Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Virtuaali-ilmailua esitellään Ilmailumuseossa

Virtuaalilentäjät esittelevät virtuaali-ilmailua Ilmailumuseolla

Suomen Ilmailumuseolla Vantaalla, Tietotie 3, järjestettävillä Ilmailuharrastepäivillä 28-29.10.2006 on mahdollisuus tutustua myös virtuaalilentämisen mahdollisuuksiin. Virtuaalilentäjät ry esittelee sotilasilmailuhistoriallista toimintaansa ja tarjoaa yleisölle mahdollisuuden tutustua lentämiseen internetin verkkomaailmoissa.

Virtuaalilentäjät ry on Suomen vanhin virtuaali-ilmailujärjestö, joka rekisteröitiin vuonna 2001. Yhdistys tukee ja jatkaa 1994 käynnistynyttä suomalaista virtuaalilentotoimintaa. Virtuaalilentäjät ry on sekä Suomen Sotahistoriallisen Seuran että Suomen Ilmailuliiton jäsenyhdistys. Yhdistys tekee yhteistyötä suomalaisten ilmailumuseoiden ja veteraanijärjestöjen kanssa.

Virtuaalilentäminen on nykyään jo vakiintunut osa ilmailun kokonaiskenttää. Se on joillekin täydentävä, joillekin pääasiallinen muoto harrastaa ilmailua. Virtuaalinen ilmailu on vanhemmille ilmailijoille edullinen tapa pysytellä kiinni harrastuksessaan myös silloin, kun oma lentokone pysyy hangaarissa esimerkiksi talvisin. Monet harrastus-, ammatti- ja sotilaslentäjät nauttivat virtuaalilentämisestä oikean lentoharrastuksensa täydentävänä osana. Virtuaalilentäminen on samalla tapa tuoda nuoria ilmailuharrastuksen pariin. Tietokonepelit ja internet ovat tänä päivänä monille nuorille luonnollisempi tapa tutustua asioihin, ja monille kotona pelattava lentosimulaattori voi olla ensimmäinen kosketus ilmailuun. Samalla simulaattoriharrastuksen kautta on myös helppo tutustua muiden harrastajien kautta ilmailun muihin osa-alueisiin, kuten lennokkien rakentamiseen ja lennätykseen, purjelentämiseen, laskuvarjohyppäämiseen ja muuhun lentämiseen.
Virtuaalilentäminen, eli lentäminen internetin verkkomaailmoissa toisten ihmisten kanssa, on samalla tapa tutustua suomalaiseen ja laajemmankin maailman ilmailuhistoriaan. Se on myös hieno ja sosiaalinen tapa viettää aikaa toisten samanhenkisten kanssa.

Virtuaalilentäjät ry esittelee Ilmailuharrastepäivillä virtuaalilentämistä eri tavoin. Molempina päivinä järjestetään muun muassa ilmataistelunäytöksiä, joissa suomalaiset verkkolentäjät nousevat ilmaan kodeissaan yhdessä ilmailumuseolla lentävien kollegojensa kanssa, suunnaten kohti vihollislentäjiä. Ilmataistelu käydään internetin kautta ja kaikki lentäjät ovat ihmisiä eri puolilla maailmaa.
Sunnuntaina yhdistys tarjoaa esitelmän virtuaalilentämisestä. Esitelmässä kerrotaan harrastuksen historiasta, käytännöstä, ihmisistä ja mitä kaikkea virtuaalilentämiseen voi liittyä – kyse ei ole aina pelkästä lentosimulaattorista, vaan harrastuksen kokonaisuuteen liittyy myös historian opiskelu ja tutkiminen, virtuaalisten pienoismallien rakentaminen ja maalaaminen, sosiaalinen aktiviteetti ja monenlaiset tapaamiset ja retket sekä yhteistyö mm. ilmailumuseoiden kanssa.
Museolla vierailijat voivat tutustua virtuaalilentämiseen ja Virtuaalilentäjiin myös yhdistyksen ylläpitämillä yleisökoneilla, joita museolla on nykyisellään yhteensä seitsemän kappaletta. Koneilla on muun muassa erilaisia lentosimulaattoreita, joilla vieraat voivat kokeilla niin sotilas- kuin siviililentosimulaattoreita.

Virtuaalilentäjien alustava ohjelma-aikataulu:
Lauantai
1100 Virtuaalilentoesitys Suomenlahden yllä 1943-1944 aikakaudella
1230 Virtuaalilentoesitys Karjalan kannaksen taivaalla jatkosodan lentokalustolla.
Sunnuntai
1100 Virtuaalilentoesitys Suomenlahden yllä 1943-1944 aikakaudella
1200 Pommituslento Berliiniin
1600 Esitelmä virtuaalilentämisestä
1700 Virtuaalilentoesitys Karjalan kannaksen taivaalla jatkosodan lentokalustolla

Muutoksia voi tapahtua. Tuorein aikataulu aina yhdistyksen sivujen uutisissa, www.virtualpilots.fi

Virtuaalilentäminen on kasvanut Suomessa merkittäväksi harrastukseksi sitten 1994. Eräs osoitus tästä on Virtuaalilentäjät ry:n verkkosivujen suosio. Keskimäärin täysin epäkaupallisilla sivuilla, joita ei mainosteta missään, käy noin 55 000 eri kävijää kuukaudessa. Sivuilta luetaan sekä virtuaalilentämistä neuvovia artikkeleja, yleisilmailullisia artikkeleja että yhdistyksen julkaisemia sotilasilmailuhistoriallisia julkaisija ja veteraanihaastatteluja. Ennätysmäärä eri kävijöitä, 71 738, sivuilla kävi maaliskuussa 2006 yhdistyksen julkaistessa Sotakentät 1939-1945 projektinsa. Viite: http://www.virtualpilots.fi/feature/art ... airfields/.

Lisätietoja:
Jukka Kauppinen, tiedottaja
jkauppin@jmp.fi, 040 – 730 036
http://www.virtualpilots.fi

Yhdistyksestä ja sen toiminnasta löydätte lisätietoja mm:
Yhdistys:http://www.virtualpilots.fi/info/
Ilmailuhistoriallinen projekti: http://www.virtualpilots.fi/hist/
ja http://www.virtualpilots.fi/info/hist/
Julkaisutoimintaa: http://www.virtualpilots.fi/feature/

Virtuaalilentäjät ry, peliserveritoimikunta ja Suomen Ilmailumuseo
Muun toiminnan ohella Virtuaalilentäjät ry ylläpitää laajaa konearsenaalia. Lokakuussa 2006 serveritoimikunnan konepatteristo käsittää kaiken kaikkiaan 10 pc-tietokonetta.
- Kolme palvelinkonetta ylläpitää yhdistyksen tärkeimpiä verkkopalveluja. Näistä tärkeimmät ovat kaksi erittäin suosittua IL2-palvelinta, joilla on mahdollista lentää toisen maailmansodan aikaan Suomenlahden taivaalla. Koe Kotka, Kymin kenttä, Lavansaari ja muut Suomenlahden ilmailuhistorialliset kohteet! Palvelimilla on myös kaikille verkkolentäjille avoin radiojärjestelmä.
- Suomen Ilmailumuseolla Vantaalla on seitsemän peli- ja esittelykonetta.

Yleisökoneet Suomen Ilmailumuseolla
Yleisö voi tutustua Suomen Ilmailumuseoon sijoitetuilla yhdistyksen ylläpitämillä esittelykoneilla simulaattorilentämisen maailmaan. Koneet on varustettu joko erilaisilla esitysjärjestelmillä tai simulaattoreilla, joilla vierailijat voivat pelata.
Tarjolla on muun muassa:
- Kaksi toisiinsa liitettyä ilmataistelusimulaattoria, joilla kaksi vierailijaa voi lentää keskenään ilmataisteluja. Koneissa on European Air War ja WarBirds –simulaattorit.
- Kaksi toisiinsa liitettyä ilmataistelusimulaattoria, kuten edellä. Simulaattori on kuitenkin varustettu talvimaisemilla ja erityisillä efektilaajennuksilla. Koneissa myös WarBirds.
- Ilmailuvideoita näyttävä esittelykioski yleisökäytössä
- 2006 kesän tärkein uutuus oli uusi IL-2 Sturmovik –lentosimulaattorin demoa pyörittävä kone. 1 GHz, 512 megatavun muistilla ja NVIDIA 64 Ultra –näytönohjaimella varustettu kone pyörittää suositun simulaattorin demoa, koska käytännössä on havaittu tavallisten käyttäjien sotkeentuvan nopeasti pelien monimutkaisiin valikoihin. Niinpä on yksinkertaisempaa pitää esillä demoversiota, jossa valikkojen uumeniin ei yksinkertaisesti voi eksyä.

Yhdistyksen osasto on varustettu museolla komeasti virallisella "julistelakanallamme" ja yhdistyksen toimintaa valaisevilla esitteillä.
Virtuaalilentäjät ry on järjestänyt yleisökoneet Suomen Ilmailumuseolle vapaaehtoistyönä, ilman korvausta museolta tai ilman sponsoritukea kaupallisilta tahoilta.
Usein onkin kysytty: mistä saatte rahat ja resurssit kaikkeen tuohon, verkkopalvelimiin ja Ilmailumuseon koneisiin? Vastaus on: emme mistään.
Kaikki laitteet ovat lahjoituksia jäseniltämme ja muilta ilmailuharrastajilta. Kaikki työ tehdään vapaaehtoispohjalta, vapaa-ajalla. Verkkoyhteys on saatu sponsoritukena.
Näin suuren konemäärän ylläpitäminen on kuitenkin vaativaa. Etenkin yleisökäytössä olevat laitteet kuluvat nopeasti. Ilmailumuseon yleisökäytössä hajoaa keskimäärin kaksi tietokonetta, kolme näyttöä ja kahdesta kolmeen peliohjainta vuodessa. Kokonaisten koneiden särkymisen ohella yleisön kovassa käsittelyssä ja jatkuvassa rasituksessa hajoaa säännöllisesti myös kiintolevyjä ja emolevyjä. Peliohjaimia on särkynyt jopa niin, että ohjaimen varsi on katkennut innokkaan testaajan käsittelyssä. Laitetappiot korvataan harrastajien tekemillä laitelahjoituksilla.

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”