Marja Koivisto
Viestit: 1
Liittynyt: 06.11.20 17:22

Tuhkimo-taulu

Etsiessäni tietoa Tuhkimo-taulusta sain selville, että Suomen käsityön museon kokoelmissa on vain yksi Tuhkimo-aiheinen kanavatyö 1940-luvulta. Tuhkimo-taulu lienee noihin aikoihin ollut yleinen suomalaisten kotien seinillä. Tämän päivän kotien seinille tällainen taulu ei ilmeisesti enää löydä tietään, koska niitä löytyy myytävänä kymmeniä eri nettisivuilta muutamasta eurosta muutamaan kymmeneen euroon.

Kankaiden kirjonta on vanha tapa koristella kankaita ja vaatteita. Se juontaa aina muinaisiin idän kansoihin, egyptiläisiin, babylonialaisiin ja fryygialaisiin asti. Suosittu käsityömuoto siitä tuli 1500-luvulla. Suomeen kirjonta levisi Vaasa-kuninkaiden hovista.

Kotimme seinällä on tämä äitini kirjoma Tuhkimo-taulu. Muistini mukaan hän on kirjonut taulun vuoden 1937 aikana. Tämän taulun lähtöpiste on Ylistaro Etelä-Pohjanmaalla. Mentyään naimisiin asemapäällikön kanssa sijoituspaikaksi tuli Ihalan asema Lumivaaran kunnassa Laatokan rannalla. Talvisodan jaloista äitini miehineen joutui äkkikomennuksella lähtemään kohti länttä. Komennus tuli niin nopeasti, että mukaansa äitini ehti ottaa vähän vaatteita ja kirjomansa kanavakankaan. Välirauhan aikana he palasivat takaisin Ihalan asemalle. Lopullinen lähtö nykyisen rajan takaa ei ollut yhtä kiireinen. Tuhkimo taulun mukana tulivat myös kehykset.

Tuhkimo-taulu kehyksineen palasi Ylistaroon, josta se minun matkassani on tullut Espooseen. Kehyksissä näkyvät elämän jäljet. Mitäpä kehykset voisivat koloistaan ja iskuistaan kertoa, se jää arvoitukseksi. Tuhkimon vieressä on kymmenen vuotta vanhempi Elämänpuu-ryijy, jonka ensimmäinen koti on ollut myös Ylistarossa.

Marja Koivisto

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”