Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Arkistonhoitajat vakoojina Moskovassa?

26.01.06 10:41

@RCHIVUM 6-2006: ARKISTONHOITAJAT VAKOOJINA MOSKOVASSA? (Markku Leppänen)

Venäjän television ajankohtaisohjelma esitti viime sunnuntaina 22.1.2006 mustavalkoisia otoksia moskovalaisesta puistosta, jossa liikkui vuoronperään useita mieshenkilöitä. Katsojien mielenkiinto kohdistettiin kuitenkin kiveen, josta on tullut heti kuuluisa. Ohjelmassa kerrottiin, mikä rooli kivellä oli ollut useiden kuukausien ajan: kiven sisään upotettu elektroninen laite on toiminut brittivakoojien työkaluna heidän pitäessään yhteyttä paikallisen kansalaisjärjestön edustajan kanssa. Venäjän turvallisuuspalvelun (FSB) tiedottajan Sergei Ignatshenkon mukaan brittivakoojat olivat jääneet kiinni verekseltään kontaktien kanssa. Ohjelman mukaan FSB:n paljastamat neljä miestä olivat Britannian Moskovan-suurlähetystön edustajia. Viides oli brittien tiedustelupalvelun värväämä venäläinen nuori mies.

Vakoilukivi päätyy epäilemättä johonkin vakoilumuseoon Moskovassa. Eräiden brittilehtien arvelujen mukaan suurlähetystön po. edustajat poistuvat jossakin vaiheessa maasta, todennäköisesti ilman suurempaa kohua. Kaksi heistä on tiettävästi työskennellyt suurlähetystössä arkistotehtävissä. Mitä muuta heistä tiedetään? Onko Britanniassa julkisuudessa koskaan paljastettu tapausta, jossa arkistonhoitaja olisi toiminut brittien tiedustelupalvelun tehtävissä?

Venäjän television esittämässä ohjelmassa ja ITAR-Tassin uutisprinteissä on selvitelty Venäjän turvallisuuspalvelun harjoittamaa tarkkailua vuonna 2005 useiden kuukausien ajan. Salakameralla on taltioitu miehiä pysähtelemässä kiven luona, potkimassa sitä ja kuljettamassa sitä pois paikalta. Kiven sisälle oli upotettu laite, johon voitiin tallentaa ja josta voitiin purkaa tietoja muutamassa sekunnissa jopa 20 metrin päässä pidetystä käsitietokoneesta.

Britannian viranomaiset ovat kiistäneet kaikki vakoiluväitteet ja maan ulkoasiainministeriön edustaja on kertonut olevansa "yllättynyt ja huolissaan" Venäjän viranomaisten syytöksistä. Ulkopuolisten on tietenkin mahdotonta tietää, mitä oikeasti on tapahtunut. Brittilehdistössä asiaa on käsitelty hyvin näyttävästi ja tapahtuneelle on haettu syitä ja spekuloitu seurauksilla.

Arkistoalan edustajina meitä kiinnostaa, millainen rooli tapahtumassa ja sitä seuranneessa mediakohussa on niillä arkistonhoitajiksi väitetyillä, joiden nimet on julkaistu Venäjällä. Yksi kiven luona kävelleistä oli em. väitteiden mukaan 30-vuotias Christopher Pirt, jonka tehtäväksi suurlähetystössä mainitaan "secretary archivist". Hänen lisäkseen kiveä kävi kiertämässä ja kerran myös sen poimimassa mukaansa 32-vuotias Andy Fleming, myös "secretary archivist". Molemmat olivat otoksissa pukeutuneet epämuodollisesti ja kantaneet selässään reppua.

Kolmas mies oli Paul Crompton, Britannian ulkoasiainministeriön mukaan suurlähetystön "third secretary (political affairs)", mutta FSB:n ilmoituksen mukaan brittien turvallisuuspalvelun MI6:n "Moscow desk officer". Neljäs britti oli 27-vuotias Marc Doe, suurlähetystön "second secretary (political affairs)". Viimeksi mainittu on ollut FSB:n mukaan vakoojien päävärväri Moskovassa.


Tietolähteinä:

Uutinen "Agenttifarssin ase: vakoilukivi", Ilta-Sanomat (Sanna Ukkola) 24.1.2006, s. 18-19.

Uutinen "Reppuselkäiset agentit hiippailevat nauhalla", Ilta-Sanomat (Sanna Ukkola) 24.1.2006, s. 18-19.

Uutinen "Kävelivätkö brittidiplomaatit ansaan?", Ilta-Sanomat (Sanna Ukkola) 25.1.2006, s. 18.

Uutinen "Presidentti Putin toppuuttelee brittidiplomaattien karkottamista", Helsingin Sanomat (Susanna Niinivaara) 25.1.2006.

Uutinen "Kivi olikin vakoojien työkalu", Iltalehti (Juho Rissanen) 24.1.12006, s. 18.

Uutinen "The cold war is over, but rock in a park suggests the spying game still thrives", The Guardian (Nick Paton Walsh, Richard Norton-Taylor, Ewen MacAlister) 24.1.2006, s. 3.

Uutinen "Spy in the stone reopens Cold War", "MI6 device unearthed in bushes of Moscow", Daily Mail (Mathew Hickley, Tim Shipman, Will Steward) 24.1.2006, s. 4-5.

Uutinen "In the world of the real-life Q, nothing should suprise us", Daily Mail (Michael Hanlon) 24.1.2006, s. 5.

Kolumni "Beware, the Russian bear is growling again", Daily Mail (Owen Mathews) 24.1.2006, s. 12.

Pääkirjoitus "Russian rock star", The Daily Telegraph 24.1.2006.

Uutinen "Row over rock reveals Putin's real agenda", The Daily Telegraph (Anton La Guardia) 24.1.2006, s. 15.

Kolumni "To spot a spy, keep your eyes on his wife", The Daily Telegraph (Alan Philps) 24.1.2006, s. 20.

Uutinen "British agents caught red-handed by Russia", The Telegraph (Anton La Guardia, Nick Allen) 24.1.2006 verkko-osoitteessa:

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jh ... s/2006/01/

Markku Leppänen
Ylitarkastaja
Kansallisarkisto
PL 258, 00171 HELSINKI
Puh. (09) 2285 2233
Fax (09) 176 302
markku.leppanen@narc.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”