Mar1a918
Viestit: 1
Liittynyt: 28.09.18 15:34

Radikalisoituminen 1918 sekä 2018

Onko radikalisoituminen erilaista nykypäivänä kuin vuonna 1918 ja mitä eroja koet olevan suhteessa radikalisoitumiseen ja ääri-ajatteluun sata vuotta sitten ja nyt? Entäpä mitä samankaltaisuuksia?

Mahelm
Viestit: 2
Liittynyt: 30.11.18 20:20

Re: Radikalisoituminen 1918 sekä 2018

Suomalaisilla oli ja on yhä erilainen käsitys, mitä tapahtui tasan sata vuotta sitten.

Visa Ollikainen
Viestit: 1
Liittynyt: 11.12.18 11:40

Re: Radikalisoituminen 1918 sekä 2018

Sanoisin, että radikalisoituminen siinä määrin mitä se oli vuonna 1918 on mahdotonta nykypäivänä. Sisällissodan aikoihin Suomi oli vasta itsenäisyytensä ensiaskelilla, mikä merkitsi sitä ettei valtion suvereenius suhteessa sen kansalaisiin ollut läheskään niin vahva, että se olisi voinut ehkäistä suojeluskuntien tai punakaartien radikalisoitumisen. Nykypäivänä, missä Suomen valtiolla on vahva legitimiteetti ja suvereenius, on radikalisoitumisen laajentumisella hyvin pienet edellytykset verrattuna sadanvuoden takaiseen aikaan. Toki vastakkaiset poliittiset suuntaukset tai näkemykset eivät ole kadonneet ja viimeaikoina etenkin maahanmuuton ja populismin nousun myötä keskenäinen vihamielisyys ja radikaalit ainekset ovat olleet jonkin verran pinnalla. Lisäksi radikalisoituminen on nykypäivänä ollut länsimaissa enemmänkin yksittäisten henkilöiden, kuten Isis-terrorijärjestön kannattajien ilmentymä. Mutta kuten voimme todeta päätöksestä kieltää uusnatsijärjestö PVL Suomessa, on radikalisoitumisen edellytykset laajemmassa mielessä tässä yhteiskunnassa hyvin pienet.

Eero Nummela
Viestit: 1
Liittynyt: 11.12.18 17:18

Re: Radikalisoituminen 1918 sekä 2018

Tässä yhteydessä pitäisi ensin määritellä radikalisoituminen ja ääriajattelu, mutta keskityn enemmän pohtimaan yleismaailmallisesti aihetta.
Suurin ero, joka nousee esiin tämän päivän ja sadan vuoden takaisen toiminnan seurauksena, on teknologian ja tietoliikenneyhteyksien kehitys. Yhteydenpito ja omien näkemyksien levittäminen on tänä päivänä todella paljon helpompaa ja nopeampaa kuin 100 vuotta sitten. Internet ei välitä valtionrajoista tai tiesuluista. Edellinenkin kirjoittaja viittaa yksittäisiin toimijoihin. Internetin välityksellä ajatukset eivät leviä enää "suusta suuhun" periaatteella, vaan voivat pulpahtaa pintaan missä päin maailmaa tahansa.
Tämä uusi tiedonvälityksen muoto on niin merkittävästi muuttannut ajatusten leviämistä, ettei sitä voi jättää huomioimatta aihetta pohdittaessa.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”