Emma-Liisa kirjoitti: ↑16.12.17 12:06
Kannattaa muistaa, että vaikka NL kielsi M-R-sopimuksen salaisen lisäpöytäkirjan olemassaolon, länsimaiset historioitsijat olivat varmoja siitä, koska siihen oli viitattiin muissa saksalaisissa asiakirjoissa.
Mahdollinen hyökkäyssuunnitelma olisi tuskin ollut vain Stalinin kassakaapissa vaan siitä olisi jäänyt jälkiä. Toisaalta taas sen olemassaolo ei todista, että sitä oli päätetty soveltaa ja juuri kesällä 1941.
Eivätköhän Molotov-Ribbentrop-sopimuksen sisältö ja Saksan ja NL:n kaupallisetkin sopimukset olleet Suomessa ja lännessä koko lailla tiedossa Stalinin miettiessä hyökkäystä Eurooppaan Englannin ja Ranskan julistettua sodan ainoastaan Saksalle ja Britannian alkaessa saada LendLease-apua 1940 Saksan Ranskan valloituksen jälkeen.
Paraatimarssi joulukuussa 1939 Helsinkiin oli jäänyt suunnitelmaksi, mutta syyskuussa 1940 puna-armeijan hyökkäyssuunnitelma uusittiin.
Ja suunnitelmaa täsmennettiin marraskuussa 1940 Molotovin vieraillessa Berliinissä neuvottelemassa Hitlerin kanssa "Suomen kysymyksestä".
Salpa-linjan murtaminen ja hyökkäys idästä, kaksi divisioonaa Hangon tukikohdasta ja venäläisten kauttakulkujoukkojen hyökkäys Riihimäen suunnasta Helsinkiin. Ahvenanmaalle hyökkäys olisi ollut punalaivaston tehtävänä.
Ilmahyökkäys 25.6.1941 Suomen asutuskeskuksiin on ollut toteutunut osa hyökkäyssuunnitelmaa Suomeen,
http://salpalinjansalat.blogspot.fi/201 ... linin.html ei puolustussotaa. Molotovinkin välirauhan aikana kritisoima Salpa-linjan rakentaminen on ollut osoituksena Suomen puolustustahdosta ja NL:n hyökkäysaikeista ja samaa on osoittanut Ahvenanmaan linnoitelmien täydellinen purku maanteineenkin NL:n vaatimuksesta ja valvonnassa.
Saksa oli valloittanut Ranskan ja Britannian siirtoarmeija paennut saarelleen ja vaikka Stalininkin mielessä W. Churchillin ja F.D.Rooseveltin lailla arvattavastikin oli ensimmäisen maailmansodan asetelma keskusvallat vastaan ympärysvallat, olisiko Stalin tuona ajankohtana suunnitellut "ainoana ympärysvaltana" hyökkäystä Saksan sotakoneiston osoitettua juuri voimansa Ranskan sotaretkellä ja Balkanilla?
Ja länsirintaman, toisen rintaman, synty oli kaukana tulevaisuudessa 1940 ajateltuna ja toteutui sitten vasta vuonna 1944 ja puna-armeijan aloittaessa Normandian maihinnousun kanssa samaan aikaan suurhyökkäyksen Suomeen ja suurhyökkäyksen ajankohta on kenties ollut odottamaton länsiliittoutuneille? Suomeen hyökkäys 1944 ei ollut "kevennyshyökkäys" Normandian maihinnousun auttamiseksi.
Ranskan antautumisen jälkeen Stalin oli miehittänyt Baltian maat ja eteni Romanian Bessarabian suunnalla ja Suomeen hyökkäyksestä puna-armeija kävi karttaharjoituksen maaliskuussa 1941 ja tuskinpa se oli osana hyökkäyssuunnitelmaa Eurooppaan, Grozaa ( = ukkonen ). Eiköhän Stalinin suunnitelmissa ollut odottaa keskusvallat vs ympärysvallat asetelman syntyä ( Britannia & USA ) ja ottaa sitä ennen mitä pystyi?
Epävarmaksi Stalin on asetelman tuntenut ja Barbarossan alun kirjoitetaan useissakin yhteyksissä olleen Stalinille yllätyksen ja ensimmäisen radiopuheenkin piti Molotov, joka mm. sanoi NL:n aina täyttäneen tunnollisesti MR-sopimuksen ja silti Saksa nyt hyökkää rikkoen sopimuksen.
Talvisodan on joskus sanottu nopeuttaneen Hitlerin Barbarossaa, mutta onhan epäilyjä puna-armeijan suorituskyvystä ollut Stalinillakin
( mm. Puna-armeija Stalinin tentissä ), ja Venäjällä sanotaan Stalinin voittaneen MR-sopimuksella aikaa, mutta puna-armeijan suorituskyky näyttäisi Barbarossan alkuvaiheessa olleen Talvisodan ajan tasolla. Vasta Moskovan torjuntavoitto saksalaisista 1941 / 1942 vaihteessa on ollut käännekohtana LendLease-aputoimitustenkin käynnistyttyä. Ensimmäiset toimitukset NL maksoi kullalla ennen varsinaista LendLease-sopimusta.
Stalinilla on oletettavastikin ollut hyökkäyssuunnitelma Eurooppaan, sellainen joka sitten toteutui 1945 ja sen jälkeenkin Itä-blokin maiden
muodostuksella. Toteutunut hyökkäys länteen on toteutunut vasta 1945 ja alkuajankohtana voisi olla puna-armeijan torjuntavoitto Moskovan taisteluissa 1941/1942 vaihteessa? Puna-armeijan hyökkäysreitti Eurooppaan on ollut Napoleonin Grande armeén peräytymisreitti ja Barbarossan hyökkäyssuunnat ja Suomen sivusuunnalla olisi ollut kyse Suomen valloittamisesta aluksi 8.1939 - 6.1941 Neuvostoliitto - Saksa sopimusten mukaisesti, eikä usein toistetusta Leningradin turvallisuudesta.
Veikko Palvo