Tapio Onnela
Viestit: 4899
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Museoviraston kuvien käyttöoikeuksista

Museoviraston verovaroin ylläpitämä Kuvakokoelmat.fi on julkaissut verkossa jälleen paljon uusia kuvia.(Museoviraston Kuvakokoelmat.fi -palvelussa on avattu tuhansia uusia kuvia.) Sääli vain, etteivät kuvat ole yleisön vapaasti käytettävissä vaan niistä peritään aika kallis maksu.
Aikana jolloin julkisin varoin yläpidettyjä tietokantoja ollaan kovaa vauhtia avaamassa ja avoin data kaikkialla nähdään kaikkia kansalaisia ja yrityksiä palvelevana asiana on tämä museoviraston toiminta mielestäni hiukan vanhan maailman meininkiä.
Selatessani kuvakokoelmien käyttösääntöjä pisti silmiini tämä lause:

”Kaikkien palvelussa selailtavien kuvien oikeudet kuuluvat Museovirastolle.”
Epäilemättä asia on tarkistettu leegiolta lakimiehiä, mutta silti ihmetyttää miten jo rauenneiden kuvien tekijänoikeus voisi siirtyä Museovirastolle, kun kuitenkin tekijänoikeuslaki sanoo asiasta Kuvaston mukaan näin:
Tekijänoikeuden voimassaolo
Tekijänoikeuslaki suojaa teoksia määrätyn ajan. Tämän suoja-ajan jälkeen teosten käyttöön ei tarvita tekijän lupaa.

Tekijänoikeus on voimassa tekijän elinajan ja 70-vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä ETA-alueelta peräisin oleville teoksille. Muualta peräisin oleville teoksille suoja-aika on teoksen alkuperämaan suoja-aika, pääsääntöisesti 50 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Muualta kuin ETA-alueelta peräisin olevat valokuvateokset eivät saa suojaa mikäli ne on julkistettu ennen vuotta 1966.

Suoja-ajan piirin ulkopuolella olevien teosten käyttö on vapaata sillä rajoituksella että opetusministeriö voi kieltää julkisesti sivistyksellisiä etuja loukkaavan käytön.

Valokuvan suoja-aika
Valokuvan suoja aika on 50 vuotta kuvan valmistusvuoden päättymisestä. Teoskynnyksen alittavat valokuvat eivät enää ole suojattuja jos ne on julkistettu ennen vuotta 1966.

wejoja
Viestit: 130
Liittynyt: 29.11.08 18:41

Re: Museoviraston kuvien käyttöoikeuksista

Erittäin aiheellinen muistutus, taas kerran. "Vanhan maailman meiningissä" yhdistyvät tunnetusti pysähtyneisyys, viranomaismielivalta, vanhakantaisuus, joista syntyy "kaupan päälle" sadistinen byrokratia. Meininki elää ja voi paksusti ei-älykkäissä organisaatioissa.

Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 08:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Re: Museoviraston kuvien käyttöoikeuksista

Olli Kleemola kävi kommentoi blogitekstissään Kuva-arkistoista ja niiden aarteista haasteita, joita kuvien tutkijalla on, todeten lopuksi
Jos tutkijantekele sitten lopulta löytää etsimänsä kuvat arkistojen kätköistä, ongelmat eivät lopu vielä siihenkään. Nykyisissä arkistoissa tekstidokumentteja tutkiva on onnellisessa asemassa: hän voi siteerata dokumentteja sydämensä kyllyydestä, jolloin kuluja eivät aiheuta kuin satunnaiset kopiomaksut.

Kuvia sen sijaan on vaikea siteerata, joten useimmiten kuvatutkimusta tekevä joutuu tilaamaan käyttämästään kuvamateriaalista (digitaali)kopiot, joiden teettäminen voi maksaa mitä tahansa 50 sentin ja 7 euron (!) väliltä.

Mikäli köyhdytetty tutkijaparka sitten päättää julkaista käyttämänsä kuvan - mikä on visual history -tutkimuksissa käytännössä aina välttämätöntä, jotta lukijat kykenisivät tajuamaan tutkijan väitteitä - hänen maksettavakseen lankeavat usein vielä kuvien käyttömaksut jotka arkistosta riippuen liikkuvat jossakin 15 ja 70 euron (!) välillä.

En tiedä, arvoisat lukijat, mitä mieltä olette tästä, mutta minusta olisi kohtuullista että verorahoilla ylläpidettävät, valtiolliset arkistot lakkaisivat perimästä kuvistaan käyttömaksuja. Kuulisin mielelläni kannanottojanne asiaan!

owklee
Viestit: 14
Liittynyt: 20.04.11 12:43

Re: Museoviraston kuvien käyttöoikeuksista

Mielestäni tuo niinsanottu "tekijänoikeuden siirtyminen" on yksi pahimmista kannoista kuvatutkimuksen kaskessa. Osallistuin käynnissäolevalla tutkimusmatkallani Saksassa pidettyyn visual history-workshoppiin, jossa todettiin että yksi merkittävimmistä kuvatutkimuksen kehitystä hidastavista tekijöistä on se että tutkijoilla ei ole yhtenäistä oikeuspohjaa johon nojautua, kun museot hallinnoivat kuviaan itsevaltiaan tavoin.

Tapio Onnela
Viestit: 4899
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Museoviraston kuvien käyttöoikeuksista

owklee kirjoitti:Mielestäni tuo niinsanottu "tekijänoikeuden siirtyminen" on yksi pahimmista kannoista kuvatutkimuksen kaskessa. Osallistuin käynnissäolevalla tutkimusmatkallani Saksassa pidettyyn visual history-workshoppiin, jossa todettiin että yksi merkittävimmistä kuvatutkimuksen kehitystä hidastavista tekijöistä on se että tutkijoilla ei ole yhtenäistä oikeuspohjaa johon nojautua, kun museot hallinnoivat kuviaan itsevaltiaan tavoin.
Onkohan olemassa oikeustapauksia, jossa tästä olisi syntynyt jokin päätös? En kyllä oikein millään jaksa uskoa, että tekijänoikeus voisi noin vain siirtyä jollekkin toiselle, sen jälkeen kun suoja-aika on päättynyt.

Sami Raninen
Viestit: 151
Liittynyt: 17.11.09 17:27

Re: Museoviraston kuvien käyttöoikeuksista

Kyse ei varmaan olekaan tekijänoikeudesta, vaan kuvan omistusoikeudesta tms. En tunne asiaan liittyvää lainsäädäntöä, mutta kysehän on siitä, että Museovirasto ei salli hallinnoimiensa kuvien vapaata kopiointia vaan myöntää myymiinsä kopioihin tarkasti rajoitettuja käyttöoikeuksia. Se ei varmaankaan perustu tekijänoikeuteen vaan johonkin ihan muuhun oikeuteen. Tekijänoikeuden umpeuduttua kopiointiin ei enää tarvita tekijän lupaa, mutta kyllä kai kuvan hallussapitäjä voi sen jälkeenkin asettaa kuvan kopioinnille ehtoja?
Viimeksi muokannut Sami Raninen, 22.04.13 13:31. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 19:24

Re: Museoviraston kuvien käyttöoikeuksista

Sami Raninen kirjoitti:Kyse ei varmaan olekaan tekijänoikeudesta, vaan kuvan omistusoikeudesta
Kysehän voi usein olla kuvista joiden tekijöiden osalta tekijänoikeudet ovat jo rauenneet. Käytännössä tekijänoikeus koskee myös alkuperäisen kuvan omistajaa, jollainen museo on ja voi sen luovuttaa kutakin käyttöä varten. Asia perustuu aivan muihin kuin museoasioihin eli vuonna 1992 säädetystä valtion maksuperustelaista. Sen tarkoitus oli tuoda yritysmaailmasta tuttua tulosvastuuta valtion toimintaan. Se toteutuu kun jokaiselle suoritteelle voidaan määritellä rahallinen arvo. Tilaaja-tuottajamallin mukainen toiminta on taloudellista ja tehokasta. Kukaan ei ryhdy tuottamaan suhteettoman kalliita palveluita eikä myöskään kukaan tilaa niitä eli kysyntä ja tarjonta ovat tasapainossa.

Käsittääkseni kuvien käyttömaksut kyllä tunnettiin museoissa jo ennen maksuperustelakiakin.

Sami Raninen
Viestit: 151
Liittynyt: 17.11.09 17:27

Re: Museoviraston kuvien käyttöoikeuksista

Hyvä tietää. Valtion maksuperustelaissa tosiaan sanotaan ihan selvästi, että "käyttöoikeuksien tai muiden oikeuksien väliaikainen luovuttaminen" tulee olla maksullista. Tuo kaiketi sisältää myös valokuvakopioden käyttöoikeudet.

Sami Raninen
Viestit: 151
Liittynyt: 17.11.09 17:27

Re: Museoviraston kuvien käyttöoikeuksista

jsn kirjoitti:Käytännössä tekijänoikeus koskee myös alkuperäisen kuvan omistajaa, jollainen museo on ja voi sen luovuttaa kutakin käyttöä varten.
Onkohan tässä kohdassa virhe? Ainakin minun ymmärtääkseni tekijänoikeus voi muodostua vain tekijälle, ei omistajalle, eikä tekijänoikeutta voi luovuttaa. Omistus-, käyttö- ja julkaisuoikeudet ovat sitten asia erikseen. Aiemmassa keskustelussa nämä eri oikeudet näyttävät vähän menneen sekaisin.

JariL
Viestit: 435
Liittynyt: 13.02.09 15:40

Re: Museoviraston kuvien käyttöoikeuksista

Minusta on ymmärrettävää, että museo vaatii korvauksen kuvan kopioinnista. Sen sijaan kuvan käyttämisestä julkaisuissa vaaditut korvaukset ovat lähinnä typeriä. Niillä varmistetaan vain että kuvat pysyvät tuntemattomina arkistojen kätköissä. Museoiden/arkistojen tulot kuvista olisivat todennäköisesti suuremmat mikäli ne järkevöittäisivät julkaisuoikeuksien hinnoittelua ja ottaisivat edes jollakin tavalla huomioon esim. kuinka laajaan levitykseen materiaali menee.

Jyrki Ilva
Viestit: 340
Liittynyt: 30.11.05 16:04
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Re: Museoviraston kuvien käyttöoikeuksista

Sami Raninen kirjoitti:
jsn kirjoitti:Käytännössä tekijänoikeus koskee myös alkuperäisen kuvan omistajaa, jollainen museo on ja voi sen luovuttaa kutakin käyttöä varten.
Onkohan tässä kohdassa virhe? Ainakin minun ymmärtääkseni tekijänoikeus voi muodostua vain tekijälle, ei omistajalle, eikä tekijänoikeutta voi luovuttaa.
Muistiorganisaatioilla (ml. museot) mahdollisesti olevat oikeudet perustuvat
oikeudenhaltijoiden kanssa solmittuihin sopimuksiin, ts. ilman sopimusta muistiorganisaatioilla ei oletusarvoisesti ole sen kummempia tekijänoikeuteen
perustuvia oikeuksia omistamiinsa kuviin kuin muillakaan kuvia omistavilla
tahoilla - ml. sinä ja minä.

Muistiorganisaatiot pyrkivät tietysti parhaansa mukaan sopimaan aineiston
käyttöoikeuksista oikeudenhaltijoiden ja aineistoja luovuttavien tahojen
kanssa. Sopimukset vaihtelevat, ja välillä luovuttajat saattavat edellyttää
rajoituksia, jotka koskevat myös tekijänoikeudesta vapaata aineistoa.
Tämä voi käytännössä mutkistaa asioita paljonkin.

Aiemmissa ketjuissa on pyritty argumentoimaan, että etenkin julkisella
rahoituksella digitoitujen, tekijänoikeudesta vapaiden aineistojen - ml.
kuvat - antaminen mahdollisimman vapaaseen käyttöön mieluiten selkeällä
lisenssillä olisi kaikkien osapuolten etujen mukaista. Tämä koskee myös
muistiorganisaatioita itseään, ainakin jos muistiorganisaatioiden toiminnan
perimmäisenä päämääränä pidetään aineistojen säilyttämisen lisäksi
kulttuuriperinnön mahdollisimman helpon saavutettavuuden ja laajan läsnäolon
takaamista yhteiskunnassa ja kansalaisten elämässä.

Toisaalta muistiorganisaatio voi tietysti halutessaan rajoittaa omistamiensa
aineistojen käyttöä yksinkertaisesti rajoittamalla pääsyä niihin ja vaatimalla
käyttäjiä allekirjoittamaan sopimuksen, jossa nämä lupaavat noudattaa
organisaation määrittelemiä käyttöehtoja. Kuten tässäkin ketjussa on
käynyt ilmi, tätä perustellaan usein maksuperustelailla. Käytännössä varmaan
suurempi kompastuskohta on se, että etenkin kuvapalvelut ovat monissa
organisaatioissa erittäin heikosti resursoituja ja päivittäisen toiminnan
pyörittäminen on enemmän tai vähemmän riippuvaista maksullisen
palvelutoiminnan tuottamista, usein suhteellisen vähäisistä tuloista.

Oma oletukseni on, että tilanne olisi ehkä ratkaistavissa, jos meillä olisi esittää
arkiseen selviytymiseen keskittyviä argumentteja isompi visio siitä, miten
kulttuuriperintö voisi olla mahdollisimman vapaasti saatavilla, millaisia
hyötyjä tästä voisi seurata ja miksi tällaisen päämäärän saavuttamista
olisi kannattavaa tukea myös taloudellisesti.

Eki

Re: Museoviraston kuvien käyttöoikeuksista

Valokuvien käyttömaksu on kyllä paha kynnys varsinkin omakustannetta suunnittelevalle. Kuinkahan paljon esim Museovirastolle sitten kertyy tuloja noista käyttömaksuista? Ja onko tuloilla tosiasiallista merkitystä kuvapalvelun ylläpitämiselle?

Vesileimasta on aiemminkin keskusteltu. Voitaisiinko kehittää digitaalinen "älyleima"? Visuaalisesti tuollainen leima käyttäytyisi perinteisen vesileiman tapaan. Leimaan voitaisiin lisäksi ladata "klikkauksen taakse" tarpeelliset tiedot kuvasta. Kuten kuvan selite, luovutusehdot, tekijänoikeus- ja suoja-aikajutut sekä julkaisuhistoria. Leimaan voisi lähettää kommentteja jne. Kopiointimaksun suoritettuaan kuvasta voisi taltioida itselleen vesileimattoman version.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Museoviraston kuvien käyttöoikeuksista

Jyrki Ilva kirjoitti:Oma oletukseni on, että tilanne olisi ehkä ratkaistavissa, jos meillä olisi esittää
arkiseen selviytymiseen keskittyviä argumentteja isompi visio siitä, miten
kulttuuriperintö voisi olla mahdollisimman vapaasti saatavilla, millaisia
hyötyjä tästä voisi seurata ja miksi tällaisen päämäärän saavuttamista
olisi kannattavaa tukea myös taloudellisesti.
Minusta kysymykset ovat omituisia kun ne on kohdennettu muille kuin Museovirastolle, joka ilmeisesti ei itse pysty tehtäväänsä kunnolla määrittelemään.

Käytännössä se, että verovaroin maksetaan suurin osa kuluista ja sitten aletaan myydä verovaroin hankittua tulosta johtaa siihen, että yksi veroeuro käytetään 20 sentin kaupan saamiseen, jolloin 80 senttiä veroeurosta tuhlaantuu.

Valtion virastoja on viime aikoina määrätty luovuttamaan aineistojaan ilmaiseksi niin saman tulee laajentaa koskemaan Museovirastoa. Asiasta kiinnostuneet voisivat ottaa mallia muiden virastojen ilmaisista aineistoista ja painostaa poliitikkoja samaan Museoviraston suhteen.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 19:24

Re: Museoviraston kuvien käyttöoikeuksista

Sami Raninen kirjoitti:Kirjoittaja Sami Raninen » 22.04.13 14:05
jsn kirjoitti:
Käytännössä tekijänoikeus koskee myös alkuperäisen kuvan omistajaa, jollainen museo on ja voi sen luovuttaa kutakin käyttöä varten.

Onkohan tässä kohdassa virhe? Ainakin minun ymmärtääkseni tekijänoikeus voi muodostua vain tekijälle, ei omistajalle, eikä tekijänoikeutta voi luovuttaa. Omistus-, käyttö- ja julkaisuoikeudet ovat sitten asia erikseen. Aiemmassa keskustelussa nämä eri oikeudet näyttävät vähän menneen sekaisin.
Muotoilin lauseeni hieman huonosti, tarkoitin siis omistusoikeuden olevan kuvan käyttäjän kannalta käytännössä tekijänoikeuden kaltainen. Tämän lisäksi käyttäjän on vielä huomioitava tekijänoikeus ja jotkut muistiorganisaatiot vielä vaativat (ainakin vielä vähän aikaa sitten) erillistä sitoumusta tämän selvittämisestä, jos suoja-aika ei ole vielä päättynyt.


Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”