Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Katoaako verkossa käyty keskustelu tulevaisuuden historiantutkijoilta?

Kansalliskirjaston tietojärjestelmäpäällikkö Esa-Pekka Keskitalo kirjoittaa Näkökulmia arkistosta blogissa erilaisten verkkokeskustelujen tallentamisesta otsikolla:
Verkossa käytävä keskustelu: voiko ja saako säilyttää?

Keskitalo kertoo kansalliskirjaston tekemästä vuonna 2006 alkaneesta keruusta, jota säätelee vuonna 2008 voimaan tullut laki, jonka mukaan
”Kansalliskirjaston tehtävänä on ohjelmallisesti hakea ja tallentaa yleisön saatavilla olevaa verkkoaineistoa tietoverkoista. Haettavaan ja tallennettavaan verkkoaineistoon tulee sisällyttää edustavasti ja monipuolisesti tietoverkoissa eri aikoina yleisön saatavilla olevaa aineistoa.”
Nyt näyttäisi siltä, että juuri se kaikkein kiinnostavin ja tulevaisuudessa myös todennäköisesti historiantutkimuksen kannalta tärkeä aineisto voidaankin jättää keruun ulkopuolelle:
Esa-Pekka Keskitalo kirjoitti:Mikä on verkkokeskustelujen asema? Hallituksen esityksessä laiksi kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä sanotaan:
”Automaattisen aineistohaun ja tallentamisen ulkopuolelle olisi tarkoitus jättää myös avoimissa tietoverkoissa oleviin uutis- ja keskusteluryhmiin tai muihin vastaaviin palveluihin sisältyvät aineistot, joihin sisältyy usein lähinnä henkilöiden yksityisyyden piiriin kuuluvaa aineistoa tai aineistoa, joka on laitettu palveluun ilman tekijänoikeuden haltijan suostumusta. Tällaisen aineiston kerääminen ei ole lain tavoitteiden mukaista.”
Tämä on Kansalliskirjastoa tällä hetkellä ohjaava linjaus, johon en kylläkään henkilökohtaisesti ole tyytyväinen; jos ja kun lakia tulevaisuudessa tarkistetaan, tähän kohtaan tulisi puuttua. On vaikea nähdä, miten erilaisissa verkkokeskusteluissa olisi ainakaan erityisen paljon henkilöiden yksityisyyden piiriin kuuluvaa aineistoa tai tekijänoikeuksien loukkauksia. Lisäksi aineistot ovat Kansalliskirjaston perustehtävän kannalta keskeisiä. Olemme keskustelleet eri alojen tutkijoiden kanssa siitä, mitä verkon arkistoinnissa pitäisi painottaa. Ehdottomasti eniten on noussut esiin arjen historian näkökulma: mitä ihmiset yleensä verkossa tekevät ja sanovat.

Puhis
Viestit: 48
Liittynyt: 19.10.10 10:56
Paikkakunta: Mikkeli

Re: Katoaako verkossa käyty keskustelu tulevaisuuden historiantutkijoilta?

Näyttää Yhdysvalloissa olevan hieman eri linjaus, kun kongressin kirjasto aikoo arkistoida jopa kaikki twitter-viestit. Iltalehden uutinen aiheesta vuodelta 2010:

Washingtonissa sijaitseva Yhdysvaltojen kongressin kirjasto ilmoitti omalla Twitter-sivullaan ja blogissaan, että kaikki ne miljardit viestit, jotka yhteisöpalveluun on lähetetty tullaan arkistoimaan.

- Oletko koskaan lähettänyt "tweetiä" suosittuun sosiaalisen median palveluun Twitteriin? Onneksi olkoon: Sinun 140 merkkiä tai vähemmän tulee saamaan paikan kongressin kirjastosta, blogissa sanotaan.

Twitter on perustettu vuonna 2006 ja viestejä on jo nyt miljardeja. Tällä hetkellä palveluun tulee kirjaston viestintäjohtajan Matt Raymondin mukaan noin 50 miljoonaa uutta viestiä päivittäin.

Raymondin mukaan Twitter-arkistointi on osa kirjaston pyrkimyksiä säilyttää digitaalisia sisältöjä tuleville sukupolville.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”