argentariuscat
Viestit: 1
Liittynyt: 16.11.17 20:57

Rovastinojan kivikautinen asuinpaikka

16.11.17 21:44

Savitaipaleelle, Kuolimo-järven rannalle on rakennettu kivikautisen asumuksen ennallistus suunnilleen alkuperäiselle paikalleen. Paikalle pääse maitse vain apostolinkyydillä ja tietenkin vesiteitse kanootilla tai veneellä. Mitään kuljetuksia sinne ei järjestetä. Paikassa on hieno rauhallinen tunnelma, eikä sinne eksy turhat turistit, joten enimmäkseen siellä voi viettää aikaa ihmetellen kivikauden ihmisten fiksuutta tutustumalla turpeesta, puusta ja eläinten taljoista tehtyyn asumukseen kaikessa rauhassa.

Kävely harjumaisella mäntykankaalla mutkittelevaa polkua pitkin kohti niemenkärkeä, jossa maja sijaitsee, oli kuulaana syyspäivänä todella virkistävää. Asumuksen sijainti on ihanteellinen: niemen molemmin puolin avautuvat Kuolimon kirkkaat ja kalaisat vedet. Ilmasto oli leppeä, talvisinkaan ei juuri ollut lunta kuin lyhyitä jaksoja. Keskilämpötila oli noin 3 celsiusastetta nykyistä korkeampi. Kivikauden ihmiset ovat asuneet hiekkarannoilla, sillä yhtä mukavuudenhaluisia he olivat kuin nykyihmisetkin, ja lisäksi heillä oli varaa valita parhaat paikat. Kuvittelen, että tällaisessa majassa asui varmaankin perhekunta, johon kuului vähintään kolme sukupolvea. Majaan mahtuu nukkumaan 15-20 henkeä, sillä kaikki ruoanvalmistus ja muut työaskareet tehtiin ulkosalla, maja oli lähinnä vain nukkumista varten. Kivikaudella käytettyjen kalastusvälineiden esittelytaulukin lähistöltä löytyy. Liistekatiskat, vastavirtapyydykset ja monet muut kalastusvälineet toimisivat hyvin tänäkin päivänä.

Majassa kulkija voi tehdä tulet ja eineksen jälkeen ottaa vaikka nokoset seinustoilla olevilla penkeillä, joille on asetettu hirventaljoja - ja nähdä unta kivikauden onnelasta. Kirjoittaja: Leena Salonen

Palaa sivulle “Matkailua historiaan”