Ruokkoamaton
Viestit: 45
Liittynyt: 29.10.09 09:47

Suomen suomalaistamisen lyhyt historia?

Ruotsalainen journalisti ja kirjailija John Crispinsson on saanut tietää että Ylen ruotsinkielinen aamuteevee on vaarassa joutua budjettileikkausten kohteeksi. Crispinsson näkee tässä pienen mutta suuren askeleen kohti ruotsinkielen häipymistä näkymättömiin julkisesta sfääristä.

Aihe on tunnetusti hankala ja tunteita nostattava, mutta Crispinson tiivistää historiaa 1800-luvun lopulta 1900-luvun puoleen väliin tavalla josta voisi ehkä keskustella ilman että kutsutaan ketään natsiksi tai rasistiksi:


"I nationalismens artonhundratal hamnade de i skottgluggen för ett målmedvetet och genomtänkt finskt nationsbygge. För att kunna bli en nation hävdades att man måste ha ett annat språk än den forna västra rikshalvan, det naturliga var förstås finskan, även om enstaka röster förespråkade ryska eller tyska.

Det utlöste en stundtals hätsk hets mot det svenska och svenskar i Finland. Det är tveklöst så det uppfattades i de svenska tidningarna från sent artonhundratal till 1939. De skriver samstämmigt och vanmäktigt och hur de känner sig hotade, både språkligt och kulturellt och man befarade att Finland skulle avskärmas från Skandinavien om det svenska inslaget försvann.

Det arrangerades dagar när människor lovade att avsäga sina svenska namn och ersätta dem med finska, orter fick nya finska namn och borgen Sveaborg blev Suomenlinna. Statsanställda pressades, de som inte bytte namn och språk kunde tvångsplaceras till annan ort och var man militär kunde karriären bromsas om man inte blev tillräckligt finsk. Det förekom fysiskt våld, det förekom gatubråk, stenkastning och överfall inte minst under 1930-talet. Svenska skyltar målades över för att det svenska skulle bli osynligt.

Processen väckte indignation bland kulturpersonligheter i det som i dag är Sverige. Ellen Key och Selma Lagerlöf var några av dem, den senare skrev: ”Finska språket tränger fram med makten av en religion. Jag kunde inte annat än betrakta det som ett rörande vansinne”.

Men det officiella Sverige var ganska tyst. Den svenska ambassaden i Helsingfors höll en låg profil under 1930-talets förföljelser med argumentet att det skulle göra saken värre om man agerade.

Språkstrider mattades under andra halvan av nittionhundratalet, kanske beroende på att förfinskningen var effektiv. Svenskarna blev relativt sett färre och utgör idag inte ens sex procent av Finlands befolkning."


http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sv ... 798874.svd

Hankikanto
Viestit: 101
Liittynyt: 05.08.12 12:46

Re: Suomen suomalaistamisen lyhyt historia?

Vaikka SvD on iso media, ei jutun asiasisältö anna aihetta huoleen. YLE:n säästöt lienevät pieniä verrattuna siihen, kuinka paljon ruotsalaisomisteista mediaa on saneerattu Suomessa. Myöskään 30-luvun muisteleminen ei ole hyödyllistä, pikemmin omituista. Silloin muualla esiintyi suurempiakin hölmöyksiä.
Totta on kyllä, että ruotsalaisen kulttuurin näivettyminen olisi Suomelle ongelma.
Sille pitäisi tehdä jotain, ja kehittää ohjelma joka mieluummin kääntäisi ruotsinkielisten osuuden nousuun.
Siihen pääsemiseksi olisi hankittava ruotsinpuhujia sieltä mistä riittää, eli Ruotsista.
Suomi ei enää niin takapajuinen, että muutto Ruotsista olisi poissuljettua. Sitä on alkanut esiintyä rannikkoseuduilla. Vetovoima ei ole suuri, mutta työntövoima on avuksi.
Ruotsissa on enenevästi piirteitä, jotka haittaavat viihtymistä, etenkin turvallisuuden osalta. Tämä koskee kaikkiakin ruotsalaisia, mutta joitain ryhmiä erityisesti.
Etelä-Ruotsin, mm. Malmön vanhat melko suuret juutalaisyhteisöt tuntevat itsensä uhatuiksi, ja muutto Israeliin on yleistä kuten Norjastakin. Synagoogat tyhjenevät.
Ruotsin juutalaiset ovat ruotsinpuhujia hekin, ja toisivat myös omaa kulttuuriaan ja kontaktejaan.
Suomen aktiivinen maahanmuuttopolitiikka voisi nyt uusiutua niin, ettei tavoitella vain maailman vähäosaisimpia. Koulutetut, ammatissa menestyneet ja pääomia keränneet pitäisi hyväksyä nekin. Ruotsalaisten hankkimiseksi olisi syytä perustaa aktiivinen kampanja. Varakkaat ja ideointikykyiset ruotsinkieliset säätiömme voisivat antaa tähän oman panoksensa.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Suomen suomalaistamisen lyhyt historia?

Ruotsissa on jonkin verran suomivihaajia, jotka saavat palstatilaa suomalaisvihakirjoituksilleen ja saavat kai tukea ruotsalaisen kansanpuolueen piiristä. Heistä meidän pitää puhua ruotsia ja nimetkin pitäisi mielellään olla ruotsalaisia eikä suomalaisia. Ilmeisesti suomenruotsalaiset säätiöt eivät enää halua rahoittaa ruotsinkielistä aamuteeveetä, joka heille riittää syyksi kiihottaa suomalaisvastaiseen vihaan.

Onneksi on monia muita kansoja - saksalaiset, venäläiset, norjalaiset, amerikkalaiset ja englantilaiset muutamia mainitakseni, jotka eivät vihaa suomalaisia siksi, ettei meillä ole pakollista saksaa, venäjää emmekä käytä venäläisiä nimiä.

Ruotsalaisten suomi- ja suomalaisvihaan on väärä reaktio yrittää lepytellä kansanvihaan kiihottajia. Lepyttely-yritys vain vahvistaa heidän vihaansa.

Ruokkoamaton
Viestit: 45
Liittynyt: 29.10.09 09:47

Re: Suomen suomalaistamisen lyhyt historia?

Kun tämä ns. pakollinen osuus on nyt suoritettu ja saatu pois jaloista, voitaisiin jatkossa keskittyä kirjoituksen historian tulkintaan ja sen asiasisältöön.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Suomen suomalaistamisen lyhyt historia?

Ruokkoamaton kirjoitti:Kun tämä ns. pakollinen osuus on nyt suoritettu ja saatu pois jaloista, voitaisiin jatkossa keskittyä kirjoituksen historian tulkintaan ja sen asiasisältöön.
Sinä itse toit provokirjoituksen palstalle, mutta et ole kirjoittanut halaistua sanaa "historian tulkinnan asiasisällöstä".

Luuletko itsekään löytäväsi ruotsalaisen kirjoituksesta jossain vaiheessa asiasisältöä, josta haluat keskustella?

Jaakko Hakkinen
Viestit: 655
Liittynyt: 18.09.06 17:09
Viesti: Kotisivu

Re: Suomen suomalaistamisen lyhyt historia?

Historian vääristelyä tapahtuu ainakin toiseen suuntaan - Chrispinssonin kirjoituksessakin väitetään ruotsalaisten asuneen täällä suomalaisten kanssa "ainakin tuhat vuotta", vaikka perustelluin tieteellinen näkemys ajoittaa ruotsalaisten saapumisen manner-Suomeen 1100-luvulle.

Esimerkkejä ruotsinmielisestä historianvääristelystä täällä:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... aaristelya

Hankikanto
Viestit: 101
Liittynyt: 05.08.12 12:46

Re: Suomen suomalaistamisen lyhyt historia?

Ruokkoamaton kirjoitti:Kun tämä ns. pakollinen osuus on nyt suoritettu ja saatu pois jaloista, voitaisiin jatkossa keskittyä kirjoituksen historian tulkintaan ja sen asiasisältöön.
Kirjoituksessa on kovin vähän sekä asiaa että tulkintoja.
Kieliriitoja oli vielä 30-luvulla niin, että kouluissa, ehkä yliopiston liepeilläkin saattoi olla joitain tappeluja.
Mitään systemaattista, ohjattua suomalaistamista ei linkissä ole osoitettu. Joillakin haikeutta on aiheuttanut se, että suomenkieliset yhä enemmän opiskelivat yliopistoissa ja siksi saivat virkoja.
Sotilasvirat olivat vankasti ruotsinkielisillä vielä sotien aikana, koska yleneminen alalla on hidasta. Useilla, kuten kenraaleilla Airo ja Talvela oli tapahtunut nimen suomentaminen. Heillä se tapahtui 8-vuotiaana, joten päällystön käskystä se ei ole tapahtunut.
Oikeusviroissa ruotsinkieliset ovat olleet vahvasti esillä näihin asti, ja päässeet kaikkiin puolueisiin.
Eipä taida olla näyttöä, että 30-luvun vaikuttajat kuten Kyösti Kallio tai Väinö Tanner olisivat hylkineet ruotsinkielisiä. Tannerista (Thomasson) sitä ei voisi epäillä hänen oman taustansakaan takia, ja vielä vähemmän Mannerheimista.

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Suomen suomalaistamisen lyhyt historia?

Suomessa lopetetaan yksi ruotsinkielinen ohjelma, mutta Ruotsissa ei kai ole suomenkielistä TV-kanavaa.

Suurin epäkohta Ylessä taitaa olla venäjänkielisillä. Nyt heillä näyttää olevan venäjänkieliset uutiset - mutta mahtaako aika sopia kovinkaan monelle?

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Suomen suomalaistamisen lyhyt historia?

Ruokkoamaton kirjoitti:förekom fysiskt våld, det förekom gatubråk, stenkastning och överfall inte minst under 1930-talet.
Juu, muistelen että Matti Kuusesta tuli aitosuomalainen, kun hän sai turpaansa ruostalaisuuden päivänä. Mutta kiihko hiipui, kun kun hän väittelyharjoituksissa edusti ruotsinkielisiä.

Joten jospa persuilla auttaisi samanlainen "kuuri"?

Kokonaisuutena "historiankirjoitus" on samaa tasoa kuin joku saksalainen olisi sotien välissä valittanut baltiansaksalaisten "sortoa". Heiltä meni sentään suurin osa kartanon maista.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Suomen suomalaistamisen lyhyt historia?

Jaakko Häkkinen kirjoitti:Historian vääristelyä tapahtuu ainakin toiseen suuntaan - Chrispinssonin kirjoituksessakin väitetään ruotsalaisten asuneen täällä suomalaisten kanssa "ainakin tuhat vuotta", vaikka perustelluin tieteellinen näkemys ajoittaa ruotsalaisten saapumisen manner-Suomeen 1100-luvulle.
Perustelluimmasta en tiedä kun ne on sun mielipiteitä. Muitakin on. Ahvenanmaalle tuli ruotsalaisia suomalaisasutuksen keskelle 1100-luvulla tai myöhemmin, joten tuskin ne mannerrannikolle ainakaan aikaisemmin tulivat.

Närpiöläinen Tom Sörhannus pisti Svenska Dagbladetissa vielä paremmaksi. Ruotsalaiset ovat asuneet kuulemma Suomessa jo 500-luvulta alkaen.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fi ... 223187.svd

Hän sanoi myös, että suomenruotsalaiset ovat ruotsalaisia eivätkä mitään suomalaisia.
"Vi finlandssvenskar är inte finnar, utan svenskar."

Onhan tuokin aina tiedetty, vaikka siitä jotkut yrittävät suomeksi silloin tällöin valehdella. Ruotsiksi juttu on heille aina ollut selvä.

Jaakko Hakkinen
Viestit: 655
Liittynyt: 18.09.06 17:09
Viesti: Kotisivu

Re: Suomen suomalaistamisen lyhyt historia?

Vetehinen kirjoitti:
Jaakko Häkkinen kirjoitti:Historian vääristelyä tapahtuu ainakin toiseen suuntaan - Chrispinssonin kirjoituksessakin väitetään ruotsalaisten asuneen täällä suomalaisten kanssa "ainakin tuhat vuotta", vaikka perustelluin tieteellinen näkemys ajoittaa ruotsalaisten saapumisen manner-Suomeen 1100-luvulle.
Perustelluimmasta en tiedä kun ne on sun mielipiteitä. Muitakin on. Ahvenanmaalle tuli ruotsalaisia suomalaisasutuksen keskelle 1100-luvulla tai myöhemmin, joten tuskin ne mannerrannikolle ainakaan aikaisemmin tulivat.
Jospa perehtyisit asiaan, niin näkisit että 1100-luku on nykyään yleisesti hyväksytty. "Valtiojohtoisempi" muutto alkoi sitten vasta 1200-luvulla Hämeen valloituksen aikoihin Uudellemaalle.
Vetehinen kirjoitti: Närpiöläinen Tom Sörhannus pisti Svenska Dagbladetissa vielä paremmaksi. Ruotsalaiset ovat asuneet kuulemma Suomessa jo 500-luvulta alkaen.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fi ... 223187.svd
Joo, maallikoilla tuppaa olemaan omia fantasioitaan. Minua huolettavat ainoastaan historian ammattilaisten sekä virallisempien tahojen harrastamat vääristelyt.
Vetehinen kirjoitti: Hän sanoi myös, että suomenruotsalaiset ovat ruotsalaisia eivätkä mitään suomalaisia.
"Vi finlandssvenskar är inte finnar, utan svenskar."

Onhan tuokin aina tiedetty, vaikka siitä jotkut yrittävät suomeksi silloin tällöin valehdella. Ruotsiksi juttu on heille aina ollut selvä.
Sörhannus ei voi yleistää, etkä voi sinäkään. Olen nähnyt ruotsinkielisten suomalaisten sanovan, etteivät he ole ruotsalaisia eivätkä suomenruotsalaisia vaan ruotsinkielisiä suomalaisia. Erilaisia identiteettejä siis löytyy.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Suomen suomalaistamisen lyhyt historia?

Jaakko Häkkinen kirjoitti:Sörhannus ei voi yleistää, etkä voi sinäkään. Olen nähnyt ruotsinkielisten suomalaisten sanovan, etteivät he ole ruotsalaisia eivätkä suomenruotsalaisia vaan ruotsinkielisiä suomalaisia. Erilaisia identiteettejä siis löytyy.
Sörhannus yleisti jo, joten hän voi selvästi yleistää halutessaan. Ruotsalaiset lukijat tuskin paljon miettivät voiko Sörhannus puhua kaikkien suomenruotsalaisten puolesta. En ole myöskään havainnut suomenruotsalaisten pistävän hanttiin Sörhannuksen yleistykselle enkä ole itse koskaan kuullut suomenruotsalaisen sanovan ruotsiksi, että hän on suomalainen, mutta suomeksi usein.

Ikävää vaan, että "suomalaiset" suomenmaalaiset lietsovat kansanvihaa Ruotsissa. Jos kyse olisi Venäjästä niin se herättäisi kohua, mutta Ruotsissa synnytettynä se saa jotkut suomalaiset käpertymään ja pyytelemään anteeksi niiltä, jotka suomalaisia vihaavat.

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Suomen suomalaistamisen lyhyt historia?

Vetehinen kirjoitti: Ikävää vaan, että "suomalaiset" suomenmaalaiset lietsovat kansanvihaa Ruotsissa. Jos kyse olisi Venäjästä niin se herättäisi kohua, mutta Ruotsissa synnytettynä se saa jotkut suomalaiset käpertymään ja pyytelemään anteeksi niiltä, jotka suomalaisia vihaavat.
Ei pidä liioitella, ei tuo mitään "kansanvihaa" ole. Eikä kukaan suomenkielinen ole pyydellyt anteeksi.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Suomen suomalaistamisen lyhyt historia?

Emma-Liisa kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti: Ikävää vaan, että "suomalaiset" suomenmaalaiset lietsovat kansanvihaa Ruotsissa. Jos kyse olisi Venäjästä niin se herättäisi kohua, mutta Ruotsissa synnytettynä se saa jotkut suomalaiset käpertymään ja pyytelemään anteeksi niiltä, jotka suomalaisia vihaavat.
Ei pidä liioitella, ei tuo mitään "kansanvihaa" ole. Eikä kukaan suomenkielinen ole pyydellyt anteeksi.
Kyllä tuo kirjoitus yllyttää ruotsalaisia suomivihaan. Vaaditaan Ruotsin hallitusta puuttumaan suomalaisten kieliopintoihin.

Ei muissakaan maissa vaadita hallitusta toimenpiteisiin kun suomalaiset eivät halua opiskella norjaa, saksaa tai englantia. Niissä suhtaudutaan suomalaisiin ystävällisesti.

Jutussa mainitaan Helsingin Sanomat ja Paavo Lipponen suomenruotsalaisten suomivihaajien lepyttelijöinä.

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Suomen suomalaistamisen lyhyt historia?

Vetehinen kirjoitti:
Emma-Liisa kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti: Ikävää vaan, että "suomalaiset" suomenmaalaiset lietsovat kansanvihaa Ruotsissa. Jos kyse olisi Venäjästä niin se herättäisi kohua, mutta Ruotsissa synnytettynä se saa jotkut suomalaiset käpertymään ja pyytelemään anteeksi niiltä, jotka suomalaisia vihaavat.
Ei pidä liioitella, ei tuo mitään "kansanvihaa" ole. Eikä kukaan suomenkielinen ole pyydellyt anteeksi.
Kyllä tuo kirjoitus yllyttää ruotsalaisia suomivihaan. Vaaditaan Ruotsin hallitusta puuttumaan suomalaisten kieliopintoihin.
Sopiihans sitä vaatia vaikka mitä, ei sillä ole vaikutusta.

Eihän tuo kirjoitus millään lailla eroa siitä, jos suomalainen kirjoittaa lehdessä, että on huolissaan vaikka Petroskoin suomenkielisen teatterin kohtalosta tai komien mahdollisuudesta käyttää äidinkieltään.

Kyllä ruotsalaisillakin on aivan sama oikeus olla huolissaan ruotsin kielen kohtalosta ja ruotsinkielisten kohtelusta Suomessa. Asiatiedot olisi tietysti hyvä tarkistaa ensin.

Suomi-vihaa kirjoituksessa ei ollut. Sen sijaan monet suomalaiset harjoittavat Ruotsi-vihaa.

Ruotsin kielen opiskelun pakollisuutta voisi vastustaa asia-argumenteilakin.

Vetehinen kirjoitti: Ei muissakaan maissa vaadita hallitusta toimenpiteisiin kun suomalaiset eivät halua opiskella norjaa, saksaa tai englantia. Niissä suhtaudutaan suomalaisiin ystävällisesti.
Niin suhtaudutaan Ruotsissakin.

Rinnastus ontuu, sillä meillä ei ole norjan- tai saksan-kieiistä vähemmistöä, ja englantia opiskellaan tarpeeksi, niin että turisti saa Perä-Hikiän pitäjänmuseoon tullessaan englanninkielisen opasteen.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”