Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Ylikangas syyttää blogissaan Tuomiojaa yhden totuuden suosijaksi

21.12.13 15:47

Svenskanissa oli muutama vuosi sitten Lönnforsin näytelmä i]Mannerheim - mannen och myten[/i]. Se perustui Tahvanaisen "muistelmiin", jota historiantutkijat eivät ole ottaneet vakavasti. Silti (tai siksi) se toimi näytelmänä.

MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Re: Ylikangas syyttää blogissaan Tuomiojaa yhden totuuden suosijaksi

21.12.13 17:32

Pari kesää sitten tuli tv:stä Kaisa Korhosen taiteilijajuhlavuoden (50?) merkeissä KOM-teatterin ikivanha esitys kuningasseikkailu. Vähillä näyttelijöillä, olemattomalla lavastuksella ja lähes kaurismäkeläisellä replikoinnilla "höystettynä" se toimi, vaikka sävy oli kuningasmielisiä rienaava ja historiallinen totuus niin ja näin.
Minusta Tuomiojan arvio on aika kohtuullinen ja oíkea kuten Emma-Liisankin. Lukijana ajattelee, että onhan kirja jaksettava lukea, jos joku on sen jaksanut kirjoittaa.
(Pakollisena poikkeuksena Hans Selon Diiva, joka jäi kesken)

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Ylikangas syyttää blogissaan Tuomiojaa yhden totuuden suosijaksi

21.12.13 18:25

MM kirjoitti:Pari kesää sitten tuli tv:stä Kaisa Korhosen taiteilijajuhlavuoden (50?) merkeissä KOM-teatterin ikivanha esitys kuningasseikkailu. Vähillä näyttelijöillä, olemattomalla lavastuksella ja lähes kaurismäkeläisellä replikoinnilla "höystettynä" se toimi, vaikka sävy oli kuningasmielisiä rienaava ja historiallinen totuus niin ja näin.
Samaa mieltä.

En ole (vielä) nähnyt Pekka Valkeejärven esitystä Juha Seppälän Hovimarsalkasta, mutta tekstinä (sisältyy teoskeen Suomen historia) se oli paikoitellen tosi hauska.

Kun moitin Aseveljen petoksen henkilökuvausta, niin täytyy mainita, että joissakin näytelmissään Ylikangas onnistuu tällä alalla, puhumattakaan että esim. Histan häissä hän oli ilmeisesti ymmärtänyt sekä körttiläisten psykologisen ja historiallisen taustan että yhdistänyt sen yleisiin lainalaisuuksiin siitä miten ja miksi kansanliike ennen pitkää hajoaa.

Aseveljen petoksesta Ylikankaan olisi pitänyt tehdä kaksi teosta: toinen päämajan henkilösuhteista ja toinen virolaisista vapaaehtoisista. Mutta halu polemikoida voitti taas.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 12:34

Re: Ylikangas syyttää blogissaan Tuomiojaa yhden totuuden suosijaksi

21.12.13 18:56

Emma-Liisa kirjoitti:Romaanissa ihmiskuvauksen pitäisi olla etusijalla, mutta mitä jää mieleen Ylikankaan virolaisista vapaaehtoisista? Minä muistan vain, että Valpon "porvareihinkaan" ei heillä sodan jälkeen ollut luottamista.

Voi myös kysyä, miksi ihmeessä kaksi tarinaa (virolaiset ja päämaja) oli yhdistetty, kun niitä ei yhdistä mikään muu kuin sama aika. Petoksen teema ei yhdistäjäksi riitä.

Arvauskeni on, että Ylikangas ei muuten saanut tarpeeksi pitkää kirjaa, joten tilkettä piti saada.
Kyllähän toinen maailmansota on taidettu kaluta jo loppuun, ellei sitten vielä löydy uusia ja mullistavia lähteitä. Tutkijoiden ja romaanikirjailijoiden mielenkiinto tuohon historian vaiheeseen selittynee (yhä) odotettavissa olevalla julkisuudella ja taloudellisella tuloksella. - Muistelijathan ovat jo vähissä.

MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Re: Ylikangas syyttää blogissaan Tuomiojaa yhden totuuden suosijaksi

21.12.13 19:20

historioija kirjoitti:Kyllähän toinen maailmansota on taidettu kaluta jo loppuun, .
Ei myö tiijetä. Syksyllähän Ohto Manninen, Pekka Visuri, kenraali Sutela ym. vakavasti otettavat historioitsijat olivat yhtä mieltä, että kesän 1944 sotatapahtumat ovat heikosti tutkittu johtuen postmannerheimilaisesta traumasta.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 12:34

Re: Ylikangas syyttää blogissaan Tuomiojaa yhden totuuden suosijaksi

21.12.13 19:41

MM kirjoitti:
historioija kirjoitti:Kyllähän toinen maailmansota on taidettu kaluta jo loppuun, .
Ei myö tiijetä. Syksyllähän Ohto Manninen, Pekka Visuri, kenraali Sutela ym. vakavasti otettavat historioitsijat olivat yhtä mieltä, että kesän 1944 sotatapahtumat ovat heikosti tutkittu johtuen postmannerheimilaisesta traumasta.
Rehellinen tunnustus selityksenä siihen, etteivät he ole vieläkään saaneet asiaa tutkituksi loppuun. Jospa totuus vapauttaa ja he jaksavat ryhtyä toimeen.

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Ylikangas syyttää blogissaan Tuomiojaa yhden totuuden suosijaksi

22.12.13 12:31

historioija kirjoitti: Kyllähän toinen maailmansota on taidettu kaluta jo loppuun, ellei sitten vielä löydy uusia ja mullistavia lähteitä. Tutkijoiden ja romaanikirjailijoiden mielenkiinto tuohon historian vaiheeseen selittynee (yhä) odotettavissa olevalla julkisuudella ja taloudellisella tuloksella. - Muistelijathan ovat jo vähissä.
Mitä vielä! Toisesta maailmansodasta on käsitelty vain tiettyjä puolia. Amerikkalainen näkökulma jyllää, johtuen Hollywoodin isosta koneiestosta.

Ensimmäisestä maailmansodastakin löytyi uusia puolia, kun muistelijoiden sukupolvi kuoli pois ekäi enää tarvinnut sitoutua kansalliseen näkökulmaan.

Martti Tapio Pelho
Viestit: 322
Liittynyt: 24.12.11 17:05

Ylikangas ja Taavetin leirin ammutut karkurit

22.12.13 14:00

Professori Heikki Ylikangas on analysoinut osuvasti sitä, miten Suomessa tutkijoiden ja toimittajien on ylivoimaisen vaikeata poiketa isänmaallisen paatoksen tutkimusperinteestä ja pohtia historiaamme tapahtumia ja niiden syitä vähänkin poikkeavasti tai kriittisesti.

Elina Sanan kirjaa “Luovutetut – Suomen ihmisluovutukset Gestapolle” (WSOY, 2003) koskevassa selvityksessä (2004) valtioneuvostolle Ylikangas kirjoittaa:

Sitouduttaessa sodanaikaisen Suomen kunnian puolustamiseen nykyisen Suomen kunnia on jäänyt syrjemmälle. Siitä on nyt lankeamassa lasku maksettavaksi. Nyky-Suomen - demokraattisen, modernin ja avoimen Suomen niin kuin tänään haluamme Suomen nähdä – kunnia edellyttää aivan muuta kuin sodan ajan Suomen ratkaisujen puolustelua; se edellyttää mahdollisimman avointa tutkimusta myös sodan varjopuolista. Niitä ei voi enää jättää käsittelemättä tahraamatta Suomen - nyky-Suomen - ja sen tutkijain mainetta. Näin on asia käsitettävä aivan riippumatta siitä, ovatko Suomen 'rikkeet' olleet suurempia vai pienempiä kuin jonkin toisen sotaa käyneen maan.

Toimittaja Antero Raevuori teki Seura-lehteen juttusarjan “Sotiemme vaietut salaisuudet “.

Seurassa julkaistiin 11.3.2005 Raevuoren juttu ”Meidän piti haudata 150 teloitettua”.

Jutussa haastateltiin silloin 84-vuotiasta Erkki Huhdanpäätä. Huhdanpää kertoi olleensa kesällä 1944 Luumäellä Kaatuneiden evakointikeskuksessa arkuttamassa vainajia. Huhdanpää sai komennuksen Luumäen hautausmaalle.

Näky oli kaamea. Auto oli kipannut noin 150 miestä kuopan reunalle. Kaikkia oli ammuttu takaapäin, rinta oli rikki. Ei ollut silminnäkijöitä kun vainajat oli paikalle tuotu.

Huhdanpää totesi Seura-lehden haastattelussaan:

Miehet oli ammuttu vasta vähän aikaisemmin. Kuolinhetkestä ei ollut pitkä aika, sillä ruumit olivat puolijäykkiä. Heitä ei oltu tuotu kaukaa rintamalta. Kun Huhdanpää kahden muun miehen kanssa aloitti ruumiiden hautaamisen, työ yllättäen keskeytettiin ja paikalle tuli kuorma-autoja arkkulastissa. Kaikki lähes 150 vainajaa laitettiin arkkuihin ja vietiin pois.

Aikalaisten osoittamalta Taavetin karkurileiripaikalta on automme mittarin mukaan vain 3,2 km matka Luumäen hautausmaalle. Matkaa Lappeenrantaan on 35,5 km.

Luumäen evakointikeskuksella vainajien arkuttajana toimineen Erkki Huhdanpään 11.3.2005 Seurassa julkaistun todistuksen mukaan kaikkia Luumäen hautausmaalle kipattuja 150 miestä oli ammuttu takaapäin koska kaikkien rinnat olivat rikki.

Huhdanpään mukaan heidän kuolinhetkestä ei ollut pitkä aika, sillä ruumiit olivat puolijäykkiä eikä heitä näin ollen ole voitu tuoda kaukaa rintamalta.

Tiedustelu-upseeri Nils-Börje Silferberg antoi Ylikankaalle haastattelun kotonaan Helsingin Haagassa 5.2.2009. Katkelma Silferbergin haastattelusta on julkaistu Ylikankaan "Yhden miehen jatkosodassa".

Haastattelussaan Silferberg kertoo käynnistään Taavetin karkurileirillä.

Leirille oli rakennettu nelimetrisellä piikkilankapaalutuksella häkki, jonne oli sijoitettu vähintään 200 karkuria.

Eräs häkitetty karkuri oli pyytänyt Silferbergiltä tupakkaa ja tämä oli sen myös ojentanut karkurille piikkilankojen välistä.

Karkuri oli kertonut Silferbergille häkkiin koottujen parin sadan karkurin odottavan ampumistaan.

Huhdanpään Luumäen hautausmaalla näkemät ja käsittelemät – lausunnon mukaan jossain lähistöllä takaapäin vastikään rintaan ammutut 150 verestä vainajaa, ovat todennäköisesti olleet juuri Taavetin karkurileirillä ammuttuja, Silferbergin kertomia, suomalaisia rintamakarkureita.

Silferbergille Taavetin karkurileirin “häkistä ” ruotsiksi tarinoinut karkuri puhui ilmeisesti totta omasta ja muiden häkitettyjen karkureiden kohtalosta.

Tulkintaa puoltaa myös Silferbergin ja Haanpään lausunnoissaan kuvaamien tapahtumien ajallinen yhteys.

Tulkinta, että he molemmat - tiedustelu-upseeri ja vainajien arkuttaja - olisivat tulleet vuosina 2005 ja 2009 julkisuuteen valehdellen tai muistaisivat kertomansa tapahtumat ja niiden ajankohdan tarkoitushakuisesti virheellisesti, ei ole uskottava.

Jopa sotapäiväkirja tukee edellä kerrottua tulkintaa. Sen mukaan:

"22.6.1944
Viipurin varuskunnan päällikkö eversti V.Räsänen apunaan Viipurin Komendantin Virasto sulki linjan Taipalsaari-Taavetti-Hamina sekä vastasi partioinnista linjan ja armeijakunnan oikean sivurajan välillä. Pidätettyjen karkurien suhteen tuli menetellä ”niin kuin siitä oli erikseen määrätty”.’

“Eversti Räsänen ja HTK 1:n päällikkö everstiluutnantti Hirsa sopivat, että karkurit toimitetaan eversti Räsäsen toimesta Taavettiin eikä HTK 1:een ja karkurit pyritään pitämään erillään täydennysmiehistä. Räsänen jatkaa toimintaansa Taavetissa toistaiseksi ja Lappeenrannan varuskunnan päällikön tehtävät hoitaa sillä aikaa majuri Simelius.”


Lappeerannasta Taavetin karkurileirille siirretyt karkurit olivat henkilötäydennyskeskus 1:n yhteyteen Päämajan 20.6. käskyllä perustelun erityiselimen kuulustelemia kieltäytyjäkarkureita. Eversti Räsänen määrättiin huolehtimaan teloitusten täytäntöönpanosta Taavetin karkurileirille.

Jos Taavetin leirin ainoa tarkoitus olisi ollut ainoastaan karkureiden kokoaminen ja palauttaminen takaisin rintamalle, niin leirin johtajaksi olisi käsketty luutnantti tai kapteeni.

Taavetin leirin johtajaksi kuitenkin määrättiin viikoksi, kieltäytyjäkarkureiksi luokiteltujen nuorten miesten ampumisten ajaksi, korkea-arvoisin saatavissa oleva upseeri eli Lappeenrannan varuskunnan komentaja-eversti.

Sotapäiväkirjan mukaan eversti Räsänen komennettiin 'toistaiseksi' syrjäisen Taavetin karkureitten “palautusleirin” komentajaksi ja majuri Simenius komensi tuhansia karkureita pursuavassa Lappeenrannassa varuskunnan päällikkönä.

Sotapäiväkirjassa mainitaan 29.6.1944 eversti Räsäsen Taavetin komennuksen, tarkalleen "toiminta Taavetissa", kestäneen vain viikon:

Kello 19.10 IV AKE ilmoitti V AKE:en, että eversti Räsäsen toiminta Taavetissa loppuu 29.6.1944.

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
ANDALUSIA

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 12:34

Re: Ylikangas syyttää blogissaan Tuomiojaa yhden totuuden suosijaksi

22.12.13 15:33

Emma-Liisa kirjoitti:
historioija kirjoitti: Kyllähän toinen maailmansota on taidettu kaluta jo loppuun, ellei sitten vielä löydy uusia ja mullistavia lähteitä. Tutkijoiden ja romaanikirjailijoiden mielenkiinto tuohon historian vaiheeseen selittynee (yhä) odotettavissa olevalla julkisuudella ja taloudellisella tuloksella. - Muistelijathan ovat jo vähissä.
Mitä vielä! Toisesta maailmansodasta on käsitelty vain tiettyjä puolia. Amerikkalainen näkökulma jyllää, johtuen Hollywoodin isosta koneiestosta.

Ensimmäisestä maailmansodastakin löytyi uusia puolia, kun muistelijoiden sukupolvi kuoli pois ekäi enää tarvinnut sitoutua kansalliseen näkökulmaan.
Mitä sieltä sitten on löytynyt? Ainahan puolia voi löytää tai olla löytävinään vaikka loputtomiin, mutta kysymys on ennen kaikkea taloudellisuudesta eli kuinka pieniä ja merkityksettömiä "puolia" kannattaa kovalla työllä etsiä ja löytää. Eiköhän kysymys ole toisenkin maailmansodan osalta jo pelkästä sanojen asettelusta ja tosiasioiden uudelleenjärjestelystä. Näitä puuhiahan voi tosiaan jatkaa loputtomiin.
Ja tietysti voi olettaa monenlaista uutta lähteitä tulkitsemalla ja muuten vain epäilemällä.

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Ylikangas syyttää blogissaan Tuomiojaa yhden totuuden suosijaksi

23.12.13 14:29

historioija kirjoitti:
Emma-Liisa kirjoitti: Ensimmäisestä maailmansodastakin löytyi uusia puolia, kun muistelijoiden sukupolvi kuoli pois ekäi enää tarvinnut sitoutua kansalliseen näkökulmaan.
Mitä sieltä sitten on löytynyt?
Aloita vaikka lukemalla Niall Fergusonin Julma sota.

Ainahan puolia voi löytää tai olla löytävinään vaikka loputtomiin, mutta kysymys on ennen kaikkea taloudellisuudesta eli kuinka pieniä ja merkityksettömiä "puolia" kannattaa kovalla työllä etsiä ja löytää. Eiköhän kysymys ole toisenkin maailmansodan osalta jo pelkästä sanojen asettelusta ja tosiasioiden uudelleenjärjestelystä. Näitä puuhiahan voi tosiaan jatkaa loputtomiin. [/quote]

Asia on ihan päinvastoin. Kyse on ninenomaan isoista asioista. Natsi-Saksankin kohdalla on viimeisten parinkymmenen vuoden kuluessa muuttunut. Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan kohdalla ei olla päästy kuin alkuun.

Mitään aihetta ei voida käsitellä edes kohtuullisen objektiivisesti niin kauan kuin toimijat ovart elossa tai ainakin vaikutusvaltaisissa
asemissa. Puhumattakaan kansallisen näkökulman aiheuttamasta vääristelystä.

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Ylikangas syyttää blogissaan Tuomiojaa yhden totuuden suosijaksi

23.12.13 14:34

MM kirjoitti:
historioija kirjoitti:Kyllähän toinen maailmansota on taidettu kaluta jo loppuun, .
Ei myö tiijetä. Syksyllähän Ohto Manninen, Pekka Visuri, kenraali Sutela ym. vakavasti otettavat historioitsijat olivat yhtä mieltä, että kesän 1944 sotatapahtumat ovat heikosti tutkittu johtuen postmannerheimilaisesta traumasta.
Taitaa olla historiantutkijoilla se trauma. Kirjallisuudessa asiaa on kyllä käsitelty.

Päämajan toiminta on tietenkin kunnolla tutkimatta, samoin puuttuu Mannerheimin tietellinen elämäkerta.

Silti suurin puute ei ole sotatoimien historiassa, vaan tiettyjen aiheiden painottumisessa ja toisten sivuuttamisessa sekä Suomen riippuvuuden muusta maailmasta alipainottumisensa, tosin ei niinkään nykyisessä tutkimuksessa vaan ns. yleisessä historiatietoisuudessa.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 12:34

Re: Ylikangas syyttää blogissaan Tuomiojaa yhden totuuden suosijaksi

23.12.13 18:41

Emma-Liisa kirjoitti:
historioija kirjoitti:
Emma-Liisa kirjoitti:
Aloita vaikka lukemalla Niall Fergusonin Julma sota.
Ainahan puolia voi löytää tai olla löytävinään vaikka loputtomiin, mutta kysymys on ennen kaikkea taloudellisuudesta eli kuinka pieniä ja merkityksettömiä "puolia" kannattaa kovalla työllä etsiä ja löytää. Eiköhän kysymys ole toisenkin maailmansodan osalta jo pelkästä sanojen asettelusta ja tosiasioiden uudelleenjärjestelystä. Näitä puuhiahan voi tosiaan jatkaa loputtomiin.
Asia on ihan päinvastoin. Kyse on ninenomaan isoista asioista. Natsi-Saksankin kohdalla on viimeisten parinkymmenen vuoden kuluessa muuttunut. Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan kohdalla ei olla päästy kuin alkuun.

Mitään aihetta ei voida käsitellä edes kohtuullisen objektiivisesti niin kauan kuin toimijat ovart elossa tai ainakin vaikutusvaltaisissa
asemissa. Puhumattakaan kansallisen näkökulman aiheuttamasta vääristelystä.
Meillä on ilmeisesti erilainen mittakaava siinä, mikä on suurta ja mikä pientä esimerkiksi maailmansodissa. Ja epäilemättä minun tietouteni historiantutkimuksen tilasta on epämääräinen, vaikka luenkin paljon historiallisia teoksia. Julman sodankin muistan joskus lukeneeni, mutta taisi olla sitä tavanomaista vanhan kertaamista toisin sanoin, koska en muista sisällöstä mitään erikoista.

historian harrastaja
Viestit: 37
Liittynyt: 30.03.12 12:46

Re: Ylikangas syyttää blogissaan Tuomiojaa yhden totuuden suosijaksi

14.02.14 14:53

Pelholle:

Kukaan ei ollut todistamassa, kun puna-armeija teloitti omia sotilaitaan vuodesta 1941 vuoteen 1945. Puna-armeijan sotilaan edessä oli todennäköinen kuolema ja takana oli varma kuolema: politrukin Nagan ja Kuolema vakoojille -järjestö.

Pelkuruutta ja taisteluhaluttomuutta osoittaneet sotilaat teloitettiin tovereidensa nähden ja seuraavana päivänä sotilaat joutuivat lähtemään hyökkäykseen teloitettujen tovereidensa ruumiiden yli.

Mitä lähemmäksi Berliiniä puna-armeija tuli, sitä useampi puna-armeija sotilas halusi selviytyä hengissä sodasta. Teloituksen syyksi riitti muonasta valittaminen.

Veikko I Palvo
Viestit: 1090
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Re: Ylikangas syyttää blogissaan Tuomiojaa yhden totuuden suosijaksi

14.02.14 18:35

Tapio Onnela kirjoitti:

Perusteena leimoilleen Tuomioja käyttää tutkimuksiani ”Romahtaako rintama” (2007) ja ”Yhden miehen jatkosota” (2009). Näistä jälkimmäinen käsitti vastauksen kuuden henkilön edelliselle laatimaan vastakirjaan ”Teloitettu totuus – kesä 1944”. Tuomioja asettuu korostetusti kriitikoitteni kannalle, tuomitsee tutkimukseni kevyen luokan tuotoksina.

Ilman romaanikirjailija Väinö Linnaa, tietokirjailija Elina Sanaa ja ulkomaisia tutkijoita Leonard Charles Lundinia, Anthony F. Uptonia ja Hans Peter Krosbyä suomalaiset historioitsijat tuskin olisivat silloisista käsityksistä aikoihin luopuneet.
Erkki Tuomioja kirjoittaa "Heikki Ylikankaan olevan ehkä tietoisesti historioitsijoistamme polemiikkihakuisimman."
Ja
Heikki Ylikangas jättää tuossa kirjoituksessaan mainitsematta Talvisodan ja välirauhan, josta Anthony F. Upton kirjoitti 1964: Finland in Crisis 1940 - 1941, suomeksi 1965, Yhteiskirjapaino Oy.
Välirauha siv. 320 - 321.:
"Huhtikuussa 1941 kansainvälinen tilanne Itä-Euroopassa muuttui. NL oli huhtikuuhun 1941 saakka antanut selvästi ymmärtää, että se odotti Saksan kunnioittavan elokuussa 1939 tehtyjä sopimuksia ja oli esittänyt jyrkän vastalauseen, kun tämä ei tehnyt näin."
"Suomelle muutos tehtiin tiettäväksi lähettilään vaihdoksella, Zotov oli kutsuttu takaisin Moskovaan......suomalaisten silmissä Zotov edusti kaikkea, mikä heistä oli vastenmielistä NL:n politiikassa."
"Uusi NL:n lähettiläs Orlov oli hyvin erilainen mies......Ryti tapasi hänet 23.4.1941."
Mutta arpa oli jo heitetty Kremlissäkin.
Vaikka lähettiläs J.K.Paasikivikin sai Stalinilta "lähtiäislahjaksi" Suomi-NL-kauppasopimuksen perusteella 20 000 tonnin viljaerän, viivästyneen.
Anthony F. Upton
kirj. Välirauhan alkusanoissa 1940-41 -ajasta 1964: "Lukijan on helppo huomata miksi tämä ajanjakso on tuntunut suomalaisista historiantutkijoista kipeältä ja aralta käsitellä." Onkohan Heikki Ylikangaskaan kirjoittanut välirauhan ajasta? Välirauha se näyttää olleen Stalinille A.F.Uptonin mukaan huhtikuuhun 1941 saakka, jolloin NL:n politiikka Suomen suhteen olisi muuttunut?

Veikko Palvo

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Ylikangas syyttää blogissaan Tuomiojaa yhden totuuden suosijaksi

14.02.14 19:23

Apropos Ylikangas. Parisen viikkoa sitten Yle otti kesän 1944 kiistellyt tapahtumat jälleen puheeksi tv-uutisissa ja verkkosivuillaan. Vaikka asia on taatusti tiedossa, laitan linkin, kun en ole huomannut kenenkään muunkaan sitä tekevän:

http://yle.fi/uutiset/arkistot_vaikenev ... na/7058916

Uutinenen sisälsi paitsi ns. kansanihmisten muisteloita myös arvostetun tutkijan, valtiot. tri ja eversti Pekka Visurin arvion:
Hiljattain jatkosodan ratkaisuvaiheista kirjan "Mannerheimin ja Rytin vaikeat valinnat" julkaissut valtiotieteen tohtori Pekka Visuri pitää täysin mahdollisena sitä, että teloitettuja karkureita olisi haudattu kotikonnuilleen rintamalla kaatuneina.

- Se on ilman muuta mahdollista. Tiedettiin myös tapauksia, joissa joku ampui itsensä, mutta papereihin tapaus merkittiin "taistelussa kaatuneena", Visuri kertaa
Niin että tiedä häntä sitten, kuka kenenkin totuuden teloitti, voisi maallikkona aprikoida.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”