 26.04.08 21:24

Laserkeilausaineiston käyttö arkeologiassa

Maanmittauslaitos julkisti vapaaseen käyttöön keräämänsä laserkeilausaineiston 1.5.2012 alkaen. Aineiston perusteella kuka tahansa voi oikealla ohjelmalla luoda tarkan maastomallin haluamastaan alueesta. Aineiston erottelukyky on sitä luokkaa, että siitä voi esimerkiksi tunnistaa niityllä laiduntavat eläimet lajeittain.

Keski- ja Länsi-Euroopassa on viime aikoina tunnistettu monta ennestään tuntematonta rauniota syksyllä otetuista ilmavalokuvista. Uskoakseni laserkeilausaineisto sopisi samaan tarkoitukseen yhtä hyvin tai jopa paremmin. Hyvänä esimerkkinä tästä on pedersöreläisen, kivikautisen asuinpaikkalöydön mallinnus korkeustietoaineiston perusteella. Linkin takana olevasta kuvasta erottuvat hyvin hiekkakankaalla olevat asuinpainanteet.

Kansalliskirjaston verkkosivuilla on jo nyt palvelu, missä voi auttaa digitaalisen sanomalehtiaineiston OCR-tunnistusta korjaamalla ohjelman ehdottamia sanatulkintoja. Olisi mielenkiintoista nähdä samanlainen yleisöpalvelu, missä kansalaiset voisivat 3x3 km paloissa etsiä aineistosta ennestään tuntemattomia asuinpaikkoja.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Laserkeilausaineiston käyttö arkeologiassa

Tämä on sellaista mitä olen vuositolkulla kannattanut. Monet keskustelut on käyty asian tiimoilta ja nyt alkaa tapahtua.

On oikein, että verovaroin kustannettuja aineistoja luovutetaan kansalaisten käyttöön. Tiedän että taustalla on myös liiketoimintamahdollisuuksien kehittäminen.

Oman mökkini ympäristössä on paljon painanteita. Monesti miettinyt mitä ne ovat. Alue on näköjään kuvattu, mutta ilmeisesti juuri siitä alueesta ei ole tietoja vielä esillä.

javvanne
Viestit: 1
Liittynyt: 21.01.13 16:14

Re: Laserkeilausaineiston käyttö arkeologiassa

Geologista tutkimusta varten on koko MML:n laserkeilausaineistosta (http://www.flickr.com/photos/65726513@N00/6688760031) valmistettu yhtenäinen, saumaton maastomalli kahden metrin ruutukoossa. Visualisointi esimerkkejä (http://www.flickr.com/photos/65726513@N ... 857163259/) tarkasteltaessa kannattaa valita Original size. Kaakkois-Suomesta on vähän laajempi esimerkkialue http://gigapan.com/gigapans/94330

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”