jukkis
Viestit: 168
Liittynyt: 05.11.13 13:48

Re: Tavastia

Anelma kirjoitti:Uunituore historianopettaja tässä, päivää. (Onpas mahtavaa tulla siteeratuksi keskustelupalstalla! Kiitoksia kovasti kunniasta.)

Jaakko Häkkinen huomioi oikein, etten ole ottanut kantaa tämän ketjun aloittajan esittämien ajatusten huuhaa-asteeseen.
Häkkisen kommenttia en huomannutkaan - sattuneista syistä. mutta tässä on nyt joku erhe ja varmasti itseni tekemä.
Ei se ollu sulle heitetty, vaan yhdelle toiselle joka oikeastaan on vastuussa koko ketjun synnystäkin – ja joka sitten on kiitettävästi loistanut poissaolollaan. Taisin kiireessä teidät vaan sekoittaa, pahoitteluni. ei sitä tässä maailmassa kaikkea huomaa.

Tokihan on selvää että tätä luetaan. kun on näin kutkuttava aihe olisi tästä ketjusta voinut kasvaa palstan kirkkain helmi. Sellainen joka inspiroi, on oivaltava ja johon kukin tuo mukanaan osaamisensa parhaat puolensa, ja jota on ilo ulkopuolisenkin lukea. Siis teoriassa. Sillä sellainen vaatii aina rentoa ilmapiiriä jossa voi sanoa asiansa vapaasti, joka nyt ei onnistunut. Myönnän että lähti fiilikset itseltäkin tuon yhden suoltaman aggressiivisen häiriköinnin seurauksena. Siitä tulee kaikille ikävä fiilis, ja vielä ikävämpää jos homma menee kinasteluksi. en viittiny siihen lähteä mutta ei se tarkoita, etteikö palstan fiksuimmat olisi lähteneet kävelemään loanheiton alettua ja varsinainen aihe jotenkin jää vaan roikkuun ilmaan, eikä missään päästä enää eteenpäin. Oikeastaan me kaikki menetetään jotain. ei mulla ainakaan ole mitään fiiliksiä enää heitellä korkealentoisia juttuja kaiken tän jälkeen.

Erityisen paljon ottaa pattiin, että tiedän tämän olleen alkuperäisen tarkoituksenkin. Häiriköidä niin vahvasti että varmasti ketju ja sen aihe kuolee, ja mikä parasta – ”väärät” ihmiset häädetään palstalta kokonaan. Paitsi tietenkin jos ovat yhtä aggressiivisia tapauksia. siitä annan ittelleni plussat että jotain kylmähermoisuutta tarvittaessa löytyy, tai sitten se on sitä iän tuomaa viisautta.

Ei tässä nyt ole tarkoitus nyyhkiä tän enempää mutta tietty pettymyksen maku jäi käteen, että hyvin vähän kypsät ja älyllisesti orientoituneet keskusteluun osallistui, vaikka kaiken järjen mukaan niitä olisi pitänyt nimenomaan löytyä tältä palstalta. mutta ymmärrän ettei kukaan halua sekaantua ketjuun jossa on napalmintuoksua ilmassa.

Jaakko Hakkinen
Viestit: 687
Liittynyt: 18.09.06 17:09
Viesti: Kotisivu

Re: Tavastia

Jukkis kirjoitti:Joo, toi on vanha retorinen temppu tuo tieteeseen vetoaminen. se sisältää ajatuksen että vain tieteellinen teksti voi käsittää tietokirjan – tai minkä tahansa muunkin kirjallisuuden – kriteerit. tai sanotaan se näin, että vain väitöstasoinen kirjallisuus on tietokirjaa ja loput 99.999% kaikesta kirjallisuudesta on silloin huuhaata. Voihan maailmansa noin kapea-alaisesti tulkita jos kerran haluaa.
Olet ymmärtänyt jälleen täysin väärin.
Olen perin hämmästynyt siitä, ettet ole tutustunut edes siihen, mikä on tiedettä. Myös populaari tietokirja voi olla tieteellinen, jos siinä esitetään tieteellisten menetelmien avulla saavutettuja uskottavia tuloksia. Huuhaata taas on epä- tai näennäistiede, eli sellaisten menetelmien käyttö, joilla ei voi saavuttaa uskottavia tuloksia kyseisestä aiheesta.

Sinä olet valinnut tehdä tietokirjasi epätieteellisesti, moni muu on valinnut tehdä tietokirjansa tieteellisesti.
Jukkis kirjoitti:Tätähän voi soveltaa laajemminkin kuten vaikka tälläisellä keskustelupalstalla jossa toista voi painostaa kirjoittamaan yksinomaan tieteellisesti pätevää tekstiä. Eli jokaisen – siis ihan jokaisen – nettipalsta viestinkin pitää olla tehty väitöskirjamaisella tarkkuudella ja joka viestin lopussa pitää olla vähintäänkin kolmisenkymmentä linkkiä mitä arvovaltaisempiin lähteisiin joten joka lause pitää olla tarkistettavissa. Tälläisiä kiistatta usein vaaditaan, jopa tässä ketjussa, joskaan en tiedä onko kukaan oikeasti käynyt netissä sen tason keskustelua. ainakin kuulostaa ihan pystyynkuolleelta aiheelta jos ideana on vain vetää takataskusta eri proffien sanomisia.
Jos tulet tieteelliselle foorumille esittämään näkemyksiäsi, on luonnollista, että niille kysytään täällä tieteellisiä perusteluja. Mutu-tuntuma, kehäpäätelmä, intuitio ja halu uskoa eivät ole tieteellisiä menetelmiä eivätkä perustele näkemystäsi.
Jukkis kirjoitti:Kriteerinä tälläinen toistuva tieteeseen vetoaminen ja vaade että kaikki pitää esittää vain ja ainoastaan, ja yksinomaan tieteellisesti, on toivottoman huono kriteeri. Se on pelkkää retoriikkaa. Kontrollia. Tärkeilyä.
Oikeastaan itse asiassa argumentointivirhekin nimeltään ”Muoto sisällön yli” (muodon merkityksen korostaminen sisältö sivuuttaen)
Olet jälleen ymmärtänyt väärin.
- Jos haluat keskustella täällä tieteellisellä tasolla, sinun pitää keskustella tieteellisellä tasolla.
- Jos haluat keskustella huuhaa- ja uskomustasolla, sinä voit pysyä Sinikivellä.


Valinta on jälleen yksin sinun. Et voi tulla tänne perustelemaan näkemyksiäsi epätieteellisillä menetelmillä ja olettaa, että tieteellisesti suuntautuneet nielevät juttusi purematta.

Kukaan täällä ei korosta muotoa sisällön kustannuksella. Menetelmän tieteellisyys liittyy nimenomaan sisällön laatuun, ei muotoseikkoihin.
Jukkis kirjoitti:kun on näin kutkuttava aihe olisi tästä ketjusta voinut kasvaa palstan kirkkain helmi. Sellainen joka inspiroi, on oivaltava ja johon kukin tuo mukanaan osaamisensa parhaat puolensa, ja jota on ilo ulkopuolisenkin lukea. Siis teoriassa. Sillä sellainen vaatii aina rentoa ilmapiiriä jossa voi sanoa asiansa vapaasti, joka nyt ei onnistunut. Myönnän että lähti fiilikset itseltäkin tuon yhden suoltaman aggressiivisen häiriköinnin seurauksena.
Kaikki ovat varmasti tuoneet esiin täällä parhaita puoliaan - sinulla niitä vain ei ole tieteellis-tiedollisessa mielessä yhtä paljon kuin täällä useimmilla. Ei millään pahalla, vaan ihan vain realistisesti ja objektiivisesti arvioiden.

Odotit ilmeisesti selkääntaputtelua ja rohkaisua, mutta kohtasitkin massiivista kritiikkiä. Yrität jälleen vääristellä todellisuutta väittämällä, että näkemyksesi vastaanotto olisi ollut täällä positiivista. Jos tällainen "negatiivisuus" on sinulle liian vaikeaa kestää, kannattaa pysyä siellä "positiivisella", rohkaisevalla ja inspiroivalla huuhaa- eli rajatietofoorumilla, minne näkemyksesi kuuluvat – tunnustithan itsekin, ettei hypoteesisi ole tieteen piirissä (ks. allekirjoitukseni).

Siksi en ymmärrä, mitä oikein tulit tänne tekemään - muuta kuin loukkaantumaan viedäksesi keskustelun sivuraiteelle kritiikistä ja näkemyksesi huteruudesta.
Jukkis kirjoitti:Ei tässä nyt ole tarkoitus nyyhkiä tän enempää mutta tietty pettymyksen maku jäi käteen, että hyvin vähän kypsät ja älyllisesti orientoituneet keskusteluun osallistui, vaikka kaiken järjen mukaan niitä olisi pitänyt nimenomaan löytyä tältä palstalta. mutta ymmärrän ettei kukaan halua sekaantua ketjuun jossa on napalmintuoksua ilmassa.
Todellisuudessahan jokainen ketjua seurannut näkee, että useampikin henkilö kävi esittämässä sinulle kritiikkiä ja ehdotti keinoja, joilla voisit tehdä menetelmästäsi tieteellisesti uskottavamman. Sinä et ottanut kritiikkiä vastaan etkä osannut sitä kumota, joten päätit sitten valita mieluummin loukkaantumisen siitä, että valehtelua sanottiin valehteluksi ja vääristelyä vääristelyksi. Aivan kauheaa, kun eihän siellä teidän rajatietopiireissä ainakaan saa sanoa suoraan toisen virheistä.

Kritiikki ja sen esittäjät eivät ole kadonneet ketjusta minnekään – he ovat vain hiljaa, koska sinä et vastaa kritiikkiin. Kypsät ja älyllisesti orientoituneet ihmiset täällä vain odottavat, milloin aiot vastata kritiikkiin. Ei ole mielekästä toistaa itseään loputtomiin henkilölle, joka ei näytä lukevan tai ymmärtävän edes niiden viestejä, joiden viestejä väittää lukevansa.

On pahimmanlaatuinen argumentointivirhe yrittää luikerrella kritiikin alta ryhtymällä loukkaantumaan ja syyttämään kriitikkoja - se on tyypillinen "väärin sammutettu" -parahdus! :-)

Klaus Lindgren
Viestit: 1178
Liittynyt: 30.11.05 12:31

Re: Tavastia

jukkis kirjoitti:Kriteerinä tälläinen toistuva tieteeseen vetoaminen ja vaade että kaikki pitää esittää vain ja ainoastaan, ja yksinomaan tieteellisesti, on toivottoman huono kriteeri. Se on pelkkää retoriikkaa. Kontrollia. Tärkeilyä.
Oikeastaan itse asiassa argumentointivirhekin nimeltään ”Muoto sisällön yli” (muodon merkityksen korostaminen sisältö sivuuttaen)
Jukkis, esität nyt asiat hyvin oudossa valossa. Ei tieteellisyys ole sitä, että noudatettaisiin joitain muotosääntöjä. Eikä kukaan ole vaatinut sinua noudattamaan mitään muotosääntöjä. Tieteellisyys on sitä, että hypoteeseja testataan ja niille etsitään mahdollisimman pitävä näyttö, ja myös sitä, että teorioille esitetään vastaväitteitä ja niihin taas vastataan. Ja kaiken tämän tarkoituksena on vain ja ainoastaan mahdollisimman luotettavan tiedon löytäminen. Siinä kaikki. Tai kuten Jaakko Häkkinen asian ilmaisi, jos tieto on luotettavaa, se on tieteellistä. Jos ei, niin ei.

Sinun on myös turha yrittää väittää, ettei teorioitasi olisi tarkasteltu asiapohjalta ja olisit joutunut ennakkoluulojen uhriksi. Päin vastoin, saamasi kritiikki on kohdistunut nimen omaan siihen, miten luotettavaa näyttöä olet esittänyt teorioillesi. Olet esittänyt koko joukon tosiasioita ja niihin pohjautuvia päätelmiä. Nyt on vain käynyt niin, että osa esittämistäsi tosiasioista on havaittu kyseenalaisiksi ja toinen osa riittämättömiksi ja jotkut jopa kokonaan paikkansapitämättömiksi. Jos siinä ohessa joku on muotoillut asiansa hieman kiukkuisella tyylillä, ei se vielä anna sinulle perusteita väittää, etteikö niihin asia-argumentteihin olisi vastattu. Suorastaan noloa on taas tunnustaa, että et ole edes lukenut joitain vasta-argumentteja niiden tyylin, siis muotoseikkojen, takia.

Itse asiassa olet saanut hyvin rakentavaa kritiikkiä osaksesi. Olet saanut hyvin käytännöllisiä neuvoja siitä, miten voisit todentaa tai hylätä nuo kaksi hypoteesiasi, siis ne kuppikivien mahdollista karttamaista funktiota ja keskiaikaisten kirkkojen etäisyyksiä koskevat. Noista edellinen edellyttää ilmeisesti jonkin verran rämpimistä pusikoissa, joten kannattanee odotella kevättä, enne kuin ryhdyt siihen. Tuon toisen voit sen sijaan ihan hyvin todentaa tai vääräksi havaita ihan näyttöruudun ääressä.

Moni ammattitutkija tai sellaiseksi aikova voisi olla jopa kateellinen hypoteesiesi saamasta palautteesta. Nyt voisit lopettaa valittelun siitä, ettei sinua olisi ymmärretty ja joko ryhtyä hommiin tai sitten julistaa avoimesti, ettei luotettava totuus sinua edes kiinnosta. Se fantasiaromaani voisi tosiaan olla aika hyvä vaihtoehto.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Tavastia

Wesa kirjoitti:
jukkis kirjoitti:
Ymmärränkö oikein: siirrät kompassilukeman suoraan kartalle?
Kyllä kai, jos käsitin ihan oikein.
Jos et ota tarvittavia korjauksia huomioon niin virhe on luultavasti useita asteita.
Kuinka monen asteen tarkkuudella rautakautiset ihmiset ovat pysyneet määrittelemään pohjoissuunnan?

Wesa
Viestit: 102
Liittynyt: 20.11.13 19:34

Re: Tavastia

Vetehinen kirjoitti:Kuinka monen asteen tarkkuudella rautakautiset ihmiset ovat pysyneet määrittelemään pohjoissuunnan?
Se on hyvä kysymys, johon olin aikeissa itsekin kysyä jukkikselta seuraavaksi. Kaikki tämän tyyppiset jutut kasaantuvat ja aiheuttavat epävarmuutta paikannukseen. Rautakautiset rakennukset harvemmin näkyvät maanpinnalle eikä asuinpaikankaan havaitseminen onnistu tuosta vaan. Yksittäiset osumat eivät myöskään vielä riitä vaan on oltava systemaattisia havaintoja. Hypoteesin testaaminen tulisi nähdäkseni vaatimaan reilusti kenttätöitä.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 11:34

Re: Tavastia

Vetehinen kirjoitti: Kuinka monen asteen tarkkuudella rautakautiset ihmiset ovat pysyneet määrittelemään pohjoissuunnan?
Asianharrastajat ja mahdolliset ajanlaskun ammattilaiset ovat pystyneet määrittelemään etelän auringon korkeimmillaan olon suunnasta (siis eteläsuunnan avulla). Määritys tosin voi olla aivan tarkkaa, sillä aurinko kulkee taivaalla korkeimmillaan ollesssaan melko pitkään lähes vaakasuoraan.

Lieneekö muuten pituusmittojakaan ollut sen tarkempia kuin askel ja päivämatka sekä se peninkuuluma.

jukkis
Viestit: 168
Liittynyt: 05.11.13 13:48

Re: Tavastia

Ilmansuunnat ja astekulmat on tietenkin osattu kautta historian lukea, taito joka oli jo kivikauden ihmisen hanskassa. Muutenhan koko arkeo-astronomialta putois pohja pois. Eikä etäisyyksien määrittäminenkään mitenkään monimutkaista ole, sen voi tehdä ihan pelkillä astekulmien avulla. tekisi mieli lisätä että nämä mittaus- ja navigointitaidot on näitä muinaissuomalaisten noitataitoja jota sitten toisten kulttuurien lukutaidoton väki kauhulla katseli.

mutta tämä tietenkin sopii rajallisesti kuppikiviin. On kai aika selviö, että jos kuppikiven päälle on jollain senaikaisella hiilenpalalla piirrettykin yläkuva maisemasta, se on ollut vain suuntaa-antava ja karkealuontoinen. Sen verran kuitenkin hahmollaan että kupit on osattu nakuttaa suhteellisen oikeaan kohtaan niemenkärkeen tai lahdenpohjaan. Parhaiten ne nykypäivänä kai löytää maisemallisten seikkojen perusteella, sillä mitään millimetripuuhaa tuollaisiin maakiviin tuskin saa – ja tuskin on ollut mielestäkään. Karttahommelit on sitten erikseen.

mutta yksi vihje on tietenkin että jos ja kun kuppikivi on aina ollut suvunvanhimman pihamaalla, antaa se loistovihjeen. Nykyisellään niitä on paljon peltosaarekkeissa, joka kielii että aikanaan se peltosaareke on ollut asuinpaikkana, ja pellot on sitä ympäröinyt. aikaa myöten se on tietty hylätty asuinrakennusten siiirtyessä ja parhaimmillaankin jälkipolvet on sen kivijalkaan tehneet heinäladon. mutta kaikki asutus jättää aina jälkensä. Piipparilla pitäisi kaiken järjen mukaan nousta näistä peltosaarekkeista esiin jotain 600-luvun roinaa.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 11:34

Re: Tavastia

jukkis kirjoitti:Ilmansuunnat ja astekulmat on tietenkin osattu kautta historian lukea, taito joka oli jo kivikauden ihmisen hanskassa. Muutenhan koko arkeo-astronomialta putois pohja pois. Eikä etäisyyksien määrittäminenkään mitenkään monimutkaista ole, sen voi tehdä ihan pelkillä astekulmien avulla. tekisi mieli lisätä että nämä mittaus- ja navigointitaidot on näitä muinaissuomalaisten noitataitoja jota sitten toisten kulttuurien lukutaidoton väki kauhulla katseli.
---.
On kyllä selvää, että muinaisten ihmisten saavutukset ovat nykyään paljolti tietymättömät ja aliarvioidut sen vuoksi, että niiden jälkiä ja tietoja niistä ovat aikojen mittaan tavalla tavalla tai toisella hävinneet tai vielä piilossa. Muistetaanpa esimerkiksi Antikytheran kone.
Silti epäilen, että rautakauden suomalaisilla trigonometria ja sen myötä kolmiomittaus olivat heikoissa kantimissa. Korkeakulttuureissa oli jo päästy pitemmälle, mutta edistysaskeleet eivät siihen aikaan useinkaan entäneet pitkälle tai niitä ei katsottu omassa kulttuurissa tarvittavan.
http://solmu.math.helsinki.fi/2010/kasi ... metria.pdf

Wesa
Viestit: 102
Liittynyt: 20.11.13 19:34

Re: Tavastia

jukkis kirjoitti:Ilmansuunnat ja astekulmat on tietenkin osattu kautta historian lukea, taito joka oli jo kivikauden ihmisen hanskassa.
Ilmansuunnat kyllä, mutta tarkat astekulmat ovat toinen juttu, nykyaikaisella kompassillakaan et pääse kuin asteen tai parin tarkkuuteen. Eikä se poista sitä seikkaa, että kompassisuuntia kartalle siirrettäessä pitää tehdä korjaukset. Lisäksi väitteellesi siitä, että kupit olisi ylipäänsä aseteltu ilmansuuntien mukaan, ei nykyisellään ole juuri näyttöä.
jukkis kirjoitti:Piipparilla pitäisi kaiken järjen mukaan nousta näistä peltosaarekkeista esiin jotain 600-luvun roinaa.
Voipi olla, että sieltä jotain rautakautistakin löytyisi. Se ei kuitenkaan tukisi karttahypoteesiasi. Lisäksi muistuttaisin, että piipparointi tunnetuilla muinaisjäännöksillä ilman Museoviraston lupaa on laissa kielletty.

Jaakko Hakkinen
Viestit: 687
Liittynyt: 18.09.06 17:09
Viesti: Kotisivu

Re: Tavastia

Jukkis kirjoitti:Eikä etäisyyksien määrittäminenkään mitenkään monimutkaista ole, sen voi tehdä ihan pelkillä astekulmien avulla. tekisi mieli lisätä että nämä mittaus- ja navigointitaidot on näitä muinaissuomalaisten noitataitoja jota sitten toisten kulttuurien lukutaidoton väki kauhulla katseli.
Tiedoksesi, että kolmiomittaus keksittiin vasta 1600-luvulla.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kolmiomittaus

Lyhyitä matkoja on voitu mitata askeleilla, pidempiä ei millään muulla kuin silmämääräisellä arviolla. Ja vanhoista kyläkartoistakin näkee, ettei sillä keinolla kummoiseen tarkkuuteen päästy.

On pelkkää perusteetonta fantasiointia kuvitella, että muinaissuomalaiset "noidat" olisivat osanneet mitata tarkasti etäisyyksiä kymmenien kilometrien päähän. Eihän sellaiselle väitteelle voi kuin nauraa.
Jukkis kirjoitti:mutta yksi vihje on tietenkin että jos ja kun kuppikivi on aina ollut suvunvanhimman pihamaalla, antaa se loistovihjeen. Nykyisellään niitä on paljon peltosaarekkeissa, joka kielii että aikanaan se peltosaareke on ollut asuinpaikkana, ja pellot on sitä ympäröinyt. aikaa myöten se on tietty hylätty asuinrakennusten siiirtyessä ja parhaimmillaankin jälkipolvet on sen kivijalkaan tehneet heinäladon. mutta kaikki asutus jättää aina jälkensä. Piipparilla pitäisi kaiken järjen mukaan nousta näistä peltosaarekkeista esiin jotain 600-luvun roinaa.
Et voi käyttää menetelmää ennustamiseen, ennen kuin se on osoitettu toimivaksi.
On kehäpäätelmä perustella menetelmää talonpaikoilla, jotka ovat pelkkiä menetelmään itseensä perustuvia ennusteita, joiden uskotaan osoittavan muinaisia talonpaikkoja.

Usko ei tieteessä riitä mihinkään. Tarvitaan todisteita ja perusteluja.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 11:34

Re: Tavastia

Jaakko Häkkinen kirjoitti:
Jukkis kirjoitti:Eikä etäisyyksien määrittäminenkään mitenkään monimutkaista ole, sen voi tehdä ihan pelkillä astekulmien avulla. tekisi mieli lisätä että nämä mittaus- ja navigointitaidot on näitä muinaissuomalaisten noitataitoja jota sitten toisten kulttuurien lukutaidoton väki kauhulla katseli.
Tiedoksesi, että kolmiomittaus keksittiin vasta 1600-luvulla.
Kuten edellä viittailin, on kaikenlaista todennäköisesti keksitty ajan mittaan ja taas unohdettu. Keksintöjä tai niiden esiasteita on siis tehty useampaan kertaan. Kolmiomittaustakin on siten saatettu jossakin muodossa soveltaa jo ennen 1600-lukua.
Mutta tämä periaate ei sentään sovellu teorioiden perustaksi. Tällaisesta olettamuksesta päätelty olisi pelkkää historiallista mutua.

Wesa
Viestit: 102
Liittynyt: 20.11.13 19:34

Re: Tavastia

Jaakko Häkkinen kirjoitti:Lyhyitä matkoja on voitu mitata askeleilla, pidempiä ei millään muulla kuin silmämääräisellä arviolla.
Jonkun sortin köysi voisi tulla kyseeseen, samaan tapaan kuin ketju:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gunter%27s_chain

Mutta ei sillä pääsisi sellaisiin tarkkuuksiin kuin jukkis esittää.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 11:34

Re: Tavastia

Wesa kirjoitti:
Jaakko Häkkinen kirjoitti:Lyhyitä matkoja on voitu mitata askeleilla, pidempiä ei millään muulla kuin silmämääräisellä arviolla.
Jonkun sortin köysi voisi tulla kyseeseen, samaan tapaan kuin ketju:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gunter%27s_chain

Mutta ei sillä pääsisi sellaisiin tarkkuuksiin kuin jukkis esittää.
Tässä tunnetussa verraten varhaisessa kolmiomittausurakassa
http://lapinkavijat.rovaniemi.fi/mauper ... viiva.html
välttämätön pituusmittaus suoritettiin yhdeksänmetrisillä puutangoilla. Työn laatu on vaatinut suurta tarkkuutta. Jäällä se on parhaiten luontunutkin, ellei lunta ole ollut juurikaan.
Mutta epätasaisessa ja peitteisessä maastossa tulos jäisi epätarkaksi, tosin tarkemmaksi kuin muilla senaikaisiksi mahdollisilla keinoilla. Mittatangon pituus muostaisi sinänsä mittayksikön, jolla siis eri paikkojen välimatkoja voitaisiin mainituin varauksin verrata toisiinsa.

jukkis
Viestit: 168
Liittynyt: 05.11.13 13:48

Re: Tavastia

Kuten edellä viittailin, on kaikenlaista todennäköisesti keksitty ajan mittaan ja taas unohdettu. Keksintöjä tai niiden esiasteita on siis tehty useampaan kertaan. Kolmiomittaustakin on siten saatettu jossakin muodossa soveltaa jo ennen 1600-lukua.
Mutta tämä periaate ei sentään sovellu teorioiden perustaksi. Tällaisesta olettamuksesta päätelty olisi pelkkää historiallista mutua.
No kolmiomittaushan on maailman yksinkertaisin juttu jos vaan on mitattu A ja B välimatka niin pelkillä astekulmilla voidaan laskea C jne. se on niin helppoa että hämmästelen että eurooppalaiset "uudelleenkeksivät" sen vasta 1600-luvulla - tai kenties vasta julkistivat. ilman kirjapainotekniikkaa kun oli vähän huonoo noita oppikirjoja tehdä. tuskin sitä on ikinä unohdettukaan.

mutta itselläni on vähän peevelisti teoksia jotka käsittelee antiikin - ja jopa varhaisen megaliittikauden - mittaoppeja ja etäisyyksien mittauksia. niitähän on julkaistu esim britanniassa pilvin pimein. (tätäkin oon kyllä miettiny hankkia jossain kohtaa kun liittyy tohon arkeo-astronomiaan:
http://www.viewzone.com/crichton.html ). mutta asiaan.

tää muinainen etäisyyksien mittaaminen alkoi vissiin tosta Aleksander Thomista joka keksi arkeologian saralla tollasen kun megaliittijaardin
http://en.wikipedia.org/wiki/Megalithic_Yard
Aikaa myöten se keksi sitten vähän pidemmätkin mitat kuten ns. megaliittimailin (4.368km) ja totes että monet britannian muinaiskohteet menee tällä etäisyydellä. sitten oli näitä muita jotka jatko tätä tutkimusta ja sano että nää antiikin vuosituhansien nykymailit ja jalat pohjaa tähän vanhempaan kivi- tai pronssikautiseen megaliittiseen systeemiin ja kaikki ne jaardit, rodit, mailit, jalat, tuumat ym ym ym on matemaattisessa harmoniassa keskenään samojen suhdelukujen ansiosta.

eli halusinpa vaan valaista että tästä aiheesta kyllä löytää tietoa mutta valtaosahan on niistä suhteellisen populaaria - ja esoteerista - eli ei ne mitään kamarioppineiden ylikehumia tietenkään ole. mutta jos aihepiiri kiinnostaa niin kannattaa hypätä tälle saralle niin pääsee vähän jyvälle. noi perinteiset tietolähteet tarjoo vaan jotain kreikkalaista ja babylonialaista pupinaa.

jukkis
Viestit: 168
Liittynyt: 05.11.13 13:48

Re: Tavastia

Tässä tunnetussa verraten varhaisessa kolmiomittausurakassa
http://lapinkavijat.rovaniemi.fi/mauper ... viiva.html
välttämätön pituusmittaus suoritettiin yhdeksänmetrisillä puutangoilla. Työn laatu on vaatinut suurta tarkkuutta. Jäällä se on parhaiten luontunutkin, ellei lunta ole ollut juurikaan.
Joo, tässähän ei ole tietenkään koko kuva. kandee kattoo myös itse mittauspaikkoja.
http://lapinkavijat.rovaniemi.fi/mauper ... aikat.html
Paikathan tunturienpäällä oli valittu sen perusteella että ne oli saamelaisten vanhoja kulttipaikkoja, eräänlaisia etappiteitä, tai pikemmin saamelaisten retkipaikkoja. ja kun jossain kohtaa pääsin jyvälle että niitten alkuperäiset rakennuttajat olis olleet saamelaisten sijasta muinaishämäläisiä pirkkamiehiä suoraan Tavastiasta, pakkohan oli tarkistaa niitten keskinäiset etäisyydet:
Tornio1 – Nivanvaara 33.3 km
Tornio2 – Kaakamavaara 33.3 km
Nivavaara – Kaakamavaara 11.1 km
Kaakamavaara – Huitaperi 22.2 km
Nivavaara – Horilankero 33.3 km
Horilankero – Huitaperi 16.65 km (puolet luvusta 33.3)

Enempää en sitten viittinytkään mutta käsittääkseni ilmiö tuntuu loppuvan mittapisteiden pohjoisimmissa mittapisteissä joka kielii, että on hylätty saamelaisten vanhat paikat ja keksitty siitä pohjoiseen omat mittapisteet. Oishan tää suljettu järjestelmä ja helppo laskea tilastollisesti 11.1 kerrannaisia, mutta mitä sitä itsestäänselvyyksiä rupee erikseen todisteleen.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”