suvik
Viestit: 1
Liittynyt: 06.11.17 06:49

Kellokosken sairaalamuseo

Kuva
Kellokosken psykiatrisen sairaalan museo Tuusulassa kertoo mielisairaanhoidon historiasta – ja monista ihmiskohtaloista.

Viime kesänä harrastin todellista lähimatkailua, kun kotikyläni sairaalamuseo avasi pitkän tauon jälkeen ovensa yleisölle. HUS:n ja Tuusulan museopalveluiden yhteisvoimin museota pidettiin auki viikko heinäkuussa ja viikonloppu syyskuussa. Kävijämäärät ylittivät kaikki odotukset, heinäkuussa vierailijoita oli noin 2500. Pienille tiloille ja vähäiselle henkilökunnalle tämä oli todellinen voimainponnistus, mutta hienosti kaikki sujui.

Kellokosken sairaalamuseo kertoo sairaalan yli satavuotisesta historiasta. Museossa esitellään hoitomuotoja ja sairaalan vaiheita, mutta annetaan ääni myös yksittäisille potilaille ja henkilökunnan jäsenille. Suurimman huomion saa Kellokosken Prinsessa, sairaalan tunnetuin potilas, josta on tehty myös elokuva ja kirjoitettu kirja.

Museo on perustettu 1973, kun mielisairaanhoitaja Usko Hujanen aloitti vanhan hoitovälineistön tallentamisen ja sen esittelyn yleisölle. Museossa voi tutustua mm. repijänmekkoon, insuliinishokkeihin ja lobotomiavälineisiin. Pöydiltä löytyy potilaiden terapiatöinä tekemiä käsitöitä ja taideteoksia. Seinälle viritetty suuri punainen risti muistuttaa sota-ajan arjesta. Pieni ja sympaattinen museo on vielä ”kotikutoinen” ja sisällöiltään kohtuullisen niukka. Silti se tarjoaa todella mielenkiintoisen kurkistuksen maailmaan, joka on monelle vieras ja pelottavakin. Kellokosken sairaalamuseossa voi paitsi oppia historiasta, myös pohtia ikuista kysymystä: Missä menee terveen ja sairaan ero?

Museo toimii sairaala-alueen reunalla pienessä sinisessä puurakennuksessa. Vierailijat voivat myös vapaasti kierrellä alueella ja nauttia sen hyvin hoidetusta puistosta ja pihoista. Aivan sairaalan vierestä löytyy Kellokosken vanha ruukkialue ja koski uusine pohjapatoineen. Kaikkinensa mielenkiintoinen päiväretkikohde historianharrastajalle!

Seuraavan kerran sairaalamuseo on auki viikolla 50, ensi kesäksi suunnitellaan pidempää aukioloaikaa. Ryhmille voi varata käynnin erikseen. Lisätietoja löytyy HUS:n sivuilta

Suvi Kauranen

Palaa sivulle “Matkailua historiaan”