Markku Leppänen
Viestit: 66
Liittynyt: 07.02.06 10:19

Lähetystöjen asiakirjat mielenosoitusten jaloissa

07.02.06 10:21

<b>@RCHIVUM 7-2006: LÄHETYSTÖJEN ASIAKIRJAT MIELENOSOITUSTEN JALOISSA</b>

Profeetta Muhammedia esittävät pilapiirrokset ensin Tanskassa ja sitten useissa muissa Euroopan maissa ovat synnyttäneet väkivaltaisia reaktioita useissa arabimaissa. Mielenosoittajat ovat kohdistaneet vihansa useisiin ulkomaiden lähetystörakennuksiin.

Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa mielenosoittajat sytyttivät tuleen Tanskan ja Norjan lähetystörakennukset. Tanskan lähetystö sijaitsee kerrostalossa, jossa olleet Ruotsin ja Chilenkin suurlähetystöt tuhoutuivat. Myöhemmin saman kohtalon koki Tanskan Beirutissa sijaitsevan konsulaatin toimitalo. Uutiskuvissa näkyy, miten rakennuksiin tunkeutuneet mielenosoittajat heittävät asiakirjoja ikkunoista kaduille ja polttavat niitä lippujen ja ihmishahmojen ohella. Toimitalot palavat ja mielenosoittajat tuhoavat rakennusten kalustoa. Tanskan Damaskoksen-suurlähetystön ympäristö näyttää olevan valkoisenaan asiakirjoista, joiden kohtaloa voi vain arvuutella.

Ruotsin Damaskoksen-suurlähettiläs Catharina Kipp on kertonut toimittajille seuranneensa läheisestä asunnostaan mielenosoittajien etenemistä suurlähetystöön ja yrittäneensä myöhemmin päästä sisään suurlähetystöön. Sankka savu ja mielenosoittajien agressiivisuus saivat hänet perääntymään. Chilen suurlähetystön tilat kerrostalon pohjakerroksessa paloivat täysin. Ruotsin ja Tanskan suurlähetystön tiloja ja kalustoa ylemmissä kerroksissa oli hävitetty, mutta tulipalo ei ilmeisesti levinnyt niihin, vain savu. Norjan suurlähetystörakennus Damaskoksessa kärsi myös suuria vahinkoja tulipalossa.

Dilplomaattiedustajat eivät ole vahingoittuneet, sillä he eivät ole olleet iskujen kohteeksi joutuneissa rakennuksissa. Sen sijaan eräs mielenosoittaja menehtyi Beirutissa pudottuaan palavan konsulaattirakennuksen kolmannesta kerroksesta. Libanonin sisäministeri ilmoitti eroavansa tehtävistään Tanskan konsulaatin tuhoamisen takia.

Kansalaisena katselen uutiskuvia surullisena ja hämmentyneenä. Ottamatta tässä kantaa itse substanssiin, koska se ei kuulu tämän postituslistan keskusteluaiheisiin, kiinnitän arkistonhoitajana huomiota tapahtumasarjan ammatillisiin seurauksiin.

Kuvia katsellessani jään miettimään, millainen kohtalo Tanskan ja Norjan lähetystöjen asiakirjoilla on. Suuri osa asiakirjoista on epäilemättä salaisia. Konsulaattien asiakirjat liittyvät pääasiassa yksittäisten henkilöiden ja yritysten lupa-asioihin. Kun osa asiakirjoista on mitä ilmeisimmin palanut tai muuten hävinnyt, vireillä olleita asioita ei voida ratkaista. Kuinka moni paikallinen asukas ja yritys joutuukaan kärsimään lähetystöön tai konsulaattiin toimittamiensa asiakirjojen tuhoutumisesta? Kuinka suuri osa suurlähetystöjen virka-arkistoista on tuhoutunut? Miten systemaattisesti lähetystöt ja konsulaatit ovat varmistaneet tietojärjestelmiensä tiedot rakennuksen ulkopuolelle? Missä määrin eri maiden diplomaattiedustustot joutuvat tarkistamaan ja kehittämään turvallisuussuunnitelmiaan ja -järjestelmiään? Epäilemättä myös paikallisten viranomaisten suunnitelmia ulkomaiden lähetystöjen suojaamisesta on tarpeen parantaa.

Tulipalot lähetystörakennuksissa osoittavat, millaisia turvallisuusriskejä viranomaisten tulisi voida ennakoida. Osallistuin muutama päivä sitten arkistonhoitajien laivaseminaariin, jonka yhteydessä tutustuimme Suomen Tukholman-suurlähetystön rakennukseen, turvallisuusjärjestelyihin ja arkistotoimeen. Turvallisuusriskejä oli selvitetty ja pyritty minimoimaan kauniissa uudisrakennuksessa, joka sijaitsee Tukholman diplomaattikaupunginosassa. Suomen ulkoasiainhallinnon keskeiset asiakirjat luodaan ja säilyvät "globaalissa" sähköisessä tietojärjestelmässä, joskin asiakirjojen pysyvä säilytys tapahtuu paperilla. Lähetystön paperiarkisto oli turvallisessa paikassa. Myös laivaseminaarin yhteydessä perehdyimme organisaatioiden tietoturvallisuusasioihin.Tanskan, Norjan ja Ruotsin lähetystörakennusten tuhoista kertovia uutisia:

Uutinen "Raivostuneet väkijoukot sytyttivät tuleen kolmen pohjoismaan lähetystöt Syyriassa", Helsingin Sanomat (Pekka Mykkänen) 5.2.2006, B 1.

Uutinen "Muslimien viha purkautui Tanskan konsulaattia vastaan Beirutissa", Helsingin Sanomat (Pekka Mykkänen) 6.2.2006, B1.

Uutinen "Attack i Guds namn", "Här stormas svenska ambassaden", Aftonbladet (Matias Carlsson, Mira Micic, Hans Österman) 5.2.2006, ss. 6-7.

Uutinen "Det är en krigszon", "Hets-sms startade brandattacken mot Sveriges ambassad", Expressen (Lars Johansson, Niclas Rislund, Anna Wahlgren) 5.2.2006, ss. 8-9.

Uutinen "Nu lämnar de kaoset", Expressen (Lars Johansson, Niclas Rislund, Anna Wahlgren, Kassem Hamade, Katrin Krantz) 5.2.2006, ss. 7-8.

Uutinen "Danmarks konsulat i Beirut brann", Dagens Nyheter (Peter Löfgren), 6.2.2006, ss. 6-7.

Uutinen "Ambassad demolerad", Dagens Nyheter (Gunnar Sörbring) 6.2.2006, s. 7.

Uutinen "Iskuja Tanskan maaperälle", Ilta-Sanomat (Jari Alenius) 6.2.2006, ss. 14-15.

Uutinen "Tanskan painajainen", "Tanskalaiset ja norjalaiset pakenevat arabimaista lähetystöjen liekehtiessä", Iltalehti (Juho Rissanen) 6.2.2006, ss. 2-3.

Uutinen "Tämäkö uskonsotaa?", Ilta-Sanomat (Jouko Juonala) 7.2.2006, ss. 18-19.

Uutinen "Dansk ambassade angrebet og ödelagt", Jyllands-Posten 4.2.2006.

Uutinen "Dansk konsulat i Beirut sat i brand", Jyllands-Posten 5.2.2006.

Uutinen "Faelles nordisk svar på ambassadebrande", Jyllands-Posten (Ritzau) 5.2.2006.

Uutinen "Libanesisk minister traeder tilbage efter uro", Jyllands-Posten 5.2.2006.Markku Leppänen
Ylitarkastaja
Kansallisarkisto
PL 258, 00171 HELSINKI
Puh. (09) 2285 2233
Fax (09) 176 302
markku.leppanen@narc.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”