Jaakko Mäki-Petäjä
Viestit: 47
Liittynyt: 02.07.12 08:49

Kahdeksan riviä koptinkielistä tekstiä herättää kysymyksiä Jeesuksen mahdollisesta avioliitosta


Arviolta 100-luvun jälkimmäiseltä puoliskolta peräisin oleva koptinkielisen papyruksen palan perusteella Jeesuksella saattoi olla vaimo. Perinteisen kristillisen käsityksen mukaan Jeesus olisi ollut naimaton. Papyrusta tutkineen Harvardin yliopiston professori Karen L. Kingin käännöksen mukaan kirjoituksen yhdellä rivillä lukisi ” Jeesus sanoi heille, minun vaimoni”.

Kingin mukaan teksti ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että Jeesuksella olisi ollut vaimoa. Pikemminkin papyrus vain vahvistaa, Kingin mukaan, käsitystä siitä, että varhaisten kristittyjen parissa oli kiivasta väittelyä avioliiton ja seksuaalisuuden merkityksestä.

Papyruksen aitoudesta ei vielä ole saatu täyttä varmuutta. Papyruksen laatu, kirjoituksen käsiala ja kieli kuitenkin viittaavat tutkijoiden mukaan siihen, että papyrus olisi aito. Varmuus aitoudesta saadaan kuitenkin vasta tarkempien tutkimusten jälkeen.

Aiheesta kertoi Harvard Gazette: Suggestion of a married Jesus (18.9.2012)

Professori Karen L. Kingin artikkeli aiheesta: “Jesus said to them, ‘My wife…’”
A New Coptic Gospel Papyrus

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Kahdeksan riviä koptinkielistä tekstiä herättää kysymyksiä Jeesuksen mahdollisesta avioliitosta

Tampereen yliopiston Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikön julkaisemassa Alusta -lehdessä historian yliopistolehtori Ville Vuolanto analysoi kiinnostavasti uutista:
Ville Vuolanto: Jeesuksen vaimo
Ensinnäkin on hyvin mahdollista, että papyrus on väärennös. Kuten monet tutkijat ovat huomauttaneet, sekä paleografiset ongelmat että sisällölliset ja uutisen julkistamiseen liittyvät ’sattumat’ viittaavat nykyaikaan kirjoitusajankohtana. Samoin, papyruspalan teksti vaikuttaisi olevan kokoelma tekstikappaleita, jotka on poimittu koptinkielisestä Tuomaan evankeliumista. Papyruksen alkuperästä on myös hyvin vähän tietoja (jopa sen mystinen omistajakin on pysynyt piilossa). Mikään näistä argumenteista ei kuitenkaan ole ratkaiseva. Käytetyn musteen analyysi antaisi hyvän pohjan arvioida papyruksen aitoutta, mutta tätä joudutaan vielä odottamaan.

Toiseksi, jos kyseessä ei ole väärennös, teksti voi silti viitata Jeesuksen vertauskuvalliseen vaimoon. Koska papyrus on hyvin pieni palanen suuremmasta kokonaisuudesta, voi hyvin olla, että alkuperäisyhteydessään lauseenpätkä on voinut viitata esimerkiksi seurakuntaan Jeesuksen vaimona. Tällaisesta kielenkäytöstä on paljon esimerkkejä varhaiskristillisessä kulttuurissa; alkuitu tästä on jo Uudessa testamentissa (Ef. 5:22-23): Kristuksen ja seurakunnan suhdetta verrataan aviomiehen ja vaimon suhteeseen.

Kolmanneksi, vaikka kyseessä ei olisi väärennös, eikä metaforinen käyttö, luonnollisestikaan tämä 300- tai 400-luvuille ajoitettu teksti (joka tosin ehkä on vanhemman kreikankielisen tekstin käännös) ei tietenkään voi kertoa mitään 1. vuosisadan alussa eläneen Jeesuksen aviollisesta elämästä. Sen merkitys liittyy siten myöhempien kristittyjen uskomuksiin.
Lue koko artikkeli:
Ville Vuolanto: Jeesuksen vaimo (Alusta)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”