Sivu 1/1

"Rapsakoiden" tutkijoiden Törni-kirjassa noloja virheitä

Lähetetty: 27.10.13 02:27
Kirjoittaja Niitä sun näitä
Tekevälle sattuu. Olisiko tämä vanha konsti / neuvo estänyt tuollaiset nolot mokat? Siis turha kiire pois...

Suomen Kuvalehti (42 / 18.10.2013, s. 52-55) haastattelee Oula Silvennoista Hän -sarjassa.

Sivulla 54 kerrotaan mm. näin:
"Me näimme, että aiemmissa elämänkertateoksissa kerrottiin paljon sellaista, mikä ei ollut uskottavaa", Silvennoinen sanoo. Silvennoinen ja Pohjonen päättelivät: hetkinen, olihan heillä sentään käytössä historiantutkimuksen metodologia. Mitä jos he panisivat yhteen kaiken sen, mitä Törnistä oli saatavilla, ja katsoisivat, millainen kuva nousisi esiin.
Silvennoinen ja Pohjonen tekivät osia kirjasta tahoillaan, kävivät yhdessä Tukholmassa arkistossa ja hengähtivät välillä työstä Helsingin Kotiharjun saunan lauteilla. Kun oli aika koostaa kirja lopulliseen muotoonsa ja viimeistellä teksti yhtenäiseksi, he vuokrasivat piilopirtin Taipalsaaresta.
"Mehän olimme siellä yhdessä 24/7", Pohjonen kertoo. "Kokonaisen viikon ajan hierottiin ja hierottiin kokonaisuutta. Jos sellaisen jälkeen tulee mökistä vielä kavereina ja ehjinä ulos, niin kyllä se on suurin piirtein onnistunut se homma. Oli se aika rapsakka viikko, täytyy myöntää."
Tällainen tupsahti sähköpostiini:
Oikaisu: Tutkijoiden Törni-kirjassa nolo Wikipedia-virhe

Dosentti Juha Pohjosen ja tohtori Oula Silvennoisen kirjassa Tuntematon Lauri Törni mainostetaan olevan todellista tietoa sotasankarista. Valitettavasti kansien väliin on kuitenkin päätynyt Wikipediassa esiintynyt perustavanlaatuinen virhe, jossa Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin elämä päättyy aivan väärässä maassa.

Osin kyse on puhtaasta huolimattomuudesta. Kirjan alussa tutkijat nimittäin kertovat, kuinka Lauri Törni ja eversti Alpo Marttinen suunnittelevat vakoiluoperaatioita Suomeen Tukholmassa vuonna 1949. Lähteenä on huumeriippuvainen ja mielenterveysongelmainen Matti Outonen, jonka suitsutetaan paljastavan ”oikeaa kerrottavaa Alpo Marttisen ja asekätkijöiden asioista Ruotsissa”.

Todellisuudessa Alpo Marttinen oli tuolloin jo tuhansien kilometrien päässä Yhdysvalloissa, Kansasissa sijaitsevassa Fort Leavenworthissa. Tieto olisi selvinnyt jopa lähteeksi listatusta Pasi Tuunaisen kirjoittamasta elämäkerrasta Marttinen.

Jonkinlaista kohututkijoiden mainetta kantavat kirjoittajat väittävät Törnin, sittemmin vihreiden barettien sankarin Larry Thornen, helikopterin pudonneen Laosiin vuonna 1965. Pohjonen ja Silvennoinen sijoittavat Laosiin myös suomalais-amerikkalaisen retkikunnan, joka löysi helikopterin ja sen miehistön jäännökset vuonna 1999.

”Kyllä minä olin mielestäni Vietnamissa”, naurahtaa retkikunnan suomalaisjäsen Tapio Anttila.

Kyseessä oli amerikkalaisten joukko-osastojen Joint Task Force -yhteenliittymän 56. retkikunta, johon kuului 17 amerikkalaista ja viisi suomalaista. Operaatio maksoi noin miljoona dollaria, tutkijat tosin väittävät virheellisesti erään aikakauslehden maksaneen suomalaisten kulut.

Etsintäpartioon kuuluivat myös Törnin sisarenpoika Juha Rajala sekä suomalaisten osallistumisen neuvotellut tietokirjailija Kari Kallonen. Operaatiosta on kirjoitettu useissa kirjoissa ja jopa onnettomuuspaikan koordinaatit Vietnamin vuorilla on julkaistu. Siksi tutkijoiden kirjassa toistama virhe on aivan käsittämätön.

”Olen useasti joutunut korjaamaan tämän harhakuvitelman Wikipediaan, ilmeisesti nyt en ehtinyt ja se päätyi ´totuudeksi´ kovien kansien väliin”, Kari Kallonen harmittelee.

Retkikunta toivoo, että kustantaja liittäisi uuden kirjan väliin oikaisulapun karkeimmista virheistä, jotta ne eivät enää siirtyisi eteenpäin. Väärää tietoa on jo levitetty jopa Yleisradion pääuutislähetyksessä.

Kirjasta puuttuvat myös uusimmat tutkimustiedot, esimerkiksi oikeustieteen tohtori Jussi Tapanin analyysi Törnin sotilasarvon menetyksestä sekä J. Michael Cleverleyn löytämät yllättävät esimiesarvioinnit Yhdysvalloista.

Lisätiedustelut retkikunnan jäsenet Juha Rajala 0400 470 519, Tapio Anttila 050 3422 750 ja Kari Kallonen 040 517 0659

Re: "Rapsakoiden" tutkijoiden Törni-kirjassa noloja virheitä

Lähetetty: 27.10.13 08:12
Kirjoittaja historioija
Ulkopuolinen tarkistaja on aina ennen painatusta tarpeen, tietysti mieluiten mahdollisimman montakin. Eiköhän olisi eduksi, että tämä "valvonta" jatkuisi koko työn ajan, jolloin toivottavasti säästyttäisiin turhalta työltä. Mutta minusta tuntuu, että valmiiksi tarkoitetun työn voisivat tarkistaa myös sellaiset, joille se on täysin uusi, jolloin ei ole ehtinyt tapahtua työhön ja sen perusteisiin tottumista ja tekijöiden ajattelutapaan ja tavoitteisiin asettumista.