Veikko I Palvo
Viestit: 1444
Liittynyt: 04.03.13 22:09

POMPERIPOSSA ja KANSANKOTI 1976

Olof Palmeen henkilöitynyttä sosialismia ilmeni "Ruotsin tautina" 1970-luvulla ja 1980-luvulla. Kansankodin unelman esitti v. 1928 Per Albin Hansson. Nykyisin kansankoti tunnetaan pohjoismaisena sosiaalidemokraattisena hyvinvointivaltiomallina. Tage Erlanderkin ehti sitten olla yli 20 v yhtäjaksoisesti pääministerinä ja vuodesta 1953 hänen henkilökohtaisena sihteerinään oli Olof Palme, joka päästyään pääministeriksi v. 1969 yritti toteuttaa Kansankodin sosialismin rakentamisen `yhtenä rysäyksenä.´

"Ruotsi alkoi kokeilla sosialistisia ideologioita vasta sen jälkeen, kun se oli taloudellisesti eräs maailman menestyneimmistä. Ruotsi oli 1960-luvulla maailman neljänneksi rikkain talous ja julkiset menot olivat 20 % bkt:stä."
http://fraserinstitute.org/studies/mira ... ts-1-and-2

Ruotsissa lisättiin rajusti menoja, verotusta, sääntelyä ja Ruotsi jäi jälkeen muista teollisuusmaista ja 1970-luvun Olof Palmen sosialisointiaika oli ainoa aika, jolloin Ruotsin talous ja bkt on laskenut.
Työn ja yrittäjyyden kannustimet heikentyivät ja * hyvinvointiriippuvuus * kasvoi, riippuvuus etuisuuksista tulonsiirroin.
Yksityinen sektori lakkasi tuottamasta työpaikkoja julkisen sektorin kasvaessa ja reaalipalkat polkivat paikallaan ja Ruotsilla oli suuria budjettialijäämiä joka vuosi.

Ruotsissa opittiin käytännön kautta 1970-luvulla, ettei hyvinvointivaltio voi luottaa korkeatuloisten kotitalouksien verotuloihin, vaan oli otettava enemmän tuloveroa enemmistöltä, pieni- ja varsinkin keskituloisilta.

Olof Palme joutui välillä oppositioonkin v. 1976 Astrid Lindgrenin kirjoitettua Expressen-lehdessä julkaistun sadun Pomperipossa Monesmanie-maassa. Astrid / Pomperipossa ansaitsi laajalti Ruotsin ulkopuolellakin luetuilla lastenkirjoillaan kaksi miljoonaa kruunua vuodessa, mutta marginaaliverottamalla 102 % yhteiseen hyvinvointikakkuun verokamari vei lähes kaiken, Pomperipossalle vuoden elämiseen jäi vain 5000 kruunua ( n. 500 € ).
Siis kun Pomperipossa ansaitsisi lisää hän joutuisi maksamaan veroa enemmän kuin mitä ansaitsi lisätyötuloa.
Pomperipossa parahti, "ettei ole niin monta prosenttia", mutta veroministeri Stäng sanoi että "kyllä on, Astrid ei osaa laskea."

Kuvassa http://astridlindgren.com/gb/about-astrid-lindgren/ opinion-maker Pomperipossa / Astrid heiluttaa sorkkarautaa; Pomperipossa oli suunnitellut varastavansa vähän takaisin saadakseen ostettua ruokaa, suolasilleihinkään 5000 kr ( 500€ ) vuodessa ei riittäisi alkuunkaan.

Mutta vasta 1990-luvun alun finanssikriisi sai Ruotsin palauttamaan vanhan kapitalistisen järjestelmän osia. vuonna 1973 perustettu Palkansaajarahastokin hylkäsi ` voittoveron ja sosialisointisuunnitelman ´ ja Palkansaajarahastokin lopetettiin v. 1993.
SosDem-puoluekin on nykyään sosiaalidemokraattinen, ei sosialistinen, ja on osoittanut pystyvänsä järkiperäistämäänkin verotusta.

Yhteisövero on Ruotsissa nyt laskettu 32 %:sta 12,5 %:iin ja se on saanut aikaiseksi investointeja Ruotsiin ja ruotsalaistenkin yhtiöiden investointeja.
Perintö-, lahja- ja varallisuusvero on poistettu ja rikkaita on palannutkin Ruotsiin ja tuo veronpoisto saa sukupolvien ylikin tapahtuvan yritystoiminnan toteutumaan Ruotsissakin, ei tarvitse siirtyä yrityksineen verotusta pakoon ulkomaille.

Ruotsi alkoi taas menestyä taloudellisesti, uusia yrityksiä perustettiin ja reaalipalkkoja saatettiin nostaa. Asenteet ovat kuitenkin muuttuneet vuodesta 1969, valtiolla on nyt `paljon velvollisuuksia´. Ruotsi taitaa nykyisin olla maailman 16:sta rikkain, joten vuoden 1969 tilanteeseen on vielä korjattavaa jäljellä.

Suomenkin nykyisen kaltaista " pohjoismaista hyvinvointivaltiomallia " on muutettava ja korjailtava, ettei tilanne sentään muodostuisi niin surkeaksi kuin oli Pomperipossalla / Astridilla, kun oli suunniteltava jo sorkkaraudankin käyttämistä.
Loputtomiin velaksi ei voi elää, vaikka me Suomessa olemmekin kuulemma hyvin onnellisia.

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1444
Liittynyt: 04.03.13 22:09

USAn dem.puolueen äärivasemmisto

USAssa on viime aikoina ollut räväköitä presidenttiehdokkaita ja presidenttejä ja myös vuoden 2020 presidentinvaaleissakin media Suomessa tuki vahvasti demokraattipuolueen ehdokasta. Ehdokkaina esivaaleissa oli Bernie Sanders ja Pete Buttigieg, uutisoi YLE 2020:
http://yle.fi/a/3-11193826.
Bernie Sanders lupasi `poliittista vallankumousta´ USAan ja Pete Buttigieg lupasi lopettaa USAn ` kahtiajaon ´, josta Suomessa on uutisoitu paljon 2024 pres.vaaleissakin. ( meilläkin mm. Markus Kantola, Jakautunut kansakunta, Gaudeamus 2017 ) Onhan USAssa tietysti vain kaksi puoluetta republikaanit ja demokraatit, tulisiko tuo " kahtiajako " siitä? Toisaalta Suomessakin on useinkin vain "me ja ne" puolet politiikassa eli oikeisto tai vasemmistohallitukset ja "me ja ne"-asetelma vaihtuu usein vaaleissakin ja niistä toisista tuleekin "meitä - "me ja ne"-jako vallitsee edelleen ja harvoista asioista on yksimielisyyttä,
`meidän´ on oikeastaan pakkokin olla eri mieltä kuin `ne´.

Suomen media kannatti oikeaa ehdokasta 2020 USAn pres.vaaleissa, Bernien ja Peten syrjäyttänyt demokraattipuolueen Joe Biden valittiin ja republikaani Trump hävisi neljäksi vuodeksi oppositioon.

Demokraattipuolueen presidenttiehdokas Bernie Sanders lupasi v. 2020 * vallankumousta * tullessaan valituksi.
Demokraattipuolueen äärivasemmistoa edustanee Jacobin-lehti, joka kirjoittaa Bernie Sandersin luonnehtivan itseään "demokraattiseksi sosialistiksi" tai oliko se sosialistinen demokraatti, amerikkalaiset kun puhuvat paljon demokratiasta ja onhan USA maailman vanhin olemassaoleva demokratia.

Jacobin-lehti kirj. otsikolla: "Oliko Ruotsi matkalla kohti sosialismia 1970 luvulla? Olof Palmen johdolla ja Jacobin maalailee kuvaa 1970-luvun Ruotsin sosialistisesta onnelasta, hyvinvointivaltiosta, joka oli olemassa vain 1970-luvulla ja korkeintaan noin vuoteen 1990 saakka ja
USAan ilmeisestikin haluttaisiin 1970-luvun Ruotsin "hyvinvointiyhteiskunnan malli", mutta miksiköhän Bernie Sanderskin näyttäisi valinneen nimenomaan 50 vuotta vanhan * väliaikaisen * mallin?

http://jacobin.com/2019/08/sweden-1970s ... f-palme-lo
"Kahdeksan miljoonan asukkaan maassa 1 miljoona oli v. 1970 40 vuotta vallassa olleen Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen jäseniä,
luomassa "suunnitelmatalouteen perustuvaa hyvinvointiyhteiskuntaa."
"Sos.Dem nuoriso
tapaili toisiaan nuorisoyhdistys SSU:ssa ja tanssi Kansanpuistoissa ja he ostivat asunnon as.osuuskunta HSB:ltä ja ostivat ruokansa Konsumista ja tankkasivat OK-huoltoasemilla.
Naimisissa aviomies oli aktiivinen työväenyhdistyksessä ja vaimo sosdem naisjärjestössä. He olivat todennäköisesti ammattiliiton jäseniä, joka oli puolestaan LO:n jäsen.
Heidän lapsensa olivat Nuorten Kotkien jäseniä ja vanhemmat saattoivat vanhempana liittyä eläkeläisjärjestö PRO:hon ja heidät voitiin haudata sosdem hautaustoimisto FONUSin toimesta."

Noin Jacobin kuvailee ilmeisestikin USAn demokraattipuolueen äärivasemmiston ja Bernie Sandersin Ruotsissa ainoastaan 1970-luvulla vallinnutta sosialismin ihannetta, jollaista haluttaisiin toteutuvaksi USAssakin. Äkkijyrkkiä mielipiteitä näyttäisi esiintyvän tasapuolisesti demokraatti- ja republikaanipuolueessa?

Suomessakin vallitsi 1970-luvulla eräänlainen `harvainvalta´, ainakin yksi puolue oli aina oppositiossa kävi vaaleissa sitten miten tahansa ja
samahan koski Suomen presidenttiäkin, jonka vaaleja ei lopulta edes järjestetty.

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1444
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Kansankoti vai hyvinvointivaltio

Olof Palme rakensi Ruotsin kansankotia, hyvinvointi v a l t i o - nimityksen voinee hyväksyä vain jos painotus on sanalla "valtio."

Ruotsin mallia ylistettiin pitkään kommunistisen suunnitelmatalouden ja vapaan markkinatalouskapitalismin yhdistelmän onnistuneena prototyyppinä, kirjoittaa professori Kjell Östberg
"The Swedish model has long been extolled as a successful prototype of communist planned economic combined free market capitalism."
http://read.aupress.ca/read/social-demo ... 5e0e3a8e69
Social democracy after the cold war.

Kjell Östberg: Olof Palme 1927 - 1986, Valtiomies ja humanisti, elämänkerta, Minerva 2009
s.216 - 258.: Vietnam:
"Ekklesiastisten asiain ministeri, Olf Palme koulutus- ja kulttuuriministerinä marssi Tukholmassa USA:ta vastaan Pohjois-Korean Moskovan lähettilään kanssa 21.2.1968.
Ruotsi halusi toimia sillanrakentajana pohjoisen ja eteläisen pallonpuoliskon välillä ja Afrikassa mm. Tansania tuli kehitysapukohteeksi.
Pääministerinä Palme päätti rakentaa Pohjois-Vietnamiin Ruotsin kehitysavun suurimman ja kalleimman fiaskon: Bai Bangin paperitehtaan.
Kuuba lähetti sotilaita Afrikkaan ja v. 1975 Olof Palme puheessaan Santiago de Cubassa ylisti Kuuban vallankumousta ja Fidel Castro oli järjestänyt paikalle 100 000 kuulijaakin.
Ruotsissa kasvoi ainoastaan julkishallinto uusine työpaikkoineen; 1970-luvulla 50 %:lla.

Suomessa valtion kuvaputkitehdas Valco 1976-1982 lienee ollut tuon ajan "Ruotsin mallin" mukaisen sosiaalidemokraattisen teollisuuspolitiikan näkyvä lippulaiva, joka ei lopultakaan tuottanut muuta kuin tappiota.
Mutta Suomen bkt kasvoi ja kauppatase oli ylijäämäinen ja Valco-Sorsasta" puhunut SMP:kin hiljeni päästyään Kalevi Sorsan IV-hallitukseen.

"Ruotsin Sos.Dem.puolue menetti vallan v. 1991 ja Ruotsi kärsi vakavimmasta talouskriisistä sitten 1930-luvun pula-ajan; valtavat budjettialijäämät, korkea inflaatio ja suuri työttömyys.
Ruotsin Sos.Dem.johtaja, pääministerinä 1995 - 2006 ollut Göran Persson erottuu porvarillisen elämäntavan symbolina", kirj. Kjell Östberg.

"Porvarillinen elämäntapa" näyttäisi olleen Ruotsin talouselämän ja kansantalouden elvyttäminen ja paluu markkinatalouteen ja 200 vuoden ajan rauhan oloissa kasvanut Ruotsin talous palautui taas niin vahvaksi, että Ruotsin "pohjoismaiseen hyvinvointivaltion" jäljelle jääneet etuisuudetkin, ( porvarillinen elämäntapa? ) pystyttiin maksamaan ilman velanottoa.

Olof Palmen 1970-luvun "sosialistinen kansankoti" näyttäisi olleen eri asia kuin "hyvinvointi Ruotsissa" hänen jälkeensä?
`Sosialistinen kansankoti´ oli taloudellisesti mahdoton toteuttaa ja
Olof Palme oli vielä yrittänyt olla "maailman omatuntokin."

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1444
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Tulevaisuuden hyvinvointivaltio

"Suomessa kaikki kannattavat nyt 2004 hyvinvointivaltiota, mutta sen merkitystä tulkitaan eri lailla, hyvinvointivaltion rakennusmestareina 1970-luvulla olivat Keskustapuolue ja Sosiaalidemokraattinen puolue ja Kokoomus oli oppositiossa neljännesvuosisadan".
Nyt vasemmisto ja työväenluokka hyväksyvät markkinatalouden ja tunnustavat kilpailukyvyn tärkeyden.
Vastavuoroisesti oikeisto ja työnantajat myöntävät hyvinvointivaltion tavoitteiden oikeutuksen.
1970-luvulla ja kylmän sodan aikaan Suomen talous kasvoi ja vientitase oli positiivinen, hyvinvointimallia rakennettiin "omalla rahalla".

Hyvinvointivaltion tulevaisuus 2004 kirj.:
http://sitra.fi/wp-content/uploads/2017/02/Nyberg-2.pdf
"Ollaanko Suomessa ja muissa Euroopan hyvinvointivaltioissa tultu tilanteeseen, missä veroasteet ovat kasvaneet liian korkeiksi ja julkisen sektorin palveluja joudutaan karsimaan?
Vai onnistutaanko julkisen sektorin kokoa pienentämällä siirtämään osa julkisten palvelujen tuotannosta yksityiselle sektorille maksuvelvoitteen säilyessä valtiolla?
1980- ja 1990-luvuilla Euroopassa tällä alueella tapahtui vallankumous. Joissakin maissa siirryttiin järjestelmiin, jossa byrokraattiset tuotantokoneistot korvattiin yksityisillä palveluntarjoajilla, jotka kilpailivat keskenään tehtävän saamisesta."
Nyberg
kirj. 2004 kohta 7. Mitkä ideologiat ja uskomukset ovat olleet muovaamassa hyvinvointivaltion kehitystä?
"Yksinkertaistaen voidaan tehdä jako oikeisto - vasemmisto- akselilla neoliberaalien ja sosiaalidemokraattien välille. Neoliberaalit katsoivat itsekkyyden motivoivan ihmistä ja he kannattivat kilpailullisia markkinoita.
Sosiaalidemokraatit näkivät julkisen sektorin työntekijät enemmän yhteistä hyvää tavoittelevina toimijoina kuin oman edun tavoittelijoina.
Altruismi vai egoismi.
Myös oletukset ihmisten kyvyistä olivat kaukana toisistaan: Sosiaalidemokraatit uskoivat yksilöiden olevan lähinnä ympäristönsä tuotteita.
Neoliberaalit näkivät yksilöt ihmisinä, joilla oli vastuu omasta elämästään."
"Kolmas tiekin."
Nyberg näkee yksityisen yrittäjyyden kustannustehokkaampana julkisen sektorin palveluiden tuottajana.

Vasemmistohallitus ja samat 1970-luvun hyvinvointivaltion rakennusmestarit, vasemmistohallituksessa, tekivät 23.6.2021 päätöksen SOsiaali- ja TErveyspalvelujen, SOTE-palveluiden maakunnista http://yle.fi/a/3-11993768 ja sama oikeisto / vasemmistojako näyttäisi olleen tässäkin päätöksessä eduskunnassa.
Ja seurannut hallitus, oikeistohallitus, yrittää nyt hillitä SOTE-menojen kasvua valtionbudjetin ollessa jatkuvasti 10-15 % velkavetoinen ja vasemmisto syyttää oikeistohallitusta hyvinvointipalveluiden kustannusnousun leikkauksista, mutta mikäli äänestäjät uskovatkin nykyistä oppositiota ja seuraava hallitus on vasemmistohallitus niin "mitenköhän yli varojen elämisestä" aiotaan selvitä?

Onko yksinkertaisesti niin, ettei Suomen vienti vedä tarpeeksi hyvin, kansantalouteen ei ole viime vuosina tullut, eikä 2024:kään tule lisää jaettavaa ja
Suomen sisämarkkinoilla syntynyt bkt:n kasvu on näennäistä ja "varojen siirtämistä taskusta toiseen", vaikka mm. lakkoilulla suomalaisten osan `ostovoimaakin´ yritetään lisätä?

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”