Tuomo Yrttiaho
Viestit: 201
Liittynyt: 18.04.11 09:40

Joensuun Vanha Jokela Suomen uhanalaisin kulttuuriperintökohde

12.03.13 17:26


Kulttuuriperintöyhdistys Europa Nostra Finland on valinnut Joensuun keskustassa sijaitsevan Vanhan Jokelan Suomen uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi.

EuNoF ehdottaa kohdetta yhdeksi Euroopan merkittävimmäksi uhanalaiseksi kulttuuriperintökohteeksi. Eurooppalaisen kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran ja Euroopan investointipankin yhteistyönä toteuttama The 7 Most Endangered -ohjelma kokoaa julkiset ja yksityiset yhteistyökumppanit etsimään kestäviä ratkaisuja seitsemän hankkeeseen valittavan kohteen pelastamiseksi. Ensimmäinen luettelo uhanalaisista kohteista julkistetaan Europa Nostran 50-vuotisjuhlakongressissa Ateenassa 16. kesäkuuta.
"Kyseessä on kulttuurihistoriallisesti arvokas kiinteistökokonaisuus. Ravintolana vuonna 1934 aloittanut Vanha Jokela, jonka hirsikehikko on 1800-luvulta, ja vuonna 1939 valmistunut entinen Kino Karjala ansaitsevat tulla pelastetuiksi. Kerroksellinen rakennustapa ja rakennusten kierrätys eri käyttötarkoituksiin olivat tuolloin vielä mahdollisuus, nykyään näitä keinoja ei juuri arvosteta”, EuNoFin puheenjohtaja Tapani Mustonen toteaa.
Rakennus edustaa sotia edeltäneen ajan maaseutukaupungin ajatusmaailmaa ja kulttuuria. Ravintola ja hotelli ehtivät toimia samoissa tiloissa reilun 70 vuoden ajan. Hotelli-ravintola oli vuosikymmenten mittaan kohtaus- ja majoituspaikka monelle kansallisesti sekä kansainvälisesti merkittävälle taiteilijalle ja kulttuuripersoonalle. Tällä hetkellä rakennus on tyhjillään.

Ehdotuksen Vanhan Jokelan kiinteistön valinnasta Suomen uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi teki Rakennusperinneyhdistys Räppänä, joka on myös tehnyt rakennuksesta suojeluesityksen Pohjois-Karjalan Ely-keskukselle. Rakennuksen omistaja Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö vastustaa suojelua vedoten rakennuksen huonoon kuntoon. Museovirasto puoltaa suojelua, ellei rakennuksen kunnostaminen muodostu kohtuuttomaksi.

Europa Nostra Finland

The 7 Most Endangered

Ravintola Wanhan Jokelan historiaa

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”