Eeva Bang
Viestit: 1
Liittynyt: 23.04.16 13:19

The Corner House - Riian KGB rakennus

23.04.16 13:27

The Corner House - Riian KGB rakennus

KGB rakennus avattiin Riian kulttuuripääkaupunki vuotena 2014 ja se on osa Latvian miehitysmuseota. Kansan keskuudessa Kulmatalona tunnettu rakennus toimi KGB:n tukikohtana vuosina 1940-1991.

Talo rakennettiin vuonna 1912 asuinhuoneistoiksi ja liiketiloiksi. Vuonna 1940 KGB alkoi muokata rakennusta omiin tarkoituksiinsa ja pitkän historiansa aikana siellä kuulusteltiin, kidutettiin ja teloitettiin vankeja.

Museossa on ilmainen ja kaikille avoin näyttely, joka sijaitsee rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Rakennuksen muihin tiloihin pääsee vain opastetulla kierroksella, jolle kannatta ehdottomasti osallistua. Englanniksi opastettuja kierroksia järjestetään muutaman kerran päivässä ja hinta on aikuiselta 5 euroa ja opiskelijalta 2 euroa (syksyllä 2015 hyväksyttiin myös suomalainen opiskelijakortti).

Museo sijaitsee aivan Riian keskustassa ja on käymisen arvoinen. Alkuperäiseen kuntoon jätetyt sellit ja muut tilat luovat autenttisen kuvan siitä kuinka ankeissa oloissa vangit elivät. Vieraillessani museossa syksyllä 2015, opastettu kierros oli asiantuntevasti opastettu ja tarjosi paljon seikkaperäistä tietoa neuvostoajan Latviasta. Mielenkiintoisen ja jopa hieman karmaisevan lisän opastukseen toivat tarinat joita rakennuksessa pidetyt entiset vangit olivat kertoneet vieraillessaan museossa. Rakennuksen karuuden ja tarinoiden epäinhimillisyyden vuoksi lapsen viemistä museoon kannattaa harkita.

Museoksi muokattu talo kahden kadun kulmassa on edelleen kuin “vain yksi talo muiden joukossa”. Sen sisältä löytyy kuitenkin mielenkiintoinen ja tärkeä osa historiaa. Suosittelen sitä jokaiselle Riikaan matkustavalle.

Lisätietoa löytyy linkistä
http://okupacijasmuzejs.lv/en/kgb-building

Palaa sivulle “Matkailua historiaan”