Sedis
Viestit: 9
Liittynyt: 31.03.06 12:47
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Kylmän sodan kahvilassa - Atomic Café

16.10.06 14:32

Kylmän sodan kahvilassa– Atomi Cafe televisiossa 25.10.

Kevin ja Pierce Raffertyn Atomic Cafe (1982) on amerikkalaisista propaganda ja –opetuselokuvista sekä uutisvälähdyksistä koottu analyysi maailmasta, jonka tärkein asia on atomipommi. Puhdas, vailla kommentaaria oleva kompilaatioelokuva muuttuu parodiaksi suuresta hulluudesta, joka oli ajaa maapallon tuhoon.


Maailman johtavat valtiot, Yhdysvallat ja Neuvostoliitto, ajautuivat toisen maailmansodan jälkeen eri linjoille. Atomiaseen varjossa käytyä vastakkainasettelu sai nimen kylmä sota vastapainona toisen maailmansodan kaltaisille kuumille sodille.

Kylmän sodan ideologit ja propagandistit käyttivät atomipommin vaikuttavuutta hyväkseen kaikissa yhteiskunnan toiminnoissa.
Vuoteen 1953, neuvostodiktaattori Stalinin kuolemaan asti jatkuneen klassisen kylmän aikana keskiössä oli poliittinen propaganda, jonka oleellinen piirre oli vastustajan pahuuden osoittaminen.

Vihollisen demoniset juonittelut ulottuivat pahan valtakunnan tavoittelemasta järjestelmän muutoksesta ja valtiosymboleiden tuhoamisesta yksilö- ja perherakenteita rikkoviin tunnepeleihin. Sotaa käytiin vapaan maailman nimissä, vapauden ja demokratian nimissä kiihkoillen.

Klassisen kylmän sodan jälkeen, 1950-luvun puolivälistä lähtien propaganda painottui toisin, elämäntapaan. Silloin autot, supermarketit, televisio, elokuvat ja kodin täyttävät kulutustavarat osoittivat amerikkalaisen elämäntavan paremmuuden.

Atomic Cafe osoittaa, kuinka tajuntaa muokattiin kylmän sodan päämäärien mukaan kaikessa mediassa. Levyt, radiosoitto, televisio ja elokuvateatterit toitottivat Yhdysvalloissa kylmän sodan sanomaa. Sen kehotuksien mukaisesti ihmiset rakensivat pommisuojia eikä sotaa puolustavista saarnamiehistä ollut pulaa.

Atomic Cafe on rauhan asialla. Se pistää ajattelemaan eikä muidenkaan tunteiden esiinnousu ole harvinaista. Kuinka olisi käynyt, jos kuvattu maailma olisi voittanut tuossa muodossaan?

Jari Sedergren
historiantutkija, VTT

***
Oheinen artikkeli liittyy dokumenttielokuvaan Atomic Cafe, joka lähetetään YLEn TV1-kanavalla 25.10.06.
Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Agricola Suomen historiaverkon ja
Ylen historiasivujen kanssa. http://historia.yle.fi/

Voit kommentoida artikkelia joko tällä foorumilla tai Ylen foorumilla.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”