Markku Leppänen
Viestit: 66
Liittynyt: 07.02.06 10:19

USA:n KANSALLISARKISTON VUOSIBUDJETTI KASVAA 338 MILJOONAAN

17.02.06 09:39

@RCHIVUM 10-2006: YHDYSVALTAIN KANSALLISARKISTON VUOSIBUDJETTI KASVAA 338 MILJOONAAN (USD)

Presidentti George W. Bush on jättänyt 6.2.2006 liittovaltion budjettiesityksensä vuoden 2007 osalta kongressille. Budjettiesitys lupaa Yhdysvaltain Kansallisarkistolle (National Archives and Records Administration, NARA) 338 miljoonaa USD, mikä on 12,5 miljoonaa USD enemmän kuin kuluvana vuonna.

"The President?s budjet request will provide necessary funding for the National Archives to make continued progress on meeting most of the goals in its Strategic Plan, and to fulfill its role as the nation?s record keeper", totesi Kansallisarkiston pääjohtaja Allen Weinstein 6.2.2006 lehdistötiedotteessaan.

Kansallisarkiston keskeisin strateginen hanke on sähköisen arkiston (Electronic Records Archives, ERA) rakentaminen. Tähän hankkeeseen budjetti lupaa 45,5 miljoonaa USD, joka on lähes 8 miljoonaa USD enemmän kuin kuluvana vuonna. Budjettimäärärahoilla voidaan luoda perustaa sähköiselle arkistolle ja siirtää siihen alkuperäisessä formaatissaan suuri määrä merkittäviä sähköisiä asiakirjoja, kuten Columbia-avaruussukkulan tuhoutumista tutkineen komission (Columbia Shuttle Accident Investigation Board) ja ns. "9/11 komission" (National Commission on Terrorist Attacks Upon the United States, the 9-11 Commission) asiakirjoja.

NARAn budjettiin ei sisälly tällä kertaa määrärahoja NHPRC-komissiolle (National Historical Publications and Records Commission), joka on vuosikymmenien ajan myöntänyt avustuksia tuhansille osavaltioiden ja paikallishallinnon arkistoille, collegeille ja yliopistoille sekä yksityisille tahoille Amerikan historian kannalta merkittävien asiakirjojen säilyttämiseen ja julkaisemiseen.

NARAn budjettiin sisältyy myös kahden presidentinkirjaston liittäminen NARAn arkistoverkostoon. Richard Nixonin presidentinkirjaston henkilöstön palkkaukseen ja toiminnan ylläpitoon on ehdotettu 3,7 miljoonaa USD. Kirjaston toimipaikkana on Yorba Linda, Kalifornia, ja se on määrä liittää NARAan myöhemmin tänä vuonna.

Säätiö, joka ylläpitää yksityistä Nixonin kirjastoa (Nixon Library), pyrkii kunnostamaan tilojaan vastaamaan Kansallisarkiston arkistotilavaatimuksia. Kun kunnostushanke on päättynyt, Kansallisarkisto aikoo ehdottaa kongressille Nixonin kirjaston aseman vahvistamista.

Nixonin asiakirjoja säilytetään myös NARAn College Parkin toimitiloissa Marylandissa. Nämä asiakirjat on määrä siirtää myöhemmin Yorba Lindaan vuoteen 2010 mennessä.

NARAn budjetissa on määräraha (noin 500 000 USD) myös uudelle George W. Bushin presidentinkirjasto-hankkeelle. Tällä määrärahalla palkataan ja koulutetaan muutamia työntekijöitä, joiden on määrä vastata presidentti Bushin asiakirjojen ja museoesineiden siirrosta Valkoisesta talosta uuteen presidentinkirjastoon. Bushin presidenttikausi päättyy tammikuussa 2009.


Tietolähteenä:

Lehdistötiedote "President Bush Requests $ 338 Million in FY 2007 for the National Archives and Records Administration", 6.2.2006, NARAn verkkosivulla:

http://www.archives.gov/press/press-rel ... 06-60.html
Markku Leppänen
Ylitarkastaja
Kansallisarkisto
PL 258, 00171 HELSINKI
Puh. (09) 2285 2233
Fax (09) 176 302
markku.leppanen@narc.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”