Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 07:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Historia näkyy Turun kulttuuripääkaupunkivuodessa

Kerrottu ja koettu Turku tutkii Aurajoen ympäristön arkipäivän kokemuksia ja Turkua naisten kaupunkina. Aurajokiympäristöä tutkivat tapahtumat käynnistyvät tammikuussa järjestettävällä Ihmisen joki -seminaarilla. Kesäkaudella Aurajokiympäristöä kiertää Muistihuone ja näyttelytila, johon kerätään jokirannan kokemiseen ja aistimiseen liittyvää ihmisenkokoista muistitietoa mm. joki-teemaisella kenttätyökurssilla sekä toukokuisilla työpajoilla. Interaktiivinen muistihuone kerää samalla uusia kaupunkimuistoja kaupunkilaisilta ja matkailijoilta.

Iki-Auran aikakeikaus -projektissa tutkitaan lasten kanssa oman asuinseudun historiaa ja koostetaan tapahtumista tarinoita, joiden päähenkilöitä ovat lapset itse. Aikakeikauksen myötä päästään pohtimaan, miten eri aikojen lapset kokivat historian käänteet. Lapset kehittävät tarinat ammattilaisten ohjauksessa aina käsikirjoituksesta kuvauksiin ja valmiisiin elokuviin asti. Mediasisältöjä toteutetaan museoihin, internetiin, vanhainkoteihin ja kouluihin. Syntyneistä töistä julkaistaan oma Aikakeikaus-historia -dvd ja luodaan vuorovaikutteinen nettisivusto.

Tieteiden ja taiteiden välisen vuoropuhelun symposium Aboagora on valinnut vuoden 2011 teemaksi ”Rethinking enlightenment”.
Moderni maailmamme on monin tavoin 1700-luvun valistuskulttuurin synnyttämä. Tämä perintö vaatii myös kriittistä arvioimista ja erilaisten vastakkainasettelujen purkamista. Ovatko tieto ja usko toistensa vastakohtia? Voidaanko järki ja tunne erottaa toisistaan? Mitä tarkoittavat ”valo” ja ”pimeys” vuonna 2011?
Keväällä avautuu Muistettu kaupunki. Turun historian ja kerättyjen muistelmien pohjalta suunniteltu reitti koostuu ääni- ja tekstiteoksista, jotka toimivat sekä omina kokonaisuuksinaan että suhteessa toisiinsa. Pidemmän aikahorisontin voi kulkea Aikavaelluksella.

Kulttuuripääkaupunkivuoden nimikkonäyttelyssä Tuli on irti! yhtenä teemoista on tuhoisa Turun palo 1827, josta kerrotaan ainakin valo- ja savuefekteillä varustetulla pienoismallilla. Tulipalo on innoittanut myös musikaalin 1827 Infernal Musical. Historia näkyy myös muissa teatteriesityksissä. Linnateatterin kevätkauden esitys on Mieletön oopperan historia. Kolminäytöksinen ooppera Eerik XIV pureutuu syvälle yhteen historiamme mielenkiintoisimmista hallitsijakohtaloista. Kansanooppera Henrik ja Noitavasara kertoo mustasta magiasta, sapattilauluista ja fundamentalismista Turun 1660-luvulla.

Koroisten ja Halisten kyläviikkojen aikana draamallisissa esityksissä ja muissa tapahtumissa kohtaavat alueen menneisyys ja nykyisyys.

Arkkitehdit Simon Brunel ja Nicolas Pannetier kulkevat Kiertotien ja asettavat asettavat Suomen, Viron ja Venäjän yhteiset muistot ja historian suurennuslasin alle.
Näkyvätkö ajan ja historian jälkeensä jättämät merkit reitin varrella? Mitä kaupungit, maisemat, rakennukset ja asunnot kertovat alueiden asukkaista? Mistä löytyvät muistojen paikat, millaisia ovat asukkaiden tarinat, miten muisti välittyy tulevaisuuteen?

Symboliselta kansallismonumentilta yksityisen henkilön kotiin, siirtyneeltä rajalta kansallisuutta vaihtaneeseen rakennukseen, uuden kaupunginosan kaavoituksesta asunnon sisätilojen tarkasteluun ja väkivallattoman vallankumouksen kutsusta kansantaruihin. Kuvat ja kertomukset liukuvat julkisesta yksityiseen ja tuovat rinnakkain kolmen maan historiaa ja nykypäivää - erilaisia aineistoja, jotka kertovat alueiden erityispiirteistä ja yhtäläisyyksistä.

Kerätyt kuvat ja kertomukset, tekstit, äänet ja videot nostavat esille paikkojen rikkauden, kohdattujen kansojen monimuotoisuuden ja määrittelevät reitin maamerkit. Näistä muodostetaan internetiin avoin tietokanta, jota käytetään myös teemaa käsittelevän dokumenttielokuvan pohjana.
Poiminnat Turku 2011-sivustolta.

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”