Veikko Huuska
Viestit: 193
Liittynyt: 28.09.08 15:26
Paikkakunta: Ikaalinen

Emily Davison – naisasian marttyyri 4.6.1913

Naisasialiikkeen äärilaitaa – militanttia aktivismia - aikanaan edustaneen suffragettiliikkeen kuuluisin marttyyri oli Emily Davison, joka kesäkuun 4. päivänä 1913 Epsonin Derbyssä käveli laukkaradalle kuningas Yrjö V:n kilpahevosen eteen ja tallautui kuoliaaksi. http://www.guardian.co.uk/world/video/2 ... orse-video
Huomenna tulee 100 täyteen tästä mielettömästä teosta. http://fi.wikipedia.org/wiki/4._kes%C3%A4kuuta
Englanninkielinen Wiki kertoo yksityiskohtineen tapausten kulun: http://en.wikipedia.org/wiki/Emily_Davison
Davisonin motiivit ovat jääneet jossain määrin hämärän peittoon. Toiset uskovat hänen ensisijaisesti pyrkineen vain häiritsemään Derbyn etenemistä saadakseen julkista huomiota asialleen, eikä niinkään tavoitelleen suicidaalista lopputulosta. Äskettäin Britanniassa tehtyjen kuva-analyysien tuloksena on arveltu hänen aikomuksenaan olleen vain yksinkertaisesti kietaista hänen huivinsa Kuninkaan ratsun, Anmerin, päitsimiin. Tiettävästi kyse oli the Women's Social and Political Union (WSPU) – Naisten sosiaalisen ja poliittisen Liiton lipusta.
Muita teorioita olivat mm.: hänen uskottiin pyrkineen suistamaan kuningas George V satulasta. Toisaalta ounasteltiin hänen lähteneen radan ylitykseen luultuaan kaikkien hevosten jo pyyhältäneen ohi. Väitettiin myös naisten muutamaa viikkoa aiemmin puistossa harjoitelleen kyseistä banneri-temppua.
Ehkä Emily vei salaisuuden mukanaan hautaan. Julkisuuteen ei ole tullut mitään jälkisäädöstä tai viestiä, joka kertoisi hänen aikeistaan. Päinvastoin hänen hallustaan löydettiin mm. matkalippuja ja muutoinkin hänen viime toimensa antoivat viitteitä ”täyden elämän” jatkumisesta kuin mistään epätoivointäyteisestä amokista tai veriprotestista.
Kovettu aatteen ihminen hän oli: yhdeksän kertaa vankilassa ja 49 kertaa nälkälakon vuoksi pakkosyötetty.
Niinpä Emily Davison muistetaan - sikäli kuin muistetaan - "naisena, joka ei halunnut pitää suutaan kiinni".
WSPU järjesti näyttävät hautajaiset Emily Davisonin kunniaksi 10 päivää myöhemmin, ”koko” Lontoo osallistui niihin.
Tubessa: http://www.youtube.com/watch?v=siZ1rcIECdk kesto 04:51
Koko Kohtalokas Derby: http://www.youtube.com/watch?v=wVrlLKAR1S0 kesto 06:56
http://www.britishpathe.com/video/the-derby-1912-1913
Kaikki 10 sekunnissa; http://www.youtube.com/watch?v=mYPu1t4Sd7g
Aiheesta kiinnostuneille:
http://www.bbc.co.uk/programmes/b0214tf2
http://www.journallive.co.uk/north-east ... -33421012/
http://www.scotsman.com/lifestyle/featu ... -1-2951861
http://www.dailymail.co.uk/home/you/art ... horse.html
http://www.independent.co.uk/news/uk/ho ... 31791.html

Riksa
Viestit: 37
Liittynyt: 14.01.13 04:57

Re: Emily Davison – naisasian marttyyri 4.6.1913

Tarvitseeko radikaalifeminismi marttyyreita? Tästä tulee mieleen tuoreempi tapaus Kanadasta, joka lieneekin nykyisin aatteen luvattu maa nuorten naisten keskuudessa.

Siellä marttyyreinä ovat 14 yliopisto-ammuskelussa kuollutta naista. Vuonna 1989 Montrealin École Polytechniquessa Marc Lépine ampui 14 opiskelijaa, jotka kaikki olivat naisia. Ongelmaisesta perheestä tulleen ammuskelijan jättämässä muistiossa syytettiin hänen elämänsä ongelmista mm. feminismiä.

Siitä lähtien verilöyly on ollut tärkeä vuosipäivä Kanadan radikaalifeministisessä liikkeessä, ja näissä piireissä ammuskelu nähdään yleensäkin vain yhtenä osoituksena miesten väkivallasta naisia kohtaan. Julkisessa keskustelussa esimerkiksi Toronton yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Charles Rackoff on syyttänyt radikaalifeministejä tapauksen valjastamisesta ääriajattelun tueksi.

Vancouverista löytyy verilöylyn muistomerkki: Thorton Park -nimisessä puistossa on kehässä 14 muistokiveä. Jokaiseen kiveen on kaiverrettu yhden ammuskelussa kuolleen naisen nimi ja naisen ulkoisen sukupuolielimen muoto. Tämän vuoden alussa kanadanirlantilaisten seura halusi pystyttää samaan puistoon muistomerkin irlantilaisille siirtolaisille. Suunniteltu muistomerkki on hieman ihmistä korkeampi obeliksi, johon on kaiverrettu Irlannin saaren kuva. Tämä suunnitelma kohtasi ankaraa vastarintaa feministeiltä, joiden mielestä irlantilaisten muistomerkki ei sovi samaan puistoon sillä se on liian "fallosmainen".

http://news.nationalpost.com/2013/02/19 ... nents-say/

Uskomaton juttu.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”