Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 07:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Oikeus hylkäsi Iivana Julman jälkeläisen vaatimuksen Kremlin hallinnasta

Venäjän Rurik-dynastian (1261-1581) jälkeläisten yhdistys, edustajanaan Valeri Kubarev, esitti elokuussa moskovalaiselle oikeudelle vaatimuksen Kremlin hallinnasta. Viranomaiset joutuivat myöntämään, ettei heillä ole mitään hallintaan suoraan oikeuttavaa asiakirjaa, ja hieman yllättäen ottivat jutun käsittelyyn.

Oikeus teki päätöksensä 6.12.2010. Koska kantajat olivat nostaneet jutun liian myöhään, Kreml jää Venäjän valtion hallintaan.

Kubarev yrittää viedä jutun seuraavaksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Lähteet ja lisätiedot:
* Iivana Julman jälkeläinen ei saa Kremliä omistukseensa, yle.fi
* Kremlin remains in government's hands, The Moscow News
* Prince of Russia goes to court to reclaim Kremlin, The Moscow News
* Kremlin ownership row back in court, The Moscow News
* The Kremlin faces divine wrath as ownership row returns to court, The Moscow News
* 'Grand Prince of All Russia' Sues to Get Kremlin Back, aol.com
* Grand Prince of All Russia Valery Viktorovich Kubarev, sivusto

Toni Selkala
Viestit: 159
Liittynyt: 15.04.07 13:28

Re: Oikeus hylkäsi Iivana Julman jälkeläisen vaatimuksen Kremlin hallinnasta

Tämähän on vähän kuin meille turkulaisille niin läheinen Ruissalo-kiista. Valtio katsoi omistavansa maat, jotka rakas tsaarimme joskus aikoina ammoisina Turun porvareille lahjoitti. Samanaikaisestihan kiisteltiin myös Helsingin yliopiston päärakennuksesta. Lopullinen ratkaisu oli varsin outo, jossa Turku luovutti vastikkeetta valtiolle sen käyttämät alueet (kasvitieteellisen alue ja armeijan käyttämä alue) ja lisäksi sitoutui pitäytymään luonnonsuojeluohjelmassa. Sopimuksen tekee oudoksi se, että Turku oli aiemmin kyennyt hallinnoimaan Ruissaloa, olihan se vuokrannut alun perin alueet Turun yliopiston ja puolustusvoimien käyttöön, mutta yhtäkkiä 150 vuotta luovutuksesta se menetti tämän oikeuden lainmuutoksen seurauksena.

Suomen valtion vaadetta siten ei rasittanut "jutun nostaminen liian myöhään" vaan 150 vuotta oli oiva aika odottaa. Lopulta siis päädyttiin ratkaisuun, jossa Turku oli pätevästi voinut alun perin luovuttaa toistaiseksi voimassa olevan käyttöoikeuden maihin, muttei ollut kuitenkaan hallinnut aluetta, jolloin kaiketi alkuperäinen alueiden vuokrauskin olisi pitänyt katsoa pätemättömäksi. Näin ei kuitenkaan tehty. Lopulta Turku siis menetti alueita ilman korvausta valtiolle. Helsingin yliopiston kohdalla ratkaisu oli hieman toisenlainen: valtio maksoi valtiolle 42 miljoonaa euroa (Senaatti-kiinteistöt myi Helsingin yliopistolle).

Ehkäpä siis Kreml vielä palaa vanhan suvun omistukseen, koska ainakaan Suomen Turussa hallinta ei luo omistajaolettamaa.

Ystävällisin terveisin,
Toni Selkälä

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”