Jaakko Mäki-Petäjä
Viestit: 47
Liittynyt: 02.07.12 08:49

Erasmus Rotterdamilaisen kirjeen sisältö selvinnyt

Jyväskylän maakunta-arkistossa säilytettävän Erasmus Rotterdamilaisen Philipp Melachtonille lähettämän kirjeen kopion salaisuudet alkavat selvitä.

Kopioidun kirjeen transkriboinnista ja suomennoksesta on vastannut FT, antiikin kielten ja kulttuurin yliopistonlehtori Timo Sironen historiatieteiden yksiköstä, Oulun yliopiston humanistisesta tiedekunnasta. Syytä kirjeen kopion kulkeutumiseen Jyväskylään on Sirosen mukaan vielä tässä vaiheessa vaikeaa arvioida.


Erasmus Rotterdamilainen Hans Holbein nuoremman maalauksessa
vuodelta 1523. (Wikimedia Commons)

Erasmus Rotterdamilainen Philipp Melanthonille T(ervehdyksen) E(sittää).

Tänne on tullut joitakin artikloita; tosin lukuunottamatta joitakin kirjeessä olleita, jotka luettelo kuitenkin oli lupaamassa. Kummeksin, onko se on tapahtunut sattumalta. Kunpa H.(ra) Luther yhtä innokkaasti olisi karttanut eripuraisuuksien (kehkeytymisen) tilaisuuksia, ja olisi vedonnut säädyllisyyteen kuin hän on ollut ankara opinkappaleiden(sa) puolustuspuheissa. Minä, koska en siis näe näille levottomuuksille mitään apukeinoa, tulen avuksi sen verran kuin on luvallista vilpittömin kirjein; näytän kyllä aavistavani niiden (=kirjeiden) loppumisen.

Tässä tehtävässä sinulla on enemmän vaikutusvaltaa, koska olet nuorukainen ja taitavampi ja onnekkaampi, vaikka olemme mekin tuoneet itseämme esille jossakin määrin. Se joka antaa sinulle tämän vastaanottamansa kirjeen, on mitä vilpitönmielisin nuorukainen, läheistensä tyköä aatelista syntyperää, ja hänen rakkautensa kohdistuu sekä kaikkiin sivistyneisiin ihmisiin, että etenkin juuri sinuun: saat hänet perinpohjin ilahtuneeksi, jos katsot hänet sinun keskustelusi arvoiseksi. Hänen nimensä on Franz Dolsus (oik. Dilfus), minun taattu ja luotettava perhetuttuni. Mikään ei ole häntä nuhteettomampaa.. Voi hyvin. Annettu Baselissa 19. Helmikuuta H(erran) V(uonna) 1535.

Tämä kirje on transkriboitu Philipp Melanchthonin Kirjeiden Kirjasta, Manliuksen editoimasta.

Toiset lukevat tämän kirjeen kuuluvaksi vuoteen 1528.

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”