Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Lait sodissa

Trilisser kirjoitti:
JariL kirjoitti: Ei ole. Se että joku on joskus tehnyt väärin ei oikeuta kenekään muun vääriä tekoja.
Oletko valmis soveltamaan tätä aina? Muistaakseni historia on pullolaan esimerkkejä, joissa etenkin voittajat ovat perustelleet omat rötöksensä häviäjän teoilla. Muistaakseni mm. Emma-Liisa on soveltanut tätä perustelua liittoutuneiden pommituksiin.
Pommitukset olivat osa sodankäyntiä, myös pommikoneiden miehistö oli vaarassa ilmatorjunnan taholta ja kärsi suuria tappiota, ja pommitukset loppuivat, kun vastustaja antautui.

Holokausti taas ei mitenkään liittynyt sodankäyntiin, sen toimeenpanijat eivät olleet missään vaarassa eikä tappamista olisi lopetettu ennen kuin vimeinen juutalainen oli kuollut.

Pommituksia pitää toki arvioida: saavutettiinko niillä aiottu tulos ja mikä oli vaihtoehto?

Trilisser
Viestit: 502
Liittynyt: 24.04.06 17:03

Re: Ukraina

Emma-Liisa kirjoitti:Pommitukset olivat osa sodankäyntiä, myös pommikoneiden miehistö oli vaarassa ilmatorjunnan taholta ja kärsi suuria tappiota, ja pommitukset loppuivat, kun vastustaja antautui.

Pommituksia pitää toki arvioida: saavutettiinko niillä aiottu tulos ja mikä oli vaihtoehto?
Tuota, silloin voimassa olleet sodankäyntiä koskevat sopimukset kielsivät

a) siviilien terrorisoinnin sodankäynnin keinona

ja

b) myös sotatarviketehtaitten pommitukset silloin, kun niistä aiheutui vakavaa vaaraa siviileille tai siviilien omaisuudelle.

Joten lain kannalta asia on aivan yksiselitteinen. Ja jos asiaa pohditaan operatiiviseltä kantilta, homma meni pahasti hukkaan. Oikeastaan vain kuljetusinfraan ja öljyntuotantoon kohdistetuissa pommituksissa oli järkeä; niissä hyökkayksissä oli myös vähiten siviiliuhreja. Ja tekniseltä kannalta Bomber Commandin suurin munaus oli keskittyä Lancasteriin, Stirlingiin ja Halifaxiin Mosquiton sijasta.

Siinä olen aivan samaa mieltä, että holokausti ei liittynyt sodankäyntiin; itse asiassahan se oli Saksan sodankäynnille erittäin haitallista.

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Ukraina

Trilisser kirjoitti: Tuota, silloin voimassa olleet sodankäyntiä koskevat sopimukset kielsivät

a) siviilien terrorisoinnin sodankäynnin keinona

ja

b) myös sotatarviketehtaitten pommitukset silloin, kun niistä aiheutui vakavaa vaaraa siviileille tai siviilien omaisuudelle.

Joten lain kannalta asia on aivan yksiselitteinen.
Jotta tämä yksiselitteisyys tulisi muidenkin taholta havaittavaksi, voit varmaan esittää ne tuolloin voimassa olleet sopimuskohdat joihin viittaat.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 11:34

Re: Lait sodissa


artoo
Viestit: 2
Liittynyt: 21.03.13 08:49

Re: Lait sodissa

Inter arma, silent leges...

II MS:n ilmapommituksissa pyrittiin alussa noudattamaan sovittuja periaatteita, vaikkka niiden oikeudellinen sitovuus eri osapuolille olikin erilainen. Esimerkiksi Helsingin keskustaan Talvisodan alkaessa pudonneet pommit herättivät raivoa ulkomailla. Ohto Manninen osoitti 90 -luvulla, että venäläispommien maalina oli silloin Hietalahden Telakka eli sotilaallinen kohde.

Sodan lakeihin tai kansainväliseen tapaoikeuteen kuului vastavuoroisuus. Tällä periaatteella olivat saksalaiset aloittaneet kaupunkien ilmapommitukset jo sodan alussa.

Englantilaiset yrittivät päiväpommituksia jo 1939, silloin 2-moottorikalustolla, jonka
pommikuorma ja toimintasäde olivat riittämättömiä. Myöhempi siirtyminen yötoimintaan oli pakon sanelemaa liian suurten tappioden johdosta. Tällöin ei voitu käytännössä osua kaupunkia pienempään maaliin. Suomeksi tästä kirjoitti Ahti Lappi kirjassa Ilmatorjunta Ilmasodassa v. 2000. Sama englantilainen alkuperäislähde löytyy myös em. gradusta.

yucca
Viestit: 129
Liittynyt: 01.12.12 18:56
Paikkakunta: Espoo
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina

Trilisser kirjoitti: Tuota, silloin voimassa olleet sodankäyntiä koskevat sopimukset kielsivät

a) siviilien terrorisoinnin sodankäynnin keinona

ja

b) myös sotatarviketehtaitten pommitukset silloin, kun niistä aiheutui vakavaa vaaraa siviileille tai siviilien omaisuudelle.

Joten lain kannalta asia on aivan yksiselitteinen.
Kyse on laista vain kuvaannollisessa mielessä. Kansainväliset sopimukset eivät ole lakeja, eikä ole mitään yleistä mekanismia, joka pakottaisi noudattamaan niitä – siinä mielessä kuin valtioiden laeilla on takanaan poliisi,oikeuslaitos ja viime kädessä armeijakin.

Haagin rauhankonferensseissa tehtyjen sopimusten mukaan ilmapommitukset olivat kokonaan kiellettyjä. Tätä ei tietenkään noudatettu. Tämä on opettavaista sikäli, että jos liian idealistisesti ryhdytään kieltämään asioita, joita todellisuudessa ei voida mitenkään tehokkaasti kieltää, päädytään siihen, ettei oikeastaan tehdä niille mitään – ei ei yritetäkään esimerkiksi säädellä sitä, millaiset ilmapommitukset ovat sallittuja. Päivastaista asennetta osoittaa se, että kansainvälisessä oikeudessa pidettiin sotaa sinänsä sallittuna eikä edes eroteltu sallittuja ja kiellettyjä sotia, jolloin voitiin keskittyä säätelemään sodankäynnin muotoja.

Käytännössä Haagin maasodan ohjesääntöä sovellettiin ex analogia ilmasotaankin, siellä missä kansainvälinen oikeus yritettiin ottaa vakavasti. Puolustamattomien kaupunkien ja puhtaiden siviilikohteiden tulittaminen tulkittiin kielletyksi. Sen sijaan sotateollisuus oli sallittu pommituskohde, eikä siviilikohteiden läheisyys poistanut tätä.

Kansainvälisen oikeuden sodankäyntiä koskevat määräykset ovat kiinnostavia siksi, että niitä on tehty ja niitä on jossain määrin kunnioitettu. Ei ole mitenkään ihmeellistä, että sodassa rikotaan sopimuksia. Ihmeellisenä voitaisiin pitää sitä, että sopimuksia kuitenkin jossain määrin noudatetaan jopa silloin, kun siitä on omalle sodankäynnille haittaa.

Tämä on… aika lailla historiaa. Nykyisin ”kansainvälinen oikeus” on muutettu lähinnä propagandistiseksi ja moralisoivaksi kannan ottamiseksi, jossa hyvin herkästi puututaan muiden maiden sisäisiin asioihin. Lisäksi valtioiden välisistä sodista on paljolti siirrytty toisenlaisiin, paljon epämääräisempiin konflikteihin.

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Lait sodissa

yucca kirjoitti:[
Haagin rauhankonferensseissa tehtyjen sopimusten mukaan ilmapommitukset olivat kokonaan kiellettyjä.
Jos halutaan kirjaimellisesti asia ottaa, niin ne ovat sitä edelleen ja kaikissa tilanteissa. Näin ei tietenkään ole lakia tulkittu käytännössä koskaan. Pikemminkin on katsottu, kuten totesitkin, Haagin 1907 sopimuksen maasotaa koskevien määräysten asettavan tiettyjä sääntöjä ilmasotaakin koskien. 1907, saati 1899, luonnollisesti oli vielä kovin vaikea hahmottaa uudemman aikaisen sodankäynnin luonnetta ja ilmasodan merkitystä tulevaisuudessa, ja uutta sopimusta olisi kaivattu vaan se jäi tekemättä.

Tietysti jos hiuksia lähdetään halkomaan, niin suoraan ilmasotaa koskevä sopimuskohta Haagin 1899 sopimuksessakin jäi USA:lta ja briteiltä ratifioimatta, joten se ei koske niitä eikä myöskään heitä vastaan sotaa käyviä. Tosin sittemin on katsottu, että Haagin sopimukset ovat sellainen universaalisti hyväksytty osa sodankäynnin ohjeistoa että ne pätevät vaikkei osapuoli sitä ratifioisikaan.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”