Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Suomi on venäläinen -sarja alkaa

15.01.15 15:51


Ylen sivuilla kerrotaan sunnuntaina alkavasta Suomi on venäläinen sarjasta:
Miten itäinen naapuri on vaikuttanut Suomeen? Suomalaisilla on ristiriitainen suhtautuminen Venäjään: sotainen historia ja tunne idän uhkasta vaikuttavat suhtautumiseemme Venäjään. Toisaalta idästä on tullut vahvoja vaikutteita suomalaiseen kulttuuriin aina saunasta melankoliseen musiikkiin.

Suomi on venäläinen -sarjassa pureudutaan Suomen ja Venäjän välisiin historiallisiin ja kulttuurisiin siteisiin. Kymmenosaisen ohjelman juontaa tietokirjailija-kolumnisti Juhani Seppänen, joka tekee matkaa "venäläiseen Suomeen" punaisella Ladallaan.

Tiesitkö, että lähes kaikissa historiamme sodissa aloittajana ei ole ollut Venäjä? Tai että ilman Venäjään liittämistä Suomesta ei todennäköisesti olisi tullut itsenäistä? Onko suomalainen sauna itse asiassa venäläinen? Onko tämän päivän Suomessa ryssävihaa?
Sarjassa tutkitaan myös sitä, minne yhteiset juuret ulottuvat ja kuinka ne nykyään Suomessa nousevat esiin.

Asiantuntijoina ovat muun muassa historioitsijat Markku Kuisma ja Timo Vihavainen, näyttelijä Ville Haapasalo sekä lukuisat muut Suomen ja Venäjän suhteita tuntevat henkilöt.

TV1 sunnuntaisin 18.1. - 22.3.2015 klo 18.15 - 18.45, uusinta maanantaisin klo 23.45 ja keskiviikkoisin klo 16.20. Yle Areenassa 30 päivää
Idea sarjan tilaamiseen syntyi Ari Ylä-Anttilan mukaan pari vuotta sitten Ylessä esitetyn Suomi on ruotsalainen sarjan aikana. Sarjahan herätti kovan keskustelun myös täällä Agricolan foorumilla

Aika monille suomalaisille tuntui olevan vaikeaa hyväksyä sitä, että niin monet tavat, tottumukset, arvot ja yhteiskuntamme perustekijät eivät olleetkaan ”puhtaasti suomalaisia” vaan syntyneet historian saatossa, kulttuurisen kehityksen ja vaikutteiden myötä.

Nyt tarkastelussa ovat suomalaiseen kulttuuriin Venäjältä tulleet vaikutteet.

Suomi on venäläinen sarjan tilaaja Ylestä Ari Ylä-Anttila kertoo sarjan tilaamiseen liittyvistä motiiveista. Hän palauttaa mieliin kiivaan keskustelun parin vuoden takaa:
Keskustelun kiihkeys selittynee ainakin osaksi sillä, että asiaan sotkettiin kommenteissa ruotsin kieli ja sen asema Suomessa nykypäivinä. Tätähän me emme tarkoittaneet, että ruotsalaisen perimän tunteminen ja myöntäminen suoraan vaikuttaisi tai sen pitäisi vaikuttaa ruotsin kielen asemaan tässä ja nyt. Mutta juurensa kansakunnan on hyvä tuntea ja myöntää, tulevatpa ne mistä hyvänsä.

Jo silloin ajattelimme, että pitäisi myös katsoa, mikä on toisen ilmansuunnan idän ja Venäjän vaikutus perimäämme. Olemmehan me kahden kulttuurin, idän ja lännen, rajamaa ja olemme olleet osa kumpaakin valtakuntaa, Ruotsia ja Venäjää. Keskustelun runsaus sarjasta Suomi on ruotsalainen ja sen saama suuri myönteinen palaute innosti meitä jatkotilaukseen. Kritiikkiäkin tuli, ei vain kehuja, mutta sehän on hyvän sarjan merkki.

Kun teimme tilauspäätöksen, emme voineet nähdä tulevaa. Emme Ukrainan kriisiä, Krimin valloitusta emmekä muutosta Venäjän ulkopolitiikassa.

Mutta yhtä vähän kuin edellinen sarja, tämäkään ei ole tarkoitettu millään tavalla tämän päivän poliittiseen keskusteluun.

Emme pyri osoittamaan saati todistamaan, että olisimme mitään muuta kuin suomalaisia. Olemme itsenäinen kansakunta, joka on ylpeä saavutuksistaan eikä ole kenellekään velkaa (paitsi rahaa kansainvälisille rahalaitoksille, mutta niin ovat kaikki maailman maat), mutta joka tunnistaa ja tunnustaa juurensa. Ja käyttää hyväkseen laajaa kulttuurista rikkauttaan.
* Suomi on venäläinen sarjan sivusto Ylessä

* Ari Ylä-Anttila: Suomi on venäläinen – miksi tällainen sarja?

yucca
Viestit: 129
Liittynyt: 01.12.12 19:56
Paikkakunta: Espoo
Viesti: Kotisivu

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

16.01.15 01:36

Nimen perusteella ohjelmasarjaa olisi voinut harkita katsoa, mutta kuvaus jo kertoo, että ei kannata. Raavitaan sieltä täältä sellaista, minkä oletetaan kiinnostavan yleisöä, ja esitetään vanhastaan tunnettuja asioita tai usein toistettuja hypoteeseja suurina uutuuksina. Ja sitten vatvotaan yhteiskunnallisia tai ”kokemuksellisia” asioita. Punaisen Ladan sotkeminen asiaan kuulostaa takeelta siitä, että hömppää tulee.

Toki nimikin on eräänlaisessa kiinnostavassa provokatiivisuudessaankin aika huono. Olennaistahan ei ole se, mikä Suomessa on venäläistä, vaan se, miten venäläisten, venäläisyyden ja Venäjän (tai Novgorodin tai Neuvostoliiton) vastustaminen on eri aikoina vaikuttanut.

Voi kun joskus tehtäisiin ohjelma tai kirja tämäntapaisesta aiheesta edes jotenkin tieteellisellä otteella.

Mutta jos nyt jotain positiivista yrittää löytää kuvauksesta, niin ehkä ohjelma edes jotenkin valottaa historiaa ”idästä katsottuna”. Tähän viittaa virke ”Tiesitkö, että lähes kaikissa historiamme sodissa aloittajana ei ole ollut Venäjä?” Pelkäänpä pahoin, että tässäkin jäädään huitaisuihin ja sekavuuteen ja nostetaan epäolennaisuuksia tärkeään asemaan.

Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

16.01.15 08:45

yucca kirjoitti:Nimen perusteella ohjelmasarjaa olisi voinut harkita katsoa, mutta kuvaus jo kertoo, että ei kannata.
Vaikuttaa lupaavalta. Myös Suomi on ruotsalainen ohjelmasarjaa kritisoitiin jo ennenkuin yhtäkään jaksoa oltiin ehditty lähettää. Tämä jos mikä osoittaa, että ohjelmantekijät ovat onnistuneet ja tv-sarja tulee tarpeeseen.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 12:34

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

16.01.15 14:16

Vastustusta aiheuttavat lähinnä nuo kärjistävät nimikkeet. Nimenomaan siten on ennakkokuohuntakin ymmärrettävissä.

Kärjistämistä voi tehdä tyhjäksi muistuttamalla, että kaikista maista ja kansoista voidaan - pienemmällä tai suuremmalla syyllä - käyttää vastaavantapaisia määritteitä, siis myös Ruotsista ja Venäjästä.

P.S. Itse en tätäkään sarjaa seuraa, sillä ohjelman nimikin antaa ymmärtää, että ulkoisia vaikutteita halutaan löytää ja korostaa vaikka väkisin. Jos ohjelmissa ei esitetä tuota edellä esittämääni näkökohtaa vieraiden vaikutteiden yleismaailmallisuudesta, sekin on omiaa viemään ajatuksia väärille teille ja samalla herättämään ikäviä tunteita. Näiltä välttyy, kun ei katso. Eikä tällaisilla populaaritieteellisyyksillä ole muutenkaan syvempää merkitystä.

nelimjaa
Viestit: 75
Liittynyt: 31.08.12 10:31

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

16.01.15 17:57

Joo, pää pussiin vaan!
Siellä sitä on syvempää merkitystä.

Onko kaiken aina oltava niin vakavaa? Tieteen popularisointi, vaikka tässä tulevassa sarjassa ei ihan siitä lienekään kysymys, on erittäin arvokas ja hieno juttu. Viittaan nyt vain Esko Valtaojaan, Kari Enqvistiin ja vaikka Markus Hotakaiseen omalla alallaan.

Eikö historian maailmaan mahtuisi jotain vastaavaa?

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 12:34

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

16.01.15 21:08

nelimjaa kirjoitti:---
Onko kaiken aina oltava niin vakavaa? Tieteen popularisointi, vaikka tässä tulevassa sarjassa ei ihan siitä lienekään kysymys, on erittäin arvokas ja hieno juttu. Viittaan nyt vain Esko Valtaojaan, Kari Enqvistiin ja vaikka Markus Hotakaiseen omalla alallaan.
---
Populaaritiedehän on häiiritsevän yksinkertaistettua, ja siihen vaikuttavat liikaa kaupallisuus ja lukijoiden miellyttäminen.
Erityisen tarkasti pysyn erilläni tyypillisistä brittiläisistä ja amerikkalaisista TV-dokumenteista, joissa tärkeintä on kuvallinen ja äänellinen näyttävyys ja vauhti.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

18.01.15 02:58

Viimeksihän "Suomi on ruotsalainen" ilahdutti meitä muun muassa haastatteluilla, joissa todistettiin väkevästi että suomalaiset naiset kadehtivat ruotsalaisia naisia näiden ulkonäöstä, ja että länsinaapurissa omakotitalojen pihat ovat niin snygg, kun taas Suomessa puutarhat ovat täynnä ruosteisia autonromuja.

Ylipäätään sarja oli typerä ja pelasi yleisön provosoinnilla.

No, tämä uusi sarja lupaa niin ikään hyvää. Sarjan kotisivuilla voi esimerkiksi osallistua hauskaan "testaa, kuinka venäläinen olet" -kisaan. Venäläisyyspisteitä saa, kun vastaa myöntävästi kysymyksiin viinan juomisesta ja julkisella paikalla virtsaamisesta.

Sanokaa minulle, että nämä sarjat eivät viljele ääliömäisiä stereotypioita, niin minulla on teille silta Pietarissa myytävänä.

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

18.01.15 16:34

Syyskuussa 2014 sain kirjastosta ykkösvarauksena luettavakseni Marjo Vilkon kirjan Suomi on ruotsalainen, joka "pohjautuu samannimiseen tv-sarjaan". Kirja osoittautui odotuksenmukaisesti olevan todellinen ruotsalaisuuden korkea veisu, jonka mukaan likimain kaikki ajateltavissa oleva maallinen hyvä meillä on ruotsalaista lähtöä, ja kaikki tämä luonnollisesti laajoin perusteluin kuvattuna.

Nähtäväksi jää, saammeko aikanaan, kun tänään alkava sarja on katsottu, luettavaksemme vastaavanlaisen kirjan - tietenkin muutettavat muuttaen ja käännettävät kääntäen.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

18.01.15 17:26

Minulla on aika vahva ennakkoluulo sen suhteen, että tässä sarjassa ei tosiaankaan pahemmin sivuta esimerkiksi sellaisia venäläisiä tuontituotteita kuten Arvid Järnefeltin tolstoilainen pasifismi, Tšaikovskin vivahteet Sibeliuksen viulukonsertoissa, Mir iskusstvan taiteilijayhteydet tai "Sodan ja rauhan" teemojen uusintuminen Väinö Linnan romaaneissa.

Suolakurkkujen syömisestä ja juopottelusta tulee sen sijaan sitäkin enemmän tekstiä. Jossain kohtaa mainitaan varmaankin Mannerheim.

Saa nähdä, keitä Venäjään, venäläisyyteen tai autonomian aikaan perehtyneitä historiantutkijoita sarjassa on haastateltu. Villi arvaus: ei ensimmäistäkään.

nelimjaa
Viestit: 75
Liittynyt: 31.08.12 10:31

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

18.01.15 23:24

Sota ja rauha, Tolstoi ja Tsaikovski. No totta ihmeessä ne ovat koko sivistyneeseen maailmaan vaikuttaneet. Tulevatpa sitten sarjassa esille taikka eivät. Eihän nyt ole tulossa sarja Kuinka venäläinen on Britannia?Tämänkaltaiset yksityiskohdat eivät ole olennaisia.

Tieteen, historiankin popularisoinnilla ON oikeasti merkitystä. Sen avulla voidaan herättää aitoa kiinnostusta asiaan ja saattaa ihmisiä sen äärelle, tutkimaan ja lukemaan.

En saata uskoa, että Valtaojan ja kumppanien työ oman tieteenalansa piirissä olisi voinut herättää kovin negatiivisia tuntemuksia. Voihan se olla, että kosmologiassa ja avaruustähtitieteessä ei niin paljon olekaan "virallista totuutta", toisin kuin täällä. Voidaanhan viihdettä tehdä, vilpittömässä mielessä.
ottakaa nyt hyvät herrat vähän rennommin...

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

18.01.15 23:49

Sarjan mukaan sota-aikana havaittiin sotavankien avulla, että venäläiset ovat ihmisiä.

Eikähän tässä pantu mutkat suoriksi? Se, että omasta Ivanista tykättiiin, tuskin tarkoittaa, että mielipidettä venäläisistä (monikossa) olisi muutettu. Näkyyhän tämä sotavankien kohtelussakin. Ja tuskinpa missään maassa mielipide vihollisesta on muuta kuin vihamielinen.

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

19.01.15 01:33

Jussi Jalonen kirjoitti: Saa nähdä, keitä Venäjään, venäläisyyteen tai autonomian aikaan perehtyneitä historiantutkijoita sarjassa on haastateltu. Villi arvaus: ei ensimmäistäkään.
Ei tuo tainnut ihan kohdalleen mennä, kun Vihavaista ja Klingeä kai jossain määrin aiheeseen perehtyneinä voisi pitääkin, miksei Kangaspuroakin. Ja tietysti mukana on kaikkien alojen erityisasiantuntija Keskisarja. Eri asia sitten on että miten niitä tutkijoita käytetään tällaisessa viihdeohjelmassa.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 12:34

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

19.01.15 08:32

nelimjaa kirjoitti:Sota ja rauha, Tolstoi ja Tsaikovski. No totta ihmeessä ne ovat koko sivistyneeseen maailmaan vaikuttaneet. Tulevatpa sitten sarjassa esille taikka eivät. Eihän nyt ole tulossa sarja Kuinka venäläinen on Britannia?Tämänkaltaiset yksityiskohdat eivät ole olennaisia.

Tieteen, historiankin popularisoinnilla ON oikeasti merkitystä. Sen avulla voidaan herättää aitoa kiinnostusta asiaan ja saattaa ihmisiä sen äärelle, tutkimaan ja lukemaan.

En saata uskoa, että Valtaojan ja kumppanien työ oman tieteenalansa piirissä olisi voinut herättää kovin negatiivisia tuntemuksia. Voihan se olla, että kosmologiassa ja avaruustähtitieteessä ei niin paljon olekaan "virallista totuutta", toisin kuin täällä. Voidaanhan viihdettä tehdä, vilpittömässä mielessä.
ottakaa nyt hyvät herrat vähän rennommin...
Asioiden yksinkertaistaminen merkitsee informaation häviämistä. Itse arvostan enemmän asioiden havainnollistamista graafisesti (kartoin, kaavioin ja tilastokuvioin yms.), vaikka sekään ei ole aina riittävä menetelmä. Mutta monesti siten saadaan monimutkaiset asiat esitetyksi aidossa monimutkaisuudessaan.

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

19.01.15 09:57

historioija kirjoitti:
nelimjaa kirjoitti:Sota ja rauha, Tolstoi ja Tsaikovski. No totta ihmeessä ne ovat koko sivistyneeseen maailmaan vaikuttaneet. Tulevatpa sitten sarjassa esille taikka eivät. Eihän nyt ole tulossa sarja Kuinka venäläinen on Britannia?Tämänkaltaiset yksityiskohdat eivät ole olennaisia.

Tieteen, historiankin popularisoinnilla ON oikeasti merkitystä. Sen avulla voidaan herättää aitoa kiinnostusta asiaan ja saattaa ihmisiä sen äärelle, tutkimaan ja lukemaan.

En saata uskoa, että Valtaojan ja kumppanien työ oman tieteenalansa piirissä olisi voinut herättää kovin negatiivisia tuntemuksia. Voihan se olla, että kosmologiassa ja avaruustähtitieteessä ei niin paljon olekaan "virallista totuutta", toisin kuin täällä. Voidaanhan viihdettä tehdä, vilpittömässä mielessä.
ottakaa nyt hyvät herrat vähän rennommin...
Asioiden yksinkertaistaminen merkitsee informaation häviämistä. Itse arvostan enemmän asioiden havainnollistamista graafisesti (kartoin, kaavioin ja tilastokuvioin yms.), vaikka sekään ei ole aina riittävä menetelmä. Mutta monesti siten saadaan monimutkaiset asiat esitetyksi aidossa monimutkaisuudessaan.
Epäilemättä sienestyksen levinneisyyden voi esittää kartalla, mutta kerropa, miten Järnefeltien kirjailijakoulu esitetään graafisesti ja ennen kaikkea miten se lisäisi ymmärrystämme asiasta (kaksi esimerkkiä venäläisvaikutteista).

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Suomi on venäläinen -sarja alkaa

19.01.15 12:24

Emma-Liisa kirjoitti:kerropa, miten Järnefeltien kirjailijakoulu esitetään graafisesti
Graafeista viis, mutta asiat voisi pyrkiä esittämään tasapuolisuutta tavoitellen, varsinkin kun kyse on laajan yleisön tietoisuutta muokkaavasta populaariesityksestä.

Kun ohjelman nimi on Suomi on venäläinen, oletin sen perusteella ilman muuta, että käsittelytapa noudattaisi samaa linjaa kuin toissavuotisessa Suomi on ruotsalainen -sarjassa. Siinähän keskityttiin kaikessa olennaisessa siihen, millaisia vaikutteita maamme on saanut lännestä yhteiskunnallisten instituutioiden, kulttuurin muotojen, tapojen yms. tasolla. Nyt nähdyssä ensijaksossa näkökulma olikin käännetty vastakkaiseksi: epäluulojen ja vihanpidon juurien kaiveluun, konfrontaatioon. Ainoaa venäläistä "kulttuuri-innovaatiota" sai jaksossa edustaa töin tuskin koossa pysynyt punainen Lada, jolla juontaja Juhani Seppänen iloisesti pöristeli ympäri Senaatintoria. Katselin myöhemmin illalla Svenska Ylen Arenanista poistumassa olevan dokumentin Kronohagen. Kyseessä oli käsittelyltään hyvin sovinnainen kertauskurssi, mutta esim. nuori,vielä "formatiivisessa" vaiheessa ihminen sai varmasti ohjelmasta rautaisannoksen tietoutta siitä, miten laajamittaisella tavalla venäläisyys näkyy 1812 pääkaupungiksi korotetun Helsingin historiallisessa ydinkeskustassa.

Tietenkin voidaan sanoa, että edustavathan negatiivisetkin asiat aina kansalliseen vihaan asti vissinlaisia "kulttuuri-ilmiöitä", joiden juuria on pyrittävä selvittämään. Miksei niinkin, jos kohta Ruotsi-sarjasta kaikki tällaiset viitteet oli muistikuvieni mukaan hyvin tarkkaan siivottu pois. Mutta, toistan taas, juuri sellaisten asioiden käsittelyssä pitäisi mielestäni olla erityisen tarkka ja tasapuolinen, kun on kyse laajojen piirien mielikuvia muokkavasta sarjasta. Nyt kaiveltiin ns. ryssävihan juuria siten, että "kaikkien alojen asiantuntija" Keskisarjalle jätettiin jaksossa painavimmalta tuntuva puheenvuoro: hänen mukaansa (ja aivan toisin kuin esim. asiaa aikanaan tutkineet Klinge ja Karemaa) venäläisvihan alkulähteet ovat isonvihan ajan hirmuteoissa. Kustaa H. J. Vilkunan (joka itsekin vilahti ohjelmassa) Viha-teoksesta (2005) Keskisarja oli noukkinut sen kaikkein hätkähdyttävimmän tapauksen, noin 800 hailuotolaisen väitetyn murhaamisen kirveellä. Lyhyiksi leikatuissa haastatteluvälähdyksissä ei tietenkään ole mahdollisuutta "toisaalta ja toisaalta"-puntarointeihin. Silti voidaan kysyä, jättikö tällaisen kirveslinjan valinta nyt meidän suureen yleisöön kuuluvien tietoisuuden tasapuolisuuteen tähtäävän kuvan isostavihasta sekä sen taustatekijöistä. Selittämättä jäi esim. se, miksi mm. lounaisessa Suomessa ei miehitysperiodin aikana hirmutöitä tapahtunut. Ja olisiko ollut syytä ilmiön kohdalla lyhyesti viitata myös siihen, mistä olen kuullut mm. isonvihan ajan tuntijan Christer Kuvajan esitelmöivän ja lukenut prof. Petri Karosen kirjoittavan seuraavaan tapaan (lainaus Karoselta):
Kuitenkin isonvihan syntysanat lausui kuningas Kaarle XII, joka antoi aikanaan Inkerinmaan talonpojille periaatteessa vapaat kädet ryöstää ja tuhota venäläisasutusta. Myöhemmin tapaa käytettiin runsaasti Ruotsin valtakunnan itäisissä osissa. Samoin sodan alkuvaiheessa ruotsalaisten säälimätön vastustajien kohtelu edesauttoi katkeruuden kertymisessä.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”