Lea Murto-Orava
Viestit: 394
Liittynyt: 21.11.05 14:09
Viesti: Kotisivu

Kulttuurien museon perusnäyttelystä verkkoversio


Tennispalatsissa vuodesta 1999 toiminut Kulttuurien museo muuttaa ensi vuonna Suomen kansallismuseoon, kun nykyisten tilojen vuokrasopimusta ei säästösyistä jatketa. Museovirasto on esittänyt Kulttuurien museon uuden perusnäyttelyn avaamista aikaisintaan vuonna 2015 Kansallismuseon pihapiirissä sijaitsevaan taloon, joka on nyt Konservointilaitoksen käytössä. Koska omia tiloja ei museon sulkeuduttua toukokuun lopulla 2013 ole, Kulttuurien museo on avannut KAUKAA HAETTUA -perusnäyttelystään verkkoversion. Verkon kautta yleisöllä on jatkossakin pääsy Kulttuurien museon kokoelmiin, sen kulttuuriperintöopetuksen ja kansainvälisyyskasvatuksen kivijalkaan.

]KAUKAA HAETTUA -verkkonäyttely tuo helpommin myös maahanmuuttajataustaisten suomalaisten saataville osan suomalaisen tutkimusmatkailun ja kansainvälisten kontaktien historiaa.

Verkkonäyttely kuljettaa maailman eri kolkille neljäntoista suomalaisen maailmanmatkaajan mukana. Venäjän armeijan eversti C. G. Mannerheim vie virtuaalimatkaajan halki Keski-Aasian. Kielentutkijoista Kai Donner matkaa Siperiaan ja G. J. Ramstedt Mongolian aroille. Lähetyssaarnaaja Hilja Heiskanen johdattaa verkkovaeltajan Himalajalle Tiibetin rajoille, kapteenin rouva Saga Roos Kongojoelle ja kansatieteilijä Helmi Helminen jatkosodan aikaiseen Itä-Karjalaan. Antropologista kenttätyötä voi havainnoida Marokossa Edvard Westermarckin, Papua-Uudessa-Guineassa Gunnar Lantdmanin ja Ecuadorissa Rafael Karstenin ja jívaro-intiaanien parissa, ja kansatieteilijät A. O. Heikel ja U. T. Sirelius tutkivat suomensukuisten kansojen kulttuuria.

Ajallisesti vanhimpaan kokoelmaan Yhdysvaltojen Mesa Verdestä tutustutaan Gustaf Nordenskiöldin arkeologisilla kaivauksilla. Kenraalikuvernööri Adolf Etholénin mukana pääsee 1800-luvun alun Alaskaan ja merikapteeni Peter Böckelmanin laivalla Kiinaan.

KAUKAA HAETTUA -verkkonäyttely on avattu. . Näyttely sisältää MAAILMAN MATKAAJAT -pääosion esine- ja kenttäkuvineen, ja MUSEO-osio vie kierrokselle vuoden 2013 toukokuuhun asti esillä olevaan perusnäyttelyyn. Jotta virtuaalimatkailu olisi sujuvaa, navigointi on tehty mahdollisimman helpoksi.

Verkkonäyttelyn mediasuunnittelun on tehnyt Soili Mustapää ja käsikirjoitus on Kulttuurien museon omaa tuotantoa.

Kuva: Kulttuurien museo

* http://www.kaukaahaettua.fi
* http://www.kulttuurienmuseo.fi

Lähde: Museoviraston tiedote

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”