Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Tampereen Lenin-museo täyttää 60-vuotta

20.01.06 22:53

Lenin-museo täyttää 20.1. 2006 60-vuotta

Lenin museo: ”Maailman ainoa vakinainen Lenin-museo toimii Tampereen työväentalon salissa, jossa Lenin ja Stalin tapasivat toisensa ensimmäisen kerran vuonna 1905. Lähes kaikki muualla maailmassa toimineet museot ovat sulkeneet ovensa ja muutama pieni museo Venäjällä on avoinna epäsäännöllisesti.

Museon alkuperäinen tehtävä oli esitellä Leninin elämää ja aatteita, mutta muiden Lenin-museoiden harjoittamasta ideologisesta kasvatuksesta ja Lenin-kultista yritettiin pysytellä erillään. Nykyään museo mm. kerää, esittelee ja tutkii Leninin elämään ja toimintaan sekä Venäjän/Neuvostoliiton historiaan liittyvää aineistoa erityisesti siltä osin, mikä koskettaa suhteita Suomeen ja suomalaisiin. Neuvostoliiton hajottua arkistojen kätköistä on paljastunut lukuisia dokumentteja, jotka ovat täsmentäneet Lenin-kuvaa. 90-luvulla vanhasta neuvostososialismin esineistöstä ja symbolimaailmasta tuli museotavaraa. Samanaikaisesti, kun ainutlaatuinen esineistö on vaarassa tuhoutua, Lenin-museon merkitys kokonaisen historiallisen aikakauden taltiojana on kasvanut.

Pysyvän näyttelyn lisäksi museo järjestää jatkuvasti vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Lahjoitukset ja hankinnat kartuttavat jatkuvasti esine-, taideteos- ja dokumenttikokoelmia. Museon omistaa Suomi-Venäjä seura ja sen toimintaa tukevat Tampereen kaupunki ja opetusministeriö.”

Vallankumouksesta neuvostonostalgiaan
Lenin-museon 60 vuotisjuhlanäyttely
24.1.- 17.4.2006
Näyttely on Lenin-museon omaa tuotantoa. 20.1.2006 Lenin-museo täyttää 60 vuotta. Maanantaina 23.1. avattava näyttely esittelee Lenin-museon toimintaa vuosikymmenittäin museon kuva-albumeista, vieraskirjan sivuista ja lehtileikkeistä koostetuin kollaasein.

http://www.tampere.fi/culture/lenin/

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”