Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Ukrainan herkkä tilanne on yllyttänyt tutkijoita ja kommentaattoreita tekemään historiallisia rinnastuksia Suomen historiaan. Ilta-Sanomat on tehnyt koosteen keskusteluista verkkosivuilleen: Suomesta syttyi väittely maailmalla: "Todellinen opetus Ukrainalle" (Ilta-Sanomat, 28.2.2014)

Keskustelu lähti liikkeelle kun Zbigniew Brzezinski kehui Financial Timesissa sitä, että Suomi on pystynyt samanaikaisesti kehittämään suhteitaan sekä Venäjään että EU:hun,
The US could and should convey clearly to Mr Putin that it is prepared to use its influence to make certain a truly independent and territorially undivided Ukraine will pursue policies towards Russia similar to those so effectively practised by Finland: mutually respectful neighbours with wide-ranging economic relations with Russia and the EU; no participation in any military alliance viewed by Moscow as directed at itself but expanding its European connectivity.
In brief, the Finnish model is ideal for Ukraine, the EU and Russia in any larger east-west strategic accommodation.
http://www.ft.com/cms/s/0/7f722496-9c86 ... z2ud7roIsw
jota puolestaan Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs René Nyberg osittain väärinä:
Nybergin mukaan on ”yksinomaan Suomen oma saavutus”, että sillä ei ole ongelmia Venäjän kanssa – päinvastoin kuin kaikilla muilla rajanaapureilla.

Nybergin mukaan talvisota on paljolti unohdettu lännessä, mutta Venäjällä se muistetaan, koska yritys vallata Suomi oli puna-armeijalle ”täydellinen fiasko”.

”Suomi oli ainoa maa, joka sanoi ei Stalinille ja selvisi siitä”, Nyberg huomauttaa.

Suomea parempi mittapuu Ukrainalle olisivat Nybergin mielestä ”Keski-Euroopan ja Baltian maat kahden viime vuosikymmenen taloudellisine ja yhteiskunnallisine saavutuksineen”.

Professori Geoffrey Roberts arvioi Nybergin antaneen talvisodasta valikoivan kuvan.

Vaikka Venäjä kärsikin alkuvaiheessa ”joitakin tappioita ja menetyksiä, kyse ei ollut fiaskosta, sillä maaliskuuhun 1940 mennessä venäläiset olivat lähes lyöneet suomalaiset ja olivat asemissa miehittää Helsinki”.

Robertsin mielestä Stalinin pysäytti pelko Britannian ja Ranskan liittymisestä sotaan.

Hän näpäyttää Nybergiä jatkosodan unohtamisesta. Suomi taisteli natsi-Saksan rinnalla ja Robertsin käsityksen mukaan lopulta ”antautui”. Torjuntavoitto ei sisälly Robertsin historiakuvaan. Hänen mielestään Stalin olisi voinut helposti miehittää Suomen.
Ja lopulta päädytään kylmän sodan aikaan, jolloin tästä viisaudesta käytettiin myös termiä ”suomettuminen”.
”Suomi säilyi sodan jälkeen itsenäisenä, ei koska oli sanonut ei Neuvostoliitolle, vaan koska sen johtajat olivat riittävän viisaita pysyttelemään kylmän sodan ulkopuolella ja hylkäämään lännen sotkeutumisen sisäisiin asioihinsa.”, Roberts kirjoittaa.

”Tämä on se opetus historiasta, joka Ukrainan nykyjohtajien kannattaisi omaksua.”
Sitten Iltasanomat lainaa John Loughia:
Robertsille vastasi lontoolainen Venäjä-tutkija John Lough (Chatham House) Hänen mielestään Roberts osui harhaan, koska Suomi antoi ylivoimaiselle puna-armeijalle ”verisen nenän”, minkä jälkeen Venäjä alkoi kunnioittaa sitä eri tavalla kuin muita naapureitaan.

Neuvostoliiton kaaduttua Suomi hakeutui EU:hun, mutta ei Natoon. ”Tämä ja Suomen menestys nykyaikaisen ja kilpailukykyisen talouden kehittämisessä ovat oppi Ukrainalle”, Lough arvelee.

Todellinen opetus Ukrainalle on, että vastarinta toimi Suomessa nykyistä vaikeammissa olosuhteissa, sillä Putinin Venäjä kalpenee verrattuna Neuvostoliittoon.

Seuraavaksi mukaan liittyi yhdysvaltalainen historiaprofessori Albion M Urdank (UCLA).

Urdankin mielestä Stalinin tavoite talvisodan alla ei ollut Leningradin puolustuksen vahvistaminen, kuten Roberts oli väittänyt, vaan tsaari-Venäjän imperiumin palauttaminen.
Lue koko artikkeli:
Suomesta syttyi väittely maailmalla: "Todellinen opetus Ukrainalle" (Ilta-Sanomat, 28.2.2014)

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Mielestäni rinnastukset ovat kaikki pinnallisia ja historiattomia. Erityisesti talvisodan ja Ukrainan nykytilanteen rinnastamisessa ei ole oikein minkäännäköistä mieltä, aivan kuten joku ansiokkaasti Ilta-Sanomien verkkosivulla toteaa, Raatteen tiellä tuhonsa kohtasi nimenomaan ukrainalainen valiojoukko. Toisin kuin Neuvostoliitto Suomelle vuonna 1939 Venäjä ei ole ehdottanut Ukrainalle konsultaatioiden muodossa yhtään mitään eikä Ukraina ole myöskään torjunut tai hyväksynyt yhtään sen tekemää ehdotusta. Venäjä ei ole myöskään väittänyt, että Krimillä huseeraavat tunnistamattomat asejoukot olisivat ukrainalaisia.

Eroa on myöhemmissäkin ajoissa: Kun Janukovitsh torjui EU-Ukraina-sopimuksen, niin kansalaiset lähtivät osoittamaan mieltä häntä vastaan. Kun taas Suomen hallitus lähti solmimaan EEC-sopimusta 1970-luvun alussa, kansalaiset lähtivät joukolla osoittamaan mieltä sitä vastaan.

Tuskin Suomelle sen kylmän sodan aikainen politiikka oli mikään amerikkalaisten väittämä valintatilanne, vaan yksinkertaisesti pakon sanelemaa.

Heikki Jansson
Viestit: 662
Liittynyt: 14.04.06 12:55
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Avauskirjoituksessa referoitu keskustelu näyttäisi kaiken kaikkiaan olevan turhimpia keskusteluja joihin olen koskaan törmännyt. Kysyn itseltäni tietysti:
Miksi jokin (oletettu) tapahtuma (yleensäkään) on jäänyt (toteutuneessa historiassa) muka tapahtumatta?
Niin, miksi tuon tapahtuman olisi yleensäkin pitänyt tapahtua. Kyse on puhtaasta kontrafaktisesta pohdiskelusta. Yhtä hyvin (esimerkiksi): miksi Yhdysvalloissa tapahtuivat kaksoistornien räjäytykset 11. syyskuuta eikä vaikkapa kymmenen vuotta aiemmin. Miksi 11.9 tapahtunut räjäytys tapahtui New Yorkissa eikä Lontoossa? Oliko syynä tapahtumatta jäämiseen Englannin suhteellisesti lievempi( ?) politiikka islamiin nähden? Entä miksei sitten Saksassa? Aivan oikein, tuollaiset kysymykset ovat vailla mieltä. Vähintäänkin ne sisältävät hiljaisesti väittämän, että sen kaltaisen tapahtuman olisi jostain syystä pitänyt tapahtua. Ainakin piitäisi syy silloin esittää, niin kuin näyttää puheenvuoroja esittäneistä Zbigniew Brzezinski tekevänkin.

Minusta tuon tapainen keskustelu on siis turhaa ja turhauttavaa. Jos jostain syystä halutaan keskustella siitä, miksi jokin jää tapahtumatta pitäisi ensin a) määritellä ja b) kysyä, miksi tuon jonkin olisi pitänyt tapahtua. Näin keskustelu näyttäisi kääntyneen nytkin. Silloin haetaan sekä yhteisiä piirteitä että eroja.

Jos halutaan miettiä yhteisiä piirteitä ja eroavaisuuksia Baltian ja Itä-Euroopan maiden toisaalta, ja Suomen toisaalta, poliittisessa kehityksessä sodan jälkeen, pistää ensinnä silmään tietysti valtava ero näiden geopoliittisessa asemassa, siis se, että ensin mainitut olivat välttämättä pussissa Neuvostoliiton ja natsi-Saksan (maa)armeijoiden välillä kun taas Suomi ei ollut sitä. Loput eroavaisuuksista syntyivät sitten kaiketi Ryti & C:on lehmänkäännöksillä sodan loppuvaiheessa, joilla nämä yrittivät - osittain onnistuen - pelastaa nahkansa, tai tarkemmin sen, mikä enää pelastettavissa oli näiden ja natsi-Saksan yhteisestä keitoksesta.

Muuten, EEC:n (ja hallituksen) vastaiseen vetoomukseen ja kansanliikkeeseen syksyllä 1973 allekirjoitti ja osallistui tuhansia maamme poliittisia sen aikaisia aktiiveja vaikka täällä on (taas lähdettä ilmoittamatta) mainittu jokin hallitukselle myötämielinen kansanliike, josta minulla ainakaan ei ole muistikuvaa (poislukien silloin normaalia kiivaampi päivänpoliittinen väittely).


// Semmottii...

Martti Tapio Pelho
Viestit: 322
Liittynyt: 24.12.11 16:05

Kiovalainen Mihail Bulgakov: Kaikki valta on aina väkivaltaa!

Kaikki me sivystyneinä itseämme pitävät keskustelijat olemme luonnollisesti käyneet useasti tavattoman kauniissa, puistojen täyttämässä, Ukrainan pääkaupungissa, Kiovassa. Tunnustan käyneeni Kiovassa viidesti.

Dneprin suiston kaupunkihan oli historiamme aamuruskossa vanhan Kiovan Venäjän (Kiovan Rusj) pääkaupunki vna 880-1100.

Kiovassa, Andrewskin kirkon ja nunnaluostarin kupeessa, lapsuutensa ja nuoruutensa elänyt lääkäri-kirjailija Mihail Bulgakov (1891-1940) on “Belaja Gvardija”-kirjassaan (Valkokaarti, WSOY, 1972, suom. Esa Adrian) kuvannut varsin osuvasti sen, miten nyt lähes sadan vuoden takaiset sisällisodan tapahtumat toistavat itsensä Kiovassa.

Bulgakovin pääteos “Master i Margarita” (Saatana saapuu Moskovaan, WSOY 1986, 2005, suom. Ulla-Liisa Heino, tark. Vappu Orlov 2005) kertoo meille, mistä vallassa ja sen tavoittelussa on ollut ja tulee olemaan aina kysymys. Kiovassakin.

Bulgokovia ‘Master I Margaritan’ Pontius Pilatuksen ja Jeesuksen vuoropuhelusta Jeesuksen sanoin:

Kaikkinainen valtaa merkitsee väkivaltaa ihmisiä kohtaan ja tulee aika, jolloin ei enää ole ceasereiden valtaa eikä mitään muutakaan valtaa. Ihminen siirtyy totuuden ja oikeudenmukaisuuden valtakuntaan, jossa kaikkinainen valta käy yleensäkin tarpeettomaksi.

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
ANDALUSIA
Viimeksi muokannut Martti Tapio Pelho, 28.02.14 21:10. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Martti Tapio Pelho
Viestit: 322
Liittynyt: 24.12.11 16:05

Ukrainan ja Venäjän yli tuhatvuotinen yhteinen historia

Ukrainan perustuslain mukaisesti vaaleilla valittu presidentti Viktor Janukovitsh vastaili perjaintaina 28.2. iltapäivällä Venäjän Donin Rostovissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa 90 minuuttia toimittajien hänelle esittämään reiluun 60 kysymykseen.

Useimmissa suomalaismedioissa mielenkiintoisen lehdistötilaisuuden anti tiivistettiin mainitsemalla “Janukovitshin esiiintyneen uhmakkaasta”.

Venäjän kieltä suht’ hyvin ymmärtävänä ja puhuvana sanoisin Janukovitshin vastailleen toimittajien hankaliinkin kysymyksiin varsin asiallisesti. Hänen parin tunnin julkinen esiintymisensä tilaisuudessa oli muutoinkin valtaisesta hermopaineesta huolimatta rauhallinen ja rento.

Nykyinen Suomen pääministeri Jyrki Katainen tuskastuu heti jos toimittajamme onnistuu kyselemään häneltä hankalia. Pääministeri Harri Holkeri kertoi aikoinaan juovansa nyt kahvia ja kieltäytyi tällä verukkeella vastaamasta toimittajien kysymyksiin.

Ukrainan armeijan ja turvallisuuspoliisin ylipäällikkönä Janukovitsh ymmärsi joutuvansa rikosoikeudelliseen vastuuseen Kiovan viime viikon ampumisista vaikka kiistikin lehdistötilaisuudessa antaneensa ampumisvaltuutusta.

Pakomatkansa perusteeksi Janukovitsh totesi ettei hän ollut Kiovassa huolissaan omasta turvallisuudestaan mutta perheensä ja lastenlastensa osalta huoli ja uhkat oli todellisia.

Ukrainan ja Venäjän kansojen ja valtioiden keskinäisiä suhteita koskeviin kysymyksiin antamissaan vastauksissa Janukovitsh viittasi yli tuhatvuotisen yhteisen historian jättämään perinteeseen; kulttuuriin sekä venäjän ja ukrainan kielen lähisukulaisuuteen.

Ukrainan kielessä i-vokaali kirjoitetaan latinalaisilla aakkosilla kun taasen venäjän kielessä kaikki aakkoset ovat kyrillisiä. Muistettakoon, että suomen kielessä elää ja voi hyvin pari sataa venäjän kielestä lainattua sanaa.

Janukovitsh kertoi olleensa puhelinyhteydessä Venäjän presidentti Putiniin ja esittäneensä tälle audienssipyynnön. Siihen, toteutuuko tapaaminen Putinin kanssa ja milloin, Janukovitsh ei osannut vastata.

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
ANDALUSIA

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Tapio Onnela kirjoitti: Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs René Nyberg osittain väärinä:
Suomea parempi mittapuu Ukrainalle olisivat Nybergin mielestä ”Keski-Euroopan ja Baltian maat kahden viime vuosikymmenen taloudellisine ja yhteiskunnallisine saavutuksineen”.
Tässä vertauksessa olisi kieltämättä mieltä.

Yksi suuri ero on, että Baltian maat olivat osa NL:a ja Puola, Unkari ja Tshekkoslovakia osa itäblokkia vasta toisesta maailmansota. Ukrainan taas ei ensimmäisen maailmansodan jälkeen edes ehtinyt kunnolla itsenäistyä, joten se oli osa NL:oa pari vuosikymmentä kauemmin (Länsi-Ukraina tosin vasta toisesta maailmansodasta). Niinpä Ukraina oli niitä seutuja, jotka kärsivät 30-luvulla enitsen sekä nälänhädän että terrorin takia.

Luonnollisesi asiaan liittyvät myös paljon kaukaisemmat asiat. Ensimmäinen Venäjän valtio syntyi Kiovasssa. Myöhemmät vaiheet erottivat isovenäläiset, ukrainalaiset ja valkovenäläiset, mutta edelliset katsovat kaikkien kolmen kuuluvan yhteen.

Uskonnonkaan vaikutusta ei voi aliarvioida. Ne alueet, jotka ovat katolisia tai protestanttisia, ovat perinteisesti identifioituneet länteen, ortodoksiet alueet taas itään. Ukrainassa jakolinja kulkee halki maan, johtuen maan itä- ja länsiosan erilaisesta historiasta,

Kaiken kaikkiaan, vaikka Baltian maat eivät 30-luvulla olleet demokratioita, niin niillä oli asiasta kuitenkin aiempaa kokemusta. Samoin muisto yksityisomaisuudesta ja -yritteliäisyydestä olivat vauin parin sukupolven päässä.

Vaikka Baltian maillakin on ollut vaikeuksia venäläisten vähemmistöjen kanssa, niin ongelma ei kai sittenkään ole niin vaikea kuin Ukrainassa, jota tsaarin ajoista asti on venäläistetty.

Unohtaa ei sovi sitäkään, että Virolla oli naapurimaana Suomi, jonka oloihin ja elintasoon se saattoi vertailla itseään: noin olisi meiläkin jos...(Suomella taas oli Ruotsi.)

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Heikki Jansson kirjoitti: Jos halutaan miettiä yhteisiä piirteitä ja eroavaisuuksia Baltian ja Itä-Euroopan maiden toisaalta, ja Suomen toisaalta, poliittisessa kehityksessä sodan jälkeen, pistää ensinnä silmään tietysti valtava ero näiden geopoliittisessa asemassa, siis se, että ensin mainitut olivat välttämättä pussissa Neuvostoliiton ja natsi-Saksan (maa)armeijoiden välillä kun taas Suomi ei ollut sitä. Loput eroavaisuuksista syntyivät sitten kaiketi Ryti & C:on lehmänkäännöksillä sodan loppuvaiheessa, joilla nämä yrittivät - osittain onnistuen - pelastaa nahkansa, tai tarkemmin sen, mikä enää pelastettavissa oli näiden ja natsi-Saksan yhteisestä keitoksesta.
Myös kehitys tsaarin Venäjän aikana oli erilainen (Suomella oli autonomia), samoin vallankumouksen aikana ja jälkeen. Saksan rooli oli erilainen, samoin puna-armeijan, joka ei Suomen asioihin sekaantunut.

Kaikkein sekavimpiin alueisiin kuului Ukraina, jossa valta vaihtui ties kuinka monta kertaa. Saksa asetti sinne nukkehallituksen ja puna-armeija toi neuvostovallan.

Periaatteessa nämäkin asiat tietenkin liittyvät siihen, että Suomi oli geopoliittisesti syrjässä.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Heikki Jansson kirjoitti:Muuten, EEC:n (ja hallituksen) vastaiseen vetoomukseen ja kansanliikkeeseen syksyllä 1973 allekirjoitti ja osallistui tuhansia maamme poliittisia sen aikaisia aktiiveja vaikka täällä on (taas lähdettä ilmoittamatta) mainittu jokin hallitukselle myötämielinen kansanliike, josta minulla ainakaan ei ole muistikuvaa (poislukien silloin normaalia kiivaampi päivänpoliittinen väittely).
EEC-vastainen kampanja taisi saada käyttövoimansa paljolti tasavallan presidentiltä, jolle se oli erittäin tervetullut useista eri syistä. Se ei todellakaan suuntautunut presidenttiä vastaan vaan päinvastoin tuki häntä ja helpotti umpikujaan joutuneen hallituksen asemaa. Samalla presidentin virkakautta voitiin jatkaa poikkeuslailla, seikka jolla ei ollut suomalaisen demokratian kanssa paljoakaan tekemistä. Joukko politiikan ja kulttuurin alalla tunnettuja henkilöitä julkaisi vetoomuksen Helsingin Sanomissa EEC-sopimusta vastaan. Ei se ollut mitään normaalia päivänpoliittista väittelyä vaan laajamittainen kampanja, jota veti anti-EEC-toimikunta ja jota tuettiin mielenosoituksilla.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Uukka Tarkkakin katsoo syrjäisyyden olleen Suomen etu talvi- ja jatkosodan ratkaisuissa:

http://personal.inet.fi/koti/jukka.tark ... Kaleva.htm

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Tapio Onnela kirjoitti: Sitten Iltasanomat lainaa John Loughia:
Robertsille vastasi lontoolainen Venäjä-tutkija John Lough (Chatham House) Hänen mielestään Roberts osui harhaan, koska Suomi antoi ylivoimaiselle puna-armeijalle ”verisen nenän”, minkä jälkeen Venäjä alkoi kunnioittaa sitä eri tavalla kuin muita naapureitaan.
Paasikiven muistelmista käy ilmi selvästi, etteivät Stalin ja Molotov talvisodan jälkeen suinkaan kunnioittaneet Suomen taistelua talvisodassa, päinvastoin.

Waltarin kirjasta Neuvostovakoilun varjossa käy ilmi, että NL:n uusi lähettiläs loukkaantui, kun liput liehuivat puolitangossa hänen saapuessaan Suomeen toukokuussa 1940, eikä mieliala parantunut tiedosta, että kyse oli kaatuneiden muistojuhlasta.

Jostain syystä Stalinin tunnetut ylistykset Suomen armeijalle (esim. Suomi olisi Belgian paikalla pannut kampoihin Saksalle) tapahtuivat vasta jatkosodan jälkeen, vaikka Suomi oli silloin ollut Natsi-Saksan liittolainen ja miehittänyt ITä-Karjalaa.

Olisiko niin, että Stalin oli lukenut historiaa ja ottanut oppia vaikkapa Aleksanteri I:sta: suomalaiset voitetaan hyvällä.

Veikko I Palvo
Viestit: 1409
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

jsn kirjoitti: Tuskin Suomelle sen kylmän sodan aikainen politiikka oli mikään amerikkalaisten väittämä valintatilanne, vaan yksinkertaisesti pakon sanelemaa.
Ja eiköhän tuo pakko Suomelle päätetty jo Jaltan sopimuksessa ja vahvistettiin 1947 Pariisin rauhansopimuksella. Suomen kansainvälinen asema oli viitisenkymmentä vuotta voittajien saneleman sopimuksen noudattamista ja täytäntöönpanoa.
Täydennettynä Stalinin vaatimalla yya-sopimuksella.
Jaltan sopimuksen tarkoittamista maista http://www.paasikivi-seura.fi/3 Suomi oli Kylmän sodan erityisasemineen ainoa, johon Jaltan periaatteita sovellettiin käytännössä.
Ja
Venäjällä näytetään 2013 alussakin kirjoitellun uudesta Jaltan sopimuksesta YLEn http://yle.fi/uutiset/venajan_verkossa_ ... us/6496762 mm. Kommersant- ja Russka Pravda-lehtien kirjoittamasta uutisoiman tiedon mukaan.
Kommersantin tiedon mukaan.......

Lähtökohtana on Venäjän etupiirin tunnustaminen, kirjoittaa Mihail Aleksandrov 19.1.2013. "Ukraina ja Georgia palautetaan Venäjän suojelukseen,""sopimuksessa", joka tietenkin on vain osoituksena joidenkin toiveista Venäjällä.
Vai olisikohan jonkinlaista "neulanpistopolitiikkaakin"?

Veikko Palvo

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Veikko I Palvo kirjoitti:Suomen kansainvälinen asema oli viitisenkymmentä vuotta voittajien saneleman sopimuksen noudattamista ja täytäntöönpanoa.
Täydennettynä Stalinin vaatimalla yya-sopimuksella.
Tämä teki Suomen asemasta tietysti hyvin toisenlaisen, kuin mitä samaan aikaan täysin alistetulla neuvostotasavallalla oli. Mutta toisin kuin Suomi, Ukraina oli virallisesti YK:n perustajajäsen, koska näin Neuvostoliitto sai itselleen lisää äänestysvoimaa. En ole kuitenkaan aivan varma siitä, oliko näin muodollisesti YK:ssa Neuvostoliiton loppuun saakka vai päättyikö Ukrainan ja Valko-Venäjän jäsenyys jo 1950-luvulla, samaan aikaan kun Suomi pääsi jäseneksi.

Ukraina ei myöskään kuten Baltian maat katsonut palauttavansa laittomasti lopetetun itsenäisyytensä, vaan ilmeisesti tyytyi vuonna 1991 käyttämään Neuvostoliiton perustuslain salllimaa oikeuttaan erota liitosta ja itsenäistyä. Tämä samalla kertaa sekä helpotti että hankaloitti asioiden hoitamista Venäjän kanssa. Putin ei kuitenkaan ole nyt virallisesti palauttamassa Neuvostoliittoa, jolloin hän joutuisi mitätöimään Ukrainan koko itsenäisyyden, vaan pikemminkin luomassa jonkinlaista (epämääräistä) uutta kansallista yhteyttä, paljolti samoin argumentein kuin eräs kollegansa kerran halusi purkaa Versailles´n rauhansopimuksen ja Tshekkoslovakian rajat, mutta sillä erotuksella, ettei Venäjän rajoja muodollisesti tuskin olla muuttamassa.

Kuulee usein todettavan, kuinka Suomen rajat oli 1920 vedetty Kannaksella ja Suomenlahdella "väärin" ja vuonna 1939 oli kyse vain niiden korjaamisesta "oikealle" tolalleen. Jos kyse on nyt Krimillä vastaavasta 1991 "vääryyden" korjaamisesta, niin silloin Putinilla on hyvät mahdollisuudet saada puristettua tämä läpi kun länsi lopulta suostuu Krimin erottamiseen taatakseen "rauhan meidän elinajaksemme" ja Putin samalla ilmoittaa pyhästi ettei hänellä ole muita vaatimuksia.

historian harrastaja
Viestit: 37
Liittynyt: 30.03.12 12:46

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Kansalaiset eivät lähteneet joukolla EEC-vapaakauppasopimusta vastaan. Kansanliike ei saanut "käyttövoimaansa paljolti presidentiltä".

Vain taistolaiset stalinistit ja vasemmistodemarit lähtivät joukolla EEC-vapaakauppasopimusta vastaan. Eiran vasemmistodemarit julkaisivat EEC-vastaisen pamfletin. Taistolaiset stalinistit ja vasemmistodemarit perustivat "anti-EEC -toimikunnan" jokaiseen Suomen kaupunkiin. "Sikajuna Brysseliin" oli maata kiertäneen kampanjabussin nimi ja EEC-vapaakauppasopimuksen vastaisen äärivasemmistolaisen kansanliikkeen taistelulaulu.

"Sikajuna Brysseliin kiitää suoraan helvettiin
sammutetuin lyhdyin EEC:hen pyyhältää.
Natsihurtat ulvahtaa suurpääoma tukenaan
länsirajan takaa NATO:n tankit möllöttää.

Hallituksen vaunussa hilpeä on tunnelma
puupääoman ministerit maljaa nostelee.
Silloin vauhti hiljenee ja siihen pysähtyy...
Missä lienee pysähdyksen syy?

(Välihuuto) YYA, YYA, YYA, YYA

Pikajunat YYA:n kiitää halki Suomenmaan,
valokeilat paljastavat NATO-kähmintää.
Kuuluu pauhu joukkojen,
vaatii ääni hirmuinen
EEC:lle heti: ei - kyllä YYA!

Joukkoliikkeen junissa päättäväinen tunnelma
Helsinkiin nyt mennään - polvet herrain tutisee.
Kun kerran saatiin YYA - peräännytä ei.
EEC:hen koskaan mennä ei!"

"Murskatkaa riistoliitto!" kiljuttiin äärivasemmiston EEC-vastaisten mielenosoitusten julisteissa ja banderolleissa, joista on valokuva Kalevi Sorsan muistelmissa "Kansanvaltaa ja punamultaa". Kalevi Sorsa: "Riistoliitto kaatui, mutta se olikin Neuvostoliitto."

Osmo Apunen on paljastanut Paasikivi-seuran historiassa "Linjamiehet" sen, kuka ehdotti poikkeuslakimenettelyä Zavidovo-vuodon jälkeen: "Heti vuodon tapahduttua Kalevi Sorsa ehdotti, että SDP:n eduskuntaryhmä hyväksyy sekä vapaakauppasopimuksen että suojalait. Kalevi Sorsa ehdotti, että presidentti Kekkonen valitaan jatkokaudelle poikkeuslailla. SDP:n eduskuntaryhmä hyväksyi Sorsan ehdotukset."

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

historian harrastaja kirjoitti:Kansalaiset eivät lähteneet joukolla EEC-vapaakauppasopimusta vastaan. Kansanliike ei saanut "käyttövoimaansa paljolti presidentiltä".

Vain taistolaiset stalinistit ja vasemmistodemarit lähtivät joukolla EEC-vapaakauppasopimusta vastaan.
Heitä nimenomaan tarvittiin apuna näytelmässä, joka oli lähtenyt käyntiin vuotta aiemmin Zavidovossa. En toki tarkoittanut, etteikö Kekkonen olisi halunnut vapaakauppasopimusta. Se oli hänen päämääränsä, mutta ei ollut läpihuutojuttu, ja sen vuoksi tarvittiin melko raskaita manöövereita. Taistolaiset tekivät mitä Moskovasta käskettiin. Neuvostoliitolle itse vapaakauppasopimus sinänsä oli kutakuinkin yhtä yhdentekevä - toisin kuin Ukrainan vapaakauppasopimus Putinille. Taloussuhteet olivat NEuvostoliitolle toissijaiset, Putinille niistä on yritetty saada uusi johtotähti, jolla on vain vähän ideologista sisältöä.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

jsn kirjoitti: Taloussuhteet olivat NEuvostoliitolle toissijaiset
No miksei NL sitten hyväksynyt, että Suomi sai Marshall-apua?

Talous on aina myös politiikkaa, ja marcilaisuushan nimenomaan korosti taloutta.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”