Sivu 1/1

Teatterijohtaja ja ohjaaja Juri Ljubimov 1917-2014

Lähetetty: 05.10.14 16:14
Kirjoittaja Martti Tapio Pelho
Moskovan Taganka-teatterin pitkäaikainen johtaja, kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu teatterimies, Juri Ljubimov, 97 v., kuoli 5.10. Moskovassa.

Juri Ljubimov perusti vuonna 1964 Moskovan Taganka-aukiolle teatterin, joka tunnetaan nyt erittäin hyvin kaikkissa maanosissa omaperäisistä ja kyseenalaistavista sovituksistaan ja rohkeista kannanotoistaan.

Vuonna 1971 Ljubimov yritti saada teatterinsa ohjelmistoon omaa ohjaustaan Mihail Bulgakovin pääteoksesta "Master i Margarita" (Ulla-Maija Heinon suomennoksensa "Saatana saapuu Moskovaan", WSOY 1986, 2005) muttei saanut sensuriviranomaisilta esityslupaa.

Ljubimov kääntyi asiassa NKP:n pääsihteeri Leonid Breznevin puoleen ja sai lopulta luvan Bulgakovin kirjan näyttämösovitukselleen.

Saatana saapuu Moskovaan on ollut Taganka-teatterin ohjelmistossa vuodesta 1973 ja sitä lienee esitetty siellä jo kolme tuhatta kertaa. Suomessa Bulgakovin pääteos on ollut mm. Svenska teatterin ja KOM-teatterin ohjelmistoissa.

Neuvostoliiton valtion turvallisuuskomitea KGB riistätti vuonna 1983 Neuvostoliiton korkeimman neuvoston puhemiehistön nimissä teatterijohtaja Juri Ljubimovilta Neuvostoliiton kansalaisuuden ja kunniamerkit kun Ljubimov oli vierailevana ohjaajana Lontoossa.

Itsenäisen ja vapaan Suomen viranomaiset eivät myöntäneet Ljubimoville vuonna 1986 tämän hakemaa työlupaa ja viisumia tullakseen töihin vierailevaksi ohjaajaksi Helsingiin. Vierailu toteutui vasta vuonna 1992.

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
ANDALUSIA