V Palvo
Viestit: 219
Liittynyt: 08.09.12 13:04

Urho Kekkonen ja Saksa 1930-luvulla

Emma-Liisa kirjoitti:Tommi Uschanov on tämän päivän Hesarissa 27.1.2013 kiitettävästi korjaillut Iltalehden erikoisliitteen kannessa olleita "tietoja", että "kansa" olisi valinnut Hitlerin ja että hän olisi tullut valtaan "vaalivoiton" jälkeen.

Tulisiko teille aiheesta jotakin muuta mieleen?
Ainakin se, että Urho Kekkonen oli tuohon aikaan Saksassa, mutta UKK:n julkaistusta
aineistosta en löytänyt kuin tämän, http://www.doria.fi/bitstream/handle/10 ... sequence=1 jossa UKK kirjoittaa Ernst Thälmann´n katutappelijoista ja Hindenburgin valinnasta toiselle presidenttikaudelleen.
Thälmannin RFB:n kannatus on ollut vähäistä ja jostain olen lukenut tuossa Punaisten katutappelijoiden liitossa Saksan kaduilla sotineen mm. Erich Honeckerin.
William L. Shirerin
Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho on kirjahyllyssä. Muistaakseni Hitlerin Kansallissosialistinen työväenpuolue murhasi joitakin merkittäviä vastustajiaan ja
NSADP:n Röhmin ja SA:n "likvidoiminenkin" tapahtui Hitlerin valtakunnankansleriaikana?
Fyhrer Hitleristä tuli kesällä 1934 kanslerin otettua presidentin virankin itselleen ja viimeiset vaalit pidettiin vasta tämän jälkeen Hitlerin saadessa "murskavoiton".

Mutta
löytyykö Urho Kekkosen julkaistusta aineistosta 1931 - 1932 talvikaudelta muuta Saksan oloista kertovaa, ylläolevan UKK910105 lisäksi näyttäisi olevan vain UKK:n henkilökohtaisia kirjeitä, sekä pohdintoja tapahtumista Suomessa?

Veikko Palvo

V Palvo
Viestit: 219
Liittynyt: 08.09.12 13:04

Re: Hitlerin valtaannousu 30.1.1933

V Palvo kirjoitti: Fyhrer Hitleristä tuli kesällä 1934 kanslerin otettua presidentin virankin itselleen ja viimeiset vaalit pidettiin vasta tämän jälkeen Hitlerin saadessa "murskavoiton".

Mutta
löytyykö Urho Kekkosen julkaistusta aineistosta 1931 - 1932 talvikaudelta muuta Saksan oloista kertovaa, ylläolevan UKK910105 lisäksi näyttäisi olevan vain UKK:n henkilökohtaisia kirjeitä, sekä pohdintoja tapahtumista Suomessa?
Hitler nimitti itsensä Fyhreriksi otettuaan itselleen myös presidenttiyden presidentti Paul von Hindenburgin kuoltua 2.8.1934. Voisihan sitäkin pitää "Hitlerin valtaannousuajankohtana".
Valtionkansleriksi Hitlerin pres. von Hindenburg nimitti 30.1.1933.
Ja
Urho Kekkonen oli Saksassa 1931 - 1932 talvikauden ajan ja en löytänyt UKK:n julkaistusta aineistosta tulta ajalta juurikaan *Saksan tapahtumista* kertovaa,
lähinnä vain henkilökohtaisia kirjeitä yms.
Löytyykö UKK:n julkaistusta aineistosta kuvauksia Saksan politiikasta ja tapahtumista 1931 - 1932 kansallissosialistien ja vastakkaisen puolen äärilaidan sosialistien tapellessa kaduillakin?

"Asiaankuulumattoman Kekkosen" luulisi sivustakatsojanakin kirjanneen ylös tapahtumia juuri ennen Hitlerin nimittämistä Saksan valtakunnankansleriksi?
Ja
kansallisbiografian mukaan Urho Kekkonen kävi 1932 ja 1933:kin Saksassa väitöskirjaansa varten. Liittyi mukaan politiikkaan ja Maalaisliittoon 1933.

Veikko Palvo

V Palvo
Viestit: 219
Liittynyt: 08.09.12 13:04

Re: Hitlerin valtaannousu 30.1.1933

nylander kirjoitti:Emma-Liisa, aloittamasi ketjun otsikon virheellinen päiväys 30.1.1932 (pro 1933) aiheuttaa sen,että nyt ketjuun on ilmestynyt jo aivan asiaankuulumaton Kekkonenkin.
Urho Kekkosenhan katsottiin presidenttiaikanaan osoittaneen suurta valtioviisautta jo
34-vuotiaana Saksan vuosiensa ja käyntiensä jälkeen kirjoitettuaan http://www.doria.fi/handle/10024/8677 vuonna 1934 Demokratian itsepuolustuksen.
Tuossa linkissä on jostain syystä vuosiluku "Urho Kekkonen 1972."

UKK toteaa: "Italian sosiaalidemokraatit kieltäytyivät äärimmäisyysaineistonsa pelossa antamasta tukea..... ja
Fasistit marssivat 1922 Roomaan ja Mussolinin valta alkoi."
UKK kirj.
myös kommunistilaeista Suomessa 1930 "kommunistien kansanvallanvastaisen taistelunsa johdosta."
"......Saksa, jossa demokraattiset voimat kulutettiin voivotteluun kansanvaltaa uhkaavasta vaarasta. "Seurauksena oli, että diktatuuri käänsi lyhyessä ajassa puolelleen suurimman osan entisistä vastustajistaan, jotka kaiketi huomasivat, että oman kyvyttömyytensä takia kuolemaan tuomittua ei kannata palvella."
Eihän
nuoren UKK:n mielipiteillä liene kovinkaan suurta merkitystä ollut 1937 Cajanderin punamultahallitusta muodostettaessa. Muutkin olivat havainneet yhteistoiminnan tarpeen.
Mannerheim tuli Puolustusneuvoston puheenjohtajaksi 1931 ja Suomessakin alettiin jossain määrin harkita Puolustusvoimain hankintoja.
Stalinin
valtaannousu Neuvostoliitossa on ollut tiedossa univormupukuisten vastakkaisten äärilaitojen sosialisten "katutaistellessa" Saksassa. Kommunistit sodan jälkeen väittivät Suomella olleen 1930-luvulla "Saksan-yhteyksiä," mutta olisikohan joidenkin suomalaisten valtiomiesten mieleen jo tuolloin 1930-luvulla tullut "valinnan pakko Hitlerin ja Stalinin välillä?
Kommunistisympatoita ei ollut, ja kommunistien sodanjälkeisistä väitteistä huolimatta ei näytä olleen natsisympatioitakaan?
Mussolinin
Italia hyökkäsi 1935 Abessiniaan ja suomalainen ambulanssihenkilökuntakin oli abessinialaisten puolella havainnoimassa mm. Italian myrkkykaasujen käyttöä.
Espanjan
1936 alkanut kansalaissota italialaisine, neuvostoliittolaisine ja saksalaisine avustajineen näyttäisi sekin osoittaneen Kansainliiton voimattomuuden?
Jos
UKK 1934 näyttäisikin osuneen arvioissaan oikeaan jo tuolloin 34-vuotiaana Hitlerin noustua valtaan, niin voisikohan kummastella sitä miksi vanhemmat ja Suomen asioista päättäneet valtiomiehet eivät näyttäisi "olleen tilanteen tasalla"?

Veikko Palvo

V Palvo
Viestit: 219
Liittynyt: 08.09.12 13:04

Re: Urho Kekkonen ja Saksa 1930-luvulla

Urho Kekkonen näyttää julkaistujen muistiinpanojensa ja kirjoitustensa perusteella kutsuneen "Demokratian itsepuolustuksessa" jo 1934 Hitleriä diktaattoriksi ja
suurimman osan saksalaisista kannattavan diktaattoria.
Ja
UKK948453, Kyntäjä-lehdessä 7/1938 sisäministeri U.Kekkonen vertaa syyskuun 1938 loppua maailmansotaa 1914 edeltävään aikaan: "Tuskin koskaan on maailma elänyt niin järkyttävän vakavaa aikaa.....kuin syyskuun 1938 lopulla."

"Mynchenin kaupungissa tehtiin neljän suurvallan välillä sopimus, jossa ostettiin rauha jättämällä itsenäinen pikkuvaltio paloiteltavaksi, poisti välittömän sodanuhkan ja Euroopan maat kohottivat julki riemuhuudot .......pysyväisestä rauhasta."
Sisäministeri UKK
näyttäisi jo vajaa kuukausi myöhemmin lokakuussa 1938 havainneen mm. N.Chamberlainin paperilappusen heiluttelun Lontoossa lentokentällä ja
huudahduksen "rauha meidän elinajaksemme" olleen vain *toiveajattelua*?

"...lokakuun 1938 puolivälissä havaitaan mielialan ( Euroopassa ) masentumistaan masentuvan: odotettu rauha näyttää sittenkin jäävän tulematta. Vai mitä todistaa se, että Englanti jatkaa jättimäistä varustautumistaan..."
Saksan
varustautumista sisäministeri UKK ei mainitse, vaikka olikin ollut sitä itsekin Saksassa seuraamassa.
ja
"Me olemme havainneet, kuinka sisäiset selvittelyt Venäjällä ovat ratkaisevasti vaikuttaneet ulkopoliittiseen arvovaltaan ja toimintakykyyn."
Stalinin
puhdistukset näyttävät olleen sisäministeri UKK:n mielestä vain "sisäisiä selvittelyjä", joilla ei ollut yhteyttä Euroopan "järkyttävän vakavaan aikaan" syyskuun lopulla ja lokakuun puolivälissä 1938.
Ja olettaisikohan UKK Stalinin Neuvostoliiton ulkopoliittisen toimintakyvyn lamaantuneen 1938?

Kuitenkin sisäministeri Kekkonen näyttäisi tämänkin kirjoituksensa perusteella olleen varma piakkoin alkavasta sodasta Jartsev- ja Stein- neuvottelujenkin ollessa tiedossa? Stalinin NL:n vaatimusten ennen NL:n ja Saksan MR-sopimusta.
Ja
1939 syksyllä sisäministeri Kekkonen jätti NL:n vastaisen rajan siviiliasukkaat kuitenkin lähes täysin evakuoimatta, eikä UKK:ta otettu punailmavoimien "sodanjulistuspommien" putoillessa Helsinkiin Vallilan työväentalolla heti koottuun
Risto Rytin rauhanhallitukseenkaan.
Onkohan
muissa lähdetiedoissa Urho Kekkosen 1934 ja 1938 muistiinpanoja ja kirjoituksia tukevia tietoja?
Ja miksiköhän taitava ulkopoliittisen tilanteen arvioija ja Saksassa aiemmin oleskellut ja usein käynyt sisäministeri UKK jätettiin pois R.Rytin I -hallituksesta?
Onko UKK:n
kirjoituksissa "aukko" Talvisodan alusta Pekka Peitsi-kirjoituksiin, hän näyttäisi kirjoitelleen julk. aineistossaan vain johtamansa Siirtoväen huollon keskuksen 1940 - 1943 asioista?

Veikko Palvo

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Urho Kekkonen ja Saksa 1930-luvulla

V Palvo kirjoitti:Mutta löytyykö Urho Kekkosen julkaistusta aineistosta 1931 - 1932 talvikaudelta muuta Saksan oloista kertovaa, ylläolevan UKK910105 lisäksi näyttäisi olevan vain UKK:n henkilökohtaisia kirjeitä, sekä pohdintoja tapahtumista Suomessa
Ainakin nämä Kekkosen juutalaiskommentit ovat kiinnostavia:
Jäisin mielelläni kotiin ja tulisin illaksi, mutta siellä on siivoaminen, joka kestää kauan. Sen ajan olen joskus istunut Frl. R:n huoneessa, mutta se on niin vastenmielistä. Taidan muuttaa pois, likaista ja vastenmielistä on. Ja juutalainen! Eihän kristitty voi asua juutalaisen luona!
Berlin 6/2 -32
Kekkonen, Urho (1932-02-06)

(Taas tuntuu tuolla eteisessä täällä asuva inhottava juutalainen Kaplan riitelevän toisen heimolaisensa, Rosenbaumin kanssa. Se ei tapahdu harvoin. Kaplan on niin inhottava tyyppi, että jos olisin joskuskaan "juovusten käsissä" tullut asuntooni, olisin käynyt kyllä vetämässä häntä pari kertaa "hönöön". Jussi täällä olla pitäisi, niin se oppisi juutalaisia vihaamaan).
Berlin 27/2 -32
Kekkonen, Urho (1932-02-27)

Asun nyt uudessa paikassa. Aluksi tietysti outoa, mutta siisti paikka, juutalaiset poissa ja ystävällinen Wirtin, jotta luulen täällä viihtyväni.
Berlin 2/3 -32.
Kekkonen, Urho (1932-03-02)

Kunhan ei se Rosebannin jutijoukko vain ei olisi pimittänyt postiasi! - sain nykyisen osoitteesi vasta 2/3 (keskiviikkona). Ei silti, etteivät ne täälläkin voisi pidättää, sillä erinomainen lapualaishenki täällä on vallalla - vaikka kapina epäonnistuikin. Kosola tämän päivän lehdissä selittää ettei se ollutkaan mikään kapina. –
Helsinki 8.3.1932
Kekkonen, Sylvi (1932-03-08)

https://www.doria.fi/handle/10024/7353

V Palvo
Viestit: 219
Liittynyt: 08.09.12 13:04

Re: Urho Kekkonen ja Saksa 1930-luvulla

Tapio Onnela kirjoitti: Ainakin nämä Kekkosen juutalaiskommentit ovat kiinnostavia:
Kekkosen juutalaiskannanotot omana aikanaan 1930-luvun alussa eivät näytä olleen mitenkään poikkeuksellisia, vaikka nykynäkökulmasta näin onkin.
F.D.Rooseveltin
aloitteesta Évianissa järjestettiin 7.1938 konferenssi Euroopan juutalaiskysymyksestä ja läsnä näyttää olleen n. 30 valtiota ja 30 järjestöä. Konferenssi ei näyttäisi saaneen päätöksiä juutalaisten vastaanottajamaista aikaiseksi, vaikka Hitlerkin ilmoitti konferenssille: Jos muut maat ovat valmiita ottamaan juutalaisia niin Saksa auttaa heitä lähtemään.
mm. MS St.Louis-laivan yli 900 juutalaispakolaista ei kesällä 1939 otettu vastaan Kuubassa, USA:ssa, eikä Kanadassa. Paluumatkalla Eurooppaan britit ottivat n. 200 ja loput lähes 700 St.Louis jätti Antwerpeniin.
St.Louis- tapauksen on kirjoitettu olleen propagandaministeri Goebbelsin järjestämä.
Mutta
Urho Kekkosen julkaistussa tuotannossa on kannanottoja diktaattorista 1932 (Hitler), mainintoja NL:n puhdistuksista ( Stalinin nimeä UKK ei näytä mainitsevan ),Mynchenin sopimuksesta, jolla rauhan UKK sanoo ostetun pariksi viikoksi jne.
Miten
nämä UKK:n jo 1930-luvun alussa sopivat yhteen esim. usein toistetun Väinö Tannerin kannanoton kanssa; "eihän maailma niin hulluksi voi tulla."
Lännen
rauhantahdon kyllä ymmärtää nykypäivänäkin katsellessaan Ranskan suuria "hautaristipeltoja" ww1-ajalta.
"NL erotettiin Kansainliitosta" hyökättyään 1939 Suomeen, kirj. usein, mutta luulisi Kansainliiton voiman tai pikemminkin voimattomuuden olleen meillä selvillä Italian Etiopiaan hyökkäyksen jälkeen ja Espanjan sisällissotaa varten perustetun "Puuttumattomuuskomitean" suomalaistenkin valvojien raporttien perusteella?
Espanjassa taisteltiin paljolti neuvostoliittolaisin, italialaisin ja saksalaisin asein asetoimittajien osallistuessa taisteluihin.
Urho Kekkosen
sisäministerikautista aineistoa on niukasti ja Talvisodan jälkeen on kuvauksia Siirtoväen huollon keskuksen toiminnasta. Muuta UKK-aineistoa ei välirauhan ajalta näyttäisi olevan ja Jatkosodan ajalta on "Pekka Peitsi"-kirjoituksia.
Löytyykö
Ukk:n muistiinpanoja esim. siitä, miksi hänet jätettiin Risto Rytin I hallituksen ulkopuolelle?
Ja UKK:n on kirjoitettu olleen "poliittisesti kuollut" sodan aikana ja Valvontakomission Suomeen tuloon asti, miksiköhän UKK oli "poliittisesti kuollut"?

lisäys: UKK nousi Kallion hallituksen oikeusministeriksi 1936 ja 1937 Cajanderin hallituksen sisäministeriksi. Sisäministerinä aiemmin AKS:ään kuulunut Kekkonen valmisteli IKL:n lakkauttamista ja eduskunta hyväksyi lakkauttamisen selvin numeroin 140- 26 - . Sodan jälkeen 1944 IKL sitten lakkautettiinkin, joten eikö UKK olisi voinut palata "politiikoksi uudestisyntyneenä"?

Veikko Palvo

Jaakko Anttila
Viestit: 66
Liittynyt: 19.09.12 18:09

Re: Urho Kekkonen ja Saksa 1930-luvulla

Urho Kekkonen kannatti Suomen sotapolitiikkaa Stalingradin katastrofiin saakka. Sen jälkeen Urho Kekkonen, Kustaa Vilkuna ja Kaarlo Hillilä sulkeutuivat useaksi vuorokaudeksi Hotelli Pohjanhoviin Rovaniemellä pohtimaan Suomen suuntaa tilanteessa, jossa oli selvää, että Saksa häviää sodan. Tekivät täsmälleen saman johtopäätöksen kuin J.K. Paasikivi. Neuvostoliitto suurvalta ja Suomen naapurivaltio ja Suomen on siihen sopeuduttava.

Samaan aikaan päämajan tiedustelupäällikkö eversti Aladar Paasonen esitteli täsmälleen samat johtopäätökset päämajassa. Siitä huolimatta Suomen sotilaallinen ja poliittinen johto pysyivät Saksan rinnalla elokuuhun 1944 saakka.

Pessimistinen Urho Kekkonen sen sijaan oli sivuraiteella syyskuuhun 1944 saakka eli välirauhansopimukseen saakka.

V Palvo
Viestit: 219
Liittynyt: 08.09.12 13:04

Re: Urho Kekkonen ja Saksa 1930-luvulla

Jaakko Anttila kirjoitti:Urho Kekkonen kannatti Suomen sotapolitiikkaa Stalingradin katastrofiin saakka.

Samaan aikaan päämajan tiedustelupäällikkö eversti Aladar Paasonen esitteli täsmälleen samat johtopäätökset päämajassa. Siitä huolimatta Suomen sotilaallinen ja poliittinen johto pysyivät Saksan rinnalla elokuuhun 1944 saakka.
Olisikohan ollut toisin päin, UKK lienee ollut Vilkunan kautta selvillä valtionjohdon tilannearvioista? Talvisodan rauhastahan kansanedustaja UKK oli ollut yhtenä hyvin harvoista, jotka kannattivat Moskovan rauhanehtojen hylkäämistä ja länsiliittoutuneitten tarjoaman "avun" vastaanottamista.

Ryti ja Mannerheim käynnistivät rauhantunnustelut ja lähettivät ev. Paasosen eduskuntaankin esitelmöimään? Ja eduskunnassa syntyi "rauhanoppositiokin."
Ja valtionjohto vaihtoi hallituksenkin.
Ja
UKK:n ministeri Väinö Tanner nimitti virkamieheksi, joka saattoi matkustella ainakin Tukholmaan etsimään yhteyksiä rauhantunnustelujen merkeissä NL:n suuntaan.
Voisikohan
olettaa V.Tannerin *tienneen* kuinka Kekkonen toimisi Tukholmassa?
V.Tanner ei siten olisi antanut, eikä puhunut UKK:lle minkäänlaisista tehtävistä, ainoastaan olettanut UKK:n toimivan senkaltaisesti kuin Urho tekikin rauhantekoa ja sodanjälkeistä aikaa ajatellen?

Veikko Palvo

Jaakko Anttila
Viestit: 66
Liittynyt: 19.09.12 18:09

Re: Urho Kekkonen ja Saksa 1930-luvulla

V Palvo kirjoitti:1939 syksyllä sisäministeri Kekkonen jätti NL:n vastaisen rajan siviiliasukkaat kuitenkin lähes täysin evakuoimatta.
Veikko Palvo
Veikko Vennamon jauhamaa propagandaa.

Sisäministeri Kekkonen havahtui syyskuun 1939 puolivälissä toteamaan, ettei Kannaksen väestön evakuointisuunnitelmaa ole olemassakaan. Viipurin läänin maaherra Manner sai sisäasiainministeriöstä 21.syyskuuta 1939 sähkeitse määräyksen, että hänen pitää lähettää evakuointisuunnitelma seuraavan päivän kuluessa ministeriöön. Manner totesi, että se mitä hän voi tehdä, on jo tehty. Hänelle ei ole kuitenkaan ollut ilmoitettu evakuoitavien sijoituspaikkakuntia eikä hänellä ollut kuljetusvälineitä, mikä sisäasiainministeriönkin pitäisi tietää. Tämä on suora lainaus silloisen itäisen sotilasläänin komentajan, kenraaliluutnantti Harald Öhquistin päiväkirjasta.

Valkeni sitten usvainen hämärä aamu marraskuun 30. päivänä 1939. Paikallinen valtion viranomainen oli virkahuoneessaan kello 9 tienoilla, kun puhelin soi ja kirkonky1än osuuskaupanjohtaja T. Klemetti pyysi puhelimessa matkustuslupaa vaimolleen ja 1apsilleen Keski-Suomeen. Kun viranomainen ihmetteli matkaa tietäen, että mainitut perheen jäsenet olivat vasta äskettäin palanneet evakkomatkaltaan, niin kysyi johtaja Klemetti "ettekö tiedä, että rajalla jo tapellaan aamusta alkaen".
Tämän jälkeen tilanne selveni pian, kun pataljoonasta soitti vääpeli ja ilmoitti, että autokolonna on tulossa 40 auton vahvuisena noutamaan pois siviiliväkeä.
Evakuointimääräyksissä oli kuitenkin teroitettu, että ei ollut lupa panna evakuointia rullaamaan ennen kuin virallinen ja tarkistettu ilmoitus siitä lääninhallituksesta saapuu ja sen vuoksi oli odotettava. Myös oli selitetty, että hermosotaa rajakahakoiden muodossa saattaa ilmetä eikä sen ole annettava vaikuttaa asioiden kulkuun.

Niistä tiedoista, joita puoleen päivään mennessä saatiin, ei kuitenkaan voinut varmuudella päätellä, onko kyseessä rajakahakka vai laaja maahyökkäys. Tämän vuoksi odotettiin ja valmisteltiin evakuointimääräysten liikkeelle lähetystä, jos sellainen käsky tulisi.

Tiedonkulussa oli vaikeuksia

Lääninhallituksesta ei suoraan saatu mitään tietoa eikä sinne paikallinen viranomainen päässyt, kun yrittäessä tuli päälle ns. komentajapuhelu, joka katkaisi siviilivirkapuhelun. Vasta kello 13:n tienoilla välitti Sortavalasta joku karjan evakuointia suunnitellut agronomi lääninhallituksen käskyn tyhjentää pitäjän itäpuoli siten, etta Uuksun joki on rajana. Tämän mukaan vastaaville kylille annettiin viipymättä evakuointimääräys.
Kello 14 alkoi konekiväärin kaukaista ammuntaa kuulua kirkonkylään ja sen ohi oli aamusta alkaen tullut hevosilla perheitä Palojärven, Orusjärven ja Varpaselän kylistä. Oli sellaisiakin, joitten päällä ei ollut kuin alusvaatteita.
Autokolonna saapui ja siitä lähti vaunuja hakemaan ihmisiä Lunkulasta, Räimälästä, Karkusta, Orusjärveltä, ja Koverosta. Räimälän silta oli räjäytetty kello 14 tienoilla eikä sinne enää päässyt, samoin oli räjäytyksen vuoksi Orusjärvelle pääsy lopussa. Näin ollen jäivät tietojen mukaan Orusjärven, Varpaselän kylien ja puolet Räimälän kylän karjaa suoraan vihollisen käsiin.
Autokolonna pääsi ajamaan ihmisiä kello 20 tienoilla ja ajo Uuksun asemalle tapahtui suuremrnitta häiriöittä seuraavaan aamuun saakka. Järjestyksen valvomista varten siirtyi osa siviiliviranomaisia kello 2 aamuyöllä 1. joulukuuta 1939 Uuksulle valvomaan juniin lastausta.
Samana päivänä ajoi eräs evakuointijuna Impilahdella jollakin ylikäytävällä siirtokarjalaumaan ja suistui kiskoilta ja katkaisi ainakin 20 tunniksi liikenteen Uuksulle ja Pitkärantaan. Aamusta kello 6 tienoilta lähtien oli liikenteen välittäminen vaikeutunut tieosalla Tulemajoki - Uuksu, koska puolustusvoimien eri yksikköjen kuormastot alkoivat vetäytyä länteen päin.
Tulemajoen kylä sytytettiin tuleen kello 11 tienoilla, jolloin viimeiset siviiliviranomaiset poistuivat ja Karkkuun tunkeutunut vihollinen oli Miinalan kylän laidoille saapumassa alkaen tykistöllä häiritä liikennettä Tuleman ja Kirkkojoen valillä. Vihollinen oli kiertänyt miinoitusalueet siten, että ratsuväki ja tankit Alhon niittyjen kohdalla ajoivat veteen ja kiersivät kahlaten esteitten ympäri, joten uhka kirkonkylää vastaan ensiksi kohdistui Miinalan taholta. Myös Koveron kylän kohdalle Tulemajoen itärannalle oli ilmestynyt näihin aikoihin ensimmäisiä vihollisen osastoja.

Ristiriitoja viranomaisten välillä

Siviiliviranomaisten yhteydet Viipurin lääninhallitukseen olivat olleet poikki. Sen vuoksi kun sotilasviranomaiset keskusteluissa vakavasti toivoivat myös pitäjän länsiosan tyhjennystä, niin neuvoteltiin UuksuIla korkeimpana päällikkönä silloin toimineen eversti Järvisen kanssa. Hän oli myös sitä mieltä, että pitäjän loppuosa oli pikimmin tyhjennettävä. Tällaisen määräyksen sitten antoi paikallinen siviiliviranomainen.
Määräys ei miellyttänyt Uuksun asemalle ja sieltä sitten Pitkärantaan siirtynyttä sotilasevakuointielintä, joka ottamatta tullessaan yhteyttä siviiliviranomaisiin selitti kaiken vallan tyhjennyksissä kuuluvan heille.
Heidän tietojensa mukaan olisi pitäjän puoliskon tyhjentäminen vielä lykättävä 2. joulukuuta 1939 laskien kahdella vuorokaudella. Ristiriita seuraavana päivänä meni niin pitkäIle, että kyseinen sotilasevakuointielin uhkasi vangita paikalliset siviiliviranomaiset.
Tilanne muuttui kuitenkin äkkiä, kun yöllä 2.-3. joulukuuta tuli käsky, että Pitkärantakin on tyhjennetävä kuuden tunnin sisällä. Tämä johtui siitä, että vihollisen tankit olivat päässeet Käsnäselän tiellä tunkeutumaan Uuksujoen yli. Tämän seikan johdosta ja kyseisen elimen saatua ohjeita esimiehiltään, se ei enää puuttunut siviiliviranomaisten tehtäviin, joita se olosuhteita tuntemattomana tuskin olisi pystynyt hallitsemaankaan edes välttävällä tavalla.
Tapahtumat kehittyivät tämän jälkeen nopeasti. Mantsinsaarelaiset siirrettiin pikkulaivoilla, mm. Laivuri Simo Sorsan Sukkelalla, suoraan saaren pohjoispäästä Pitkärantaan. Öisin valaisivat pitäjän taivasta palavien kylien leimut sekä aika ajoittain Mantsin patterien tykkien suuleiskat. Näissä oloissa puolustusvoimamme luopuivat Salmista 4. joulukuuta 1939. Vauraan ja rauhallisen pitäjän olemassaolo oli siinä muodossa päättynyt.

Suurin osa lähti vapaaehtoisesti

Edellä kosketelluista väestönsiirroista on huomattava, että lokakuussa 1939 tapahtunut rajakylien tyhjentäminen oli pakollinen toimenpide kaikille asukkaille, mutta sodan sytyttyä tapahtunut evakuointi oli vapaaehtoinen. Näin ollen suuri osa asukkaista lähti vapaaehtoisesti pitäjästä, sillä käytännöllisesti katsoen oli hengenvaarallista jäädä taistelujen vuoksi paikoilleen jo siitäkin syystä, että asuinrakennukset melkein poikkeuksetta poltettiin omien joukkojen toimesta tarkoituksena vaikeuttaa mahdollisimman suuressa määrin päälle tunkeutuvan vihollisen majoittumista ja huoltoa.
Perästä päin sitten todettiin, että Karkun kylään sairaustapauksen ja vihollisen äkillisen saapumisen vuoksi jäi eräs vanha ukko karjapaimeneksi ja Juho Kauppinen perheineen, Tulemajoen kylään kreikkalaiskatolisen kirkon suntio Jokio ja maalari Aleksander Saavalainen Kirkkojoelle sekä mahdollisesti jokin muukin henkilö, jonka nimi on jo unohtunut, muttei omasta halustaan muita kuin kaksi näistä henkilöistä.
Nämä Salmiin tahdostaan tai tahtomattaan jääneet olivat vihollisen toimesta saaneet jonkun aikaa olla paikoillaan, mutta heidät oli siirretty sittemmin rajan taakse Aunukseen, jossa olivat eräässä pikkukylässä 12 km Pyhäjärven eteläpuolella -luultavasti Santamalan luostarikylässä. Täällä oli heidän johtajanaan ollut hyrsyläläinen kansakoulun opettaja Matti Pajunen tuon varmaankin raskaan ajan.

Tämän yhteenvedon Salmin evakuoimisesta on laatinut Salmin nimismiehenä vuosina 1934-39 toiminut Mauri Evert Terho. Teksti on kirjoitettu n. vuonna 1950.
Viimeksi muokannut Jaakko Anttila, 19.06.13 18:10. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Jaakko Anttila
Viestit: 66
Liittynyt: 19.09.12 18:09

Re: Urho Kekkonen ja Saksa 1930-luvulla

Tämä osuus evakuoinnista on osa 1/2 Salmin nimismiehen kertomuksesta. Lähtivät väärässä järjestyksessä.

"Lokakuun 6. ja 7. päivän välisenä yönä 1939 ajoivat Viipurista lääninhallituksen lääninsihteerit Uuno Vuormaa ja Mäntylä Salmin nimismiehen luo tarkastamaan pitäjän evakuointisuunnitelmia. He selittivät, että väestön rauhoittaminen on tarpeen ja ettei mitään varmaa voi sanoa lähipäivistä. Mihinkään sellaiseen toimeen ei saisi näkyvästi ryhtyä, joka voisi herätää levottomuutta paikkakunnalla.
Noin viikkoa myöhemmin saapui nimismiehen luo Salmin rajavartioston komentaja majuri Inkala, joka pyysi, että valtakunnan rajaa vastassa olevat rajakylät olisi tyhjennettävä, että puolustusvoimat voivat miinoittaa tarpeelliset maantiet, pienemmät tiet ja polut. Asiasta ilmoitettiin maaherralle, joka puolestaan hankki valtioneuvoston vastauksen, mikä kylien tyhjentämiseen nähden oli kielteinen.

Kun tämä tieto oli toimitettu komentaja Inkalalle, saapui hän seuraavana paivänä uudelleen nirnismiehen luo ja kehotti ilmoittamaan ylöspäin, että tiet rniinoitetaan kolmen päivän kuluttua ja sen jälkeen käytännöllisesti katsoen rajakylät eivät enää ole yhteydessä valtakuntaan. Tämä tapahtuisi, koska hän on luvannut kenraalille vastata tämän lohkon puolustuksesta, eikä muuta taetta lupauksen täyttämiselle ollut.
Kun tämä viesti oli toimitettu valtioneuvostolle, niin samana päivänä antoi valtioneuvosto suostumuksensa rajakylien tyhjentämiseen, joka sitten tapahtuikin.
Tällä valtioneuvoston määräyksellä sitten parin seuraavan viikon aikana siirrettiin karja ja väestö pois sekä osa viljoista ja perunoista Manssilan, Virtelän, Rajaselän, Kanabrojärven, Kaunoselän, Orusjärven osan, Päällysjärven ja Käsnäselän kylistä ja nämä kylät jäivät miinoituksien taakse

Isäntien enemmistö ei ymmärtänyt

Kun neuvottelut Moskovassa pitkistyivät, niin alettiin laskea viisaaksi kaiken varalta ruveta tyhjentämään pitäjästä sellaista sotakiireessä ilmeisesti vaikeasti kuljetettavaa kuten viljoja ja karjaa. Tämän vuoksi neuvoteltiin siitä, etta Tulemajoen itäpuolella ja saarissa olevien kylien vilja ja karja myytäisiin puolustusvoimille täyteen hintaan. Tämä syystä, että silloin paikkakunnalla olevat pataljoonat eivät pystyneet ostamaan tavaraa kuin aina viiden päivän annokset kerrallaan, mikä rikkaan pitäjän varastoissa ei paljon tuntunut.

Sotilasviranomaiset suhtautuivat ymmärtäväisesti asiaan ja paikkakunnalle saapuikin eräs majuri, joka oli valtuutettu suorittamaan koko pitäjän käsittäviä ostoja. Alkusysäystä kaupoille haluttiin antaa kutsumalla kokoon kunnallislautakunta, jonka jäsenien tulisi kylissä kehottaa suorittamaan kiireesti kaiken karjan ja viljan myynti valtiolle.
Kunnallislautakunnan kokouksessa ei kuitenkaan isäntien enemmistö silloin käsittänyt tilannetta, vaan väittivät, etta siten tuhoutuisi pitäjän karjakanta ja vaikka viranomaisten taholta huomautettiin sotatapauksessa tuhon olevan vielä suuremman, niin raukesi hyvä asia siihen.

Suuren itäisen naapurin lentokoneet vierailivat pariin otteeseen ja yhden kerran koneen lentäessä kirkonkylän ylitse ammuttiin sitä muutaman kerran. Kone rupesi heti laskeutumaan ja yritti vaakalennossa Manssilan suuntaan ja selvittämättä jäi pääsikö se takaisin rajan taakse. Näistä lennoista ei annettu sotilasviranomaisten toivomuksen mukaan sanomalehdile tietoja, mutta niistä ilmoitettiin heti puhelimitse lääninhallitukseen.

Oletukset eivät pitäneet paikkaansa

Evakuoinnin varalta oli suunnitelmat olemassa ja ne oli tehty silmällä pitäen sellaista tilannetta, että sota tulisi yllättäen. Sopeutettaessa yhteen näita suunnitelmia sotaväen esiinmarssin kanssa oli aikoinaan selitetty, että päämaantie Uuksulta Manssilaan tuli oll sotaväen käytössä liikekannallepanohetkestä usean päivän aikana. Siviilikuljetukset oli koetettava samoin kuin väestön ja eläinten poisto suorittaa Uuksulta Jukalle johtavaa sähkölinjaa pitkin.
Samoin oletettiin lentoliikenteen olevan maantien päällä vilkasta ja vaarallista, ettei maantietä voinut lentovaaran takia ottaa lukuun ja lisäksi kun kirkonkylästä Uuksulle oli maantiellä viisi siltaa, niin pommittamalla yhdenkin rikki näistä, olisi liikenne heti tukossa.
Varsinaisen omaisuuden evakuointi ei enää sodan sytyttyä ollut mahdollista eikä evakuointisuunnitelmissa kiinnitetty asiaan huomiota. Viranomaiset olisivat halunneet kyllä suorittaa eräitä kauppavarastojen ennakkosiirtoja. Mutta kun valtiovallan taholta ei oltu varattu etukäteen paikallisille viranomaisille varoja, ja varsinkin kun ei ollut lupaakaan, koska se olisi herättänyt levottomuutta väestössä, jäi kaikki odotuksen varaan.
Yksi poikkeus oli. Vaunulasti tavaraa, nimittäin valtion, kuntien ja seurakuntien sekä rahalaitosten tärkeimmät kirjat ja arkisto lähetettiin Uuksulta lääninhallituksen haltuun.
Väestönsiirto alkuperäisessä suunnitelmassa päättyi pitäjän kohdalta Tohmajärvelle ja sinne ohjattiin rajakylistä siirtyneet, joita saattamaan meni pitäjän luterilainen kirkkoherra M. J. Huhtinen.

Koulu yritettiin avata lapsille

Neuvotteluvaiheen loppupuolella eli marraskuun puolivälissä 1939 kävi pitäjässä Viipurin läänin maaherra Arvo Manner. Silloin oli neuvottelu kirkonkylässä, mihin otti osaa paikallisten viranomaisten lisäksi rajavartioston komentaja everstiluutnantti Räsänen ja yhteiskoulun rehtori Pekka Setkanen.
Rehtori tiedusteli siihen aikaan jo valoisammaksi välähtäneen tilanteen valossa yhteiskoulun alkamismahdollisuutta. Maaherran mielestä oli kuitenkin odotettava vielä jonkin aikaa, mutta everstiluutnantti Räsänen kielsi jyrkästi koulua alkamasta, koska hänen mielestään tilanne ei ollut ollenkaan selvinnyt.
Ensi hämmästyksestä oli sitten marraskuun loppupuolella vähitellen toinnuttu ja muutenkin totuttu neuvotteluvaiheeseen, joten paikkakunnalta poismuuttaneita henkilöita ja perheitä oli hiljalleen palannut takaisin."

Veikko I Palvo
Viestit: 1409
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Urho Kekkonen ja Saksa 1930-luvulla

Jaakko Anttila kirjoitti:
V Palvo kirjoitti:1939 syksyllä sisäministeri Kekkonen jätti NL:n vastaisen rajan siviiliasukkaat kuitenkin lähes täysin evakuoimatta.
Veikko Palvo
Veikko Vennamon jauhamaa propagandaa.

Sisäministeri Kekkonen havahtui syyskuun 1939 puolivälissä toteamaan, ettei Kannaksen väestön evakuointisuunnitelmaa ole olemassakaan. Viipurin läänin maaherra Manner sai sisäasiainministeriöstä 21.syyskuuta 1939 sähkeitse määräyksen, että hänen pitää lähettää evakuointisuunnitelma seuraavan päivän kuluessa ministeriöön. Manner totesi, että se mitä hän voi tehdä, on jo tehty. Hänelle ei ole kuitenkaan ollut ilmoitettu evakuoitavien sijoituspaikkakuntia eikä hänellä ollut kuljetusvälineitä, mikä sisäasiainministeriönkin pitäisi tietää. Tämä on suora lainaus silloisen itäisen sotilasläänin komentajan, kenraaliluutnantti Harald Öhquistin päiväkirjasta.
Rajaseutuväestön evakuoimatta jättämistä hallitus ja sen nuorin ministeri UKK ei päättänyt, tuskinpa Neuvostoliiton uskottiin hyökkäävänkään.
Siirtoväen
sijoitussuunnitelman Kekkosen johtama Siirtoväen huollon keskus lienee laatinut perustamisensa jälkeen tammikuusta 1940 alkaen?
Pika-asutuslaki säädettiin muistaakseni kevätkesällä 1940 eduskunnassa?

Ennen sotaa evakuoiduille,
joista osa palasi takaisinkin valtio joutui kustantamaan elannon evakuointipaikoilla ja
takaisin lienee palattu omien maatilojen hoidonkin takia.
Veikko Vennamon puheet lienevät sodanjälkeisen ajan ja Vennamon Maalaisliiton jälkeisen ajan vaalitaistelusyytöksiä.
Salmissa
aloitettiin muistaakseni lokakuussa 1939 kenttälinnoitustyöt Rak.P.:n voimin, vahvuus suurimmillaan yli 1000. Olisivatko olleet työvelvollisia jo ennen talvisotaa? Talvisodan alkaessa kolmasosa ilmoittautui vapaaehtoisiksi ja lähti rintamalle. Salmissakin evakuointikuljetukset järjesti RajaK.:n päällikkyydestä suojajoukkoP.:n päälliköksi tullut kapteeni.

Olisikohan nuo kenttälinnoitustyöt aloitettu jonkinlaiseksi "neuvottelupunnukseksi" puna-armeijan kolistellessa Manssilan itäpuolella rajaa?
Partiotiedotkin kertoivat puna-armeijan keskityksistä, mutta nekin lienee Suomen puolella arveltu vain neuvottelujen painostuskeinoksi?

Kekkonenkin valittiin kansanedustajaksi jostain Viipurin läänin vaalipiiristä ja saman tien K.Kallion hallitukseen ja seuraavaan Cajanderin hallitukseen.
UKK oli Siirtoväen huollon keskuksen johtajana kesään 1943 asti, jolloin valt.varainministeri V.Tanner tarjosi virkapaikan, jonka UKK sai nimetä "Virastoasiain valtuutetun" toimeksi - jossa saattoi matkustella ainakin Ruotsiin.

Johannes Virolainen oli syntyisin Viipurin liepeiltä ja jatkosodan aikana Karjalaan palaavan siirtoväen asutustoiminnan johtopaikoilla.
Ja
evakko Veikko Vennamokin oli sodan jälkeen siirtoväen Asutusasian Osaston ( ASO ) päällikkönä vuoteen 1959 (?) saakka hankkien samalla Maalaisliitossakin poliittista näkyvyyttä.
J.Virolainen ja V.Vennamo taisivat sittemmin ajautua yya-ajan "toisinajattelijoiksi"?

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”