Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Thatcherin historiallinen merkitys

Jussi Jalonen kirjoittaa blogissaan Historiantutkijan näkötorni, Rautarouva ja kylmä sota Margaret Thatcherin kuoleman jälkeisistä muistokirjoituksista ja kommenteista kiinnostavalla otteella.

Jalonen huomauttaa, että esimerkiksi rautarouvan merkitystä kommunismin romahtamiseen Itä-Euroopassa on liioiteltu ja, että Thatcherin historiallisen merkityksen korostaminen johtuu hänen sopivuudestaan markkinatalouden esikuvaksi juuri nyt kun talouskriisin aikana.
Nykypäivän sekulaari ja “globalismin” nimiin vannova oikeisto haluaa sattuneista syistä helliä kommunismin romahtamista merkittävänä historiallisena tapahtumana, mitä se tietysti olikin. Se, että neuvostojärjestelmä sai loppunsa paavin, kansallismielisten itsenäisyysaktivistien ja vieläpä työväenliikkeen ponnistusten kautta, on kuitenkin markkinahenkisille ja EU-uskovaisille oikeistotoimijoille ilmeisen hankala pala nieltäväksi. Historia tarvitsee heidän kannaltaan käytännöllisempiä sankareita ja sankarittaria. Ei uskonnollisia johtajia, joiden mielestä Kristuksen kirkko on köyhien kirkko; ei ihmisiä, jotka uskovat kansallisiin arvoihin ja haluavat puolustaa kansakuntansa eheyttä ja vapautta; eikä herran tähden ainakaan työmiehiä, jotka uskovat että heillä on oikeus ansaitsemaansa palkkaan. Näihin arvoihin turvanneet ihmisethän onnistuivat kerran jo tekemään lopun yhdestä valtiojärjestelmästä. Parempi siis pitää huolta siitä, etteivät he pysty tekemään sitä toistamiseen.
Jussi Jalonen, Historiantutkijan näkötorni, Rautarouva ja kylmä sota 18.4.2013,

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Thatcherin historiallinen merkitys

Minä olen käsittänyt niin ettei Thatcheriä ole samassa määrin enää viime vuosikymmeninä (ennen kuolemaa) glorifioitu kuten esimerkiksi Ronald Reagania "kylmän sodan voittajana". Mitä Thatcher itse asiassa teki muuta kuin antoi sivustatukea ja neuvottelu Britannialle hyvät EEC-ehdot (ehkä syy tähän kaikkeen nyt onkin juuri jälkimmäisessä).

Riksa
Viestit: 37
Liittynyt: 14.01.13 04:57

Re: Thatcherin historiallinen merkitys

Kylmän sodan kannalta Thatcherin suurin merkitys on siinä, että hän ja hänen esikuntansa huomasivat Mihail Gorbatšovin jo vuonna 1984 ja totesivat, että siinä on henkilö johon kannattaa luoda suhteita. Thatcher vakuutti myös Reaganin Gorbatšovista.

Thatcher kävi vuonna 1987 Neuvostoliitossa vierailulla ja oli tavallisen kansan piirittämänä. Länsimaisten kapitalististen maiden johtajat eivät olleetkaan sen pahempia. Thatcher pääsi puhumaan ydinaseista Neuvostoliiton televisioon, ja ensimmäisen kerran mitään hänen sanomaansa ei ollut leikattu, vaan hänen sanansa Neuvostoliiton moninkertaisesta ydinasearsenaalista päätyi neuvostokansalaisten korviin. Margaret Thatcherin vierailu Ukrainan Kiovassa 1990 jätti myös jäljen; useissa Itä-Euroopan maissa hänestä tuli suosittu hahmo kommunismin kaatuessa.

BBC:n dokumentissa The Downington Street years Gorbatšov nyökkäsi Thatcherin kysymykseen, auttoiko heidän välinen dialogi kylmän sodan päättymistä. Ei mielestäni voida sanoa, että Thatcher olisi ollut merkittävä henkilö päättämässä kylmää sotaa, mutta vaikutti hän siihen.

Thatcherin kansainvälinen merkitys nykypäivänä varmaankin näkyy ehkä eniten siinä, että hän avasi teitä uudelle julkisjohtamisen opille (NPM). Eli nykyisin julkishallinto tekee tarkempaa kirjanpitoa, on tilivelvollinen sekä on olemassa yksityisen puolen kumppanuuksia, yksityistämistä, ulkoistamista. Puhuminen "uusliberalismin" aallosta on kuitenkin liian yksinkertaistavaa. Tuskin kellään on enää mitään sitä vastaan, että julkinen hallinto ylipäätään laskee miten varoja käytetään.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Thatcherin historiallinen merkitys

On ymmärrettävää, että Thatcheriä pidettiin itäisessä Euroopassa jonkinlaisena esikuvana koska niiden hallitusten keskeisenä tehtävänä oli 1990-luvun alussa yksityistää entinen valtiollinen sektori.

Samaa kyllä tehtiin kovalla kädellä Suomessakin mutta ilman että juuri kukaan heitti ilmaan Thatcher-korttia (Rakennushallitus, VR, posti jne). Liikelaitoksia muodostettiin ja siirryttiin tilaaja-tuottaja-malliin. Varsinkin jälkimmäisen uskottiin helpottavan sosiaali- ja terveyssektoria. Se ei sittenkään osoittautunut kaikilta osin toimivaksi ratkaisuksi, koska tarvetta jatkuvaan korjaamiseen on nähty vielä 2000-luvullakin. Myös EU antoi tuomionsa valtion liikelaitoksille.

Thatcherillä oli toki roolinsa Gorbatshovin asiassa ja myös Saksan yhdistymissopimuksessa, jota hän aluksi tiukasti vastusti. Voidaan silti kysyä, mikä oli Thatcherin suosiman Gorbatshovin merkitys. Häntä ja samalla Neuvostoliittoa ei kaatanut länsi. Gorbatshovhan pyrki viimeiseen asti pitämään Neuvostoliitosta kiinni.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Thatcherin historiallinen merkitys

Jussi Jalonen kirjoitti:Se, että neuvostojärjestelmä sai loppunsa paavin, kansallismielisten itsenäisyysaktivistien ja vieläpä työväenliikkeen ponnistusten kautta, on kuitenkin markkinahenkisille ja EU-uskovaisille oikeistotoimijoille ilmeisen hankala pala nieltäväksi. Historia tarvitsee heidän kannaltaan käytännöllisempiä sankareita ja sankarittaria. Ei uskonnollisia johtajia, joiden mielestä Kristuksen kirkko on köyhien kirkko; ei ihmisiä, jotka uskovat kansallisiin arvoihin ja haluavat puolustaa kansakuntansa eheyttä ja vapautta
Olen päällisin puolin pitkälti samaa mieltä Jalosen kanssa monista näissä mainituista tahoista, mutta tässä kohtaa minusta Jalonen sotkee nyt Thatcherin väärää porukkaan. Hänhän nimenomaan ei ollut mikään "EU-uskovainen" ja nimenomaan kannatti kansallisia arvoja ohi yhteisten eurooppalaisten arvojen. Thatcer ja Britannian konservatiivipuolueen EU:n vastustajat kyllä iloitsisivat unionin hajomisesta ja ilmeisesti myös siis Euroopan heikkoudesta. Epäilen vaan, ettei Britannia kyllä enää pysty nousemaan siihen asemaan joka sillä aiemmin impereiumina oli ja tämä lienee monile briteille edelleenkin katkera pala.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Thatcherin historiallinen merkitys

Tapio Onnela kirjoitti: Olen päällisin puolin pitkälti samaa mieltä Jalosen kanssa monista näissä mainituista tahoista, mutta tässä kohtaa minusta Jalonen sotkee nyt Thatcherin väärää porukkaan. Hänhän nimenomaan ei ollut mikään "EU-uskovainen" ja nimenomaan kannatti kansallisia arvoja ohi yhteisten eurooppalaisten arvojen.

Siinä kohtaa kun luodaan niitä soveliaita historiallisia sankareita, niin asiaan tietysti kuuluu, että heistä myös sopivasti unohdetaan jotain olennaista. Eli enhän minä rautarouvaa ole väärään porukkaan sotkemassa, vaan päinvastoin ulkomaankauppaministeri Stubb ja The Economist.

Hieman sama juttu kuin Yhdysvalloissa oikeisto arvostaa Ronald Reagania kovana jätkänä, joka pisti Neuvostoliitolle luun kurkkuun, ja vetosi miehen perintöön Irakin sodan aikana. Tosielämässähän mies kammoksui ajatusta amerikkalaisten henkien menettämisestä, vetäytyi Libanonista, ajoi aloitetta ohjuspuolustuksesta, ja istui suosiolla aserajoituksia koskevaan neuvottelupöytään itänaapurin johtajien kanssa. Mutta jostain kumman syystä tällä ei ollut niin väliksi; sen sijaan tavallisin näkemys miehestä on asevarustelua kiihdyttänyt ukkosenjumala, joka kukisti kommunismin ydinsalamoillaan.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Thatcherin historiallinen merkitys

Tapio Onnela kirjoitti:Hänhän nimenomaan ei ollut mikään "EU-uskovainen" ja nimenomaan kannatti kansallisia arvoja ohi yhteisten eurooppalaisten arvojen.
Ilmeisesti juuri tässä on Thatcherin tämänhetkinen perintö. Hän vastusti Euroopan ja samoin Saksan yhdentymistä viimeiseen saakka. Saksan suhteen hän tunsi jopa irrationaalista pelkoa neljännestä valtakunnasta. Se lienee osa samaa nostalgiaa kuin oma suurvalta-asemakin:
Tapio Onnela kirjoitti:Epäilen vaan, ettei Britannia kyllä enää pysty nousemaan siihen asemaan joka sillä aiemmin impereiumina oli ja tämä lienee monile briteille edelleenkin katkera pala.
Thatcher kykeni selvästikin luomaan brittikansalaisiin (ei toki läheskään kaikkiin) jonkinlaista nationalistista uskoa. Vaikka ei enää todellinen maailmanmahtitekijä olekaan, Britannia pystyy yhä halutessaan hankaloittamaan asioita ja panemaan EU:nkin pakan sekaisin. Eri asia sitten on, mitä todellista hyötyä tästä sille on.

Thatcherin edeltäjät Downing Streetillä olivat olleet hyvin EEC-myönteisiä. Eli tässä suhteessa valtakausi merkitsi käännettä. Britannia haki Euroopan yhteisöistä tukinojaa omalle horjuvalle taloudelleen, kun sen oma teollisuustuotanto romahti. Pelivaraa toi se, ettei maataloustuotannon suojelu ollut sille kovin iso juttu.

Jyrki Ilva
Viestit: 340
Liittynyt: 30.11.05 15:04
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Re: Thatcherin historiallinen merkitys

JSN kirjoitti:Thatcher kykeni selvästikin luomaan brittikansalaisiin (ei toki
läheskään kaikkiin) jonkinlaista nationalistista uskoa.
Tuo "ei toki läheskään kaikkiin" on tosiaan tarpeellinen lisäys. Nykynäkökulmasta
alkaa ehkä olla jo vaikeaa muistaa miten laajaa ja intohimoista myös Thatcherin
ja hänen politiikkansa vastustus aikanaan oli.

Lueskelin viime kesän Skotlannin matkan innoittamana T.M.Devinen teoksen
"The Scottish Nation. A Modern History" (vuoden 2012 laajennettu versio),
ja siinä Devine esittää, että Skotlannin autonomiaa ja itsenäisyyttä ajaneen
liikkeen uusi nousu 1980-luvulla oli suurelta osin Margaret Thatcherin "ansiota".
Konservatiivit menestyivät Thatcherin valtakaudella kehnosti Skotlannissa,
ja sen väestö suurelta osin vierasti hänen politiikkaansa, jonka se koki
olevan ulkopuolelta saneltua ja omien etujensa kannalta vahingollista.
Ymmärrettävästi ajatus itsehallinnosta alkoi vuosikymmenen kuluessa
saavuttaa entistä suurempaa kannatusta.

Eli vaikka Thatcher epäilemättä oli vahva johtaja joka pystyi jyräämään
oman tahtonsa läpi ja nostattamaan brittiläistä nationalismia, hänen
politiikkansa oli toisaalla johtamassa vuonna 1707 synnytetyn Unionin
hajoamiseen.

Riksa
Viestit: 37
Liittynyt: 14.01.13 04:57

Re: Thatcherin historiallinen merkitys

Käsittääkseni 1980-luvun lopussa sekä Labour Party että Thatcherin konservatiivikollegat kannattivat läheisempää suhdetta Euroopan yhteisöön ja ERM-jäsenyyttä. Suurin osa hänen hallituskautensa loppuajan erimielisyyksistä johtuikin EY:sta, kulminoituen siihen että konservatiivit savustivat Thatcherin ulos.

Thatcher jankutti jäsenmaksuista joka kokouksessa ja lopulta Britannian EY-maksut laskettiin alas. Suhteet muihin EY-maihin eivät olleet erityisen hyvät, mutta Thatcheria kiinnostikin enemmän englanninkieliset maat.

Eräs tunnettu puhe House of Commonsissa huipentuu Thatcherin tiukkaan No, no, no! liittovaltiokehitykselle. Hän varoitti valuuttapolitiikan menetyksestä Brysseliin ja sanoi punnan olevan tärkeä pilari Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyydessä. Talousvalta valuisi yhä enemmän Brysseliin ja itsenäinen pelivara menetettäisiin. Talousliberaaleilla taustalla oli varmasti vielä omat näkemykset monetaristisesta valuuttapolitiikasta. Melko ajankohtaista tekstiä EU:n kriisissäkin valuvikaisesta eurosta.

10 minuutin pätkä Youtubessa keskustelusta parlamentin alahuoneessa:
http://www.youtube.com/watch?v=U2f8nYMCO2I

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Thatcherin historiallinen merkitys

Riksa kirjoitti:Käsittääkseni 1980-luvun lopussa sekä Labour Party että Thatcherin konservatiivikollegat kannattivat läheisempää suhdetta Euroopan yhteisöön ja ERM-jäsenyyttä. Suurin osa hänen hallituskautensa loppuajan erimielisyyksistä johtuikin EY:sta, kulminoituen siihen että konservatiivit savustivat Thatcherin ulos.
Thatcherin eron syy oli käsittääkseni epäsuosittu poll tax eikä EU. Poll tax oli vero, jonka suuruus määräytyi asunnon vuokra-arvon perusteella ja perittiin jokaiselta henkilöltä. Sen periminen oli vaikeaa (vuokralaiset muuttivat, ei tiedetty keitä asunnoissa oikeasti asui jne). Ensin se tuli voimaan Skotlannissa. Pohjois-Irlannissa sitä ei ollut koskaan.

Poll taxin suomalainen lähin vastine on kiinteistövero, joka tosin peritään kiinteistön arvon perusteella eikä kiinteistössä asuvista henkilöistä. Poll taxia seurannut vero oli luonteeltaan suomalaisen kiinteistöveron luonteinen.

Thatcher peri työväenpuolueen hallinnon ajalta laukkaavan inflaation (jotain 20 % vuodessa luokkaa) ja lukemattomat lakot. Valtio omisti hiilikaivokset. Muistaakseni niiden valtiontukiin käytettiin saman verran rahaa kuin mitä hiilestä sai tuloja. Kaivosten sulkemispäätös johti pitkään hiilikaivostyöläisten lakkoon, jonka lakkoilijat hävisivät. Kaivoksia suljettiin ja osa yksityistettiin.

(Hiilikaivoksia tuettiin myös Saksassa ja Ranskassa ja suljettiin sitten lopulta kannattamattomina. Kun tuet oli lopetettu isoissa maissa voitiin alkaa periä hiiliveroja!)

Ensin Thatcherin kaudella työttömyys nousi, mutta muutaman vuoden kuluttua inflaatio laski ja työttömyys alkoi pienentyä. Europan sairaaksi mieheksi sanottu Iso Britannia alkoi pärjätä taloudellisesti paremmin.

Thatcher voitti kolmet vaalit. Labour-puolue on muuttunut ja joidenkin mielestä se ei paljon eroa konservatiiveista. Tony Blair kaveerasi mukavasti Bushin kanssa ja pilkattiin, että Blair on Bushin puudeli. Blair on kuitenkin labour-puolueesta.

Thatcher kannatti EU:ta, mutta vastusti liittovaltiokehitystä kuten meilläkin kaikki poliitikot vastustavat. Vähän Thatcherin jälkeen Paavo Lipponen sanoi liittovaltiota pelkääviä hulluiksi (vapaasti muistellen) ja taisipa Katainenkin muutamia kuukausia sitten kieltää liittovaltiokehityksen. Tämä kieltäminen kestänyt lähes 20 vuotta.

Thatcherin poika oli muuten sekaantunut Etelä-Afrikassa muistaakseni asekauppoihin ja/tai palkkasoturijoukkoihin.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Thatcherin historiallinen merkitys

Vetehinen kirjoitti:Poll tax oli vero, jonka suuruus määräytyi asunnon vuokra-arvon perusteella ja perittiin jokaiselta henkilöltä.
Minun käsittääkseni "poll tax" oli nimenomaan tasaveron tyyppinen, mutta jossa oli yksi alennettu verokanta (opiskelijat ja työttömät). Se oli kunnallinen vero, jota perittiin kunnallisten palveluiden rahoittamiseen. Sitä edeltänyt vero perustui kiinteistön arvoon. Kyse oli siis konservatiivien poliittisesta ohjelmasta, vähentää veroprogressiota. Poll taxia syytettiin siis rikkaiden suosimisesta.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Thatcherin historiallinen merkitys

jsn kirjoitti: Minun käsittääkseni "poll tax" oli nimenomaan tasaveron tyyppinen, mutta jossa oli yksi alennettu verokanta (opiskelijat ja työttömät). Se oli kunnallinen vero, jota perittiin kunnallisten palveluiden rahoittamiseen. Sitä edeltänyt vero perustui kiinteistön arvoon. Kyse oli siis konservatiivien poliittisesta ohjelmasta, vähentää veroprogressiota. Poll taxia syytettiin siis rikkaiden suosimisesta.

Pitää paikkansa. Ennen uutta verojärjestelyä vuokranantajat ja asunnonomistajat maksoivat vuotuisen veron, joka oli suhteutettu kiinteistön arvoon, ja tarkoituksena oli tosiaan kunnallisten palveluiden rahoittaminen. Osapuilleen vain kolmannes briteistä maksoi mainittua veroa. Verossa oli se ongelma, ettei kiinteistön arvon määrittämiselle verokarhun toimesta ollut oikein kovin mielekästä mekanismia, ja ainoa osviitta oli kiinteistön arvo silloin kun se oli rakennettu. Tämän seurauksena vero oli tavallisesti edullisempi vanhoissa kämpissä asuville tai sellaisia omistaville. Thatcherin noustessa valtaan yleinen konsensus oli, että järjestelmä oli huono ja kaipasi muuttamista.

Opposition silmissä uusi poll tax kietoutui osaksi Thatcherin vuosien 1980-1984 politiikkaa, jossa oli havaittavissa pyrkimys vallan keskittämiseen. Britanniassa oli kolme vaaleilla valittua hallinnon tasoa, joista ylin, eli parlamentti, oli jo Thatcherin hallussa. Seuraava taso olivat metropolien aluevaltuustot (metropolitan city councils), jotka konservatiivihallitus yksinkertaisesti lakkautti. Paikalliset kunnan- ja kaupunginvaltuustot olivat hankalampi pähkinä purtavaksi. Niitä ei ymmärrettävistä syistä voinut lakkauttaa, ja niitä oli myös hankala kontrolloida -- paitsi tietysti rahoituksen kautta.

Ratkaisu tähän oli tasainen, regressiivinen nuppiverotus, varsinaiselta nimeltään community charge, josta piti tulla uusi järjestelmä paikallishallinnon rahoittamiseksi. Ajatus oli, että vero syrjäyttäisi vanhan kiinteistömaksun, ja siinä oli myös hieno erityisominaisuus. Parlamentille suotiin mahdollisuus puuttua kerättävän nuppiveron prosenttimäärään, jos sillä olisi aihetta epäillä paikallishallinnon tuhlailevaa rahankäyttöä. Tämä tietysti vaikutti epäilyttävästi siltä, että lakkautettuaan metropolien aluevaltuustot pyrki Thatcher nyt sieppaamaan paikallishallinnon kokonaisuudessaan hyppysiinsä ottamalla näiden rahankäytön suoraan hallintaansa.

(Kyllä kyllä, minulla on Keskustan jäsenkirja. Aluepolitiikka on hauska harrastus.)

Tällä tietysti oli sitten muitakin seurauksia. Oletusarvo oli, että konservatiivien hallitseman parlamentin puuttuminen edellämainittuun "tuhlailevaan rahankäyttöön" veroruuvia säätämällä iskisi niille alueille, joilla valtuustot olivat työväenpuolueen hallinnassa. Vähemmän yllättäenhän mainitut alueet olivat tietysti niitä köyhempiä, joissa rahaa sitten paloi enemmän sosiaaliturvaan, poliisin toimintaan sun muuhun vastaavaan, joka olisi heti pitänyt yksityistää. Härskimmäksi homma meni, kun tuli selväksi että parlamentti oli valmis jakamaan valtion varoista helpotuksia hyvinvoiville alueille, minkä seurauksena verosumma saattoi konservatiivien sydänmailla Westminsterissä olla vaivaiset £140 henkeä kohti, mutta jossain rähjäisessä työväenpuolueen miehittämän valtuuston pyörittämässä työttömyyspitäjässä rapiat £800.

Tämän päälle sitten tuli se tavallisen kansalaisen saama vaikutelma siitä, että talonmiehen, jolla oli kolme lasta ja vaimo kotona, odotettiin maksavan liksoistaan kahden aikuisen ja kolmen mukulan verot. Näinhän asia ei aivan ollut, mutta tämä oli se käsitys minkä ihmiset saivat, ja mihin törmää vielä tänä päivänäkin. Se sitten selittääkin miten Skotlannissa puhkesi vielä 1900-luvulla vanhojen perinteiden mukainen verokapina.


Kevättä,

J. J.

Riksa
Viestit: 37
Liittynyt: 14.01.13 04:57

Re: Thatcherin historiallinen merkitys

Vetehinen kirjoitti:
Thatcherin eron syy oli käsittääkseni epäsuosittu poll tax eikä EU. Poll tax oli vero, jonka suuruus määräytyi asunnon vuokra-arvon perusteella ja perittiin jokaiselta henkilöltä. Sen periminen oli vaikeaa (vuokralaiset muuttivat, ei tiedetty keitä asunnoissa oikeasti asui jne). Ensin se tuli voimaan Skotlannissa. Pohjois-Irlannissa sitä ei ollut koskaan.
Se on totta, että poll tax oli lopulta äärimmäisen epäsuosittu konservatiivipuolueessa, ei ehkä niinkään ideologisista syistä, vaan siksi että se oli poliittinen omaan jalkaan ampuminen jolla menetettiin valtavasti liikkuvia äänestäjiä.

Pidättäydyn edelleen väitteessä, jonka mukaan Thatcher savustettiin ulos pääasiassa EU:n takia. Yksi kabinetin tärkeä Thatcherin liittolainen Michael Heseltine sanoi itsensä irti vuonna 1986 sen takia, kun Thatcher halusi myydä Westland-helikopterivalmistajan Yhdyvaltoihin ja Heseltine yhteiseurooppalaiselle puolustusyhtiölle. Thatcher piti enemmän englantia puhuvista amerikkalaisista, ja monet muut konservatiivit olisivat jälleen valinneet manner-Euroopan.

Thatcherin toinen erittäin tärkeä liittolainen, varapääministeri Geoffrey Howe, erosi kabinetista marraskuussa 1990, sen jälkeen kun Thatcher oli ilmoittanut ettei Britannia liity ikinä yhteisvaluuttamekanismiin. Howe piti parlamentissa vielä erittäin piikittelevän eropuheen. Thatcher joutui luopumaan puheenjohtajuudesta kolmen viikon päästä. Kyllä nimenomaan Thatcherin negatiivinen EU-kanta oli se merkittävin seikka.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Thatcherin historiallinen merkitys

Jussi Jalonen kirjoitti:Britanniassa oli kolme vaaleilla valittua hallinnon tasoa, joista ylin, eli parlamentti, oli jo Thatcherin hallussa. Seuraava taso olivat metropolien aluevaltuustot (metropolitan city councils), jotka konservatiivihallitus yksinkertaisesti lakkautti. Paikalliset kunnan- ja kaupunginvaltuustot olivat hankalampi pähkinä purtavaksi. Niitä ei ymmärrettävistä syistä voinut lakkauttaa, ja niitä oli myös hankala kontrolloida -- paitsi tietysti rahoituksen kautta.
Ilmeisesti veropolitiikkaaan liittyy tiiviisti myös Thatcherin hallituksen harjoittama vaalipiirirajojen muuttelu, jolla ilmeisesti oli oma vaikutuksensa konservatiivien vaalivoittojen kannalta.

EU ei silti liene mitätön tekijä Thatcherin lopun osalta, sillä olihan juuri tuolloin käynnissä historiallisen intensiivinen integraatiovaihe. Suurille äänestäjäjoukoille päävero oli tietysti huomattavasti läheisempi asia.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Thatcherin historiallinen merkitys

Riksa kirjoitti:Pidättäydyn edelleen väitteessä, jonka mukaan Thatcher savustettiin ulos pääasiassa EU:n takia.
No jos tuosta syystä savustettiin, niin ei sillä savustuksella mitään merkitystä ollut, koska se ei juuri vaikuttanut Britannian EU-politiikkaan vaan Britannia on ollut jo 23 vuotta euron ulkopuolella. Sen sijaan poll tax peruttiin noin suurin piirtein heti Thatcherin eron jälkeen.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”