Veikko I Palvo
Viestit: 1409
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Suomenlahden valvonta 1970-luvulla

Jukka Tarkka kirj. Karhun kainalossa s. 424 alk. otsikolla: Asevoiman painoarvo Suomenlahden valvonnasta:
"Suomi kehitti edistyksellisen vedenalaisen kuuntelujärjestelmän, joka oli omana aikanaan maailman huippuluokkaa. Sen ensimmäisiä osia olivat Suomenlahdelle 1970-luvulla asennetut USAlaiset kuuntelulaitteet, joiden havainnot neuvostoliittolaisista sukellusveneistä kiinnostivat molempia osapuolia. Suomi toimitti kuuntelutuloksia yhdysvaltalaisille."
"Suomen valmius vedenalaisen liikenteen seurannassa oli ilmeisesti Ruotsia parempi. On vaikea muuten selittää Koiviston vähättelevä suhtautuminen Ruotsin rannikon sukellusvenejahtiin."
Ajoihan yksi NL-sukellusvene kylläkin karille Ruotsin rannikolla ja sen päällikkö raotti sen verran torniluukkua, että sai sanotuksi: "navigointivirhe."

"Suomen ilmavalvontakyky kiinnosti kumpaakin supervaltaryhmittymää sekin," Tarkka mainitsee USAn Lockheed SR-71 -tiedustelukoneen, jotka lensivät Suomen yli länteen.
Tutkassa tuo 30 km:n korkeudessa 3,3 Machin nopeudella lentävä kone lienee havaittu.
Ja Suomen Mig-21:t yrittivät turhaan kuvata sitä Itämeren yllä.
Eräs lentäjä evp. kertoi, että kun se Blackbird työnsi täyden kaasun päälle, se katosi korkeuksiin. Lieneekö ollut alempana ilmatankkauksessaan.
Ja sanoessani Mig-21BIS-hävittäjän olevan jokasään hävittäjän, lentäjä evp. sanoi: "No, joka toisen sään." Istuin Migin ohjaamossa, en muista tyyppiä, mutta siihen oli asennettu englantilaisen Hawkin lentosuunnistuslaitteita.
Mutta miksiköhän Mig-21:nkin käyttäjämaat http://fi.wikipedia.org/wiki/MiG-21 näyttäisivät merkitsevän myöskin maan poliittista suuntautuneisuutta, samalla tavoin kuin länsimaissa valmistetutkin hävittäjälentokoneet?
Suomikin
hankki Migien vastapainoksi Hawkeja ja Drakeneita.

"Vuodesta 1967 lähtien Pääesikunnassa palvelleella ev.ltn:sta kenr.ltn:ksi ylenneellä Ermei Kannisella oli valtuudet pitää yhteyttä lännen tiedustelupalveluun ohi virallisen virkatie. Poliittista lupaa ei ollut."
"Kanninen tapasi Pullahin tiedustelukeskuksessa Länsi-Saksassa sen johtajan, joka ilmeisesti oli kaksoisagentti ja tämä teki tapaamisen jälkeen itsemurhan. Kanninen valmistautui henkisesti siihen, että käry käy.......tieto suomalaisten vehkeilyistä kantautuikin ilmeisesti Moskovaan, mutta se ei protestoinut ainakaan julkisesti."
"Myös SuPo loi suhteet Länsi-Saksan tiedustelupalveluun."

Ja NL seurasi tarkemminkin suomalaisten toimia nostaen yya-konsultaatiot esille vielä risteilyohjusasiassakin: "Vuoden 1984 alussa Vladimirov sanoi SuPon Tiitiselle, että jos Suomi ei osoita NL:lle pystyvänsä risteilyohjusten torjuntaan, asia pitäisi hoitaa järjestykseen yya-konsultaatioilla."

Edellisenä
vuonna 1983 vähemmistökommunistien kansanedustaja Mikko Kuoppakin oli ehdottanut Suomi- Neuvostoliitto- Seuran edustajakokouksessa yya-konsultaatioita USAn euro-ohjusohjelmasta aiheutuneen uhan johdosta. Mutta edes Tehtaankatu ei pitänyt niin vanhanaikaista ehdotusta järkevänä.
"Vladimirov sanoi Koivistolle, että Neuvostoliitolla ei ollut aietta hyökätä Suomeen, ja sillä oli siksi intressi vahvistaa Suomen puolustusta." lähde: Koivisto: Historian tekijät, ss. 79-81; Suomi: Pysähtyneisyyden vuodet, ss. 196 - 198.
Vladimirov
näyttää puhuneen SuPon Tiitiselle toisin kuin presidentti Koivistolle?

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”