Tapio Onnela
Viestit: 4825
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Vuoden arkistoteko 2005

17.11.05 10:30

LEHDISTÖTIEDOTE 31.10.2005

Julkaisuvapaa 4.11. kl0 12


VUODEN ARKISTOTEKO 2005

Arkistojen päivän toimikunta on nimennyt Vuoden arkistoteoksi 2005 Liperin seurakunnan pastori Riitta Mäntylän toiminnan arkistojen hyväksi.

Pastori Mäntylä on merkittävällä tavalla kehittänyt Joensuun rovastikunnan seurakuntien arkistonhoitoa ja asiakirjahallintoa usean vuoden aikana. Mäntylä on aktiivisesti osallistunut arkistojen järjestämiseen ja arkistonmuodostussuunnitelmien laadintaan. Hän on järjestänyt arkistokoulutusta rovastikunnan kirkkoherroille, talouspäälliköille ja kanslisteille. Mäntylän innostus arkistoasioista on tarttunut myös muihin työntekijöihin. Näin Joensuun rovastikunta ja Riitta Mäntylä ovat aktiivisesti nostaneet kirkon arkistonhoidon profiilia omalla alueellaan.

Vuoden arkistoteko -kunniamaininnan toimikunta on päättänyt antaa kahdelle arkistoasioissa ansioituneelle henkilölle. Toinen on janakkalainen opettaja Raimo Laurila, joka vuodesta 1997 lähtien on tuonut yläasteen 8- ja 9-luokan oppilaita opiskelemaan sukututkimusta Hämeenlinnan maakunta-arkistoon. Arkiston sukututkimusaineistoihin on vuosittain tutustunut noin 40 nuorta koululaista.

Toinen kunniamaininta menee arkistoväen piirissä tutulle henkilölle, ylitarkastaja Markku Leppäselle Kansallisarkistosta. Leppänen on säännönmukaisella tiedotustoiminnallaan jakanut tietoa kollegoille alan asioista arkistolaitoksen ryhmäpostissa. Hänen seuraamansa asiat eivät ole rajoittuneet pelkästään kotimaahan vaan mielenkiintoista arkistoinformaatiota on välittynyt hänen kautta maailman kaikilta kolkilta.

Vuoden arkistoteon nimeäminen ennakoi 12.11. vietettävää Arkistojen päivää, jonka tarkoituksena on korostaa arkistojen merkitystä kulttuurilaitoksina ja yhteiskunnan muistina.

Palkintoraatiin kuuluivat Arkistojen päivän toimikunta, jonka jäsenet ovat Pekka Anttonen Päivälehdenarkistosäätiöstä, Christina Forssell Kansallisarkistosta, Päivi Hirvonen Jyväskylän maakunta-arkistosta, Lena Karhu Svenska centralarkivetistä, Ulla-Maija Peltonen Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta ja Pentti Taskinen Turun kaupunginarkistosta.

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”