jukkis
Viestit: 168
Liittynyt: 05.11.13 13:48

Tuntematon asutushistoriamme

Päivää vaan!

Tässä kun joulunpyhät rassaa pitkäveteisyydellään niin väsäsin tossa pariminuuttisen videon joka selventää minkä perässä oon juossu viime vuodet pitkin pöpelikköjä. Olen meinaan ettiny sitä kuulua alkusuomalaista.

Wirallisesti kai asutushistoriamme alkaa jostain vuodesta 8400 eaa eli Ancylusjärven ajoilta kun maankohoaminen oli jo hyvässä vauhdissa. Väärin! Itse olen sitä mieltä - ja aika vahvasti - että asutushistoria alkaa jo tuhat vuotta aiemmin Yoldiameren ajalta ja puhun tästä tieteelle tyystin tuntemattomasta kansasta nimellä `ylimmän rantaviivan kansa´. Termihän tarkoittaa että kun he tulivat maamme oli vielä murrosmaista saaristoa ja taisivat olla puhdasverisiä valaanpyytäjiä joita silloin vielä polski tässä meikänkin asuinpaikan kohdalla.

Vitsi on myös siinä että tämä tuntemattomaksi jäänyt alkukulttuuri jätti jälkeensä tuhansittain kivipatsaita joita vain ei kukaan koskaan ole niitä sellaisiksi mieltänyt. Eikö kuulostakin oudolta mut itte aattelen sen niin et nuoren kansakunnan tietämys omista juuristaan on vielä sillä tasolla kun on.

Anyway, tässä videolinkki ja valitettavasti ei mitään hajua voiko sen upottaa tähän suoraan mut toivotaan et ees klikkaus auttaisi ellei sit joku ystävällinen sielu viittis linkkiä korjata tohon alle. Ainoa toive että musa kybälle, se on hyvää, sillä ilman musiikkiahan ei tuu mistään mitään.

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... 4iniRmdjM4

Ihmetelkää nyt tätä kun kinkkuja sulattelette. Äkkiä ne joulut menee. Toivottavasti video saa yhden jos toisen aprikoimaan asiaa.

Klaus Lindgren
Viestit: 1178
Liittynyt: 30.11.05 12:31

Re: Tuntematon asutushistoriamme

Soppihan sitä arvailla kaikenlaista. Eri asia sitten, mitä pitää totena ja millä perustein. Viisainta on myöntää tietojensa rajallisuus tai olemattomuus aina, kun siihen on aihetta.

jukkis
Viestit: 168
Liittynyt: 05.11.13 13:48

Re: Tuntematon asutushistoriamme

Juuh... mä voin tietenkin kertoilla asiasta vaan omakohtaisesti. Onhan se ollu ihan hauskaa. Sitä aattelee tollasta arkeologia joka löytää ruukunsirpaleen ja tajuaa löytäneensä maakerrostumasta ihan omanlaisensa kulttuurivyöhykkeen - tai aikakauden. Ja joku toinen löytää sit sademetsästä kadonneen kaupungin tms. Sen takia itteltä tuntuu kivalta löytää kokonainen kadonnut aikakausi tuhansine kivipatsaineen, vaikken tietenkään voi niistä ketään sellaista vakuuttaa joka on oman negatiivisuutensa sokaisema.

Yhtä kaikki, itteäni aikanaan ihmetytti nää että jalkakivet luokiteltiin geologisiksi ilmiöiksi ts. jääkauden tekemiksi. Kävin niitä tsekkaan keskisuomen puolella ja merkillepantavaa että kaikki ne oli aina kolmijalkaisia ja etumainen kivi ilman poikkeusta punainen kun taas takajalat harmaata kiveä. Kerta toisensa jälkeen. Ei koskaan neljää kiveä, kahta kiveä, kuutta kiveä, vaan kolme ja etumainen aina erivärinen. Vähemmästäkin sitä honaa että ne on ihmisen tekemiä.

Toinen havainto sit oli et ne sijaitsee kaikki tietyllä korkeuskäyrällä ts. ylimmän rantaviivan kohdalla. Jonkun muinaisen saaren korkeimmalla kohtaa josta on näkyny merelle, tai sit muinaisen niemennokassa. Jonkin verran myös lahdenperukoissa, paikoissa joihin on iät ajat rakennettu satamia ja kyliä ja jossa lahti muodostuu murtovedestä. Nykyisellään muuten katton suoraan korkeuskäyrästä mihin kannattaa suunnistaa ja hyvin harvoin tulee petyttyä. Eikä se oo vaan moukantuuria että ajaa pöpelikköön, kävelee ryteikössä tietylle mäelle ja siinä se seistä jököttää keskellä ei-mitään: kolmijalkainen kivi jolla etumainen kivi punainen.
Uus aluevaltaus on kyllä ollut seurata ancylusjärven ensivaihetta jolloin merenpinta laski äkillisesti 30m ja paljasti lisää saaria ja luotoja. mutta sen jälkeiseltä ajalta ei juurikaan mitään sit löydy ainakaan sisäsuomestta. Tästä voi päätellä että näitä kivipatsaita on pykätty vielä 9200 eaa. sisämaassa.

Nykyisin en enää juurikaan bongaile pelkkiä kivipatsaita vaan myös asuinpaikkoja ja erilaista tarve-esineistöä. Alkaa olla pian kunnioitettava kokoelma kiviveitsiä, kaapimia ja nyrkinkokoisia lintua esittäviä kiviä, ilmeisesti idästä kulkeutuneita piikiven eli limsiön siruja jolla on isketty tulta ja outoja maakiviä joita vasten on veistetty jotain niin että on jääny melkoiset urat. ja hyvä puoli ettei niitä tartte ees luovuttaa museovirastolle kun ovat "mielikuvitusta".

Onhan tää tietty paksumaa kun mummovainaan kaurapuuro. Itse asiassa taitaa olla yks merkittävin havainto mitä tulee maamme muinaishistoriaan (tai asiallisesti ottaenhan se sanoo että komsankulttuuri oli asuttanut fennosskandiaa laajemmalti kun on uskottu). mutta tuntien asenneilmapiirin tätä saa tutkiskella yksikseen vielä vuosien ajan - ja sehän sopii - kun ei tässä kaipaa vielä ketään muita osingoille mut aina väliin on kumminkin hyvä tehä tälläsiä videoita

nelimjaa
Viestit: 75
Liittynyt: 31.08.12 10:31

Re: Tuntematon asutushistoriamme

Agricolassa on ollut tosi pitkään tosi hiljaista...
Onneksi Jukkis on taas herännyt. Tavara on taattua laatua...
Siitä tulikin mieleeni, kukahan herättelisi Lemmin henkiin.

Porin Pekka
Viestit: 4
Liittynyt: 11.01.18 09:21

Re: Tuntematon asutushistoriamme

Vau, näyttää vakuuttavalta.

Ei ole koskaan käynyt minun järkeeni että jos täällä on ollut "maata näkyvissä" joskus jääkauden jälkeen, niin miksi ihmiset olisivat odottaneet muutaman tuhatta vuotta ja tulleet tänne vasta sitten. Olen ajatellut että jos siellä on ollut hylkeitä, niin on siellä ollut ihmisiäkin. Ruuan perässä on kuitenkin aina kuljettu.

Klaus Lindgren
Viestit: 1178
Liittynyt: 30.11.05 12:31

Re: Tuntematon asutushistoriamme

Epäilemättä joku on saattanut tänne tulla aika pian, kunhan on ensin ollut kuivaa maata ja riistaa. Mutta jotta voisi jotain sen enempää sanoa, pitäisi olla jotain jälkiä niistä ihmisistä. Ja jos jälkiä löytyy, pitää osoittaa ne ihmisen jäljiksi, mikä vaatii tietysti paljon metsissä rämpimistä, huolellista dokumentointia ja runsaasti pikkutarkkaa, ajoittain tylsääkin työtä. Kaikki pitää tietenkin lopuksi julkaista ja antaa evidenssi kaikkien muiden arvioitavaksi ja vastaväitteille alttiiksi. Eikä silloinkaan voida sanoa enempää kuin mitä ne jäljet osoittavat.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Tuntematon asutushistoriamme

Tässä olisi erinomainen tilaisuus saada tieteeseen pohjautuva käsitys Suomen varhaishistoriasta:


Suomen keskiajantutkimuksen seura Glossa ry järjestää Tieteiden yönä 18.1.2018 Tieteiden talolla klo 17-18 miniluentosarjan:

Mitä ja miten tiedämme Suomen viikinki- ja keskiajasta?

Oliko Suomessa kuninkaita ennen kuin alueesta tuli osa Ruotsin valtakuntaa? Miksi Suomen keskiajalta on säilynyt niin vähän lähteitä? Voivatko 1800-luvulla kerätyt kansanrunot kertoa mitään keskiajasta? Suomen viikinki- ja keskiaika kiinnostaa, ja harrastajat käyvät aiheesta paljon keskustelua. Ajantasaisen tutkimustiedon lisäksi liikkeellä on paljon vanhentuneita käsityksiä ja suorastaan väärinymmärryksiä siitä, mitä lähteitä Suomen varhaishistoriasta on säilynyt ja miten niitä voidaan tulkita. Glossa ry tarjoaa seuraavat kolme tiivistä, viimeisimpään tutkimukseen perustuvaa esitelmää aiheesta:

FT Sirpa Aalto (Oulun yliopisto): Mitä lähteet kertovat ”Suomen muinaisista kuninkaista”?

Miniluennon tiivistelmä: Populaareissa julkaisuissa ja internetin keskusteluryhmissä esiintyy väitteitä siitä, että Suomessa olisi ollut kuninkaita ennen Ruotsin vallan aikaa. Väitteissä viitataan usein islantilaisiin saagoihin lähteinä, mutta mitä saagat todellisuudessa kertovat: keitä olivat saagojen ”finnit" ja oliko heillä kuninkaita?

FT Jaakko Tahkokallio (Helsingin yliopisto/Kansalliskirjasto): Suomen keskiajan lähteet ja miten ne ovat meille säilyneet

Miniluennon tiivistelmä: Millaisia kirjallisia dokumentteja ja kertomuksia Suomessa keskiajalla laadittiin? Miten ja missä määrin ne ovat säilyneet meidän päiviimme, ja kuinka niukkoja keskiajan lähteet itse asiassa ovat? Esitelmä pyrkii asettamaan Suomen keskiajan kirjalliset lähteet määrällisesti ja laadullisesti kansainvälisiin mittasuhteisiin.

TM Karolina Kouvola (Helsingin yliopisto): Kansanrunot keskiajantutkimuksen lähteinä - uhka vai mahdollisuus?

Miniluennon tiivistelmä: Kansanrunouden säkeiden ajoituksesta on käyty kiivaitakin keskusteluja yli sadan vuoden ajan. Sisältävätkö kansanrunouden säkeet 1800-lukua varhaisempaa runokerrostumaa ja jos sisältävät, miten niitä voidaan käyttää tutkimuksessa keskiaikaisen kansanuskon ymmärtämiseen?

Esitelmien jälkeen on aikaa yleisön kysymyksille. Tilaisuus on kaikille avoin.

Lämpimästi tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Porin Pekka
Viestit: 4
Liittynyt: 11.01.18 09:21

Re: Tuntematon asutushistoriamme

Eikö Kalevalassakin maailma syntynyt sotkan munasta...

Wesa
Viestit: 102
Liittynyt: 20.11.13 19:34

Re: Tuntematon asutushistoriamme

jukkis kirjoitti:
25.12.17 20:51
Toinen havainto sit oli et ne sijaitsee kaikki tietyllä korkeuskäyrällä ts. ylimmän rantaviivan kohdalla.
Entäpä Tammisaaren Ramunderin kivi?

yucca
Viestit: 129
Liittynyt: 01.12.12 18:56
Paikkakunta: Espoo
Viesti: Kotisivu

Re: Tuntematon asutushistoriamme

jukkis kirjoitti:
25.12.17 18:12
Päivää vaan!

Tässä kun joulunpyhät rassaa pitkäveteisyydellään niin
Yleensä kannattaa mennä heti asiaan, jos on asiaa.
Vitsi on myös siinä että tämä tuntemattomaksi jäänyt alkukulttuuri jätti jälkeensä tuhansittain kivipatsaita joita vain ei kukaan koskaan ole niitä sellaisiksi mieltänyt.
Kaipa siinä vitsin tai jopa sketsin ainekseksi on, mutta taidat olla ihan tosissasi.

Video toki käynnistyi, mutta ihan aluksi olisit voinut esittää kuvan siitä, millaisia ”kivipatsaita” tarkoitat. Silloin olisi voinut heti nähdä. että kuvittelet jännittävää historiaa siirtolohkareille. En uskalla kuvitellakaan, mihin päädyt teorioissasi siitä, miten hiidenkirnut ovat syntyneet...

Yucca

Jaakko Hakkinen
Viestit: 687
Liittynyt: 18.09.06 17:09
Viesti: Kotisivu

Re: Tuntematon asutushistoriamme

Jukkiksen kuvitelmille oikea paikka on se Sinikivi, tieteellisemmillä foorumeilla ei paljon vastakaikua ole luvassa...

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”