Riitta Oittinen
Viestit: 84
Liittynyt: 02.02.07 12:03

Sikamaista menoa Saksassa

Sikamaista menoa Saksassa

Kuva
Kuva: Riitta Oittinen

Heidelbergistä pääsee junalla noin tunnissa viehättävään Bad Wimpfenin kaupunkiin. Sen keskustan vanhoista ja vauraista rakennuksista ei maali rapise, ja ravitsemusliikkeet tarjoavat monenlaista perinneruokaa. Paikan varsinainen erikoisuus on kuitenkin yksityisin voimin ylläpidetty sikamuseo, joka mainostaa olevansa lajinsa ainoa maailmassa. Ei ihme, että kyseinen teema on museoitu juuri Saksassa, onhan sika ravintotaloudellisestikin tärkeä eläin tässä makkaranpurijoiden valtakunnassa. Vaikka sian nimeen sadatellaan, se symboloi myös hyvää onnea, kuten ilmaisu ”Schwein gehabt” kertoo.

Kolmikerroksisen museorakennuksen sisäpiha, portaikot ja kahdeksan näyttelyhuonetta suorastaan pursuavat näyttelyesineitä kaikkialta maailmasta. Mukana vaikuttaa olevan lähes mitä tahansa: vanhoja sika-aiheisia kolikoita, joulukoristeita, säästöporsaita, amuletteja, elokuvajulisteita, sika-aiheilla koristeltuja pääsiäismunia, astioita, rituaalimaskeja, kirjoja, postikortteja, teurastuskaavioita ja taidetta. Esillä ovat luonnollisesti myös Miss Piggy, Nasu ja kolme pientä porsasta. Disney-aiheinen porsaskokoelma on laitettu omaan lasikaappiin. Sen sijaan Harro Koskisen sikamessiaasta ei näkynyt saparon jouhtakaan. Wc:n sisutus on luonnollisesti teeman mukainen, vessaharjaa ja saippuakuppia myöten.

Kuva
Kuva: Riitta Oittinen

Tavarat on ryhmitelty aihepiirien mukaan. Kaikkiaan esineitä on noin 15 000. Näytteille pantavaa on kertynyt niin runsaasti, että esimerkiksi osa sikaleluista on vain ladottu valtaviksi kasoiksi. Tilanpuutetta pyritään helpottamaan vuokrattavalla kiertonäyttelyllä ”Pigs on the road”. Se alkaa antiikista ja kattaa esimerkiksi sellaisia teemoja kuin karnevaalit ja koulutus.

Kuva
Kuva: Riitta Oittinen

Museon kuraattori on kasvissyöjä. Tämä selittänee sen, että yhden vitriinin pienoiskuvaelmassa herttaiset sikanuket osoittavat mieltään sianlihan syöntiä vastaan: ”Sianlihaa – ei kiitos!” Vastapainona tälle samassa huoneessa on jugend-tyylisen lihakaupan taidokas pienoismalli, minikinkkuineen, makkaroineen ja teurastajanukkeineen.

Kuva
Kuva: Riitta Oittinen

Koska monet esineet sisältävät runsaasti detaljeja, ei koko näyttelyyn yksityiskohtainen perehtyminen yhdellä kertaa onnistune kuin hard core -sikafaneilta. Kokonaisuudessaan museo tarjoaa kiinnostavan näkökulman keräilyn ja sikamaisuuksien loppumattoman mielenkiintoiseen maailmaan. Palan siitä voi viedä kotiin asioimalla museokaupassa.

Huomio keräilijät, taitelijat, askartelijat: Museo kerää jatkuvasti muun muassa sikataidetta, ja kokoelmissa on selvästi Finlandian kokoinen aukko.

Kuva
Kuva: Riitta Oittinen

Sammler- und Glücksschweinmuseum
Bad Wimpfen
Kronengässchen 2
Deutschland
http://www.schweinemuseum.de/

Pääsymaksu:

Aikuiset: 2,60 €
Opiskelijat: 1,30 €
Alle metrin pituiset lapset: 0,50 €

Bad Wimpfen:
http://www.bad-wimpfen.de/

Palaa sivulle “Matkailua historiaan”