Tapio Onnela
Viestit: 4869
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Ruotsi palauttaa sotasaalista Tsekkiin – digitaalisesti

Ruotsi palauttaa sotasaalista Tsekkiin, digitaalisesti

Kuva
Foto: Claes Jansson, KB

Ruotsalaiset sotilaat ryöstivät 30-vuotisen sodan aikana mukaansa myös kirjoja, kuten silloin oli tapana. Prahasta otettiin heinäkuussa 1648 mukaan valtava, nykyisin maailman suurimpana tunnettu käsinkirjoitettu teos Codex Gigas joka on peräisin 1200-luvulta. Melkein 600 sivuinen kirja on noin metri kertaa puolen metrin kokoinen ja painaa 75 kiloa. Sitä verrattiin aikanaan seitsemään ihmeeseen.

Codex Gigas tunnetaan myös nimellä ”Djävulsbibeln” eli Paholaisen raamattu. Nimi liittyy tarinaan munkista, joka olisi kirjoittanut sen yhdessä yössä pirun kanssa tehdyn sopimuksen avustamana. Komea paholaisen kuva kirjasta löytyykin.

Kuva
Foto: Claes Jansson/Per B Adolphson, KB
Codex Gigas on ollut Kuninkaallisen kirjaston kokoelmissa vuodesta 1649. Ruotsin tuolloinen hallitsija kuningatar Kristiina oli suuri kirjojen ystävä ja antoi erityismääräyksen ottaa sotasaaliiksi kirjoja, joita sitten toimitettiin kuninkaalliseen kirjastoon laatikkokaupalla. Nyt teos on digitoitu ja se matkaa myös väliaikaiseen näyttelyyn Prahaan. Itse teosta ei siis palauteta pysyvästi Prahaan, vain teoksen digitaalinen kopio tulee kaikille julkiseksi. Teoksesta valmistetaan kaksi eri verkkoversiota, joista toinen suurelle yleisölle ja toinen tutkijoita varten.

Verkkoversion valmistuttua kokonaan siihen on liitetty usealla kielellä toimitetut käännökset ja kommentaariosuus.

Codex Gigas on jo nyt luettavana erittäin tarkkojen kuvien ja erinomaisen hyvin toimivan selaimen avulla Kungliga Biblioteketin sivuilta mutta varsinainen sivuston avaus on 19.9. kun Prahan näyttely avautuu.

http://www.kb.se/codex-gigas/

Kuva

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”