Boxbhe
Viestit: 1
Liittynyt: 08.07.14 19:08

Faistoksen kiekko

Faistoksen kiekko ei ole teksti. Faistoksen kiekko on sotilaallinen matkakartta ja luetaan keskeltä ulos päin. Kahden säteittäisen viivan välinen matka on yksi päivämatka. Kuvaako kartta Mykeneä? Karttaan on merkitty kylät, kaupungit, linnakkeet, leirit, ruoan ja juoman hankinta mahdollisuudet, maamerkit, joet ym. vesistöt sekä muuta tarvittavaa tietoa, kuten yöpymispaikat. Jos tutkittaisiin löytyykö kiekosta jäämiä esim. vahasta, väristä tms., voitaisiin todennäköisesti todeta sitä käytetyn paino laattana. Kiekko on siis peilikuva varsinaisesta kartasta eli tuotosta luetaan myötäpäivään. Sillä on painettu todennäköisesti esim. papyrukselle, vahakankaaseen tai muuhun katoavaan materiaaliin.

Matka alkaa kiekon ns. A-puolelta, umpinaisesta kolmiosta keskeltä kiekkoa, jossa on kylä tai leiri veden äärellä. Ollaan ilmeisesti rannikolla, koska vain aaltoviivojen toisella puolella on kuvio. Matka jatkuu B-puolella, koska keskiruudussa on HÄNTÄ. Molemmilla puolilla matka päättyy linnoitukseen. Kartta on sisältänyt yksityiskohtaisen suullisen selostuksen matkan vaiheista, joka annettiin päällystölle. A-puolen ruuduissa 7 ja 11 (7. ja 11. päivä) on vesistön ylitys, samoin B-puolen ruudussa 19? Ja 29. A-puolen ruudussa 6. ensimmäisenä oleva ruudukko kuvaa kenties kaupunkia. Ruudussa 25 viinirypäle terttua. 24. viimeinen. 22 toiseksi viimeinen käärmeitä tai lähdettä. Pyöreä kilpikuvio linnaketta. Kilpi ja pää ruudun lopussa yöpymistä linnakkeessa, koska missään kohtaa kilpi ja pää eivät esiinny keskellä ruutua yhdessä, vaan aina sen lopussa. Kaikkina päivinä ei marssittu. Välillä pysähdyttiin ruuan hankintaan. B-puolen alussa työskennellään kenties linnoituksen puutarhoissa. Eläinkuviot kuvaavat kyseisten eläinten pyyntiä. Matkalla kuljetaan ilmeisimmin rannikolta sisämaahan. Mikäli kyseessä ei ole marssikartta, voi kyseessä olla myös vakoilukartta tai matkakertomus, päiväkirja. Minä uskoisin sen olevan PAINOLAATTA armeijaa varten.

Mistä minne? Ilman tarkempaa ajoitusta voi kai vain arvailla. Kuvaako kartta Kreetaa? Voisiko kuvan A-6 ristikko kuvio esittää Kreetan palatseja? Mitä tapahtui minolaisten ja mykeneläisten välillä noihin aikoihin? Kuinka Kreeta oli linnoitettu kiekon valmistus aikana? Todennäköisesti kartta on Kreetan(?) armeijan sisäiseen käyttöön joukkojen siirtoon. Joka tapauksessa kyseessä on kartta, ei pelkkä päiväkirja. Huonosta kopiosta on kaikista kuvioista turha ryhtyä tekemään arvauksia. Kreetan asiantuntioiden tutkiessa alkuperäistä kiekkoa kuvioiden merkitys alkaa varmaankin selvitä.

Porvoossa 7.7.2014
Heikki Boxberg

PS. Onko kiekon alkuperä Kreetalla? Sotilastarkoituksessa merkit voivat olla ainutkertaisia.

Klaus Lindgren
Viestit: 1178
Liittynyt: 30.11.05 12:31

Re: Faistoksen kiekko

Faistoksen kiekko on siis Kreetalta löytynyt, minolaiseen kulttuuriin ja osapuilleen vuosien 1800–1600 eaa kieppeille ajoitettu savikiekko, jonka pinnassa on spiraalin muotoon sijoitettuja merkkejä. Kiekko löytyi vuonna 1908, ja tutkijat pohtivat edelleen, mitä kieltä nuo merkit mahtavat olla ja mitä ne tarkoittavat. Englaninkielisessä Wikipediassa on aiheesta varsin perusteellinen artikkeli: http://en.wikipedia.org/wiki/Phaistos_Disc. Verkossa on toki aiheesta enemmänkin, monen tasoisia tekstejä.

Jaakko Hakkinen
Viestit: 687
Liittynyt: 18.09.06 17:09
Viesti: Kotisivu

Re: Faistoksen kiekko

Heikki, spiraalimuoto sopii erittäin huonosti yhteen kartta-ajatuksen kanssa...

yucca
Viestit: 129
Liittynyt: 01.12.12 18:56
Paikkakunta: Espoo
Viesti: Kotisivu

Re: Faistoksen kiekko

Klaus Lindgren kirjoitti:Verkossa on toki aiheesta enemmänkin, monen tasoisia tekstejä.
Osuvimmin Heikki Boxbergin kirjoitukseen ehkä liittyy seuraava teksto:

"Leon Pomerance osoitti vuonna 1976 että kiekko on luonnollisesti tähtiteteellinen dokumentti. Claire Watson totesi siihen 1993 että muuten hyvä, mutta sokea Reettakin näkee että se on taivaankartta, josta tunnistaa kaikki tähtikuviot. Juri Mosenkis meni vuonna 2010 askelta pidemmälle ja piti kiekkoa tähtikompassina. Ole Hagen todisti vuonna 1988 pythagoralaisella menetelmällä, että kiekko on kalenteri, mutta Alan Butler 1999 ja Rosario Vieni 2005 julkistivat varmuuden vuoksi omat kalenterimallinsa, koska Hagen oli aivan hakoteillä. Friedrich Will ilmoitti maailmalle vuonna 2000, että kyseessä on harvinaislaatuinen todistuskappale atlantislaisten perinteestä. "

http://teknokekko.vuodatus.net/lue/2012 ... sen-kiekko

Huuhaaselityksiä on siis paljon. Voin nyt paljastaa, että todellisuudessa minä askartelin kiekon tänään aamupäivällä ja lähetin sen aikakoneelle vuoden 1908 Kreetalle. Sanokaapa, voiko kukaan todistaa tätä selväjärkistä selitystä vääräksi?

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 11:34

Re: Faistoksen kiekko

yucca kirjoitti:
Klaus Lindgren kirjoitti:---Claire Watson totesi siihen 1993 että muuten hyvä, mutta sokea Reettakin näkee että se on taivaankartta, josta tunnistaa kaikki tähtikuviot. ---
Onkohan Claire Watson osannut puhua Sokea-Reetasta, varsinkaan kun kyseinen legenda ei vielä vuonna 1993 ollut kovin kuuluisa? Hänethän toi yleiseen tietoisuuteen vasta vuosia myöhemmin Paavo Lipponen.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”