Mats Hagstrom
Viestit: 1
Liittynyt: 28.11.13 09:55

Kölnin tuomiokirkko


Kuva: Thomas Wolf, 2013. http://www.foto-tw.de (Wikipedia)

Aivan Kölnin pääjuna-aseman vieressä sijaitsee mahtava Kölnin tuomiokirkko, joka on kaupungin kuuluisin nähtävyys. Kirkon rakentaminen aloitettiin jo 1248, mutta monivaiheinen työ saatiin päätökseen vasta vuonna 1880. Toisen maailmansodan aikana kirkko kärsi vaurioita pommituksissa, mutta se restauroitiin pian sodan jälkeen. Kirkko on myös valittu maailmanperintökohteeksi.

Ulkopuolella on jatkuva hälinä ja väenpaljous, kun erilaiset turistiryhmät ja uteliaat kiertävät kohteen ympäri. Sisällä on myös väenpaljoutta, mutta se unohtuu pian mahtavia kaariholvia ja lasimaalauksia ihaillessa. Kirkossa on esillä Geron krusifiksi, joka on varhaisin tunnettu kuvaus Kristuksen kärsimyksestä ristillä. Kirkossa on myös näköalatasanne, jonne joutuu kapuamaan 500-askelmaiset portaat.

Kölnin tuomiokirkko on erittäin vaikuttava kaikessa monumentaalisuudessaan ja ehdottomasti vierailun arvoinen.

http://i87.photobucket.com/albums/k126/ ... fcc444.jpg
http://i87.photobucket.com/albums/k126/ ... 63c3a3.jpg
http://i87.photobucket.com/albums/k126/ ... 1bf322.jpg

tianno
Viestit: 1
Liittynyt: 16.12.13 21:51

Re: Kölnin tuomiokirkko

Kölnin tuomiokirkko on minunkin mielestäni ehdottomasti vierailun arvoinen. Näin joulun lähestyessa kirkkoon liittyy myös mielenkiintoinen pyhäinjäännös. Loppiainen on Itämaan tietäjien juhla ja kirkossa on korsiteellinen kirstu, jossa on Itämaan tietäjien pyhäinjäännös. Meillä puhutaan kolmesta tietäjästä tai viisaasta miehestä. Heidät mainitaan Matteuksen evankeliumissa tuomassa lahjoja ja osoittamassa kunnioitusta Jeesus-lapselle. Tämä on ainut kohta raamatussa, jossa tietäjät mainitaan, lukuunottamatta paria Vanhan testamentin viittausta lahjoja tuovista kuninkaista. Saksassa nimenomaan puhutaan kolmesta kuninkaasta, die heilige drei Könige.
Heidän määräänsä, nimiänsä eikä vierailun ajankohtaa mainita tarkasti raamatussa, Tämä tarina on muuttunut kristittyjen keskuudessa useasti ja heidän nimensäkin vaihtelevat länsimaissa siitä, mitä nimiä heistä käytettiin itäisissä kulttuureissa. Länsimaissa vahvistui uskomus 700-luvulla, että heidän nimensä olivat Caspar, Melchior ja Balthasar.
Kölnin tuomionkirkon pyhäinjäännöskirstussa on perimätiedon mukaan tietäjien luita, jotka ovat tulleet Kölniin 1164 alunperin Palestiinasta Konstantinopolin ja Milanon kautta.
Kirkossa käynnin jälkeen voi mennä johonkin läheiseen kahvilaan nauttimaan erityistä loppiaseksi leivottua kakkua, Dreikönigskuchen. Se on kruunun muotoinen ja usein se on kruunun muotoisessa pahviformissa. Taikina muistuttaa pullataikinaa ja se on koristeltu mantelilastuilla. Usein kakkuun piilotetaan manteli tai sormus tai pieni tietäjäfiguuri, samaan tapaan kuin meillä piilotetaan manteli joulupuuroon.

Palaa sivulle “Matkailua historiaan”