skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Taavetin karkurileirin karkureiden kohtalot?

Martti Tapio Pelho kirjoitti:Keski-Suomesta kotoisin oleva, kesällä 1944 lähettinä toiminut veteraani, on muistellut kokemuksiaan jälkipolville kirjeessään
Vielä 2007 tuo nimetön kirjoittaja oli Arposen arvauksen mukaan "ehkä 18-vuotias lähetti", nyt samaa arvausta sitten jo kerrotaan täällä faktana. Olet siis saanut varmistuksen kirjoittelijan henkilöllisyydestä?

http://www2.lappeenranta.fi/lehtitietok ... hp?id=7727

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: Taavetin karkurileirin karkureiden kohtalot?

Tuon artikkelin jälkeen Arponenkin on oivaltanut tulleensa pahemman kerran huijatuksi. Hän lohduttautui sillä, että se oli tapahtunut hyvässä seurassa.
Huijaukseen uskovat enää kaikkein vannoutuneimmat.

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Taavetin karkurileirin karkureiden kohtalot?

Ilmo Kekkonen kirjoitti:Tuon artikkelin jälkeen Arponenkin on oivaltanut tulleensa pahemman kerran huijatuksi. Hän lohduttautui sillä, että se oli tapahtunut hyvässä seurassa.
Huijaukseen uskovat enää kaikkein vannoutuneimmat.
Apropos, hieman asian vierestä kenties, mutta onko Holapan kaikista väärennöksistä koskaan tehty kunnollista selvitystä? Hänhän on toimittanut arkistoihin muutakin materiaalia kuin pelkästään Huhtiniemeen liittyvää ja mm. Arposen ja Tikan Lappeenrannan vuoden 1918 tapahtumia käsitelleessä teoksessa Koston kevät käytetään laajalti Holapan Tapanais-aineistoa.

Martti Tapio Pelho
Viestit: 322
Liittynyt: 24.12.11 16:05

Kenraali K.L. Oesch vastaan Kekkonen & Nieminen

Mainitsin aiemmin, että K.L. Oesch on kirjassaaan “Suomen kohtalon ratkaisu Kannaksella v. 1944”( Otava, 1956.) todennut karkureihin kohdistetuista rangaistutoimista:

"Sotapoliisin toimesta huomattava osa näistä miehistä pidätettiin ja lähetettiin aina Viipurin ympäristöstä ja Saimaan rannikoilta asti velvollisuudntuntoisten taistelutoverien riveihin TAI SAAMAAN MUUTA ASIAANKUULUVAA KÄSITTELYÄ."

Kannaksen komentajan 57 vuotta sitten julkaistu kirja on kielellisesti erinomainen ja tapahtumakuvaustensa ja arvioittensa suhteenkin tarkka ja täsmällinen.

Tästä kirjan ehyestä kielellisestä ilmaisusta on kirjassa kuitenkin yksi kysymyksiä ja perusteltua pohdintaa aiheuttava poikkeus.

Käsikirjoituksen julkaistussa versiossa on niiden karkureiden kohtaloista, joita sotapoliisit eivät palauttaneet takaisin rintamalle omiin joukko-osastoihinsa, käytetty kirjan tyylin ja sisällön suhteen täysin sopimatonta ilmaisua: “tai saamaan muuta asiaankuuluvaa käsittelyä”.

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä kirjan alkuperäisessä (OTAVAn tai perikunnan hallussa olevassa) käsikirjoituksessa tässä kohden on kirjoitettu?

Kirjassa käytetty ja julkaistu ilmaisu ei voi olla Oesch'in omaa, alkuperäistä tekstiä.

Kirjassa on sotapoliisin joukko-osastoihinsa palauttamat karkurit erotettu niistä, joita ei palautettu, “tai”- sanalla.

Heihin kohdistunut, “asiaankuuluva käsittely”, on kirjattu verbin passiivimuotoon, josta ei siis ilmene, kuka sotilasviranomainen on tätä asiaankuuluvaa käsittelyä näille karkureille antanut ja milloin?, tai se, mitä tämä käsittely on pitänyt sisällään tai sen, missä tätä käsittelyä on annettu?

Mitä tämä Oesch’in kirjassaan mainostama “asiaankuluva käsittely” on tarkoittanut Taavetin karkurileirillä niiden karkureiden suhteen, joita ei palautettu takaisin joukko-osastoihinsa?

Kenraali Oesch antaa meille lausumallaan kuitenkin varsin todistusvoimaisen todistuksen siitä, että niitäkin karkureita on ollut, joita ei palautettu takaisin joukko-osastoihinsa. Mitä heille tapahtui?

Todistuksen antajanahan on Kannaksen joukkojen komentaja, kenraali!

Näin sodanaikaisen armeijamme arvostettu komentaja K.L. Oesch kumoaa lausunnollaan “Ketään ei missään ammuttu” nykyisestä armeijastamme valtionkonttorin palkollisiksi eläköityneiden politrukkihohkaajien Nieminen&Kekkonen miljoonissa lausumissaan hokeman pääväitteen, jonka mukaan sotapoliisit olisivat palauttaneet kaikki kiinnisaadut rintamakarkurit takaisin rintamalle joukko-osastoihinsa.

Tiedustelu-upseeri Nils-Börje Silferbergin avausjutussa mainitun lausunnon mukaan Taavetin karkurileirillä ruotsinkielinen karkuri kertoi 200 karkurin häkistä hänelle heidän “asiaankuuluvan käsittelyn” tarkoittavan heidän ampumistaan.

Oesch’in tässä lainattu vahva todistus vuodelta 1956 tukee Silverbergin vuonna 2009 kertomaa.

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
Andalusia

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: Taavetin karkurileirin karkureiden kohtalot?

On taas paikallaan hieman oikoa Pelhon perättömiä väittämiä. En ole missään - eikä Nieminenkään - väittänyt, että KAIKKI karkurit palautettiin yksiköihinsä.

Se oli perusratkaisu. Sen lisäksi oli erikseen määrätyt ryhmät, joiden suhteen meneteltiin toisin.

Näitä olivat mm. eri syistä ilmiselvästi palveluskelvottomat kuten tärähtäneet ja itseään vahingoittaneet. Heidät pantiin tietysti asianmukaiseen hoitoon.
Linnoitustyömailla työskennelleet sotilasvangit koottiin Konnunsuolle. Karkureissa oli myös jokunen virolainen. Joidenkin henkilöllisyyttä ei saatu selville.

Yhtymissä karsinta jatkui.Pääosa suostui jatkamaan palvelusta joko taisteluyksiköissä tai huoltotehtävissä.Siihen kyvyttömät määrättiin työosastoihin.
Palveluksesta kieltäytyneet tuomittiin kenttäoikeuksissa vankeusrangaistuksiin ja lähetettiin vankiloihin. Näitä oli noin 4 000. Kovennetun lain perusteella annettiin 67 kuolemantuomiota, joista 47 toimeenpantiin.

Pelho syyttää minua "hokijaksi". Esitän vain tosiasioita ja tutkimustuloksia siloin kun ne ovat tarpeen esimerkiksi Pelhon vääristelyjen oikomiseksi.
Pelhon kohdalta asiantilan jokainen voi päätellä itse.

Albert Ravila
Viestit: 263
Liittynyt: 22.10.08 18:14

Re: Taavetin karkurileirin karkureiden kohtalot?

Martti Pelhon mukaan Taavetissa toimi 22.6. - 29.6.1944 karkurileiri, jossa olleet noin 200 palveluksesta kieltäytynyttä karkuria ammuttiin. Ovatko viranomaiset, tutkijat tai tämän palstan lukijat ottaneet Pelhon esittämän väitteen tosissaan? Eivät ole. Tämä on mielestäni käsittämätöntä ottaen huomioon ne raudanlujat todisteet, jotka Pelho on väitteensä tueksi esittänyt.

Eräs Taavetin leirillä ollut karkuri oli ensinnäkin todennut aikalaismuistelijalle, että ”me odotamme täällä kuolemaa”. Jo pelkästään tämän voisi kuvitella riittävän todisteeksi siitä, että kaikki leirillä olleet karkurit todella ammuttiin. Mutta ei, mikään ei riitä epäilijöille ja valkopesijöille.

Lisäksi kukaan Taavetin leirillä olleista karkureista ei myöhemmin ole muistellut kohtaloaan tutkijoille. Tämä on hämmästyttävää ottaen huomioon se valtava karkurimuistelujen määrä, jonka tutkijat ovat muilta karkureilta saaneet vastaanottaa. Tämäkin seikka viittoo väkivahvasti siihen suuntaan, että Taavetin leirillä olleet karkurit todella ammuttiin.

Erittäin painava todiste on myös Pelhon siteeraama 20.Pr:n 23.6.1944 päivätty kirje, jonka mukaan karkaamiseen, sotapelkuruuteen tai taistelutoimintaa koskevien käskyjen täyttämättä jättämiseen syyllistyneet tullaan asettamaan syytteeseen pikaoikeudessa. Eikö tämä kirje viimeistään vakuuta kaikkein kriittisimmätkin lukijat siitä, että Taavetin karkurit todella ammuttiin?

Eikä tässä vielä kaikki. Pelhon lainaamista stm. Niilo Koskelan muistelmista käy ilmi, että hänen yksikölleen on saatettu tiedoksi kenttäoikeuden tuomion perusteella teloitettujen sotilaiden nimiä. Jälleen yksi seikka, joka puhuu todella vahvasti sen puolesta, että Taavetin leirillä olleet karkurit teloitettiin.

Todellisen pääsiäispommin Pelho pudottaa kuitenkin kuolleeksi julistettujen karkureiden muodossa:
Pelho kirjoitti:Karkuriarkistojen hävittämisten myötä karkurit muuttuivat kadonneiksi. Heidät julistettiin puolustusministeriön yhteydessä syksystä 1944 vuoteen 1965 toimineen kuolleeksijulistamistoimiston selvitysten jälkeen Helsingin raastuvanoikeuden tuomioilla kuolleiksi. Professori Heikki Ylikankaan julkisen lausunnon mukaan myös näiden Helsingin raastuvanoikeuden kuolleeksijulistamistuomioiden perusteina ja liitteinä olleet, arkistossa säilytetyt, armeijan selvitykset ovat - yllätys, yllätys - kadonneet!
Todella yllättävää ja ehkä jopa järkyttävääkin on se tapa, jolla Ylikangas pyrkii Pelhon mainitsemassa lausunnossa kaunistelemaan karua totuutta. Ylikangas nimittäin toteaa blogissaan 27.1.2010 seuraavaa:
Valvontaosaston merkitys käy konkreettisesti ilmi, myös Helsingin raastuvanoikeuden käsittelemissä kuolleeksi julistamista koskevissa asiakirjoissa. Hyvin useissa tapauksissa oikeus vetoaa valvontaosaston lausuntoon, jonka sisältöä ei ole kuitenkaan arkistoitu.
Ylikankaan lausunnosta saa sellaisen käsityksen, että armeijan selvitykset eivät olisikaan kadonneet, vaan jääneet alun perin liittämättä tuomioistuimen asiakirjoihin. Pelho onneksi kertoo asian oikean laidan, jonka mukaan selvitykset ovat kyllä aikoinaan olleet mukana asiakirjoissa, mutta sitten myöhemmin kadonneet (=hävitetty). Jälleen vahva todistus siitä, kuinka arkistoja on putsattu.

On nyt esitetty kaikki näyttö Taavetin verilöylystä? Ei ole. Ensinnäkin Pelhon mukaan
Taavetissa on yksityisellä maatutkalla varmistettu kolme kohdetta, joihin on aikalaistodistajien kertomusten mukaan kuopattu Taavetin karkurileirillä kesäkuussa 1944 ammuttuja suomalaisia rintamakarkureita.
Koska Pelhoa ei vahvoista todisteista huolimatta tunnu kukaan uskovan, on hänen itsensä syytä järjestää koekaivaus yhteen edellä mainituista kolmesta kohteesta. Tämä koekaivaus voidaan suorittaa mutkattomasti pistolapiolla ilman erityisiä järjestelyjä. Olen täysin varma, että Taavetin seudulta löytyy helposti vapaaehtoisia, jotka ilman korvausta suorittavat koekaivauksen. Jos ja kun kohteesta alkaa paljastua ruumiinosia, on aika kutsua virkavalta paikalle. Siinä on sitten vaikea enää soveltaa standardilausetta, kun luut kolisivat lapiossa.

Eräs toinen seikka kaipaa niin ikään jatkotutkimuksia. Pelho on löytänyt K.L. Oeschin teoksesta Suomen kohtalon ratkaisu Kannaksella v. 1944 kirjan tyyliin ja sen sisältöön sopimattoman poikkeuksen. Oesch toteaa kirjassaan, että
[s]otapoliisin toimesta huomattava osa näistä miehistä pidätettiin ja lähetettiin aina Viipurin ympäristöstä ja Saimaan rannikoilta asti velvollisuudentuntoisten taistelutoverien riveihin tai saamaan muuta asiaan kuuluvaa käsittelyä.
Pelhon mukaan ilmaisu ”tai saamaan muuta asiaankuuluvaa käsittelyä” on kirjan tyylin ja sisällön suhteen täysin sopimaton. Pelho päätyykin pohtimaan, että
[o]lisi mielenkiintoista tietää, mitä kirjan alkuperäisessä (Otavan tai perikunnan hallussa olevassa) käsikirjoituksessa tässä kohden on kirjoitettu? Kirjassa käytetty ja julkaistu ilmaisu ei voi olla Oesch'in omaa, alkuperäistä tekstiä.
Tässäkin suhteessa Pelhon ei missään tapauksessa pidä jäädä tuleen makaamaan ja ihmettelemään, miksi kukaan ei usko häntä. Pelhon pitäisi välittömästi ottaa yhteyttä Otavaan ja pyytää alkuperäinen käsikirjoitus nähtäväkseen. Tai vaihtoehtoisesti hänen pitäisi ottaa samassa asiassa yhteyttä K.L. Oeschin omaisiin, joita tiettävästi asuu ainakin Helsingissä. On vaikea ymmärtää miksi hän jättäisi nämä keinot käyttämättä. Eikö Taavetin verilöylyssä kuolleiden karkureiden pitäisi viimeinkin saada oikeutta?

MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Re: Taavetin karkurileirin karkureiden kohtalot?

Albert Ravila kirjoitti:Eräs Taavetin leirillä ollut karkuri oli ensinnäkin todennut aikalaismuistelijalle, että ”me odotamme täällä kuolemaa”. Jo pelkästään tämän voisi kuvitella riittävän todisteeksi siitä, että kaikki leirillä olleet karkurit todella ammuttiin. Mutta ei, mikään ei riitä epäilijöille ja valkopesijöille.

Lisäksi kukaan Taavetin leirillä olleista karkureista ei myöhemmin ole muistellut kohtaloaan tutkijoille. Tämä on hämmästyttävää ottaen huomioon se valtava karkurimuistelujen määrä, jonka tutkijat ovat muilta karkureilta saaneet vastaanottaa. Tämäkin seikka viittoo väkivahvasti siihen suuntaan, että Taavetin leirillä olleet karkurit todella ammuttiin.
Ylikankaan kirjassa Yhden miehen jatkosota on sivulla 142. Taavetin piikkilanka-aitauksessa olleen karkulaisen muistelma, jota ei Pelhokaan ole siteerannut, vaikka se päivämääriltään ja tapahtumiltaan sopii hänen teesiinsä muuten paitsi sen seikan osalta, että kaikki piikkilangan sisältä eivät joutuneet ammutuksi. Sillä varauksella tietenkin, että kertomus on autenttinen eikä esim. huhujen esiinnostattama.

"Unto Rokala kertoo lähteneensä metsäkaartiin 13.6.1944, joutuneensa kiinni ja viedyksi Lappeenrantaan eräälle koululle. Siellä ilmoitettiin, että joka palaa takaisin linjaan, ei joudu rangaistuksi. Rokala suostui lähtemään, mutta karkasi uudelleen juhannusaattona, jäi taas pian kiinni ja tuli kuljetetuksi Kouvolaan, jossa häntä kuulusteltiin (tietämättä, että hän oli jo ennen karannut). Sen jälkeen hänet vietiin Taavetin aseman lähelle rakennettuun piikkilanka-aitaukseen, jossa oli entuudestaan toista sataa miestä. Muuan upseeri tuli ja sanoi: " On vain kaksi ehtoa: lähteä linjaan tai mäkeen." Rokala valitsi linjan. Pian hän pakeni uudestaan ja päätyi lopulta Ruotsiin."
Viite: 1 F Suomen toverikuntien liitto. He. Metsäkaartilaisten henkilökohtaiset selostukset. Kansan arkisto.

Ylikangas on kirjassaan erikseen maininnut, etteivät tällaiset muistelut yksistään ole todistusvoimaisia.

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Taavetin karkurileirin karkureiden kohtalot?

MM kirjoitti:"Muuan upseeri tuli ja sanoi: " On vain kaksi ehtoa: lähteä linjaan tai mäkeen." "
[--]
Ylikangas on kirjassaan erikseen maininnut, etteivät tällaiset muistelut yksistään ole todistusvoimaisia.
Niinpä. Jos halutaan tulkita "linjaan lähteminen" uhkaukseksi ampua, ja vaikka kertomusta sinällään voisi pitää luotettavanakin, ei se vielä paljoa kerro siitä mitä todella tehtiin. Varmasti karkureille on uhkailtu kaikenlaista ja tarkoituksellisestikin liioiteltu huhuja ampumisista.

Tulee mieleen useidenkin holokaustista selvinneiden juutalaisten kertomukset siitä, miten heistä uhattiin tehdä saippuaa, vaikkei sellaista todellisuudessa tapahtunutkaan. Saksalaiset vain ottivat huhuista hyödyn irti ja pelottelivat sillä uhrejaan. Osa uhreista sitten kuvitteli että sen täytyi olla totta kun niin väitettiin.

Martti Tapio Pelho
Viestit: 322
Liittynyt: 24.12.11 16:05

Toivottu tulkinta ei ole uskottava!

Mikä on voinut olla sen johtavalle upseerille annetun erikoistehtävän luonne Taavetin karkurileirillä, joka sotapäiväkirjan mukaan oli ”toiminta Taavetissa”, tai kenraali Oesch’in lausunnon mukaan, “muu asiaankuuluva käsittely karkureille”, viikon verran (22.6.-29.6.1944), jonka toimeenpanijaksi tarvittiin Viipurin ja Lappeenrannan varuskunnan päällikkö, eversti Räsänen?

Jos annettuna erikoistehtävänä olisi ollut Taavetin karkurileirin reilun tuhannen kesäkuun lopun 1944 karkurin palauttaminen takaisin joukko-osastoihinsa (kuten on jo 69 vuotta kerrottu), kyseisen tehtävän toimeenpano ja valvonta olisi uskottu alemmalle upseerille: vänrikille, luutnantille tai kapteenille.

Nils-Börje Silferbergin lausunnon mukaan Taavetin karkurileirillä ruotsinkielinen karkuri kertoi 200 karkurin häkistä hänelle “heidän asiaankuuluvan käsittelyn” tarkoittavan heidän ampumistaan. Oesch’in kirjan todistus vahvistaa Silferbergin ja Haanpään kertomaa.

Kun tiedustelu-upseeri Björn Silferbergin haastattelulausunnosta ilmenevän karkulaisen lausunnon mukaan Taavetin karkurileirille kootut kaikki 200 karkuria odottivat leirillä ampumistaan, niin Huhdanpään Luumäen hautausmaalla näkemät ja käsittelemät – lausunnon mukaan jossain lähistöllä takaapäin rintaan ammutut 150 vainajaa - ovat todennäköisesti olleet juuri Taavetin karkurileirillä ammuttuja suomalaisia rintamakarkureita.

Tulkintaa puoltaa myös Silferbergin ja Haanpään lausunnoissaan kuvaamien tapahtumien ajallinen yhteys. Aikalaisten osoittamalta Taavetin karkurileiripaikalta on auton mittarin mukaan vain 3,2 km matka Luumäen hautausmaalle. Matkaa Lappeenrantaan on 35,5 km.

Toivottu tulkinta, jonka mukaan kenraaliluutnantti Karl Lennart Oesch, tiedustelu-upseeri Nils-Börje Silferberg ja vainajien arkuttaja Erkki Huhdanpää olisivat tulleet vuosina 1956, 2005 ja 2009 julkisuuteen valehdellen tai muistaisivat kertomansa tapahtumat ja niiden ajankohdan tarkoitushakuisesti virheellisesti , ei ole uskottava.

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
Andalusia

laitman
Viestit: 212
Liittynyt: 12.11.07 22:08

Re: Taavetin karkurileirin karkureiden kohtalot?

Muutama reunahuomautus:

Tässä on puhuttu mm Viipurin komendantista eversti Räsäsestä ja siitä, että hän lähetti ison joukon vangittuja sotilaita Mikkeliin, lääninvankilaan kun Viipuri evakuoitiin 18.6.1944. Juhani Tasihin on mm kirjoittanut tästä.
Minua on häirinnyt sellainen asia, että kukaan ei ole huomioinut sitä, että tässä joukossa oli kahteen eri kategoriaan kuuluvia miehiä. Eli osa oli pidätettyjä karkureita, jotka olivat ilmoittaneet, että he eivät enää palaa rintamalle. Sitten siinä oli sellaisia, jotka jo olivat saaneet tuomion Keo:ssa.

Käsitykseni on, että jälkimmäisiin ei voitu soveltaa Sotaväen järjestyssääntöä. Näin nimittäin yhden kirjelmän 17. D:n Hallinnollisen toimiston papereissa ( T 9153, mapin numero on kyllä jossain muistiinpanoissani ), jossa korostettiin, että vankilaan tai kuritushuoneeseen kenttäoikeuden toimesta passitetut eivät ole SRL:n alaisia niin kauan kuin tuomio on kärsimättä tai armahdusta ei ole myönnetty.

Toisaalta ei ollut mitään kilometrirajoitusta siinä missä esimies saattoi käyttää "ankarinta aseellista pakkoa" karkuria kohtaan. Joskus on foorumissa puhuttu siitä, että pitää erottaa rintamalla tapahtuneet karkurien kiinniotot kotirintaman tapahtumista. Ikään kuin se olisi lieventävä asianhaara että karkuri on ehtinyt kauas rintaman taakse! Aunuksen ryhmän hallinnollisen toimiston puhelinsanomissa kesältä 1944 näin käskyn, jossa korostettiin, että Sotaväen Järjestyssäännön 5 § on voimassa kunnes karkuri on saatu kiinni - ilman kilometrirajoitusta!

Yksi talvisodan teloituksissa - jossa esimies käytti ankarinta aseellista pakkoa - tapahtui Turussa 29.2.1940, ruotsalaisten vapaaehtoisten ilmatorjuntapatterissa. Luutnantti Evald Fock teloitti alaisensa tykkimies Knut Svenssonin ampumalla ensin rintaan, sitten päähän ja vielä kerran varmistuslaukauksen päähän. Sotaviskaali Walter Armas Palme nosti syytteen SYO:ssa, joka 8.5. 1940 antamassaan päätöksessä antoi Fockille 5 kk vankeutta, koska oli käyttänyt enemmän väkivaltaa kuin oli tarpeen. Korkein oikeus ( KKO, Helsinki, N:o 210/91 V.D. 1940 ) vapautti sitten Fockin kokonaan.

SYO:n tulkinta on mielenkiintoinen siksi, että se katsoi ( iroonisesti kyllä Fockin vahingoksi ) että teko on tapahtunut sotatoimialueella ( vihollisen läheisyydessä).
Muuten olen sitä mieltä, että Fock toimi täysin oikein ja siinä tilanteessa ainoalla mahdollisella tavalla. Ilmatorjuntapatterin taisteluvalmius vaatii ehdotonta kuria, jotta siviiliväestöä voidaan suojella. Tämä tilanteessa, jossa vihollisen pommikoneet ovat päivän aikana hyökännet kahdesti Turkuun ja kolmas hyökkäys tulee millä hetkellä hyvänsä. Yhdyn täysin siihen, mitä Fockin asianajaja H. Falck esitti KKO:ssa " on kohtuutonta rangaista upseeria, joka on valmis vapaaehtoisena uhraamaan henkensä Suomen puolesta ja tiukassa tilanteessa tekee parhaansa kurin ylläpitämiseksi.

Olen myöskin samaa mieltä, mitä tulee näihin tapahtumiin. Jos kesällä 1944 on käytetty "ankarinta aseellista pakkoa" karkureita vastaan niin siinä ei ole mitään hävettävää. Avoin kysymys on vain paljonko näitä tapauksia on todellisuudessa ollut ja se kiinnostaa. Tällä hetkellä yritän kuitenkin selvittää talvisodan "valkoisia läiskiä".

Martti Tapio Pelho
Viestit: 322
Liittynyt: 24.12.11 16:05

Aikalaiskertojan haastattelusta

Eräässä haastattelutallenteessa taavettilainen aikalainen kertoo ratsumestari Arvo Haanpäästä. Haanpää oli asunut aikoinaan kesät Taavetissa.

Haanpää olisi aikalaisen kertoman mukaan voittanut Lontoon vuoden 1948 kesäolympialaisissa kultaa mutta viimeisellä esteellä hänen “Upea”-niminen hevosensa oli ohittanut puomin väärältä puolen ja suoritus oli hylätty.

Haanpään oli kertonut ja muistellut karkureiden ampumisia Taavetissa varsin avoimesti ja paheksunut armeijan laittomuuksia.

Haanpää oli nimennyt myös joitakin lappeenrantalaisia karkureiden ampujia, jotka olivat saanet Taavetin “kunnokkuudestaan” esimiehiltään kersantin natsat.

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
Andalusia

Albert Ravila
Viestit: 263
Liittynyt: 22.10.08 18:14

Re: Taavetin karkurileirin karkureiden kohtalot?

S. Laitman kirjoitti:Tässä on puhuttu mm Viipurin komendantista eversti Räsäsestä ja siitä, että hän lähetti ison joukon vangittuja sotilaita Mikkeliin, lääninvankilaan kun Viipuri evakuoitiin 18.6.1944. Juhani Tasihin on mm kirjoittanut tästä. Minua on häirinnyt sellainen asia, että kukaan ei ole huomioinut sitä, että tässä joukossa oli kahteen eri kategoriaan kuuluvia miehiä. Eli osa oli pidätettyjä karkureita, jotka olivat ilmoittaneet, että he eivät enää palaa rintamalle. Sitten siinä oli sellaisia, jotka jo olivat saaneet tuomion Keo:ssa
Jos joukossa on ollut jo kenttäoikeudessa tuomittuja sotilaita, niin heidän rikoksensa on täytynyt liittyä muihin tapahtumiin kuin Neuvostoliiton suurhyökkäykseen kesäkuussa 1944. Kesti nimittäin jonkin aikaa, ennen kuin Kannaksen yhtymien kenttäoikeudet saivat istuntonsa käynnistettyä. Valtaosalla ensimmäinen istunto pidettiin vasta heinäkuun puolella. Ainoastaan kolme kenttäoikeutta ehti antaa tuomioita kesäkuussa, ja ensimmäinen istuntokin (2.D) oli vasta 20.6.1944. Mutta on tietysti mahdollista, että Viipurin lääninvankilassa on ollut muista rikoksista tuomittuja sotilaita. Heidät on sitten muiden mukana evakuoitu Viipurista, kun rintamalinja on lähestynyt kaupunkia. Siinä, että Viipurista siirrettyjen sotilaiden joukossa on ollut sekä pidätettyjä että mahdollisesti tuomittuja, ei kuitenkaan ole mielestäni mitään erityisen kummallista.
S. Laitman kirjoitti:Käsitykseni on, että jälkimmäisiin ei voitu soveltaa Sotaväen järjestyssääntöä.
Viittaako jokin siihen, että heihin olisi sovellettu sotaväen järjestyssääntöä? Ja millä tavoin? Ainakaan minulla ei ole tiedossa tällaisia tapauksia.
S. Laitman kirjoitti:Toisaalta ei ollut mitään kilometrirajoitusta siinä missä esimies saattoi käyttää "ankarinta aseellista pakkoa" karkuria kohtaan.
Sotaväen järjestyssääntö (SJ) ja sen usein mainittu 5 § on tosiaankin sisällöltään avoin. Päällikkö on säännöksen mukaan ollut tietyissä tilanteissa velvollinen käyttämään pakkokeinoa saadakseen tottelemaan sotilaat, jotka eivät halua täyttää velvollisuuttaan. Päälliköllä on niin ikään ollut velvollisuus ryhtyä ”kaikkiin käytettävissä oleviin toimenpiteisiin” järjestyksen palauttamiseksi. Tämä päällikön järjestyksenpitovelvollisuus ei myöskään ole rajattu etulinjaan tai edes sodan aikaan. SJ 5 § soveltuu siis myös rauhan ajan kasarmiolosuhteisiin. Toinen asia on sitten se, että päällikön valitsemiin (pakko)keinoihin on varmasti vaikuttanut se tilanne, jossa järjestystä on täytynyt ryhtyä palauttamaan. On mielestäni selvää, että esimerkiksi aseen käyttämiseen on ollut matalampi kynnys etulinjassa kuin kotirintamalla, rauhan ajan olosuhteista puhumattakaan.

Päällikön oman harkinnan lisäksi keinojen valintaan on vaikuttanut myös sotaväen rikoslain (SRL) 38.1 § 5-kohta, joka liittyy SJ 5 §:ään erityisesti juuri aeenkäyttöoikeutta arvioitaessa. Lainkohdan mukaan esimiestä ei rangaista, jos hän haavoittaa tai surmaa käskynalaisen, joka ”pakenee taistelusta, ryhtyy ryöstämään, taikka kapinan tai metelin aikana tai merihädässä tai muussa tilaisuudessa, jolloin sotakuuliaisuuden rikkominen tuottaa suurempaa vaaraa joukon järjestykselle tahi sen tai yleiselle turvallisuudelle, asettuu vastustamaan esimiehen käskyä tai, käsky on toistettu, ei sitä heti pane toimeen”. Tämäkin säännös on tulkinnanvarainen, mutta asettaa jo tietyt rajat aseen käyttämiselle. On esimerkiksi melko epätodennäköistä, että sotakuuliaisuuden rikkominen olisi kotirintaman olosuhteissa voinut aiheuttaa niin suurta vaaraa joukon järjestykselle, että se olisi oikeuttanut aseellisen pakkokeinon käytön. Toisaalta Laitmanin mainitsema KKO:n päätös N:o 210/91 V.D. 1940 osoittaa, ettei tätäkään vaihtoehtoa voi kokonaan sulkea pois. Tämä tietysti vain sillä edellytyksellä, että edellä mainitussa päätöksessä on ollut kyse SRL 38.1 § 5-kohdan soveltamisesta.
S. Laitman kirjoitti:Joskus on foorumissa puhuttu siitä, että pitää erottaa rintamalla tapahtuneet karkurien kiinniotot kotirintaman tapahtumista. Ikään kuin se olisi lieventävä asianhaara että karkuri on ehtinyt kauas rintaman taakse!
Tästä ei varsinaisesti ole foorumissa ollut kyse. Kyse on ollut siitä, että Heikki Ylikankaan aikoinaan esittämät näkemykset jatkosodan aikana ”omin asein” ammuttujen sotilaiden määrästä eivät ole olleet yhteismitallisia aikaisemman tutkimuksen kanssa. Ylikangas löysi paljon ”uusia tapauksia”, koska hänen kriteerinsä kurinpidollisesta aseenkäytöstä olivat toiset kuin aikaisemmassa tutkimuksessa. Ylikangas oli tutkimuksessaan katsonut esimiehen aseenkäyttöoikeuteen lukeutuvaksi esimerkiksi tapaukset, joissa siviilipoliisi kotirintamalla ampuu syystä tai toisesta pakenevan tai pidätystä vastustavan sotilaan. On luonnollisesti selvää, ettei tällaisella voimankäytöllä ollut mitään tekemistä sen kanssa, miten joukkoja hallittiin rintamalla tai edes sotatoimialueelle. Mikään ei tietenkään estä selvittämästä ja luetteloimasta myös näitä tapauksia, mutta niiden vertaaminen rintaman aseenkäyttötapauksiin ei ole mielekästä.
S. Laitman kirjoitti:Jos kesällä 1944 on käytetty "ankarinta aseellista pakkoa" karkureita vastaan niin siinä ei ole mitään hävettävää.
Viittaako jokin mielestäsi siihen, että aseenkäyttötapauksia hävettäisiin?
S. Laitman kirjoitti:Avoin kysymys on vain paljonko näitä tapauksia on todellisuudessa ollut ja se kiinnostaa
Kysymys ei sikäli ole avoin, että me tiedämme esimiehen aseenkäyttötapauksia olleen kesällä 1944 yhteensä 12. Eri asia on sitten se, että jotkut haluavat uskoa niitä olleen enemmän. Oikeutta tähän uskoon ei heiltä voi kukaan kiistää, mutta tapahtuneiksi tosiasioiksi nämä uskomukset muuttavat vasta siinä vaiheessa, kun kerrotaan ketkä on ammuttu ja koska. Samoin aseenkäyttötapausten ”todellinen” määrä ei kasva sillä, että mukaan otetaan vuoden 1941 tapaukset ja kotirintamalla mahdollisesti tapahtuneet ampumiset. Näin voidaan toki menetellä, mutta silloin ei päädytä aseenkäyttötapausten ”todelliseen” (=oikeaan) määrään, vaan kokonaan uuteen lukuun, joka perustuu toisenlaisiin tutkimuskriteereihin. Mitenkään poissuljettua ei kuitenkaan ole, etteikö uusia aseenkäyttötapauksia voisi löytyä myös kesän 1944 osalta. Ahkera arkistotyöskentely voi tuottaa tuloksia. Tästä hyvä esimerkki on Laitmanin jokin aika sitten löytämä venäläisiä vakoojia koskeva pikaoikeusjuttu talvisodan ajalta. Kyseessä on ymmärtääkseni aikaisemmin tuntematon tapaus.
S. Laitman kirjoitti:Tällä hetkellä yritän kuitenkin selvittää talvisodan "valkoisia läiskiä”
Tätä voi pitää erittäin kannatettavana tutkimuskysymyksenä. Talvisodan karkuruutta tai ylipäätään kuripitoa ei nimittäin ole tutkimuksessa käsitykseni mukaan käytännössä lainkaan selvitetty.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Taavetin karkurileirin karkureiden kohtalot?

laitman kirjoitti: Muuten olen sitä mieltä, että Fock toimi täysin oikein ja siinä tilanteessa ainoalla mahdollisella tavalla. Ilmatorjuntapatterin taisteluvalmius vaatii ehdotonta kuria, jotta siviiliväestöä voidaan suojella. Tämä tilanteessa, jossa vihollisen pommikoneet ovat päivän aikana hyökännet kahdesti Turkuun ja kolmas hyökkäys tulee millä hetkellä hyvänsä. Yhdyn täysin siihen, mitä Fockin asianajaja H. Falck esitti KKO:ssa " on kohtuutonta rangaista upseeria, joka on valmis vapaaehtoisena uhraamaan henkensä Suomen puolesta ja tiukassa tilanteessa tekee parhaansa kurin ylläpitämiseksi.
Jaajaa, mutta mistä tiedät, että syy oli juuri tämä? Jos esimiehelle annettaisiin täysin rajoittamaton oikeus käyttää asetta, niin tuota oikeutta voidaan käyttää myös henk.koht. syistä. Puhumattakaan vinksahtaneista esimiehistä.

Lisäksi jo se, että upseeri joutuu ampumaan kuolettavasti, saattaa kertoa, ettei hän ole kovin hyvä esimies, koska on päästänyt tilanteen tuohon pisteeseen, tai ettei hän osaa arvioida, millä muulla tavalla tilanteen voisi selvittää.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Taavetin karkurileirin karkureiden kohtalot?

Albert Ravila kirjoitti:
S. Laitman kirjoitti:Jos kesällä 1944 on käytetty "ankarinta aseellista pakkoa" karkureita vastaan niin siinä ei ole mitään hävettävää.
Viittaako jokin mielestäsi siihen, että aseenkäyttötapauksia hävettäisiin?
Riippuu kai ihan siitä, millainen tapaus on kyseessä.

Albert Ravila
Viestit: 263
Liittynyt: 22.10.08 18:14

Re: Taavetin karkurileirin karkureiden kohtalot?

Emma-Liisa kirjoitti:
Albert Ravila kirjoitti:
S. Laitman kirjoitti:Jos kesällä 1944 on käytetty "ankarinta aseellista pakkoa" karkureita vastaan niin siinä ei ole mitään hävettävää.
Viittaako jokin mielestäsi siihen, että aseenkäyttötapauksia hävettäisiin?
Riippuu kai ihan siitä, millainen tapaus on kyseessä.
Minä ymmärsin tuon Laitmanin kommentin niin, että aseenkäytössä omia sotilaita kohtaan on ylipäätään jotain hävettävää. Siis tapauksien olosuhteista riippumatta.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”