Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Sotaväki tarvitsee humanisteja

Sotaväki tarvitsee humanisteja

Yhdysvaltojen vaikeudet ulkomaisilla sotakentillä ovat kiihdyttäneet kritiikkiä maan sotilaskoulutusta kohtaan. Tulevaisuuden sotia ei käydäkään enää vanhaan tyyliin Euroopan pelloilla tai Lähi-idän hiekka-aavikoilla vaan ne käydään ”ihmisten sydämistä” ja tässä sodassa tarvitaan myös erilaista koulusta.

Kritiikin mukaan korkein sotilaskoulutus jota Yhdysvalloissa annetaan mm. West Pointissa on ajastaan jäljessä keskittymällä liikaa tekniseen osaamiseen ja matematiikkaan, kun todelliset haasteet nykyaikaisella taistelukentällä eivät olekaan ratkaistavissa ylivoimaisen teknologian avulla.

Kriitikot suosittelevat koulutuksen muokkaamista enemmän yhteiskuntatietietä ja humanistisia aineita sisältäviksi. Yksi heistä, Yhdysvaltojen ilmavoimien upseeri John Noonan sanoo, että esimerkiksi Afganistanissa olisi huomattavaa hyötyä Arabian kielestä, kansainvälisen politiikan tuntemuksesta ja historian opiskelusta. Hän väittää West Pointin jämähtäneen 1800-luvun alkupuolelle jolloin Thayer Systeemiksi kutsuttu koulutusjärjestelmä otettiin käyttöön. Se perustui tiukalle kurille ja insinööritaitojen opettelulle. Armeija tarvitsi silloin meriupseereita, jotka osasivat navigoida ja tykistöupseereita, jotka osasivat laskea ammusten lentoratoja. (West Pointin opiskelijat ovat itse asiassa suuren osan USA:n 1800-luvulla rakennetun infrastruktuurin siltojen ja rautatielinjojen takana.)

Hiukan yllättäen Noonan kuvailee ihaillen brittiläistä siirtomaa-armeijaa, jossa kapteenit ja luutnantit huolehtivat yhteyksistä paikallisten heimojen kanssa, rakensivat oikeusjärjestelmää ja huolehtivat paikallisesta taloudesta, hankkivat liittolaisia jne kun taas aliupseerit hoitivat miehistön koulutuksen ja kurinpidon. Brittiläinen siirtomaaupseeri tarvitsi tietysti enimmäkseen muita kuin matemaattis-teknologisia taitoja. Lopputulos Noonanin mielestä oli erittäin hyvä. Vakaa Intia ja Pakistan, muslimien pyhä maa oli rauhallinen, samoin palestiinalaisalueet.

Kritiikissä on varmaan perää. Ne jotka ensimmäisenä huomaavat maailman muuttuneen ovat yleensä muita vahvemmilla. Yhdysvallat käyttää vuositasolla yli 640 miljardia dollaria sotakoneiston ylläpitoon, olisipa kiinnostavaa nähdä koska esimerkiksi historioitsijoita tai uskontotieteilijöitä aletaan värväämään oikein urakalla Yhdysvaltojen sotakoneiston palvelukseen.

John Noonan blogikirjoitus:
The Thayer System After two centuries of success, it might be time to make some changes. 1.8. 2007. Weekly Standard (Daily Standard)

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”