Markku Leppanen
Viestit: 66
Liittynyt: 07.02.06 09:19

Tiitisen lista on annettava toimittajalle

Tiitisen lista on annettava toimittajalle

Helsingin hallinto-oikeus on tänään (24.6.2008) päätöksessään (dnro 06509/07/1203) määrännyt, että suojelupoliisin on annettava kopio ns. Tiitisen listasta sitä pyytäneelle Nelosen uutisten toimittajalle. Hallinto-oikeuden mukaan listan luovuttaminen ei vaaranna valtion turvallisuutta. Oikeuden mukaan lista on lähinnä pelkkä nimi- ja yksilöintitietojen luettelo, jossa ei ole yksityisyyden piiriin liittyviä salassa pidettäviä tietoja. Sitä paitsi lista liittyy valtioon, jota ei enää ole. Hallinto-oikeuden päätös saa lainvoiman, elleivät osapuolet valita päätöksestä kuukauden kuluessa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Suojelupoliisi eväsi 10.10.2007 Nelosen toimittaja Susanna Reinbothin pyynnön saada kopio ns. Tiitisen listasta. Suojelupoliisi katsoi, että lista on julkisuuslain (621/1999) 24 §:n 1 momentin 2, 9 ja 32 kohtien mukaisesti salassa pidettävä asiakirja. Supon mukaan lista koskee eri tavoin valtion turvallisuuden ylläpitämistä. Asiakirja sisältää Supon mukaan vihjetyyppistä tietoa ja siten sen julkaiseminen merkitsisi oikeudetonta puuttumista asiakirjaassa mainittujen henkilöiden yksityiselämän piiriin.

Supon mukaan ratkaisussa tulee ottaa huomioon suojelupoliisin toimintaedellytykset kansainvälisessä yhteistyössä muiden vastaavien elinten kanssa. Supon mukaan asiakirjan julkaiseminen saattaisi johtaa siihen, että muut tiedustelupalvelut suhtautuisivat jatkossa pidättyväisesti luottamuksellisten tietojen luovuttamiseen suojelupoliisille. Samalla käytännössä vaarannettaisiin suojelupoliisin tosiasiallinen mahdollisuus käyttää hyödyksi kansainvälisessä yhteistoiminnassa saatavia muiden turvallisuuspalveluiden hallussa olevia tietoja turvallisuusuhista.


MIKÄ IHMEEN TIITISEN LISTA ?

Tiitisen listalla tarkoitetaan tietoja, jotka luovutettiin suojelupoliisille kevätkesällä 1990. Tiedot koskevat suomalaisten (oletettua) yhteydenpitoa jo romahtaneeseen Itä-Saksaan. Listalla on lyhyen johdanto-osan jälkeen noin pari kymmentä henkilönimeä ja muita yksilöintitietoja.

Listan salaamisesta päättivät presidentti Mauno Koivisto ja suojelupoliisin silloinen päällikkö Seppo Tiitinen. Tiitinen on kertonut listan taustasta ja salausperusteista 2.1.2003 oikeuskanslerille antamassaan selvityksessä. Tämä selvitys on julkistettu syksyllä 2007.

Tiitisen selvityksen mukaan listalla olleita vastaan ei tullut esille sellaisia tietoja, joiden perusteella olisi ollut aihetta ryhtyä esitutkintalain mukaisiin toimenpiteisiin varsinkin kun lähtökohtana oli pelkkä vieraan valtion toimittama kontaktilista ilman vähimpiäkään perusteita tai edes väitteitä Suomen lakien mukaan rikollisesta toiminnasta.

Suojelupoliisi on johdonmukaisesti kieltäytynyt luovuttamasta tietoja ja kopioita listan sisällöstä.


HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖKSEN PERUSTELUT

Hallinto-oikeuden päätös on sinänsä yksiselitteinen: asiassa ei ole perusteita olla antamatta Tiitisen listaa toimittaja Reinbothille. Näin ollen suojelupoliisin päätös on kumottava.

Hallinto-oikeus ei jaa suojelupoliisin näkemystä, ettei asiakirjasta voida lähtökohtaisesti antaa tietoja ilman erityisiä edellytyksiä, jotka puolestaan voisivat perustua lähinnä erityislain säännöksiin. Yksittäisen asiakirjan salassapito tulee arvioida julkisuuslain lainkohdan sisältämä vahinkoedellytyslauseke huomioon ottaen. Hallinto-oikeuden mukaan suojelupoliisin kieltopäätöksestä ei tarkemmin ilmene, miten suojelupoliisi on vahinkoedellytysharkinnan suorittanut muutoin kuin vetoamalla tiedonvaihdon luottamuksellisuuteen. Suojelupoliisi ei ole myöskään saanut listan luovuttajamaalta nimenomaista kieltoa listan luovuttamisesta tai käyttöä rajoittavia ehtoja.

Hallinto-oikeuden mukaan listan luovuttaminen ei vahingoittaisi suojelupoliisin kansainvälisiä toimintaedellytyksiä ja sitä kautta valtion turvallisuutta. Suojelupoliisikaan ei ole missään tuonut esille, että asiakirjan tietosisältö itsessään vahingoittaisi valtion turvallisuutta. Kun otetaan huomioon, että asiakirja on pelkkä nimi- ja yksilöintitietojen luettelo ja että asiakirja liittyy valtioon, jota ei enää ole, hallinto-oikeus katsoo, että on ilmeistä, ettei tiedon antaminen asiakirjasta vaaranna valtion turvallisuutta tässäkään mielessä.

Hallinto-oikeuden mukaan suojelupoliisin tarkoittamaa leimaantumisvaaraa ei yksistään voida pitää perusteena listan salassapidolle. Hallinto-oikeus muistuttaa päätöksessään, että oikeuskanslerinviraston 16.10.2003 päivätyn julkisen tiedotteen mukaan silloinen oikeuskansleri Paavo Nikula on katsonut, ettei suojelupoliisin entinen päällikkö Seppo Tiitinen ollut menetellyt virheellisesti arvioidessaan, ettei ns. Stasi-listan perusteella ollut aihetta käynnistää esitutkintaa.

Hallinto-oikeus mainitsee päätöksessään, että listan salaamisesta alunperin päättäneet presidentti Mauno Koivisto ja suojelupoliisin entinen päällikkö Seppo Tiitinen ovat syksyllä 2007 ilmoittaneet julkisuudessa, että heidän mielestään listan voisi julkistaa. Myös Saksan Suomen suurlähettiläs on julkisuudessa (HS 4.9.2007) todennut listan julkisuuden olevan täysin Suomen sisäinen asia. Saksa näyttäisikin pitävän listaa pikemminkin historiallisena muinaisjäänteenä.

Hallinto-oikeus on pyrkinyt tarkastelemaan Tiitisen listaa myös yleisemmällä tasolla. Päätöksen mukaan Suomen salaileva linja kylmän sodan aikaisten tapahtumien selvittämisessä poikkeaa jyrkästi muista EU-maista. Muut EU-maat ovat avanneet pääsyn Stasin aineistoihin vähintäänkin tutkijoille, mutta Suomessa on kaikki pidetty salassa. Hallinto-oikeuden mukaan Suomen poikkeavaa linjaa lähimenneisyyden selvittämisessä on vaikea pitää perusteltuna.

PÄÄTÖKSESTÄ VOI VALITTAA
Helsingin hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Mikäli osapuolet eivät valita kuukauden kuluessa, suojelupoliisin on luovutettava Tiitisen listan tiedot Nelosen uutisten toimittaja Susanna Reinbothille.

Suojelupoliisi on tämänpäiväisten lehtiuutisten mukaan todennut harkitsevansa
suhtautumistaan hallinto-oikeuden päätökseen.

Tietolähteinä:
Helsingin hallinto-oikeuden päätös 24.6.2008 (dnro 06509/07/1203) (9 sivua)

Uutinen "Hallinto-oikeus: Tiitisen lista annettava toimittajalle", Ilta-Sanomat (STT) 24.6.2008 verkko-osoitteessa:
http://www.ilta-sanomat.fi/uutiset/koti ... id=1548140

Uutinen "Tästä on kyse Tiitisen listassa", Ilta-Sanomat 24.6.2008 verkko-osoitteessa:
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=1548230

Uutinen "Tiitisen listalla ovat Stasi-pomon Suomi-kontaktit", Ilta-Sanomat (Juha-Pekka Tikka) 24.6.2008 verkko-osoitteessa:
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=1548162

Uutinen "Supo ei julkaise Tiitisen listaa vieläkään", Helsingin Sanomat (Jouni Mölsä) 24.6.2008 verkko-osoitteessa:
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/S ... e+Tiitisen
+listaa+viel%C3%A4k%C3%A4%C3%A4n/1135237388753

@RCHIVUM 35-2008
Markku Leppänen
Ylitarkastaja
Kansallisarkisto
PL 258, 00171 HELSINKI
Puh. (09) 2285 2233
markku.leppanen@narc.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”