Tapio Onnela
Viestit: 4902
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Vuoden arkistoteko ja kunniamaininta 2013

Arkistojen päivän toimikunta on valinnut vuoden arkistoteoksi Raahen poliisiaseman teknisen tutkijan Raimo Lehtimäen ansiokkaan toiminnan Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tietokannan sisällön kehittämisessä.

Raimo Lehtimäki on vuodesta 2010 alkaen toimittanut aktiivisesti täyden­nyksiä ja korjauksia edellä mainittuun tietokantaan. Hän on löytänyt ja ilmoit­tanut yli 300 tietokannassa kahteen kertaan esiintyvää vainajaa, minkä lisäksi hän on selvittänyt noin 50 puuttuvaa hautapaikkatietoa sekä lukuisia kuolinaika- ja paikkatietoja. Hän on myös oikaissut huomattavan määrän tietokantahakuihin vaikuttavia kirjoitusvirheitä sekä tietokantaan vir­heel­li­sesti merkittyjä sodan jälkeisinä vuosina ja vuosikymmeninä kuolleita hen­kilöitä. Lehtimäen selvitystyön tuloksena tietokantaan täyden­net­tiin Petrovski Jamin huoltokeskukseen tammikuussa 1942 tehdyssä iskus­sa kaatuneiden suo­malaisten tiedot.

Lehtimäen tutkimustyö on korkealaatuista, tarkkaa ja sisältää huolelliset lähdeviitteet. Tutkimustyönsä hän on tehnyt vapaa-aikanaan.

Kunniamaininta Martti Favorinille

Arkistojen päivän toimikunta on päättänyt jakaa myös yhden kunnia­mainin­nan filosofian maisteri Martti Favorinille vapaaehtoistyöstä, jota hän on tehnyt jo usean vuoden ajan järjestämällä ja luetteloimalla Kansallisarkiston merkittäviä henkilöarkistoaineistoja. Ulkoasiainministeriön tietohallintojohtajan virasta eläkkeelle päästyään Favorin palasi "juurilleen" Kansallisarkistoon ja tarjosi apuaan henkilöarkistojen järjestämisessä. Apu otettiin yksityisarkistosektorilla kiitollisena vastaan ja tähän mennessä Favorin on saanut valmiiksi huomattavan määrän henkilöarkistoja, kuten esimerkiksi piispa Paavo Kortekankaan, professori Gunnar Suolahden, ministeri Päiviö Hetemäen ja ulkoministeri Carl Enckelin arkistot.

Arkistojen päivän teemana vuonna 2013 on Matka.


Arkistojen päivän toimikunta
Pekka Anttonen
Christina Forssell
Päivi Hirvonen
Ulla-Maija Peltonen
Petri Tanskanen

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”